Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paleoplusrecept!

Här kommer recept på gårdagens middag och dagens lunch. Det är inte på något sätt jag som ska ta åt mig av äran! Jag googlade paleorecept och hittade en sida där en kille (?) radat upp sina sju favoriter. Jag snodde dem rakt av till denna veckas lunch- och middagsplanering. Nu i början tycker jag det är skönt att få lite tips och idéer, och även så här i semestertider, när det annars mest blir korv, korv och korv... Dessutom får jag ju ett poäng för varje nytt recept jag testar :-)
 
Färsbiffar med ugnsrostade grönsaker
 
Skär valfria grönsaker/rotfrukter i önskad storlek. Jag tog morot, palsternacka och knipplök. Lägg i form, stänk på olivolja, krydda med salt, peppar och rosmarin. Ställ in i ugn, 225 grader, till de är mjuka.
 
Stek lök, vitlök och färska champinjoner tills det fått lite färg. Blanda ner det i färsen ihop med ett ägg eller två. Tillsätt en skvätt kokosmjölk (gärna det vita kladdiga). Blanda ner lite färsk hackad spenat. Krydda med salt, peppar, chiliflakes och spiskummin. Stek (gärna i kokosfett) tills de får en fin yta, lägg i ugnssäker form och grädda färdigt i ugn.
 
Citronmarinerad lax med blomkålsstomp
 
Bryt blomkålen i bitar, lägg i form tillsammans med några vitlöksklyftor. På med olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen på 225 grader, femton minuter. Ha gärna folie över så det inte blir svart! Ta ut, rör om och ställ in utan folie medan laxen också står i ugnen. När blomkålen stått inne en halvtimme totalt tar du ut den och mixar den ihop med vitlöken, saften av en halv pressad citron och lite parmesan (för smakens skull, skippa inte!). Krydda med det du gillar bäst, eller låt det vara naturellt. Om man vill kan man tillsätta mer olja, smör eller något annat krämigt för att få en mer mosliknande skapelse.
 
Lägg ett lager grovsalt i botten på en form, lägg laxen med skinnsidan neråt. Häll på saften från en halv citron, rivet citronskal, peppar och kanske något mer om man vill? Dill, chili eller ingefära? Ställ in i ugn, 225 grader, tills köttet är ljusrosa och lätt att ta isär.
 
Jättegoda recept båda två, och ingen större skillnad mot det jag brukar äta, förutom kokosmjölk istället för kesella i färssmeten, och att jag använde kokosfett att steka i istället för smör.
 
Och ni som har ätit paleo länge, jag uppskattar om ni säger till (vänligt men bestämt) om det är något som liksom inte riktigt hör till. Som parmesanosten kanske? Sen har jag ju mitt lilla "plus" så allt behöver inte vara strikt, men det vore ändå intressant om ni håller lite koll ;-)
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: StepUp 2 Fitness

Jag har oxå hämtat recept och träningsinspo därifrån. Han finns även på fejjan Helena ;)

Svar: Vadå, menar du att jag måste skaffa fejan nu?! ;-)
bodycomf

2012-07-14 @ 18:37:25
URL: http://www.stepup2fitness.se
Postat av: ealina

Låter jättegott!
Jag brukar oftast steka i smör, det funkar i min paleovärld. Och så blir det liksom lite godare tycker jag, istället för kokosoljan. Oftast.

Vad kul att du testar lite :) Det var ju så jag skrev för länge sen, att det inte är så stor skillnad i hur du äter vanligtvis, egentligen *ler* Blir till att titta in här lite oftare nu då, när din mat kanske liknar min lite, alltid bra med nya vinklar på recept och sånt jue :)

Svar: Hihi, ja du kunde liksom se in i framtiden lite ;-)
bodycomf

2012-07-14 @ 21:57:04
URL: http://ealina.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback