Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dagens inköp.

Det finns hälsokostaffärer där jag befinner mig och det är den enda affär (bortsett från ICA för att köpa en burk barnmat) som jag besökt idag. Vi gick förbi och jag bara kände en stark övertygelse att jag var tvungen att gå in, vilket jag gjorde. Ut kom jag med en burk Carobpulver och en påse Bake Pro. Har varit så sugen på att testa Bake Pro för att se om det är något bättre att baka med än vanligt proteinpulver.
 
Vad säger ni som testat? Vad är skillnaden? Är det bättre? Sämre? Något särskilt att tänka på?
 
Och Annie, vad tusan ska jag göra med det här pulvret?! :-)
 
 
 
 
 

Poängen för tusan!!!

Ja nu var det bra länge sedan jag redovisade några poäng i paleoutmaningen, som för övrigt avslutats om exakt en vecka, då jag precis varit på första crossfitpasset i kursen, samt en helkroppsmassage direkt efter. Jovars, jag ser fram emot nästa tisdag, skapligt mycket ;-)
 
Hur ligger jag till då? Ganska bra, tror jag. 804 poäng har jag, saknas knappt 600. Hm, på sex dagar kan det bli lite kärvt, nu när jag tänker efter... Då behöver jag stretcha (50), tåhäva (10), stretcha vader (15), planka (5), träna hemma (5), äta paleo alla mål (5), äta grönsaker till alla mål samt äta olika mellis under dagen för att få ihop det.
 
Men ingenting är ju omöjligt så jag slänger in högsta växeln. Jag SKA ha den där medicinbollen eller ett par nya skor. Jag ska jag ska jag ska!!!
 
               
 
 

Kokosmjölk

Ni vet när jag började med paleo uppmärksammade jag ganska snart att kokosmjölk var "the shit". Kokosmjölk skulle på något sätt ersätta andra mjölkprodukter och till en början var det ganska trevligt, dock blev jag rätt trött på det efter två veckor.
 
Köttbullar, färsbiffar, pannkakor, kycklinggryta, smoothies... Allt smakade kokos!
 
Jag testade mig ganska snabbt igenom utbudet på min ICA-affär och de sorter jag kunde hitta var ICAs egna, Kung Markatta, Santa Maria och Blue Dragon. De allra flesta sorter finns i både ekologisk, light och vanlig version.
 
Det finns en oslagbar vinnare. En som de andra inte ens kommer i närheten av! Och det är...
 
Kung Markatta! Ekologisk, krämig OCH god! ICAs var sämst och med någon slags äcklig bismak (ja, jag är besatt och känner bismaker i ALLT).
 
Det finns faktiskt också en variant från Santa Maria som heter Extra Creamy Coconut Milk som är på håret lika bra. Det är kanske mer en slags grädde än mjölk kan man säga. Den innehåller så mycket som 80% kokosnöt (Kung Markatta har 60%) och inga tillsatser! Jag gillar den extra mycket för att konsistensen är just krämig och att den inte är uppdelad i étt fettlager och vatten som i de flesta andra kokosmjölksförpackningar.
 
Vilken är er favorit? Eller ni kanske inte alls gillar kokosmjölk? Jag gör det, men har tagit en liten paus från hetsen som pågick under den strikta paleotiden ;-)
 
 

1000 reps utan redskap

Det utlovade ben- och rumppasset jag körde igår. Tio övningar, tio reps av varje, tio varv. Japp det blir tusen reps och det här funkar utmärkt att göra precis var som helst eftersom det inte kräver någon form av utrustning!
 
Sumosquat (som benböj men med brett isär, tyngden på hälarna, gå djuuuupt ner)
Enbensknäböj (bakre foten på bänk, stol eller trapp, det som finns tillgängligt)
Höftlyft (med fötter på bänk eller liknande)
Benböj med upphopp (dessa är vidriga från typ sjunde varvet)
Utfall bakåt (fem på varje ben)
Utfall framåt  (fem på varje ben)
Höftlyft (på golv eller bänk, eller på boll)
Mountainclimber
Stjärnhopp (samma utgångsposition som mountainclimber men hoppa isär utåt sidorna)
Tåhävningar
 
Japp, nu är det bara att mata på...! Tar i runda slängar 40 min beroende på hur mycket man stannar upp och pussar och kramar sitt lilla kiddo :-)
 
Och om någon där ute är riktigt uppmärksam kan man se att det egentligen blir 1100 reps eftersom enbensknäböjen görs med tio reps/ben, men det får vi se som bonus!
 
 
                                                                      Rrrrrrumpa!!
 
 
 

Kort men uppskattad kvart!

En kopp kaffe och en "avslutningstallrik" (en liten extra tallrik med bara det allra gottaste, efter ordinarie frukost) i fåtöljen. Barnen ute på eget äventyr, femton minuter ren njutning. Underbart!
 
 
Dagens utgångsläge vid frukostbuffén; nektarin och apelsin som skars upp och delades för att sedan blandas med nötter, frön och torkad frukt. Två skivor bröd som blev liggande kvar på tallriken. Istället rullade jag ihop skinkan och osten runt paprikan och åt det som det var. Två perfekt kokta ägg. Te och kaffe. Hur kan man inte älska hotellfrukost?!
 
 
 
 

Fem snabba

Det är kö till öppningen av frukostbuffen, lovar gott!
 
Jag har grym träningsvärk i benen, särskilt insida lår. Nice!
 
Dagens utflykt ger ringa valmöjligheter när det gäller maten. Korv med mos. Korv med pommes. Korv med bröd. 
 
Jag har haft lätt huvudvärk och illamående ett bra tag. Funderade lite. Det började när jag släppte efter på paleokosten. Samband?
 
Jag har tillgång till pool OCH en gymnastiksal där jag är. En wod före middagen ikväll?!  

Bloggtips!

Nu när jag kört lite paleo ett tag har jag såklart letat lite extra efter både info och inspo om det. Hittade då till denna tjej, Sara Tilling, och hennes blogg I min lilla lilla värld. Hon skriver om paleo, träning, crossfit, sina härliga ungar och delar med sig av en hel del tankar.
 
Läs!
 
 
 
                                                            

Hallonmuffins!

Sitter just nu i bilen och längtar efter kaffepausen som vi snart ska ta. Inte bara för kaffets skull, utan allra mest för denna lilla godbit!
 
Var ju tvungen att testa de nya muffinsformarna på en gång igår och AliceAugusta hade dagen innan publicerat världens finaste bild och recept på en hallonmuffin hon bakat så det var ju bara att kapa rakt av! Enda lilla skillnaden var att jag la till kardemumma, och gräddade avsevärt längre tid eftersom vi inte har varmluftsugn.
 
Resultatet blev sex stycken ljuvliga muffins varav några redan hamnat i magen, och snart intas alltså ännu en. Keso eller kesella och en hel hög med bär bredvid. Mmmm..!
 
Love hallon! Love muffins! Och sist men inte minst, love silikonformar!!
 
 
 
 

Dagens tips!

Muffinsformar i silikon. Sex stycken i glada färger, 69 kronor på Clas Ohlson. Verkligen värda varenda krona, även om det säkert finns både billigare och finare någon annanstans. Ingenting fastnar ju!!! Varför har jag inte köpt dessa tidigare?!
 
Innehållet får man dock hitta på själv ;-)
 
 
 

Jag är normal.

Jag kände att det var läge att skriva några ord om morgonens träningspass, för att visa er att jag inte alltid studsar ur sängen, redan iklädd träningsoutfiten, jublandes och hurrandes över kommande prestationer samtidigt som jag sveper proteinshaken.
 
Jag är högst normal. Jag vill för det mesta träna, men inte alltid. Ibland kommer stunder då jag verkligen inte orkar och då låter jag bli. Om det är kroppen som inte orkar. Om hjärnan tramsar och har sig brukar jag för det mesta övervinna den, så även i morse. Men, det är ingen enkel match! Det är besvärligt, gnälligt och grinigt. Ibland hela vägen genom passet, andra gånger bara inledningsvis. Någon enstaka gång till och med efter passet!
 
Jag bestämde redan igår kväll vad jag skulle göra. Springa 5 kilometer och sedan köra ett benpass med många reps men utan belastning (upplägget kommer!). Jag kände redan igår kväll att "fy bubblan, jag har verkligen ingen inspiration att genomföra detta" men la undan de tankarna och tänkte att "äh, det ska ju vara en hel natt emellan, kanske vaknar jag pigg och sugen imorgon" (fast jag ju egentligen redan visste att det inte skulle bli så).
 
Imorse vaknade jag av klockans alarm och redan då kände jag motstånd. Gick ändå upp, klädde på mig och tog en knäckemacka med två skinkskivor (kan inte ta proteinpulver på morgnarna längre). Snörade på mig skorna och tänkte att en promenad är bättre än inget.
 
Samtidigt visste jag ju att jag skulle älska känslan av att sitta i bilen (semesterresa igen) nytränad och fräsch istället för irriterad över latmasken som tagit över min kropp. Känslan som infinner sig efter ett träningspass. Känslan som säger "du är stolt och stark".
 
Gick några minuter och tänkte sen att "äh, jag försöker jogga lite så får vi se". Det var inte roligt. Det gick trögt men det börjar jag bli van vid nu... Sprang mina 5 km som var målet. Hem och tog med lilla mini ner i källaren för att genomföra benpasset. Tog väldigt många puss- och krampauser inledningsvis. Dansade lite. Skojade lite. Försökte komma in i ett flow men utan vidare värst resultat.
 
Tanken var tio varv, men fem skulle kanske räcka? Eller sätta en viss tidsgräns? Eller tänka att löpningen var tillräcklig? Medan jag funderade och tänkte hann sambon hämta lilla mini, jag få upp tempot och vips hade jag gjort mina tio varv. Utan större engagemang men jag hade genomfört det. Med bravur.
 
Och jag är så stolt! Jag sprang som planerat. Jag gjorde benpasset som planerat.
 
Vad vill jag nu säga med allt detta? Jo att man måste övervinna sig själv ibland. Varje pass kan inte vara det bästa. Ibland får man nöja sig med att bara göra. För det är ju på något sätt ändå det bästa du kan, just idag.
 
För att hitta sin balans måste man först och främst VÅGA hitta sin gräns. Våga utforska och testa. När man sedan hittat gränsen för vad man själv tycker är "normalt och bra" gäller det att tänja på den. Åt båda håll! För om man inte gör det kan man ju inte hitta balansen!
 
Tänk att en person alltid pressar sig själv till att träna, trots trötthet, olust och så vidare. Då blir personen ganska snart övertränad och kanske slutar helt istället. Och om personen istället ger efter för tröttheten och aldrig pressar sig, då kan den ju omöjligt uppnå några resultat. Men det gäller att liksom göra lite av varje, för att hitta balansen, för att lära känna sig själv liksom.
 
Precis som någon som älskar att äta glass. Att alltid tacka ja och äta glass varje dag är kanske inte det bästa för vare sig kropp eller knopp, men att aldrig någonsin äta en glass utan alltid stå över och "plåga" sig själv är inte heller rätt väg att gå. För att hitta just din väg måste du våga tänja på gränserna och såklart vara lyhörd för hur du reagerar. Annars kan du liksom aldrig veta när det blir för mycket eller för lite.
 
Det går att hitta balansen men det tar tid. Och det måste det få göra. Många små felsteg blir det kanske längs vägen, men välj att se även dem som utveckling. Dem lär dig hur du INTE ska agera nästa gång, eller hur?! Se framåt, gå vidare men älta ingenting som misslyckanden utan spara det som erfarenheter.
 
Hängde ni med?! Mycket tankar och ibland svårt att uttrycka dem i skrift men som helhet är jag såklart otroligt nöjd över min prestation imorse och jag överväger att ge mig själv lite extra poäng i paleoutmaningen för att jag härdade ut och inte gav efter för hjärnlatmasken ;-)
 
Yeah!! I made it! Och vilken tur att jag tränar ensam i källaren så jag kan fula loss ordentligt ;-)
 
 
 

Veckans plan

Det var länge sedan jag gjorde en "veckans planering" tror jag. Dels för att det är semestertider och saker blir som de blir då, men också för att jag liksom inte vetat riktigt vad jag kan träna och vad som känns bra för magen så det har mest blivit att jag gjort det som känts bra för dagen.
 
Snart går vi in i augusti månad och med det kommer arbete och vardag tillbaka. Inte mig emot. Det har varit en underbar sommar med otroligt mycket ledigt men ändå fullspäckat med aktiviteter så jag är mer än nöjd men kan samtidigt inte låta bli att längta lite efter att få bläddra bland papper, sortera, dricka kaffe, undervisa, kopiera och allt annat som ingår i mitt jobb.
 
Därtill innebär ju augusti crossfitfokus för min del! Minst tre pass i veckan blir det tack vare kursen. Utöver det ska jag väl försöka mig på att springa en del och få upp flåset inför Tjejmilen. En vecka kvar dock innan jag på allvar kör igång i boxen och den veckan tänkte jag spendera som följer:
 
Måndag - lätt distans 5 km + styrka för ben (lätt styrka-många reps, vågar inte belasta ännu)
Tisdag - semester, ev lätt löpning om andan faller på
Onsdag - semester
Torsdag - intervaller (upplägg ej bestämt)
Fredag - ?
Lördag - lätt distans 4 km + styrka överkropp
Söndag - löpning långdistans 70 min
 
Ja, på ett ungefär. Detta är vad som ska hinnas med under veckan men jag kan väl redan nu säga att det säkerligen blir förändringar fram och tillbaka. Det är ju förmåner man har under semestern. Bäst att passa på
;-)
 
 
Nej, riktigt så här bra är inte boxen i min stad. Ännu. Kanske blir den efter tillbyggnaden?! Så spännande!!

Söndagsmiddag

Egentligen är söndagar en dag då man ska äta stek, brunsås, potatis och ärter. Eller något liknande. Idag blev det dock något jag längtat efter ganska länge... PANNKAKOR!!!
 
Jo, det går att äta pannkaka när man kör paleo också, men bananpannkaka och vanlig pannkaka är inte samma sak. Eller vanlig och vanlig?! Jag gör mina på ägg, mjölk och fiberhusk. Men det är ju "vanliga pannkakor" för mig.
 
Ikväll serverades de med, håll i er nu... Lingonsylt, jordnötssmör och grädde! Lingon och jordnötssmör passar ypperligt ihop, testa om ni inte gjort det tidigare! Grädde bara måste jag ha till pannkakor, det är vardagslyx (fast på en helg).
 
Vad gillar ni bäst att ha på/till pannkakan?
 
 
 

Trädgårdsträning!

Söndagar är den dag då jag sämst gillar att träna. Jag kommer liksom in i något slags lunk och har ingen riktig energi. Eller, energi kanske jag har, jag kan bara inte projicera den på rätt saker.
 
Planen var att gå till gymmet men äsch, det var så fint väder och så öppnade sig en liten lucka i dagens späckade schema så då drog jag till med ett trädgårdspass.
 
Värmde upp med 2 minuter vardera av svingar, sumosquats, rodd, dynamisk planka, svingar (igen). Sedan körde jag ett övningsvarv av dagens wod.
 
Det är för övrigt ett ganska bra tips! Att testa ett varv av det ni ska göra, prova ut vikter om det behövs, ställa i ordning allt och så vidare, så att ni verkligen kan köra när det är dags!
 
10 minuter AMRAP (så många varv som möjligt) av
 
10 utfallshopp
10 armhävningar
10 boxhopp (altantrappehopp)
 
Jag hann nog runt tio varv, orkade inte hålla räkningen efter fem, när jag insåg att jag skulle hinna många varv...
 
Efter passet blev det såklart lite tåhävningar och stretch. Mer stretch ikväll, nu är det hård jakt på poängen!
 
 
 

Titta hon plankar!

Idag är det exakt en månad sedan jag låg på operationsbordet och fixade till naveln och jag känner att det nog kan vara dags att börja planka igen. Det känns helt okej, förutom att det är väldigt tungt förstås! En minut varje dag ger fem poäng i utmaningen så nu jädrar ska det plankas :-)
 
 
 
Har lite att jobba på till forna rutor... Men så är det ju semestertid och då hör det till att man liksom har ett slags skyddande lager ovanpå. (Och betänk nu att detta gäller MIG, inte ALLA!) Typ som solskydd?! ;-)
 
 

Som vanligt men lite mer plus

Sedan jag beslutade mig för att släppa lite på det här med paleo har frukostarna ändå sett ut ungefär som innan, bara att jag lagt till en klick keso och äter äggen på två knäckemackor. Och det gör STOR skillnad! Lite fler kalorier och hjärnan blir nöjd och glad.
 
Frukt/bärsallad på det som finns hemma/i trädgården, denna dag jordgubbar, äpple, nektarin och blåbär. Jag brukar toppa med keso och ovanpå det kokosflingor och pumpakärnor, men denna dagen blev det nötblandning. Älskar torrostade salta mandlar!!! Två kokta ägg på knäcke, vanligtvis surdegsknäcke men just denna dag två "vanliga" skivor.
 
Gröten har jag inte vågat mig på ännu, men det kommer så småningom! Känns skönt med ett alternativ där både kropp och knopp blir nöjda :-)
 
 
 

65 minuter ren plåga!

En lugn skön löptur i spåret. Fundera på livet, kanske lyssna på några bra låtar eller någon av sommarpratarna? Njuta av lugnet. Flyta fram i behagligt tempo. Vara nöjd över prestationen vid målet.
 
Hahaha.... Vad man planerar är visst inte alltid detsamma som resultatet. Det blev jag verkligen varse idag!
 
Det var en HEMSK löptur! Till att börja med var det jättevarmt och kvavt. Jag hade kompressionsstrumpor på mig och det rann svett av mig redan efter en kilometer. Jag hade glömt vatten. Jag var trött i benen. Hjärtat var inte ett dugg samarbetsvilligt. Sladden till hörlurarna ville hela tiden trassla in sig i min arm. Låtarna var dåliga och mitt i spåret försvann mottagningen. Bilnyckeln var för tung och stor att hålla i. Snorpappret blev blött när det började regna, och fortfarande var det lika varmt!
 
Ja, som ni hör så var det verkligen ingen behaglig upplevelse. Inte på något sätt! När jag kom till sjunde kilometern började jag fundera på om min kropp på något sätt glömt hur man gör när man springer för varje steg var tungt! Vartenda ett! Vid kilometer nio och tio infann sig flytet något mer, för att sedan totaldö när regnet började stå som spön i backen.
 
Men, jag gjorde det! Jag tog mig igenom de 65 minutrarna. Jag var nära att ge upp så många gånger, och flera gånger var jag tvungen att bara stanna, räta på mig, andas och gå några steg innan jag fortsatte kampen igen. När jag tog mig i mål på milen (runt 54 min) tänkte jag åka hem. Men nej, jag hade bestämt mig, 65 minuter var det som gällde! Sprang till bilen, kastade in telefonen innan den skulle bli helt dränkt av regnet och tog mig sedan runt det kortaste varvet. Springandes och flåsandes som om jag aldrig burit ett par löparskor tidigare.
 
Vadan denna sega löptur? Jag vet inte... Jag hade ätit. Eller nja, jag slarvade med maten igår men fyllde på med godis på kvällen. Den energin räckte visst inte. Kanske satt torsdagens intervaller kvar i benen? Kanske var det alla hoppen igår? Jag vet inte, men en sak vet jag, och det är att det kan bara bli bättre nästa gång!
 
Kanske skulle dessa schyssta röda skor hjälpt mig i spåret? Om jag lyckas uppnå mina 1400 poäng kan jag snart klicka hem dom :-) 702 totalt nu, och nio dagar kvar. Ser lovande ut!
 
               
 

Mamma.

Många som läser här är ju mammor själva, och många som läser här har säkert också en mamma. Min alldeles egen (som jag förvisso delar med två andra) fyllde alldeles nyligen 50 år! Grattis grattis.
 
Hur som helst så har jag funderat lite extra på det här med mammarollen och undrar lite hur ni minns er egen mamma? Naturligtvis vill VI vara goda förebilder och fostra våra barn till rara trevliga individer som tar hand om sig själva och bidrar till samhällets bästa. Men det är inte er roll som mamma jag är nyfiken på, utan hur det var förr? När ni var små och er mamma var mamma (men inte ni själva) och kanske en av dem som satte några av normerna och principerna för hur just ni skulle bli.
 
Tränade hon? Bantade? Lagade nyttig mat? Lagade inte alls mat? Sporrade dig att röra på dig och testa någon idrott? Hur var det med godis? Fick du äta? När?
 
När jag själv tänker tillbaka på min mamma och det glada 80-talet minns jag att hon höll på med något som hette "Callanetics" ett tag. Det var någon slags gympa där man typ skulle sitta i högt skuren dräkt, med tights och benvärmare och mest knipa. Tror jag. Det är åtminstone så jag minns det.
 
I perioder hade hon också dille på sit-ups (kanske efter mina syskon fötts?) och gjorde dem på golvet i köket där hon också hade någon slags plan för hur hon skulle gå ner några kilon, till 53 vill jag minnas. Hur planen såg ut minns jag däremot inte.
 
Hon har nog kanske joggat någon gång? Simmat då och då. Promenerat en hel del. Ja, hon har också varit på aerobics. En gång. Efter mycket motstånd fick jag henne att delta på en av mina klasser och efter den klassen har jag motvilligt erkänt att hon har rätt. Hon har ingen koordinationsförmåga. INGEN! ;-)
 
Min mamma har aldrig varit någon idrottare. Heller aldrig vare sig för tjock eller för smal. Hon har nog hållt sig i spannet "normal".
 
Vi åt mat, vad jag minns. Mycket vitt bröd, jag kan inte komma ihåg att "brunt bröd" fanns då ens? Ibland bakade hon själv. Rågkakor. Vi åt kyckling, "sån där hel". Alltså sån man gör alldeles själv. Innan "Stinas" kom?! Vi åt torsk, köttfärslimpa och någon gång skräpmat. Vi åt godis ibland.
 
Aldrig lax, aldrig kakor och läsk. Det är sådant jag fått "öva mig på" att äta och lärt mig först i vuxen ålder. Vi åt mycket krossade tomater, inte så mycket grädde. Vi drack Oboy ibland och till mellis efter skolan knaprade jag flingor och sylt. Utan fil om mamma inte var hemma.
 
Allt som allt tror jag att jag hade en rätt "normal" mamma, med en schysst inställning till mat och rörelse. Nu har stafettpinnen gått vidare till mig, nu är det jag som inspirerar och är förebilden både för mina barn och min mamma. Tungt och ansvarsfullt, men roligt! :-)
 
Så, låt höra nu. Hur var era mammor? Bästis med Susanne Lanefeldt eller pulverätande jojobantare? Marathonlöpare eller mer Dallasmarathontittare? Berätta!
 
              
 
Haha, jag garvar ihjäl mig!!! Det var precis så här hon stod hemma på vardagsrumsgolvet och körde. Mamma, visst minns du?! Eller har du (med all rätt) förträngt?
 
 

Tv-tips!

Ligger i sängen och ser Dokument inifrån - Medaljens pris (tittar aldrig på tv i sovrummet egentligen, men nu är jag ensam med kidsen och jag bara MÅSTE se detta). Och det MÅSTE ni med!
 
Det är otroligt fascinerande, skrämmande, peppande, läskigt och ja, ni kan väl fylla på med adjektiv när ni sett programmet?
 
Att det inte är en dans på rosor att vara elitidrottare har man väl förstått, men vilka uppoffringar. Vilka psyken. Imponerande, och som sagt, samtidigt väldigt skrämmande vad en del utsätter sina kroppar för. Något att ha i åtanke nu när vi sitter framför OS och hejar? När man inser hur hårt de sliter så önskar man att de alla kunde få en medalj!
 
Och så är jag ganska glad att jag trots allt bara är en helt vanlig motionär :-)
 
 
                      
 

Som en liten apa...

Testade nya utegymmet idag! Det tog ett tag att cykla dit eftersom jag dels körde fel men också för att jag hade stora A bakpå cykeln. Hon väger visst inte så lite längre...
 
Väl på plats satte jag klockan på 24 minuter för det var vad jag hade tid med. Valde ut några övningar för överkropp och kompletterade med lite pulshöjare och körde sedan så många varv jag hann med varje övning till utmattning. Svårt att bestämma ett visst antal reps när man inte kan justera vikten!
 
Räckhäv
Latsdrag
Armgång
Axelpress
Stubbhopp
Armhävningar
Jämfotahopp över hinder
Bröstpress
 
Roliga och bra övningar, men den där armgången alltså... Pinnarna är både för tjocka och så sitter de med för långt avstånd mellan. Det är omöjligt att flytta en arm vidare direkt till nästa pinne utan att "mellanlanda" hela tiden. Om ni förstår vad jag menar?!
 
Fast äh, nu ljög jag! Klart det inte är omöjligt!! Ikväll är det jag som spanar in reprisen av Gladiatorerna och snor till mig några tekniktips.
 
Här ser ni dagens allra sista armgång, efter hela passet var färdig. Jag var trött och fnissig. Filmaren kunde inte låta bli att kommentera att jag såg ut som en apa heller och då tappade jag greppet totalt... :-)
 
 

Intervaller!

Det finns en sak ni inte får missa om ni vill bli starka snabba löpare. Intervallerna! De är hemligheten och lösningen på det mesta.
 
De är jobbiga, svettiga och framkallar ganska så ofta kräkkänslor. Men det är så det ska vara!
 
De kan vara korta och snabba, långa och långsamma, många eller få eller varför inte uppför och nerför? Det finns en uppsjö av påhitt och det mesta funkar! Bara du varierar dig. Det är som alltid; periodisering och variation, två av flera viktiga ingredienser i ditt träningsupplägg.
 
Här följer några förslag på upplägg, och vad du än gör, kör inte alltid samma! Visst blir du lite snabbare för varje gång, eller orkar lite längre, men det går så mycket snabbare och enklare att märka resultat om du testar lite olika saker, och inte att förglömma, det blir ju så väldigt mycket roligare!
 
Viktigt! Tänk på att ALLTID värma upp ordentligt. Gärna med tio-femton minuters jogg. Vid intervaller utsätter du musklerna för hög belastning och det är lätt att dra på sig skador om man inte är försiktig.Varva gärna ner lika lång tid efter passet, det har du tid med eftersom intervallerna i sig inte är så tidskrävande.
 
"Idioten" - märk ut 30 meter, 60 meter och 100 meter (exempelvis första trädet, stora stenen och högsta granen). Spring nu ditt allra snabbaste till första markeringen (du hinner knappt komma igång innan du måste sakta ned), jogga tillbaka. Maxa till andra markeringen, jogga tillbaka. Maxa till tredje (långt och tungt) och gå/jogga tillbaka. Börja om från början och kör 15 minuter.
 
"Segisen" - tusingarna! Spring tusen meter (nej, förstås inget maxtempo, men betydligt snabbare än du springer på milen och snabbare än ditt "behaglighetstempo"), gå någon minut innan du ger dig på nästa kilometer. Tungt och varning för mjölksyra, men väldigt bra för uthålligheten. Upprepa tre-fem gånger.
 
"Backen" - leta på en brant backe och maxa uppför, jogga nedför. Kör antingen 15 minuter eller ett bestämt antal gånger upp och ner. Dock inte för lång tid! Om du bestämt dig för tjugo rundor och efter tolv-tretton minuter inte ens hunnit hälften bör du kanske tänka om?!
 
"Minuten" - sätt en timer på en minut och spring. Du klarar ganska snabbt tempo här. Gå 30 sekunder och upprepa sedan valfritt antal gånger men inte mer än 25! Jag skulle säga att det räcker med tio om du är nybörjare, det är tufft att springa med högt tempo under en minut, och poängen är ju att du SKA springa med högt tempo och inte spara på dig bara för att du ska orka så många som möjligt.
 
"Den enkla" - inte enkel på så sätt att det inte är jobbig, utan enkel i uppbyggnaden. Maxa 30 sek, vila 30. Upprepa 15 gånger. MAXA!!! Kort tid, tempo!!!
 
"Stegen" - en ganska behaglig löpupplevelse tycker jag. Spring 100 meter, gå 50 meter eller 20 sek. Spring 200 meter, gå 50 meter eller 20 sek. Spring 300 meter, gå 50 meter eller 20 sek. Spring 400 meter, gå 100 meter eller 30 sek. Hur länge du väljer att gå är upp till dig, det ska vara så att du hinner "flåsa av dig lite" men inte så att du liksom måste "börja om från början" varje intervall, det blir bara jobbigare! Upprepa tre-fyra gånger.
 
Så där, nu har du lite att välja på. Och följer du mina rekommendationer (generellt) med ett intervallpass, ett långdistans och ett återhämtningspass per vecka borde detta således räcka sex veckor :-)
 
                  
 
 
 
 
 

Träna i stövlar?!

Har ni sett något sötare?! Visst är de väl helt underbara, mina nya kortskaftade stövlar?! Jag kan faktiskt inte låta bli att hoppas på lite regn nu, bara för att jag ska få använda dem. Träna i gummistövlar är kanske att ta i, men skogspromenader borde funka. Åh, jag tror jag är lite kär...
 

En massa dravel om paleopoäng

Eller vad jag nu ska kalla det?! Paleo plus var det ju från början. Sedan blev det paleo, för att sedan övergå till något lite mer plus än paleo. Summa summarum plus minus någonting?!
 
Jag funderar och funderar och inser nog snart (när det här inlägget är färdigt?) att jag inte är redo för paleo. Jag tror inte jag vill? Min kropp har mått utmärkt av det. Ja förutom när jag återinförde mjölkprodukter och den fick spel. Faktiskt så har jag nog aldrig känt mig så ren och fräsch som under dessa två veckor, men jag har heller aldrig (jo, men inte på länge) känt mig så smal (i negativ bemärkelse), trött och orkeslös.
 
Min kropp har orkat och segat sig igenom detta, men hjärnan har sagt blankt nej. Jag orkar träna, men jag har ingen riktig tändning. Före passen är jag trött och seg och undrar hur jag någonsin ska orka. Men det gör jag alltså, det är bara hjärnan som inte riktigt hänger med.
 
Sedan jag återinförde keso (och ost) så har jag varit både piggare och gladare. Jag har inte ätit varken pasta, potatis eller andra "riktiga" kolhydrater och det verkar gå bra så länge jag tillgodoser mig själv med lite mer protein. Dock så tvivlar jag ändå. Varför?
 
För att det (för mig, inte generellt!) är krångligare att äta paleo än att äta "nyttigt". Ja, paleo är ju nyttigt, men nyttigt behöver nödvändigtvis inte vara paleo. Hängde ni med? På något sätt så kan jag inte komma ifrån att jag tycker att det är lite fel (för mig, inte generellt!) att välja bort saker som jag vet att jag mår bra av, tycker om och kan hantera. T ex keso, kesella, ost och Bregott.
 
Å andra sidan, om jag nu mår så bra av detta och känner hur "lätt, fräsch och samtidigt seg och stark" min kropp blir, varför vill jag då inte fortsätta? Ja, antagligen för att jag inte tycker att det är värt det. Jag vill kunna ta en knäckemacka med Bregott och ost. Jag vill kunna göra en matvetesallad med stark korv. Jag vill kunna äta ost i alla dess former. Jag vill kunna äta keso/kesella och müsli och jag vill kunna äta glass utan att få dödsont i magen. Och inte att förglömma, jag vill kunna äta jordnötssmör! Det låter ganska enkelt va? Paleo är kanske inte för mig.
 
Jag vill dock poängtera att det finns en viss poäng med att äta enligt en diet. Jag får liksom en kick av det. Det är något som är spännande, och nästan lite så där som att vara nykär. Man vaknar på morgonen och känner "hm, det är något som surrar där inne i skallen och kallar på min uppmärksamhet, just ja! Den nya kosthållningen, spännande!".
 
Kanske en del nyhetens behag? Och att jag gillar att "bestämma" saker. Nu är det si, sen är det så. Fast jag innerst inne VET att jag INTE kan eller vill bestämma vad som ska ätas när. Jag har ju min balans men kan ändå inte låta bli att utmana eller utforska lite då och då. Och så går jag tillbaka till balansen. Älskade trogna balans. Tack för att du stannar och härdar ut alla prövningar jag utsätter dig för ;-)
 
Jag skulle nog kunna hävda att jag ändå äter paleo, men på ett liberalt sätt. Men äsch då, då kom ju det där svart/vitt-tänket in i bilden igen. Ska jag göra något vill jag göra det fullt ut. Och att äta mjölkprodukter, lite glass ibland, någon skiva bröd då och då känns inte som paleo. Så nej, jag får nog ge upp det.
 
Ska jag se det som ett misslyckande? Nej, såklart inte! Jag ser det som en intressant period och kanske försöker jag senare. Om något år eller två, för jag gillar ändå tänket. Men just nu är jag inte redo, så hit med kesoburken nu för tusan! ;-)
 
Jag fortsätter mitt poängräknande ändå, med samma "regler" eftersom jag nog kommer fortsätta äta frukost, lunch och middag enligt paleo, för att jag vill det. Inte just för att det är paleo. De flesta poängen kammas ju också hem genom träning, stretch och tåhävningar, så att kalla "utmaningen" för paleo är kanske lite ofördelaktigt?
 
Hur tänker ni? Kan ni äta enligt en viss diet och ändå göra avsteg, eller är ni mer som jag, att "rätt ska vara rätt" liksom?
 
Just det ja, poängen var det ja... 539 är jag uppe i nu. Kämpa kämpa!!
 
 Hon ser kanske inte mycket ut för världen, men i den här lilla tösen brukar jag hitta svar på de flesta av mina funderingar...!
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinklar och vrår

Här är jag. Ur alla synvinklar. Så ni inte missar hur jag ser ut ;-) De nya sport-bh:arna funkar mycket bra! Det lilla jag har att hålla på plats stannar där det ska vara. Behagligt och skönt.
 
Det blev intervaller ändå! Raketbränslet kopplades på när jag kom till en alldeles perfekt halvskuggig raksträcka belagd med fint grus.
 
Sprang 30 sek, vilade 15 sek. Sprang 45 sek, vilade 25 sek. Körde det upplägget 12 minuter, vilade en minut eller två och upprepade allt. Det blev rätt många intervaller när jag tänker efter. Bra! De sista gick lite långsammare än de första. Men bara lite. Hrmm....
 
Lång skön stretch och nu kebab. Va?! Paleo då? Äsch jag vet inte. Skriver mer om det sen. Eller imorgon. Just nu kör jag varannan paleo varannan nåt annat. Typ. Funkar fint det med.
 
 

Intervaller eller långdistans?!

Shoppat tomater och minigurkor på gårdshandel. Blir fint till middagen!
 
Men först, löpning! Nu, i stekande sol. Väljer mellan intervaller och långdistans. Vad är jobbigast? Tror jag saknar raketbränslet som krävs för snabbhet idag så det känns som 65 minuter segtempo är lämpligare. Då hinner jag också njuta lite mer av sommarstaden jag befinner mig i.
 
Hade också en rolig wod i tankarna, men den får nog vänta till svalare väder, eller tills jag kan göra den inomhus!
 
 
 

Siffror...

1930 3051 1650 och kanske lite 2611? Sitter och lär mig om bokföring. Tur jag har support i form av en mer ekonomi- och sifferintresserad käraste.
 
Jag har inte alls hunnit tänka på vad som ska tränas idag. Fest och partaj igår, paleofrukost som vanligt och nu kaffe och bulle. Ja, vit bulle. Med socker :-)
 
Kanske ska fortsätta dagens siffertema och slänga ihop ett pass med en massa massa reps? Eller så springer jag intervaller? Korta snabba på löparbanan? Eller, kan ni ge mig lite inspiration? I mitt huvud finns bara konton, insättningar, uttag, förbrukningsinventarier och en massa annan goja...
 
Gårdagens grilltallrik. Korv, med hög kötthalt. Inte paleo men gott! Grillsallad med nektarin, mango, gurka, röd chili och saften från massa citrusfrukter. Lovely!
 

Svett i olika former

Det var ett svettigt pass på förmiddagen idag! Och roligt :-) När jag kom ut från gymet blev det än mer svett. Puh, vilken värmebölja det är idag!
 
Nu laddas det för fullt inför sommarpartaj och det ska göras grönsallader, potatissallader och fruktsallader. Såser varma och kalla. Dressingar, korvar och ostar. Time to get going!
 
För min del blir det nog mestadels paleo, men inte fullt ut. Jag har liksom redan småprovat lite icke paleo idag... ;-)
 
 
                                             Systempåse och islatte. Not so paleo...
 
 

Lycka!

Ibland brukar jag kolla in på Crossfit Örebros hemsida. För att liksom kännas vid att jag ändå är medlem och att jag kan ta del av vad de andra lyckligt lottade gör, medan jag väntar på att läka ihop helt och hållet och på att min crossfitperiod återigen ska börja (snart!!!).
 
Och så igår, när jag satt på bussen hem från Stockholm klickade jag in och vad får jag se om inte...
 
De ska bygga ut! Med över 300 kvadratmeter! Alla pass ska hållas i den nya delen och den gamla lilla boxen blir en plats att hänga på och där det ska erbjudas öppet gym. Klasserna utökas och det blir lunchklasser VARJE dag.
 
Åh...! Detta är lycka! Det innebär ju att jag faktiskt kommer kunna åka dit och köra den dag i veckan jag jobbar hemifrån. Och att jag kan åka dit och träna på chins när jag har tid. Och att jag kan åka dit och köra wallball, hspu, shuttle run, lyfta tungt, träna olympiska lyft och ja.... Det enda lilla problemet jag hade tidigare är nu löst,  att jag var så begränsad och tvungen att träna på bestämda tider.
 
Och till saken hör att jag gjorde ett kap på mitt medlemsskap också! Jag fick augustikursen OCH ett halvårs medlemsskap för en spottstyver jämfört med de nya priserna.
 
Detta måste såklart firas med buller och med bång så den planerade löpningen får vänta lite tills imorgon och istället tar jag mig till gymmet och kör dagens wod, med lite modifieringar.
 
AMRAP 5 min
5 pullup (kör hopp idag, vågar inte belasta för mycket!)
10 wallball eller ballslam
 
AMRAP 5 min
10 Doubleunders
20 Mountainclimbers
 
Innan det blir det lite benträning, och sen hoppas jag på att vara sådär lagom svettig, trött och redo för storhandling, lunch på stan, grillkalas och kanske några glas vin?
 
Love love love crossfit!!!!
 
En annan tanke: hur gör jag med mitt gymkort nu? Måhända blir det överflöd? Återstår att se..!
 
 
                                  
 
 
 
 

Val

I magen; 180 gram burgare, två tomatskivor, ett salladsblad och Cole slaw. Kvar på tallriken; två rätt torra och smaklösa hamburgerbröd. Det går för det mesta att välja mer eller mindre bra/dåligt
 
Denna dagen har inneburit väldigt många bra val från min sida. Nöjd. 
 
Det finns också många trappor och möjligheter till tåhävningar på Skansen. Kammar hem 34 poäng idag. Ok!
 
Imorgon, löpning! Värme på dagen utlovas och kvällsgrillkalas inplanerat vilket borde betyda tidig träning?! Vad, när, hur?
 
Vad sägs om kl tio i spåret, 65 min lugn löpning? Stretch och lunch efter det? Låter som en plan! Är ni på?
 
Uppdatering: måste fira glada crossfitnyheter så löpningen får vänta!
 
 
 
 

Mat.

Tove undrade om jag inte kunde skriva ett inlägg om hur en matdag brukar se ut. När och vad jag egentligen äter.
 
Såklart jag kan! Gårdagen, som var en dag som de flesta andra, såg ut som följer;
 
8.00 Bananpannkakor (3 små ägg, 1 banan, stekt i kokosfett) med frukt (ett halvt äpple, åtta vindruvor) toppat med kokos och solroskärnor
 
10.30 Espresso, några frökex, lite Bregott och två kokta äggvitor (jo, jag kokade förstås hela ägget, men mini åt gulorna)
 
12.30 Färsbiffar (200 g nötfärs, schalottenlök, kokosgrädde, ägg och kryddor), vitkål (några blad) och tio körsbärstomater, kaffe och några nötter efteråt
 
14.00 Ett äpple och lite nötter och torkad frukt (här hade jag behövt protein, men detta var vad som fanns att tillgå där jag var)
 
15.30 250 g Keso 4% och lite nötter och torkad frukt (i bilen, före träningen)
 
19.30 Chicken nuggets (150 g kycklingfilébitar panerade i kokosflingor, mandel och curry, stekta i rapsolja), grönsaker i ugn (200 g blomkål och en liten palsternacka, i ugnen med olivolja och kryddor, lite riven parmesan på efter ugnen), två skivor ananas
 
22.00 (fast jag egentligen borde lagt mig...) Jordgubbar och 150 g Keso 4%, kokoschips och solrosfrön
 
Ja, det var en ganska vanlig dag. Eller något slags mittemellan, paleo halva dagen, sen keso. Siffrorna är ungefärliga. Jag väger aldrig. Varken mig själv eller maten. Fast jag stör mig lite på att jag hela tiden är hungrig, främst i huvudet. Hjärnan är ännu inte glad, får se hur länge jag står ut innan jag kapitulerar. Det var ju inget fel på det jag åt innan paleo heller, det vore bara så spännande att låta det gå lite längre tid för att verkligen kunna utvärdera!
 
Totalt hamnar denna dagen på ungefär 2700 kcal, där 27% är protein, 27% kolhydrater och 46% fett. Proteinet uppgår till ungefär 180 gram och det räcker ju gott och väl, men någonstans felar något fortfarande, jag fortsätter leta...
 
Middagen ser inte så aptitlig ut kanske, men det var den verkligen! Har ni inte testat att göra nuggets är det hög tid nu. Det funkar perfekt att ha till mellis dagen efter också, och finns naturligtvis nedpackat i dagens matsäcksväska så jag klarar en heldag på parkbänken i väntan på Måns ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 

Naveln!

Tog några bilder i lördags, tre veckor efter navelbråcksoperationen. Så här ser den ut nu. Svårt att uttyda kanske, det är ju rätt "smutsigt och kladdigt" runt omkring, pga plåster och tejp som suttit där. Jag har fortfarande en liten bit kirurgtejp direkt över stygnen (fast inte på bilden) och ska nog ha det några veckor till. Minns inte riktigt vad läkaren sa, men jag lär ju märka när det läkt ihop helt och hållet.
 
Naveln är inåt, som en navel ska vara. Den är lite hård runtom och det finns ju en del ärrbildning innanför skinnet som kan ta upp till nio månader att bli mjuk. Det känns ungefär som om någon stoppat in några små pärlor ovanför naveln. Och vem vet, det kanske hon gjorde? Läkaren?
 
Jag är än så länge nöjd med operationen, även om det var väldigt jobbigt de första dagarna efteråt. Jag känner mig fortfarande inte helt bekväm med ärret och får ibland för mig att det ska spricka upp och gå sönder igen, men det får vi väl hoppas att det inte gör.
 
Jag har inte vågat belasta alltför mycket ännu. Armhävningar går, men känns inte bekvämt. Jag kan sova på mage, men samma sak där, det är inte helt bekvämt. Annars känner jag inte så mycket av det, förutom plåsterkliet då, allergisk...
 
Snart hoppas jag kunna köra på lite tyngre och känna mig helt hemma i min kropp igen. Och slippa ifrån plåstret!
 
 
 

Moment 22?

Bra med paleo - jag varierar mig mer eftersom jag måste. Mellisarna kräver mer tankeverksamhet, frukosten likaså.
 
Dåligt med paleo - jag måste variera mig. Det blir jobbigt. Jag orkar inte tänka och får därmed ingenting att äta.
 
Moment 22?
 
Jag vill variera mig men orkar inte...
 
Tur jag köpte inte bara en burk keso, utan två... Den som spar hon har...
 
 
 

Pågående poängjakt

Dagens poäng hamnar på 88. Eller, om en halvtimme gör det det åtminstone. Jag hade planerat att skriva ett inlägg om löpning och ett annat specifikt om intervaller, men nu måste jag tyvärr (för er) prioritera mina poäng och ta en halvtimmes helkroppsstretch istället. Nu gäller det att ligga i och kämpa, så jag får den där efterlängtade bollen!
 
Inläggen får bli på onsdag istället, för imorgon spenderar jag hela dagen på Skansen. Ni kan ju vinka om ni ser mig på tv ;-)
 
Totalen ligger nu på 475, en tredjedel uppnådd ungefär!
 
 
 
                                                         

Kesolängtan.

Nej, nu orkar jag inte stå emot längre... Ser ni Kesoburken? Det här ska bli gott..! :-)
 

Äta före och efter träning?

Ann-Mari undrade om mellis före och efter träning. Vad ska man äta? Hur mycket? När?
 
Till att börja med är det ju individuellt. En del klarar att äta precis innan träningen medan andra störs oerhört mycket av att maten står dem upp i strupen. Några måste äta för att orka, andra får håll om de har för mycket i magen. Det vikitgaste är att man är lyhörd för sin kropp och lyssnar på vad den säger, samt att man faktiskt iakttar hur den fungerar och presterar!
 
Skriv träningsdagbok några veckor och försök hitta ett mönster. Skriv ner vad du tränade, hur dags på dygnet, hur långt passet var, om och vad du ätit samt något ord om hur passet kändes. Efter några veckor kan du ganska enkelt se tillbaka och upptäcka när det egentligen är du presterar som bäst på backintervallerna, styrkan eller yogan.
 
Generellt kan man säga att man INTE bör träna styrka på tom mage. Eller på tom kropp kanske är mer sanningsenligt. Det går bra att endast ta en proteinshake eller aminosyror innan passet, om man t ex kör väldigt tidigt på morgonen. Då är ju magen ändå ganska tom, men kroppen och musklerna har något att jobba med. Bränsle som behövs för träningen så att säga.
 
Här är det ju dock viktigt att iaktta sig själv. Kan man prestera fullt ut tidigt på morgonen, med endast lite pulver i kroppen, eller har man betydligt mycket mer energi på kvällen när man fyllt på förråden hela dagen lång? Och hur fungerar det med jobbet? Blir det en stressfaktor att rusa till gymmet tidigt på morgonen? Eller kanske är morgonträning den bästa lösningen eftersom träningen då blir av, medan den efter jobbet, på kvällen, har en tendens att bytas ut mot tv och snacks? Utgå från er själva, och hur livet ser ut just nu! Det kan ju naturligtvis förändras ganska ofta det där med när, var och hur man tränar.
 
Så, inte träna styrka på tom mage alltså. Ät något ganska nära inpå, gärna så nära som en halvtimme om det går. Protein, nummer ett! Kolhydrat om du känner att du behöver det för att orka, och för att få den där gnistan.
 
Om du tänker "nej, men jag struntar i bananen, den innehåller så mycket kalorier och kolhydrater, jag tränar ändå, det gör nog ingen skillnad" så tänk om! Eller åtminstone, ge kolhydraterna en chans och se om det blir någon skillnad. Att trött gå runt på gymmet med tom blick och bara göra det man ska göra ger inte ett dugg bättre resultat än att äta en banan innan och med glädje och energi ta sig an vikter och maskiner. Snarare tvärtom. Våga testa!
 
Efter styrkan ska du äta direkt! Protein, nummer ett, återigen. Kolhydrat, nummer två. Du behöver äta för att inte bryta ner dina muskler så samma sak här, hoppa inte över! Var inte rädd! Du kommer aldrig se resultat om du inte ger kroppen vad den behöver.
 
Kondition då? Om man ska springa, hur ska man äta då? Ja de allra flesta är ju inte överförtjusta i att springa runt med skvalpande mage och behöva ha lite "nödtoapapper" med sig för eventuella avvikelser från motionsstigen så jag skulle nog rekommendera att äta något 90-120 min innan. Men det beror ju naturligtvis på hur långt och snabbt man tänkt springa. Och även tiden på dygnet. Finns det energi i kroppen sedan tidigare mål, eller är kroppen både tom och uttorkad? Det går att springa på tom mage, om man klarar av det. Vissa gör det, andra inte.
 
Efter passet äter du protein, och kolhydrat om du känner att du behöver. Om du sprungit hårda snabba intervaller kan du vänta någon timme med att äta, för efterförbränningens skull. Men låt inte det styra dig. Är du hungrig, och ännu värre, är du skakig och svimfärdig - ät!! Efterförbränningen är marginell och har inte så stor betydelse i långa loppet. Då är det kanske viktigare att du äter och mår bra, än att dra på dig skador eller sjukdomar?
 
Som ni hör så handlar det mesta om sunt förnuft. Att lyssna på kroppen. Om man är van att göra det så brukar man ju kunna lita på den. I början är det svårt, och det kan ta månader innan man lärt sig förstå den (det är ungefär som med små barn och deras sömnmönster, när man tror att man förstått, nej tji fick man...) men det är värt det. Våga lyssna, våga testa för annars kommer du aldrig hitta det som är rätt för dig!
 
Kortfattat; ät före och direkt efter styrka! Protein framför allt. Ät lång tid före kondition men ganska snabbt efter passet. Är det ett blandat pass, ja då äter du före och efter, så att du kan prestera maximalt. Du vill till varje pris undvika att bryta ner dina muskler utan att ge dem en chans att bygga upp sig, och utan bränsle stannar alltihopa av och till slut säckar du liksom ihop och motorn rasar. Det kräver lång och kostsam service och reparation och den tiden och energin kan vi använda till annat, visst?!
 
Sen finns det ju naturligtvis en miljard, om inte fler, tips på hur just DU kan och bör äta före och efter träning och även under resten av dygnet, men det är ju beroende av dina mål, hur vägen fram dit ser ut, vilken kosthållning du har och så vidare. Det finns med andra ord ganska mycket att skriva i den här frågan, men detta var bara lite generellt hållet.
 
Tips på VAD man ska äta? Alltså specifika livsmedel. Jo, om någon är intresserad kan jag rada upp några bra alternativ. Keso funkar alldeles utmärkt, både före och efter träning. Om man inte äter paleo förstås... ;-)
 
                               
 
 
 
 
 
 

387

Poängsumman hittills. Dagen idag har varit bra. Gårdagen resulterade dock i minus två poäng!! På grund av slarv med maten. Inga minus för glass eller sånt, det var medvetna val och inget jag ångrar. Ja, förutom att kroppen slog bakut...
 
Däremot blev det minus för att jag inte åt middag, och jag gjorde heller ingen stretch. Aja baja, med det här tempot blir det ingen medicinboll. Skärpning!
 
 

Från minus till minus till plus.

Jag skulle ju springa idag. Och det gjorde jag. Utan någon större geist. Jag var ganska seg innan och inte ett dugg peppad. Jag fattade egentligen inte ens vad jag hade i spåret att göra? Jag är ju liksom ingen löpare.
 
Hur som, jag åkte (ja, bil) dit. Värmde upp 2 km. Sprang mina intervaller (100, 200, 300, 400 m gånger tre). Varvade ner 2 km. I mål. På 41 minuter, totalt 8 km. Jovars, det kändes helt okej. Eller, det kändes faktiskt bra. Efter ett tag. När jag insåg att jo, det är nog inte helt kört för mig. Jag verkar ju kunna springa.
 
Några timmar efter passet kändes det ännu bättre. När jag liksom förstod vad jag hade gjort. Att jag hade sprungit. Ett "riktigt" pass. Ett som räknas. Jag blev påmind om hur det brukade kännas i kroppen efter ett löppass! Det har ju trots allt gått 6-7 veckor sedan jag sprang, och då hade jag inte hållit på särskilt länge innan dess heller, så det är klart att det tar lite tid för hjärnan att bläddra fram den där känslan. Så det var liksom minustankar ett bra tag, innan det äntligen blev plus.
 
Men nu så. Nu vet jag ju att den finns där inne så nu laddar jag för en vecka med tre härliga löppass. Där jag redan innan jag ger mig ut vet att "det här, det kommer bli ett härligt träningspass" och inte tvivlar på mig själv eller min förmåga.
 
Med de orden kastar jag mig över ungefär tio liter hallon som jag plockade ihop på en timme tidigare under kvällen. Och då rörde jag mig på en tjugondel av hallonhäcken. Max. Inte klokt va?! Hur kan det finnas så mycket hallon? Och inte klokt att jag kan fylla hela min frys, alldeles alldeles gratis!!
 
Idag sprang jag hela passet rakryggad och stark, inte framåtlutad som en lufs, som sist...
 
 

Total haveri kräver service

Nu blir det mycket mat och i synnerhet paleo. Men jag ska ut och springa idag, så jag lovar att skriva om det också. Sen. Kanske lite tips om hur man lägger upp sin löpning varje vecka?!
 
Jo, igår blev det ju lite snickerskaka, ingen riktig middag och sedan avslutades kvällen med ett halvt paket Ben & Jerrys. I sängen. Läsandes om paleo. Härlig mix va?! ;-)
 
Och idag säger kroppen vänligt men bestämt "upprepa EJ!". Ont i magen, knip och ja det känns ungefär som om jag ätit gift. Det skulle kunna vara att jag fått i mig några små insekter när jag slukat så mycket bär de senaste dagarna, men nja. Jag väljer nog att tro att det beror på den plötsliga påfyllnaden av socker, gluten och laktos igår.
 
Idag blir det alltså helrekond och totalservice. Typiskt att eftermiddagen och kvällen ska spenderas på kalas. Fast tur i oturen att jag vet att där kalaset hålls finns både vilt och tamt att jaga och plocka så jag ska nog överleva ändå.
 
Jag läste på ännu lite mer om paleo igår. Ben & Jerry är inte paleo. Fast det var inte bara det jag kom fram till.
 
Jag uppmärksammade att "många" inledningsvis verkar ha svårt att komma upp i samma energimängd de brukat äta tidigare, innan paleo. Så det är jag inte ensam om. Några har även tyckt att de tappat lite muskelmassa i början. Inte oförståeligt, med tanke på det minskade intaget.
 
Ingenstans hittade jag någon som uttalade sig negativt om paleo eller tyckte att det var dåligt. Det som kunde vara besvärligt var den här invänjningsperioden, samt att det blir lite dyrare. Kött och grönt är ju avsevärt mycket kostsammare än mjöl och bröd. Tyvärr.
 
Idag blir det alltså totally back to basic och ett besök i de där härliga enorma hallonsnåren hos mamma förväntas leda till många många bär att fylla frysen med. Kanske även en del rätt ner i gapet?!
 
En annan sak att ta hänsyn till är ju hur jag vill ha det i framtiden? Att äta så här, och få en total chock när man tar ett avsteg från planen är kanske inte alltid önskvärt? Jag vill gärna kunna äta glass, surdegsbröd och annat smarrigt då och då. Kanske funkar det bra om jag gör det regelbundet. Typ en dag i veckan? För att "hålla det igång" liksom? Fast det är just det där med mjölet som är det "skadliga". Ja, som jag skrivit tidigare, det är mycket att tänka på. Så jag tänker vidare. Och äter min paleokost under tiden :-)
 
Morgonens skörd!
 
 
 
 

Hallå hungern, var tog du vägen?!

                     
 
Nej, inte ett dugg paleo. Enligt kakmakerskan innehåller den typ ALLT som kan härröras till bakhyllan. Och jag åt med god aptit, en "normal" bit. Och sen åt jag inget mer. Alls. På jag vet inte hur länge. Och då tränade jag också ett pass här hemma några timmar efter fikat. Men ändå var jag inte hungrig. Till slut tvångsåt jag två frökex med fyra skivor skinka.
 
Nu har det även slunkit (slinkit? Språklärare eller ej, Beatatjata hjälp mig! Vad heter det?) ner några nävar körsbär, en "Elbe-muffin" och två rutor mörk choklad. I frysen står en bytta Ben & Jerrys men jag är verkligen INTE sugen. Jag är inte hungrig jag vill inte ha och inget känns lockande...
 
Men min kropp KAN INTE gå runt på så här lite!!! Väl? Jag blir galen! Varför är jag inte hungrig? Och hur lång tid ska det ta innan min hjärna förstår att jag inte måste äta hela tiden. Eller ska jag äta hela tiden? Ja vilken jädra härva va?! ;-)
 
Varför slutar jag inte bara med paleo undrar ni kanske? För att jag ju mår så bra av det i övrigt, bara att det liksom ställde till det lite. Skapade o-ordning i rutinerna. Jag tror dock att en enstaka vecka är alldeles för lite för att verkligen kunna säga om det passar mig eller ej så jag fortsätter. Envis som jag är. Kämpar på och trotsar den uteblivna hungern. Kanske dyker den upp snart?! Jag hoppas, för jag saknar den :-)
 
 
 
 

Fröknäcke och kaffe

Förmiddagsmellis, som visst hamnade mer runt lunchtid än mellistid. That's life på sommaren...
 
Både Elbe och Annie har lagt ut recept på fröknäcke alldeles nyligen. Jag brukar laborera lite och det är inga som helst konstigheter att lyckas. Välj några dl valfria fröer, nötter eller gryner. Ta gärna linfrö och chia, eller fiberhusk, så att det sväller och blir som en geléliknande massa. Lagom med vätska så att det är en tjock massa (innan det ska svälla alltså), och ganska mycket krydda, någon örtvariant. Flingsalt uppepå och sen in i ugnen någon halvtimme eller mer. Klart!
 
Idag tog jag 3 dl vatten, 4,5 dl olika fröer (det som fanns hemma), lite husk, lite chia och massa massa "Herbs de Provence". Det blev mycket gott och nu har jag en liten plåtlåda med små fina knäckebitar att ta till när jag är sugen på något knaprigt.
 
 

En vecka med paleo

Jag har nu ätit paleokost lite drygt en vecka. Är inne på min nionde dag för att vara exakt. Jag har ätit striktare än jag trodde. Skippade keso och kesella utan problem. Jag har tagit en liten liten skvätt mjölk i kaffet ibland, ätit jordnötssmör och en gång ätit några skivor halloumi. Förutom det har jag faktiskt hållt mig strikt.
 
Kanske har det smugit sig in lite för mycket salt, kanske även några korn socker i något jag ätit ute, men striktare än så här varken vill eller kommer jag bli.
 
Hur känns det då? BRA! Rent och fräscht. Jag känner mig stark och seg. Jag är konstant mätt OCH hungrig.
 
Kroppen är mätt och jag äter mycket mindre. Både portioner och antal mål är mindre. Det är inget jag strävat efter på något sätt, det har bara blivit så. Jag hade stabilt blodsocker redan innan det här paleotänket, åtminstone tyckte jag det. Men det var ingenting jämfört med nu. Jag äter, blir lagom mätt och klarar mig sedan flera flera timmar. Jag kan känna mig hungrig men pga omständigheter kan det ibland ta fyra-fem-sex timmar innan jag kommer över något ätbart och inte ens då är jag särskilt irriterad, arg eller ens kastar mig över maten.
 
Att trycka i mig några skivor bröd, köpa en påse godis på kiosken eller sno ungarnas pannkakor var inte särskilt vanligt förut, men nu är det på något sätt inte ens det minsta lilla uns lockande. Jag vill inte ha. Min kropp är mätt, stark och det känns som den är fylld med långvarig energi. Ja, ungefär som om att jag faktiskt skulle klara att leva till nästa gång jag springer på ett vildsvin eller en björn i skogen. Eller ramlar över ett jätteställe med kantareller, eller hamnar under en rågad hallonbuske.
 
Hjärnan däremot. Den är inte nöjd. Just nu pågår någon slags kamp mellan hjärna och kropp. Hjärnan undrar om det inte är dags för mellis snart. Kroppen säger nej, jag behöver ingen energi. Jag tror det hänger ihop med dels att jag äter mindre nu, vilket jag ska göra något åt inom det snaraste. Processen redan påbörjad! Men också just det där med blodsockret och VAD jag äter.
 
Jag har inte gett min kropp något socker, inget mjöl, inga kolhydrater i någon annan form än frukt, bär och grönsaker och inga mjölkprodukter. Det har på något sätt "rensat" min kropp och ja, tagit den tillbaka till basic. Även om jag åt "bra" även innan detta så märks det alltså STOR skillnad!
 
Jag har också märkt att jag aldrig aldrig är svullen nu. Inte för att jag var det så ofta förut heller, men visst stod magen ut då och då, särskilt kvällstid. Det gör den inte nu. Jag känner mig på något sätt lite mer "ihopdragen" och tight. Deffad på något sätt. Och då är det ändå den där tiden på månaden där jag verkligen INTE brukar göra det...
 
Jag har inte alls tagit ställning till hur jag kommer att göra i fortsättningen, mer än att jag vet att jag de närmsta fjorton dagarna (tiden kvar på utmaningen) kommer att fortsätta äta paleo. Strikt. Det är spännande och jag ser med nyfikenhet fram emot vad som kommer att hända om jag nu lyckas fylla upp min kalorikvot och om hjärnan kommer ifatt. Kanske beror mycket av det som händer nu också på operationen, vilan och den "mindre bra" kost jag åt under två veckor före detta paleotänk? Omställningar liksom.
 
Och det finns fortfarande mycket jag funderar över, som är lite oklart. Hur klarar jag att träna på så lite kolhydrater, och så annorlunda kolhydrater? Hur blir det med det där med kalciumet? Hur sjutton ska jag få i mig 500 kcal mer per dag och vad händer om jag inte får det? Jag fortsätter tiden ut som sagt, justerar lite här och lite där och så får jag utvärdera när utmaningen är över och se hur jag ska fortsätta då.
 
Ni som testat, upplevde ni samma sak? Att hjärnan ville äta mer men inte kroppen? Ni som inte testat paleo, är ni nyfikna? Jag tänker inte rekommendera någon varken det ena eller det andra eftersom det är väldigt upp till var och en, men en sak kan jag säga, att vill man ha ett stabilt blodsocker och äta rent så är detta toppen!
 
 
            
 
 
 

Fredagsmys och dagens poäng

Ikväll blev det en riktig plocktallrik till middag. Och plock även framför tv:n tillsammans med barnen och den not so fantastiska filmen Prinsessan Lillifee.
 
Middagen blev rostbiffrullar med äpple, skinkrullar med avocado och röd paprika och några bitar stekt halloumi. Allt på en bädd av färsk spenat och hela härligheten toppad med hallon och svarta vinbär. I en liten skål bredvid låg de där bondbönorna jag köpte igår. Gott!
 
Har ni inte testat svarta vinbär i maten tycker jag genast ni ska göra det! Det blir syrligt, surt, sött och smakrikt på en och samma gång.
 
Snackset framför filmen blev körsbär, hallon, svarta vinbär, nötter och lite senare en kopp kaffe och en banan/chokladglass. Hemmagjord. Paleo. Vad trodde ni?! ;-)
 
Dagens poäng har blivit härliga 81 (mycket stretch idag) och med gårdagens ynka 6 poäng så är jag nu uppe i 305 poäng. 15 dagar kvar, det blir till att ligga i för att nå målet!
 
 
 
 
 

Någon som vet?

 
Jag fick en fråga om detta jordnötssmör, powered peanut butter. Jag hade inte hört talas om det tidigare men googlade fram en del info. Det är ett jordnöttsmör gjort på vanliga jordnötter, men med 85% mindre fettkalorier.
 
Hm, min första tanke var, nej...? Allt som kommer från landet over there och omnämns som "low fat", "fat free" eller "healthy food" får mig att koppla på det kritiska sinnet. När jag bodde där föll jag för både smör, chips, ost och grädde, naturligtvis helt FAT FREE! Men va? HUR är det möjligt? Ja, säg det... Hur kan ett smör inte innehålla något fett? Om det var i Sverige skulle det nog antagligen inte ens få kallas "smör"?
 
Jo, rättså mycket tillsatser och andra hitte-på-saker. Jag minns att jag efter en påse fettfria chips hade magknipen of the year så något skumt fanns nog där i... (Nej, det var inte mängden, en chipspåse då och då var faktiskt inga konstigheter förr. Innan jag blev lastgammal och kroppen bestämde sig för att börja spara på fettet till brådare dagar... ;-) )
 
Hur som helst. I denna burk finns jordnötter, salt och socker. Inget mer. Socker är förvisso inget vi önskar oss i ett jordnötssmör, men ändå. Jag läste något om att man pressat nötterna långsamt och på så sätt reducerat fettet. Går det? Finns det någon här som kan och vet mer om dessa processer än jag? Och har någon testat? Hur smakar det? Konsistensen?
 
Sen vet jag i och för sig inte vad vinsten skulle vara, eftersom fettet i nötterna ändå är hyfsat bra. Kanske att man kan äta väldigt mycket mer, men utan att få i sig så mycket kalorier?
 
Så, vad säger ni? Kör ni den äkta varan eller skulle detta vara ett alternativ för er? Low calorie peanut butter.
 
                                         

50 svettiga poäng!

Varför inte passa på att kamma hem lite extra poäng (kan behövas efter gårdagens ynka sex pinnar) när man ändå bara svettas och slappar i trädgården? Fram med skumrullen och en handduk, på med timern.
 
Pling! Där har det gått en halvtimme av stretch och jag har fått ytterligare en radda poäng till samlingen. Det gäller att ta tillfället i akt :-)
 
Vad gör ni idag? Har ni också sol och värme och svettstretchar?

Fyra...

Jag har varit på gymmet! Ja, det är väl inte så konstigt kanske ni tänker, och det har ni ju rätt i. Men det speciella just idag är att klockan var kvart i sju när jag gled in där. På morgonen!
 
Det var länge sen jag morgontränade. Väldigt länge sedan kändes det som när klockan ringde i morse. Va?! Gå upp? Nu?! ;-)
 
Känslan som kommer över en när man är färdig och cyklar hem för frukost är dock obeskrivlig, men för att ändå göra ett försök; helt j-a amazing! Därtill börjar jag ju kunna köra lite tyngre och lite hårdare för varje pass nu, vilket ju också bidrar till den härliga känslan i kroppen, men jag är fortfarande ganska skraj för tunga vikter så det blir många reps istället.
 
Utom på en av dagens övningar. Som inte var inplanerad eller ens passade ihop med resten, eftersom jag körde ben. Men jag kunde liksom bara inte låta bli längre. Jag var tvungen att testa...
 
Chins! Jag klarade fyra. Inte direkt tio, som ju var målet till midsommar. Fast det gjorde jag ju inte före operationen heller. Det kändes ändå inte så jättetungt, men jag vågade inte fortsätta (och nej, jag hade nog inte kunnat helle) eftersom jag inte ville lägga för stor press eller ansträngning på magen och ärret. Det är svårt att göra chins utan att koppla in mgaen! Så, jag får väl vara nöjd med mina fyra även om mycket vill ha mer.
 
Jag håller tummarna att det blir mycket chins och pullups på crossfiten i augusti, och något säger mig att jag inte kommer att bli besviken... :-)
 
Om någon vill se hur det såg ut går det att klicka på fyrorna här, lite lagom hemligt så där ;-)
 
 
                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bondböna?!

Vad gör man med dom? Någon som har ett bra tips?
 

Just det, glömde

Gårdagens poäng blev som följer;
 
3 p gymträning
10p tåhävningar
15p vadstretch (börjar bli bra på det här nu!)
4 p paleomåltider
 
Inga minuspoäng "trots" utekvällen. Gjorde bra val och även om det inte var pure paleo (fanns Irish coffee på stenåldern?) så var det helt godkänt och väldigt gott och trevligt!
 
Totalt 32 p och sammanlagt är jag nu uppe i 218 poäng. Det går som en dans det här ;-)
 
 
 
 

Det blir en dag på stranden

Fixa matlådor, packa badkläder, solkrämer, mellis, dryck, handdukar och puh..! Märks att det inte varit en varm och solig sommar hittills för jag är visst ganska orutinerad i detta packande.
 
Pasta i kidsens matlådor, vitkålssallad i min (vitkål, äpple, olivolja, citron och kryddor = gott!). Fram med två paket köttfärs, smaksätt med det som finns hemma; basilika, citron och parmesan. Rulla en miljard köttbullar, in i ugnen. Medan de står där och gottar till sig blir tid över till annat viktigt. Så som att dricka espresso, smoothie och blogga.
 
Jag är konstant hungrig, men min kropp klarar sig bra på det bränsle den får. Det är liksom hjärnan som inte hänger med. Och dessutom har jag ju nu börjat träna lite hårdare igen, efter två veckor utan nämnvärt flås. Sätter nog spår! Måste göra något åt det. Ja, förutom att äta mer. Kolla över om något saknas, vad? Men mer om det sen.
 
Nu - mot playan!
 
 
 
 
 

Pure paleo!

Ute på galej. Kan bli ett och annat minus i poängräkningen idag ;-)


Coming up!

Laddar med espresso och paleoglass och planerar eftermiddagens träningspass. Det blir ett kombinerat intervall- och överkroppspass på löparbandet.
 
Upplägget är ungefär "värm upp tio minuter och ta sedan fem minuter och hitta dagens maxtempo. Maxa 30 sek, hoppa av och gör en övning 1 minut, hoppa på och maxa igen" och så fortsätter det så fem vändor, sen blir det vila 1 minut. Andra rundan blir intervallerna 45 sek, övningarna är nya men fortfarande 1 minut. Vila 2 min och sedan sista rundan där det "bara" är löpning. Maxa 30, vila 30 och upprepa fem gånger. Varva ner 10 min.
 
Allt som allt tar passet ca 45-50 min och det lär bli både flåsigt, tufft, svettigt och dyngjobbigt. Precis som jag vill ha det ;-)
 
Övningarna går ju att välja precis vad man vill ha, och det som är lätt att göra precis bredvid löpbandet. Som naturligtvis också går att byta mot cykel eller crosstrainer. Någon som vill hänga på och svettas lite?!
 
Glassen? Mixa några frysta bananskivor med det vita "köttet" från kokosmjölksburken och en sked valfritt nötsmör (ej jordnöt om strikt paleo, men annars passar det väldigt fint). Klart!
 
 
 
 
 

Paleofrukostar!

Förut åt jag ju alltid gröt till frukost. Enkelt går bra att variera. Jag trodde att jag skulle tycka att det var lite besvärligt att göra frukost nu med mitt paleotänk och att jag skulle sakna gröten, men det har varit tvärtom! Varierat och nästan lite spännande. Förut har jag liksom klivit upp, satt på grötkastrullen och på sin höjd varierat vilka bär som landat på den färdiga gröten. Nu går jag upp och känner efter. Vad är jag sugen på idag?
 
Det kan ta lite längre tid att steka pannkakor på morgonen, särskilt när man håller på och experimenterar en massa, men väljer man ett säkert recept (ägg och banan) går det snabbt och smidigt.
 
Här är några bilder från senaste veckans frukostar.
 
Choklad/banan/kokossmoothie och kokt ägg.
Citron och kokospannkakor med björnbär och nektarin.
Bär/fruktsallad, kokt ägg och äppelskivor med nötsmör.
Banan -och kokospannkakor med bär.
Jordgubbs och basilikasmoothie med bärskål toppad med kokos och pumpakärnor.
 
Inga krusiduller, inga konstigheter. Gott, mättande och framför allt väldigt fräscht och rent! Dessutom passar ju alla dessa frukostar väldigt bra på sommaren. Gröt känns mer vintrigt, och kanske kommer jag sakna den i höst, om jag fortsätter äta paleo?!
 
Vad är eran favoritfrukost just nu? Samma som alltid eller är er frukost också säsongsbetonad?
 

Paleopizza?!

I bilen på väg från löpspåret till bror. Med middag!
 
Fast jag gjorde som jag brukar. Valde det "bästa" alternativet och det jag kände var det bästa idag var en kebabsallad, utan sås och bröd. Öste på en burk pizzasallad så blev jag lite extra mätt. Visst, säkert en del socker och salt, och kanske även någon typ av potatisutfyllnad i kebaben, men idag var detta det bästa.
 
Löpningen då? Ja, jag har ju presterat bättre i mina dar... Jag kände ingenting av ärret eller så, men konditionen var inte på topp, och inte heller hållningen. Jag kände mig sådär lite lätt framåtlutad, inte härligt upprätt som de allra snabbaste löparna.
 
Tiden blev 24.30 på 5 km och när jag tänker efter så är det ju faktiskt ändå rätt bra?! En snittid på under 5 min/km och det får jag väl vara nöjd med.
 
Dagens poäng har blivit härliga 57, tack vare en halvtimmes helkroppsstretch här hemma framför allsången. Nice! Totalt 186 poäng nu, the collection goes on!
 
 
 
 
 
 

Fler paleotankar...

Om man plockar bort mjölkprodukter, får man inte brist på kalcium då? Jo, kanske. Särskilt om man väljer att inte ta bort saltet ur sin kost, eftersom det enligt vissa forskningsresultat "sköljer" ut mer kalcium med urinen. Så, att välja bort det ena men inte det andra ur en viss kosthållning kanske inte alltid är så bra? Att till exempel äta lchf men också äta vitt bröd eftersom man verkligen gillar det. Hm, kanske inte tipptoppresultat och mående på den kombon?
 
Och om man nu väljer bort mjölkprodukter, men oroar sig för kalciumet, ska man då ta ett tillskott? I min hjärna rimmar det lite illa. Att ta bort en sak som jag tycker är ganska naturlig, för att ersätta den med ett piller. Men ju mer jag läser om mjölkprodukter desto mer skeptisk blir jag och vacklar just nu mellan vad jag ska tycka och tänka.
 
Jag har läst på lite mer om just kalcium och lärt mig att exempelvis spenat, broccoli och blomkål också innehåller mycket kalcium. Tur jag gillar alla de grönsakerna!
 
Paulún skriver om olika typer av mjölkprotein, och menar på att kasein är det "farligaste" och boven i dramat. Det som orsakar åderförkalkning och annat. Jaha ja, dags att byta ut sitt pulver till något annat? Vassle är ju fortfarande en laktosprodukt, men enligt Paulún bättre. Det finns ju ärt- och soya också, men inte i samma utbud eller prisklass. Och egentligen, varför ska man äta pulver? Det fanns väl verkligen INTE på äldre stenåldern?
 
Som ni förstår finns det många frågetecken, och jag tror på att man (som alltid) ska hitta det som fungerar bäst för en själv. Men det är spännande och intressant att läsa på om varför man ska äta si och så, och att testa det rent praktiskt också. Jag kan inte riktigt komma ifrån tanken att det faktiskt känns väldigt naturligt att äta så här "rent". Jag tror knappt jag fått i mig något processat under dessa dagar. Kroppen känns ren. Hjärnan har dock inte riktigt hängt med. Mer om det i ett annat inlägg.
 
Summa summarum hittills kan jag alltså säga att det gäller att ha en god variation på sin mat, för att få i sig allt man behöver. Oavsett vilken "diet" man följer. Och att jag med nyfikenhet ser fram emot höstens universitetsstudier då jag ska lära mig allt om kost i samband med träning. Yeah!!
 
Och ett litet tillägg bara; igår kväll dryftade jag med min sambo, när han nästan somnat in, frågan om vad lilla jag och min kosthållning har för påverkan på resten av världen. Det finns ju inte bara ett individperspektiv på allt detta, utan också ett samhälleligt.
 
I stora drag - vad skulle hända om hela världen ratade spannmål och mjölkprodukter? Skulle vi kunna tillgodose våra behov? Nej, jag tror inte det. Och vad händer med de fattiga länder där man lider näringsbrist och drabbas av dödliga sjukdomar pga en kost med enbart spannmål? Bidrar jag till att de får det ännu sämre när jag, för att jag kan, vill och har råd, väljer bort spannmål? Eller kvittar det? Stora intressanta frågor. Att äta lchf och paleo har ju faktiskt en viss påverkan på klimatet också, med tanke på de stora mängder djuruppfödning man "bidrar" till. Och vi lever ju alla på samma jord så någon slags påverkan måste ju det jag äter ha på mina medmänniskor här på jorden.  
 
Sambons sista ord i frågan var något i stil med "men vart vill du komma? Till att de i Afrika får äta ännu mer spannmål bara för att du väljer bort det? De har ju ändå inte råd att köpa vårt överflöd så din lilla ranson dumpas i Östersjön till slut. Sov nu".
 
Hm, detta måste utforskas lite mer...
 
 
 
 
 
 

Perfekt!

Fryst ananas och mango, en skopa vaniljproteinpulver (ej paleo, jag vet), kokosmjölk och vatten. Mixa så det blir lite bitar kvar. Smakar himmelskt!

 

Jag har förstått att det regnar lite här och var idag, men här steker solen och med det här melliset kan man nästan tro att jag hänger på playan på Mallis och sippar på en drink :-)

 

 


Paleotankar

Ja, nu har det ju bara gått fyra dagar, men sådant jag redan nu märkt av är lite klurigt är mellisarna. Det finns en slags frihetskänsla i att "slippa" det där proteintänket. En frukt och en näve nötter kan vara nog liksom. Det finns dock en nackdel med att inte äta lika mycket protein i varje mål, jag blir hungrig snabbare. Eller så har jag bara inte anpassat mig ännu. Jag är liksom lite hungrig hela tiden, men samtidigt mätt. Ska försöka utveckla i ett annat inlägg, som handlar mer om vad jag äter och inte.
 
Det är också svårt att veta vad jag ska äta, eftersom jag till största del åt keso/kesella till varenda mellis tidigare. Det ville jag ju slippa ifrån, och få in mer variation, så det är väl egentligen bra. Men det tar nog lite tid att komma på bra alternativ. Häromdagen fick akutmellis på väg hem från gymmet bli ett ICA-besök för att inhandla ett hekto skinka och ett päron. I övrigt har det mest blivit smoothies eller rester från middagar till mellis.
 
Det kräver lite tankeverksamhet att ändra sina matvanor. Att göra en smoothie på jordgubbarna istället för att äta dem med keso. Att ta en sked mandelsmör eller några nötter istället för jordnötssmöret. Att steka i kokosfett istället för smör. Och att inte använda mjölkprodukter!
 
Jag har mjölk i kaffet, det är ett måste. Fast igår drack jag espresso och det gick alldeles ypperligt! Det har inte känts som någon större uppoffring än så länge, mer än att det blir lite klurigt att göra sås. Både kalla, baserade på kesella/yougurt, och varma, gjorda på grädde. Men allt går, bara man vill.
 
Godsaker verkar också lite klurigare. Fast nu när jag tänker efter lite noggrannare så är det nog egentligen inte det. Det är nog bara att jag har vissa recept i huvudet, som jag brukar göra. Men nog går det att byta ut jordnötssmör mot mandel? Och visst borde det fungera att rulla bollar utan kesella? Jo, det tror jag nog. Om ett par veckor har jag lärt mig allt och det sitter i ryggmärgen, men fram till dess blir det nog lite recept- och inspirationsletande.
 
Andra saker jag funderat på hittills, när det gäller paleo:
 
Varför tror "alla" att man måste äta maten rå? De hade väl ändå eld på stenåldern och kunde tillaga maten?!
 
Måste man vara helt strikt för att märka om man mår bra/bättre av en viss kosthållning, och hur lång tid tar det?
 
Minskar våra matkostnader nu när jag inte köper keso och kesella för flera hundra i veckan? Förresten, det var väldigt väldigt konstigt att storhandla utan att stoppa en endaste burk av ovanstående i vagnen!
 
Jag tjänar pengar på att köpa kaffe med en skvätt mjölk istället för latte, och även kalorier, om man är intresserad av att spara in på dem.
 
Kommer jag att bli mer grottmänniskolik nu, och därmed få ännu hårigare armar? Går det ens?
 
                           
 
 
 
 
 
 

Inte ge upp...

Det gäller att experimentera tills det blir som man vill! Morgonens pannkakor blev ett ganska långt försök, och frukosten intogs alldeles nyligen, klockan tio!
 
Jag vispade ihop kokosmjölk, kokosmjöl och vatten. Tillsatte ägg. Stekte. Nej, det blev smul. Bytte kokosfett till smör. Nej det blev smul. Tillsatte en banan. Nej det blev ändå smul! Rörde ner lite fiberhusk och lät svälla. Stekte återigen i kokosfett och ja! Äntligen blev det små fina gyllenbruna pannkakor som intogs med svarta vinbär och hallon direkt från busken!
 
Tur man har en mini hemma som äter allt. Smul eller ej ;-)
 
 
 
 

Måndagspoäng

Totalt 36 p till räkningen idag. Sammanlagt uppe i 129 nu. Många dagar kvar, och fortfarande fullt möjligt att nå målet. Medicinbollen hägrar..!
 
+5 paleomåltider
+5 hemmaträning
+10 tåhävningar
+15 stretch vader
+1 olika mellis (färsbiff och äpple / smoothie, ägg och bär)
 
Det går bra med maten, inte så stor skillnad mot tidigare, mer än att det är lite klurigt med mellis och gottis. Skriver lite mer om det imorgon. Natti natti!
 
 

Benträning med svett men utan redskap

Helena W; vilket sammanträffande att du efterfrågade fler upplägg med bara kroppsvikt just idag, eftersom det var precis vad jag nyss ägnade mig åt!
 
Det blev ett sent pass idag, jag var trött och seg på eftermiddagen. Slarvat lite med maten tror jag. Eller inte riktigt kommit in i det nya. Är både hungrig och mätt på samma gång. Utvecklar mer i separat inlägg om paleo.
 
Uppvärmingen inför passet blev klippning av 50 meter häck (ja, den gröna i trädgården alltså, inte min egen) med häcksax och sedan uppsamling av allt klippet. Fast man behöver inte göra just den uppvärmningen, det går bra med en lite mer modest variant :-)
 
Tre varv, det första med 20 reps, andra med 15 reps, tredje med 10 reps av varje övning.
Mellan varje övning lika många djupa benböj med upphopp (rena döden för låren) och mountainclimbers. Antingen varannan gång, eller kanske hälften av varje? Jag varierade, alltså benböj-upphopp efter första övningen, mountainclimbers efter andra och så vidare. Man kan också göra båda efter varje övning,om man verkligen verkligen vill ta död på sig.
 
Mellan varje varv gjorde jag 33 tåhävningar, för att få ihop mina hundra. Gör gärna det ni med, för att få med vaderna i passet!
 
Sumosquat (med brett isär mellan fötter, jag gjorde med boll bakom rygg mot vägg)
Enbensknäböj med bakre foten på stol (om man vill en tung hantel på axeln)
Utfall framåt (alla reps på ett ben innan du byter, och 20/15/10 per ben)
Rulla in bollen / höftlyft med fötter på boll / höftlyft med fötter på stol
Jägarvila med benlyft (stå i jägarvila mot vägg och lyft ett ben i taget, rakt fram)
Hunden (stå på alla fyra och sparka uppåt/bakåt, spänn rumpan!)
Höftlyft med fötter på boll / bänk / golv
Utfall framåt (som ovan, och nu börjar det bränna lite i låren)
 
Ja, sen är det bara att börja om igen..!
 
Och så den obligatoriska källarträningsbilden. Jo, jag ser alltid så här naturlig ut när jag tränar. Det är min vardagspose liksom ;-)
 
 
 
 
 

Mycket mat!

Det blir mycket mat här i bloggen nu. Både för att jag äter mycket men allra mest för det här 'nya paleotänket'.

 

Dagens lunch;

 

Blomkålsris, lax, spenat, jordgubbar, avocado, hallon, blåbär och pumpakärnor. Allt jagat och plockat under förmiddagen ;-)

 

Hur kan man inte älska den här tallriken?!

 


Studiedags!

Har varit på biblioteket och lånat. Nu ska jag förkovra mig lite mer i det här med paleo. Naturligtvis med ett kritiskt öga, man kan inte köpa allt som skrivs, det kommer ni väl ihåg?!

 


Bärstatus

Innan vi åkte på semester oroade jag mig lite för mina bärbuskar. Det hade jag inte behövt! När vi kom hem var där en del mogna hallon men många fler som väntat på min hemkomst och inte riktigt är färdiga ännu. Vinbären är röda och svarta, men fortfarande lite sura. Ett par dagar till, sen blir det plocka plocka plocka! Ladda frysen för höst och vinter :-) Jag har ju redan härjat runt lite i mammas buskar, som ni vet, men det mesta försvann direkt ner i magen...
 
Fram till dess kan jag ju ge mig ut i skogen och samla ännu ett lager blåbär och haffa lite kantareller. För ni har väl inte missat att det verkar bli ett ypperligt svampår?!
 
Plockar ni svamp? Bär? För att frysa in eller bara njuta av för stunden?
 
 
 

Hjälp!!

Hittade dessa grönsaker hemma hos mamma. De hade fått dem i inbyte mot två ilskna hönor. Men vad är det?! Den där gula tror vi är en squash. Vi skar den i skivor och stekte. Mycket god!
 
Den långa röda borde vara en spetspaprika, men de där små röda då? Paprikor som inte är färdigvuxna? Och den där lila? Vad är det? En slags aubergine eller vad? Spännande!
 
Äggen då. Det högra är ett helt vanligt hönsägg. De äter jag utan problem. Det vänstra är ett.... ankägg! Mamma är helt övertygad om att det går att äta, men jag är mer skeptisk. Äggälskare eller ej, men jag vågade inte ge mig på det. Vad tror ni? Någon som testat? Vad gör man med det? Kokar och äter som vanligt, eller använder i matlagningen?
 
Hihi, ganska spännande det här med stenålderstänket, jag vidgar mina vyer och min omgivning hjälper visst gärna till :-)
 

Dagens poäng

Ingen höjdardag poängmässigt. Men mycket bra träningspass idag, och en himla massa bärplockande och kvalitetstid med stora A så det har varit en härlig dag och precis vad jag behövde, även om poängsumman hade slutat på noll!
 
Hemmaträning +5
Tåhävningar +10
Paleomål +5 (ALLA!)
Nytt recept +1 (frukostpannkakor med kokos och citron, recept kommer!)
 
21 poäng, totalt hittills 93 p
 
Dags att börja stretcha lite mer för att tjäna storkovan...
 
 
 
 
 
 

Blått och rött!

Snacks till söndagsfilmen - check!
 
Gav mig in i hallonbuskarna och höll på att aldrig hitta ut... Det finns hur mycket som helst, och när man tror att man plockat av allt är det bara att vända och gå tillbaka samma väg så finns det minst lika mycket till. Härligt!
 
Och det kan väl knappast ha funnits ett bättre tillfälle att börja med paleo än nu?! Bär och svamp både högt och lågt..!
 
 
 

Jädrar va svettig!

Ja, det var kommentaren jag fick av både sambo och svärmor efter dagens hemmapass. Bra, för det är väl lite det som är poängen?! ;-)
 
Det blev ett överkroppspass i cirkelform, med lite extra flås.
 
Rodd, en arm åt gången
Omvända flyes
Axellyft åt sidan + framåt
Rotator (armbågsled 90 grader, lyft ut, vinkla upp, vrid in och så omvänd väg tillbaka)
Triceps bakom huvudet (stående med KB)
Dips
Bicepscurl
 
Varje övning 20 reps, och mellan varje övning upphopp! Första varvet 20, andra varvet 15 och tredje varvet 10 upphopp. Totalt 315 upphopp. Det håller garanterat pulsen uppe, men vill man göra det ännu värre kan man göra burpees :-)
 
För mig tog det runt 40 min och då gjorde jag först ett uppvärmningsvarv för att testa vikterna. Kändes väldigt skönt att få svettas ordentligt, och nu tror jag faktiskt att jag kan börja träna "på riktigt" även om jag inte vill ge mig på de allra tyngsta vikterna ännu.
 
Nu, mot svampskogen!
 
 
I mitt fina fräscha hemmagym, som ger 5 nya poäng till samlingen. Hurra! :-)
 
 
 
 

Händer grejor i stan!

Konversation mellan mig och min älskade, tagen från förra veckans semester, en kväll när vi precis skulle somna.
 
- De har ju öppnat nåt sånt där utomhusgym hemma i Örebro. Visste du det?
- VA???????????!!!!!!!!!! När då? Hur då? VAR???
- Öh, nej det vet jag inte.
- Vadå? Hur vet du det? Och vadå, hur kan du inte veta var?
- Ja men det stod nåt i tidningen om det. Eller nåt. Jag minns inte.
- Men, hur kan du inte komma ihåg. Och varför sa du inget när du såg det?
- Jo, jag skulle det. Men sen glömde jag...
 
Jag fick undra ett tag, tills vi googlat fram artikeln och jag fick mitt lystmäte tillgodosett. Det rör sig om ett exakt likadant utegym som det som jag och Beatatjata tränade på i Stockholm! HURRA!!!
 
Jag har inte varit där och kollat in det ännu, men det lär jag göra snart! Och faktiskt, när jag tänker på att jag nu kommer kunna öva armgång och stubbhopp när jag vill går det nästan rysningar av välbehag genom min kropp. Japp, så knäpp är jag!
 
Har ni testat utomhusgymmen? Vad tycker ni, är ni lika frälsta som jag?
 
 
 

Paleofrukost.

Smoothie och kokt ägg. En kopp kaffe och en liten sked mandelsmör. Perfekt, pure och paleo. Jaja, kaffe kanske inte är paleo, och inte heller proteinpulver, men jag har ju mitt plus att röra mig med vet ni ;-)
 
Choklad-banan-kokossmoothie
 
En halv fryst banan, en halv burk kokosmjölk, en skopa proteinpulver choklad, raw kakao och vatten. Mixa, häll upp i ett stort glas över några isbitar.
 

Dagens köttiga poäng

Puh..! Ganska så mätt. Och om kött räknas till stenålderskost så är jag garanterat uråldrigt gammal och helt korrekt i min mathållning.
 
Vi beställde in grillbricka för fyra personer och blev rekommenderade av servitören att enbart ta för tre personer. Vilket vi gjorde, och ändå fick med oss en hel låda kött hem! Nej, jag vet, det hör inte till vanligheterna att man på finrestaurang verkligen blir proppmätt, och dessutom har morgondagens mat med sig hem!
 
Kalv, oxfilé, black angus, kyckling, lamm... You name it! Till det valde jag sallad. Och till dessert en "nånting konstigt avancerat namn med inslag av italienska ord" som smakade kola och cappuccino. God underdel, äcklig överdel. Egentligen helt onödigt köp, men ibland slår jag på stort och tillfredsställer ögat mer än munnen. Det bara liksom hör till att beställa in dessert. Visst?
 
Dagens poäng då:
 
+1 poäng för olika mellis - skinka & päron, smoothie & nötter, färsbiff & ägg (ändrade kesellagrejen eftersom jag inte verkar sakna den och det blir lättförtjänta poäng, och får istället en poäng om jag äter olika mellis under dagen, det vill säga inte t ex ägg och nötter varje gång)
+5 poäng för paleomåltider
+1 poäng för nytt recept (lunchen)
+10 poäng för tåhävningar
+15 poäng för stretch av vader
+3 poäng för gymträning
-3 poäng för "fel val"
 
32 poäng (totalt hittils 72p)
 
Minuspoängen dyker upp när jag gör val som jag egentligen inte vill göra. Alltså beställer in dessert fast jag inte vill ha. När jag medvetet väljer "fel" saker utan att vara nöjd med det. Kvällens vin ger dock inga minuspoäng, av samma anledning men tvärtom. Det valde jag för att jag ville ha det. Oavsett om det var paleo eller ej. Krångligt? Ambivalent? Ja, det måhända, men som tur är är det ju mina regler och mina poäng ;-)
 
 
 
 

Paleoplusrecept!

Här kommer recept på gårdagens middag och dagens lunch. Det är inte på något sätt jag som ska ta åt mig av äran! Jag googlade paleorecept och hittade en sida där en kille (?) radat upp sina sju favoriter. Jag snodde dem rakt av till denna veckas lunch- och middagsplanering. Nu i början tycker jag det är skönt att få lite tips och idéer, och även så här i semestertider, när det annars mest blir korv, korv och korv... Dessutom får jag ju ett poäng för varje nytt recept jag testar :-)
 
Färsbiffar med ugnsrostade grönsaker
 
Skär valfria grönsaker/rotfrukter i önskad storlek. Jag tog morot, palsternacka och knipplök. Lägg i form, stänk på olivolja, krydda med salt, peppar och rosmarin. Ställ in i ugn, 225 grader, till de är mjuka.
 
Stek lök, vitlök och färska champinjoner tills det fått lite färg. Blanda ner det i färsen ihop med ett ägg eller två. Tillsätt en skvätt kokosmjölk (gärna det vita kladdiga). Blanda ner lite färsk hackad spenat. Krydda med salt, peppar, chiliflakes och spiskummin. Stek (gärna i kokosfett) tills de får en fin yta, lägg i ugnssäker form och grädda färdigt i ugn.
 
Citronmarinerad lax med blomkålsstomp
 
Bryt blomkålen i bitar, lägg i form tillsammans med några vitlöksklyftor. På med olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen på 225 grader, femton minuter. Ha gärna folie över så det inte blir svart! Ta ut, rör om och ställ in utan folie medan laxen också står i ugnen. När blomkålen stått inne en halvtimme totalt tar du ut den och mixar den ihop med vitlöken, saften av en halv pressad citron och lite parmesan (för smakens skull, skippa inte!). Krydda med det du gillar bäst, eller låt det vara naturellt. Om man vill kan man tillsätta mer olja, smör eller något annat krämigt för att få en mer mosliknande skapelse.
 
Lägg ett lager grovsalt i botten på en form, lägg laxen med skinnsidan neråt. Häll på saften från en halv citron, rivet citronskal, peppar och kanske något mer om man vill? Dill, chili eller ingefära? Ställ in i ugn, 225 grader, tills köttet är ljusrosa och lätt att ta isär.
 
Jättegoda recept båda två, och ingen större skillnad mot det jag brukar äta, förutom kokosmjölk istället för kesella i färssmeten, och att jag använde kokosfett att steka i istället för smör.
 
Och ni som har ätit paleo länge, jag uppskattar om ni säger till (vänligt men bestämt) om det är något som liksom inte riktigt hör till. Som parmesanosten kanske? Sen har jag ju mitt lilla "plus" så allt behöver inte vara strikt, men det vore ändå intressant om ni håller lite koll ;-)
 
 
 
 
 
 

Kokos i alla dess former!

Nu ska här testas kokosmjölk! När man läser på om paleokost är kokosmjölk, kokosfett och kokosmjöl oumbärligt, så för att ladda skafferiet ordentligt köpte jag en av vardera sort. Nu återstår bara att pröva dem alla och se vilken som blir favoriten.
 
Har ni testat dessa? Vilken är er favvo?
 
Uppdatering: har nu testat ICA:s och nej, den är faktiskt inte så vidare värst god. Jag är expert på att känna bismaker och denna har någon slags äckelsmak bakom kokossmaken. Testar vidare!
 
 
 
 
 
 

Nya poäng!

Två mil på sittcykeln och de obligatoriska tåhävningarna. Lite stretch på det och jag har kammat hem ytterligare 28 poäng. Gött!

 

Nu blir det promenad hemåt för att fixa dagens lunch: citronmarinerad lax och blomkålsmos. Äkta paleo till skillnad mot ikväll. Utbjuden på finrestaurang och jag anar att det kan bli lite mer 'modernt' än ren stenåldersmat?! ;-)

 

 


Första dagens paleopoäng

Egentligen skulle jag rapporterat igår men efter att ha packat upp, storhandlat, lagat middag, tränat och en massa annat så somnade jag faktiskt sittande i soffan! Så det blev sängen direkt, utan bloggande.
 
Gårdagens poäng blev
 
+5 "annat mellis än kesella"
+4 fyra rena paleomåltider
+1 nytt recept (middagen, kommer)
+5 hemmaträning
+10 tåhävningar
+15 stretch vader
 
= 40 p
 
Ganska bra första dag! Jag kommer rapportera varje dag, men kanske inte exakt var poängen kommer ifrån. Framöver kommer jag såklart skriva mer om hur jag känner mig, hur kroppen känns och så. Jag räknar eller kollar inte maten i någon app nu, jag tänker mig att det här nya ska få "sätta sig" lite innan jag kollar hur det egentligen ser ut.
 
Gårdagkvällens smoothie, helt paleo! Hallon, mango, kokosmjölk, äggvita och kokoschips på toppen. Mmm...!
 
 
 

Skumpfritt!

Ja, inte för att jag har så värst stora problem med skumpet, men något slags skydd ska väl tuttarna ändå ha?!

 

Åkte förbi en outlet på hemvägen och där fyndades tre likadana (förutom färgen) Stay in place-bh:ar. Jag gillar dom verkligen! Gör ni?


Mitt poängsystem

Okej, nu har jag gjort färdigt och räknat lite. Kommit fram till att jag borde (om jag anstränger mig) kunna komma upp i 1400 poäng på hela perioden. Som sträcker sig från fredag 13 juli till måndag 6 augusti. Varför dessa datum? Jo för att jag börjar ju idag och jag "slutar" måndagen den sjätte eftersom crossfitkursen börjar sjunde, och då blir det kanske nytt fokus och förhoppningsvis känner jag mig "hel och ren" då?!
 
Det är totalt 25 dagar, vilket känns som överkomligt även för mig som inte är så vidare värst uthållig i utmaningar.
 
Jag har faktiskt inte satt upp varken plus- eller minuspoäng för mina svagheter. Godis, bröd, rosé. Jag vill inte sätta för mycket fokus på det så hur det blir återstår att se. Vi kan ju enas om att det inte ingår i paleo åtminstone, och sen får vi ta det därifrån :-)
 
Grönsaker 3 ggr/dag (olika sorter, för att jag är kass på att variera mig. Dags att utforska grönsaksdisken lite noggrannare alltså) +10 p
 
Vader - stretch 5 min/dag +15 p
 
Tåhävningar 100/dag +10 p
 
Yoga/helkroppsstretch 30 min +50p
 
Annat mellis än kesella/keso/youghurt (för att bli bättre på att variera mig!) +5p  Detta blev för enkelt, eftersom jag uppenbarligen inte äter kesella/keso alls nu.
 
Olika mellis på samma dag (alltså inte samma sak flera gånger, för variationens skull) +5p
 
Gymträning +3p
 
Hemmaträning +5p (högre poäng än gymmet för att jag ska anstränga mig lite mer och återupptäcka att det går lika bra att träna hemma)
 
Varje mål som är "pure paleo" (enligt mina regler) +1p
 
Nytt recept eller ny råvara +1p
 
"Frukostmiddag" (kesella och sånt som inte är "riktig" mat alltså) -20p
 
Japp, det var min poänglista det. Dags att börja samla... Det kommer kanske krävas ganska mycket för att uppnå 1400, men målet ska vara högt och är beräknat på att jag ska se till att skärpa mig när det gäller rehab (vader och stretch) samt variera maten lite mer.
 
Vad hägrar där framme då? Vid målet? Något av följande; en medicinboll, en träningsbänk med ställning för skivstång, en ny skivstång med klämmor, nya Nike Free och en box för hopp. Fast eftersom jag tränar i källaren med 2 m i takhöjd kan jag ändå inte använda den till hopp så den kanske inte är prio ett..
 
Hur tycker ni det låter? Ouppnåeligt eller hyfsat realistiskt? Tänk jag längtar till jag kan lägga till "en planka om dagen +5p" eller "100 burpees +15p" eller varför inte "varje löpt kilometer +2p". Det får bli nästa gång :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första paleofrukosten!

Kylen ska tömmas innan vi lämnar semesterstugan så det fick bli lite 'man tager vad man haver'. Två halvbruna bananer, fyra ägg, en vita och lite linfrön. Vispa och stek i Bregott. Jo, det är en uråldrig produkt ;-)

 

På med äpple, hallon och blåbär. Mmm...! Hälften på tallriken, hälften i lunchlåda.

 

Det skojas friskt här vid frukostbordet om vad som fanns och inte fanns på stenåldern. Hur såg t ex deras mixers och blenders till bärsmoothien ut?!

 

Nu bär det snart av hemåt. Borta bra men hemma bäst. Dagens sanning!

 


Fröken Bodycomf goes Paleo Plus?!

Idag gör jag precis så där som man inte ska göra. Eller ska och ska. Det handlar inte direkt om att bryta mot någon av de grundlagar vi har i Sverige, inte heller att sätta sig upp mot lokala regler. Jag bara liksom säger adjö på ett mycket fint och trevligt sätt.
 
Adjö till socker, gluten och färgämnen. Mors och goodbye salta karameller. Tack och hej leverpastej. I dubbel bemärkelse. Adjöken rostmackor. Hejdå semestermat version ett (kolhydrater, kolhydrater och åter kolhydrater), välkommen version två.
 
Jag sitter alltså här och till middag äter rostade mackor med smör och ost, kaffe och en skål godis. Imorgon åker vi hemåt igen och den här kvällen blev liksom en "sista dagen på semestern så nu frossar vi loss lite extra" fast det egentligen inte alls var planerat. Det hänger inte ihop med morgondagens poängsystemstart. Det bara råkar sammanfalla. Precis som att det sammanfaller med att det är fredag den trettonde, ett minnesvärt datum. Att det gått två veckor sedan operationen och jag ska ta bort förbandet (nervöst, hur ser det ut under tro?!). Att det kanske kanske går att börja träna lite hårdare och att ja, jag vet inte. Det går alltid att hitta tusen anledningar till allt men min främsta anledning till detta poängsystem och paleotänk är för att jag vill ha lite variation.
 
Och ja, så det där med utmaningar. Som jag ju vet att jag är kass på och inte alls gillar. Men jag gör ett försök ändå.
 
Vad vill jag då uppnå? Och varför paleo?
 
Först och främst, jag vill återgå till "normal status". Känna mig ren och fräsch och hel. Det kan ta en tid till, det är jag medveten om, med tanke på naveln, men jag behöver ju inte förlänga sträckan ytterligare genom att proppa i mig massa skräp. Och tro nu inte att jag har ångest för vad jag ätit och inte ätit, för det har jag inte. Detta är bästa sommaren och allt bara rullar på. Balansen finns där. Mycket mat och lite träning, men utan hjärnspöken!
 
Men jag vill liksom ändå tillbaka till vardagsmat nu. Vi har semesterätit X antal veckor nu och jag är trött på det!
 
Jag skulle också vilja ha en mathållning där proteinet inte är fullt lika viktigt. Hittills har jag ju sett proteinet som det absolut viktigaste, och jo, jag håller det ju fortfarande som nummer ett. Jag skulle dock vilja att det kändes mer naturligt att ibland "bara" äta frukt, bär och nötter. En smoothie som inte nödvändigtvis är proteinpimpad. En vegetarisk rätt på café. Utan att det känns som en ofullständig måltid. Proteinet kommer fortfarande i topp, men kanske inte på ett lika tydligt sätt? Kanske mer en helhetssyn? Vad och hur äter jag under en dag, en vecka och så vidare? Inte bryta ner det i så många små delar.
 
Sen är det ju det där med utmaningen. Jag gillar att planera och bestämma, organisera, ordna, fixa och så vidare. Jag skulle kunna göra upp olika system inplanerade till minsta möjliga lilla minut, men av erfarenhet vet jag att det är just själva planerandet som är det intressanta. Kanske lite så där som det är för vissa djur (och människor?!); att det är jakten som fascinerar.
 
Hur som helst, Linda (crossfitexpert!) skrev om en utmaning hon deltar i nu och den bestod av ett så fiffigt poängsystem och sedan jag läste det har jag inte riktigt kunnat släppa det. En utmaning som handlar både om att göra och att inte göra. Inga förbud, inga måsten, utan liksom ett medvetet val och en tanke bakom allt. Så jag har gjort ett eget system.
 
Varför paleo? Och vadå plus? Jo eftersom jag vill äta rent, men inte ändra på för mycket i min kost så passar det bra med paleo. Dessutom är det ju liksom ett "måste" att testa det någon gång, om man ska bli en äkta crossfitare ;-)
 
Plusset är för att jag vill ha lite mer utrymme för t ex kesella och keso. Kanske också jordnötssmöret? Och för att jag säkert kommer att missa och äta något som man inte ska äta enligt paleo... Egentligen skulle jag kunna kalla det något annat ju, men de flesta utmaningarna med det här poängsystemet kommer från paleo så jag kör på det :-) Jag tänker att jag ska försöka äta sådant som består av en ingrediens, alltså kött men inte korv. Räkor men inte skagenröra. Ja, ni förstår?
 
Närmre beskrivning av poäng och vad som ger plus respektive minus kommer i ett separat inlägg. Även tidsbegränsning, mål och eventuell belöning. Kanske även lite info om paleo, vad det innebär, och hur jag anpassar mig till det. Eller det till mig. Fram till dess "passar jag på" och knaprar jag vidare på mina rostmackor och mitt godis, för det vet jag åtminstone att de INTE åt på stenåldern ;-)
 
 
På bordet min nya anteckningsbok. Typ den tusendemiljardte... Jag ÄLSKAR anteckningsböcker och kalendrar och har så många att jag ändå aldrig vet var jag skrev ner det där jag var tvungen att komma ihåg...
 
 
 
 
 
 
 

Underbart!

Halva familjen på eget äventyr, jag ensam med lilla B som efter mycket om och men däckat i vagnen.

 

Jag har hittat ett fik som är så där alldeles underbart perfekt! Precis som man vill ha det!

 

Egen liten pressobryggare, varm scones med hallonmarmelad och fårost, senaste numret av Topphälsa och sol. Nej, mycket bättre kan det knappast bli! Nu ska jag njuta av ALLT och knåpa ihop det allra sista på mitt poängsystem. Berättar mer om det ikväll!

 

Har ni en bra torsdag? Det märks att det är semester även i bloggvärlden. Mindre ruljans och inga hetsiga diskussioner ;-) Njutbart det med!


Hurra!

Jag har fått träna! På gym! Helt oplanerat och spontant. En liten liten stund, och fortfarande ganska lätt. Men ändå!

 

Darriga ben och lite trötta armar. Och mycket mycket glädje och energi i kropp och knopp! Det enda lilla jobbiga är att jag om möjligt vill ha ÄNNU mer nu!!

 

 


Äntligen!

Sen middag, men värd att vänta på..! Plockmat - världens bästa!

Bröd, kex, rån, tomater, ost, serrano, vanlig smörgåsskinka, stekt chorizo, vin och choklad. Mycket mer behövs inte!


Det kom ett mail...

Häromdagen landade ett mail i min inbox. På ämnesraden stod ett enkelt "tack!". Hm, jag kände ju igen avsändaren som en "gammal kund" och blev nyfiken på vad detta kunde vara.
 
I mailet stod följande;
 
"Hej

Tittade på semesterbilder och tänkte "vilken härlig bild". Kanske inte låter så märkvärdigt men det är det! Kan inte minnas när jag såg en bikinibild på mig själv utan att kritisera min kropp det första jag gör. Jag säger inte att jag är perfekt nu MEN jag är nöjd och trivs med mig själv...halleluljah! Tack för hjälpen =)"
 
Hon har själv gjort arbetet, slitit med träningen och hon var snygg redan innan, men lyssna på orden "trivs med mig själv..."! Helt underbart!
 
Tack själv Lisa, för att du tog dig tid att påminna mig om hur roligt det är att hjälpa er att hitta balansen, självkänslan och förmågan att trivas med och i sig själv!
 
Snygg, muskulös OCH trivs med sig själv! Kolla gärna in hennes egen sida för schyssta nyttiga recept och en del annat gott. Som kanske inte alltid är vad jag rekommenderar ;-)
 
 
 

Pia!

Så här ser hon ut! Den flitiga hemmaträningstjejen och kommenteraren Pia!

 

Spännande att man kan träffa på varandra på riktigt, och inte bara i bloggvärlden. Och dessutom i städer där man egentligen inte alls brukar hänga.

 

Mycket trevligt! :-)


Utan dess like!

Dagen började som sig bör. Med frukost. Därefter blev det ett mellis på stranden. Två kokta ägg, några Babybelostar och ett äpple. Allt väl så långt.
 
Sedan... Ett fik mitt ute i ingenstans. En macka med falukorv och stekt ägg. Den absolut största smörgås jag någonsin sett! Det var en halv falukorvsring på den. Jag lovar! Jag överdriver inte! Titta på bilderna!!
 
De andra i sällskapet tog köttbullesmörgås och ja, den var i samma klass. Säkert ett kilo köttbullar på den. Trots enorm macklunch orkade vi pressa i oss chokladboll och kaffe också. Sedan gick det, med all rätt, några timmar innan det blev varma smörgåsar med tonfisk till middag och jordgubbar och choklad till dessert.
 
Inte blir det bättre imorgon, när vi ska besöka landets bästa glasscafé... Hua..! Behöver jag säga att jag längtar hem?! ;-)
 
Och att jag kommer att vara både peppad och proppad med energi på alla tänkbara sätt inför kommande träning...
 
En halv rågkaka (stekt i smör...) med två stekta ägg och ja, runt 25 falukorvsskivor. En årsranson av falukorv :-)
 
 
 
 

Aha!

Det är inte på macken man ska stanna för mellis, det är i dikeskanten man ska leta efter det..!


Vilket pass!!

Nyduschad och fräsch, och nu blir det grötfrukost MED ägg (glömde ju igår). Har rivit av ett jädra pass här ute på gräsmattan...
 
10 armhävningar
15 burpees
20 djupa benböj
 
Och om jag hade haft min kettlebell med mig hade jag lagt till
 
25 svingar
30 sdhp (benböj med kb-drag upp till hakan)
 
Körde tio varv och det brände finfint.
 
Näääää.... Det gjorde jag såklart inte. Men jag hade gjort det om jag hade kunnat. Och när jag kan och vågar kasta mig ner på mage, då står detta pass först på agendan.
 
Vågar någon av er testköra det åt mig så länge?!
 
Har ni förresten sett att det är olika typsnitt på texten i olika inlägg? Jo, jag har uppmärksammat det jag med, och jag har ingen aning om varför.... Jag skyller på blogg.se som ju har levt lite lattjolajban på sistone...
 
 
 
 

Jag. Vill. Träna. NU!

Ändå är det väl på något sätt ganska så bra att det är just nu jag rehabar. Under semestern alltså. Så slipper jag liksom tänka på att bära med träningsredskap, hitta på nya upplägg för "stuga-mitt-i-skogen"-träning och springa intervaller på okänd mark.
 
Äsch, det där var väl dagens största lögn... Det är ju just precis vad jag mest av allt skulle vilja! Att halka runt på regnblöta klippor, hoppa över stock och sten i skogen, svettas på gräsmattan, svinga kettlebells, hoppa rep, göra burpees tills jag nästan kräks, armhävningar med klapp, benböj och utfall tills låren svider...
 
Tills vidare inspireras jag av andra fina bruttor och inbillar mig att när jag väl kan börja träna "på riktigt" igen, ja då ska jag bli en yogi utan dess like... (vilket jag vet också är en lögn).
 
    
           
 
 
 

Proteinpåfyllning

Puh..! Varmt på djurparken idag!

 

Välbehövlig paus i gröngräset, med kesella, hallon och kaffe. Bredvid mig, inom synhåll, ligger glassbaren de luxe. Ben & Jerrys! Men hur jag än vrider och vänder på det är jag inte ett dugg sugen. Ja, det låter konstigt och jag kan inte riktigt vänja mig vid tanken.

 

Kesella före cookie dough?! Ja, uppenbarligen...

 

Hur har ni det? Svettigt? Backarna här tar halvt kål på mig, så är det någon son intensivtränar utomhus idag är jag grymt impad! Heja er!! :-)


Ju mer tränad ju mer tappar du...

Det finns de som säger att man inte tappar så mycket på en vecka eller två om man har träningsuppehåll, men det är tyvärr lögn. Det gör man!
 
På två veckor är det ganska tydlig skillnad. På en månad påtagligt sämre resultat. Och ju mer vältränad du är från början, desto snabbare tappar du. Det planar ut sedan, och när du väl sätter igång igen har du såklart ändå ett försprång gentemot den som inte var vältränad från början. Du återhämtar dig snabbare och tar igen det mesta ganska snabbt. Det allra lilla sista, för att nå upp till den nivå där du var kan dock vara riktigt tufft.
 
Synd men sant. Det är inget att hymla med. Så till de som säger till mig nu "äh, det gör väl inget att du vilar några veckor nu, du är ju så vältränad, det är nog bara bra", till dem muttrar jag lite fula ord bakom ryggen på dem när de går iväg, men är förstås artig och ler stort under samtalets gång ;-)
 
Så visst känner jag lite panik inför Marathon. Jag vet att det är ett år kvar nästan. Elva månader åtminstone. Men sedan jag anmälde mig har jag ju inte sprungit alls! Två gånger, tror jag. Klart som korvspad att detta sätter käppar i det hjul jag hade planerat skulle rulla mycket lätt efter sommaren. Jag skulle ju bli en riktig löpare! Jag hade ju gjort ett upplägg för hela tiden fram till Tjejmilen. Intervaller, långdistans, tempopass och annat. En riktig plan för att blir en tvättäkta löpare.
 
Men men. Nu är det som det är och jag misströstar inte. Men en bättre uppstart hade varit önskvärt.
 
Jag siktar framåt och om två-tre veckor hoppas jag sitta här (eller ja, hemma då), svettig och lycklig över ett löppass utan putmage, knappnavel och strulande vad. Och om man tror riktigt mycket på något så blir det så, så nu tror vi! Visst?! :-)
 
 
 
 
 
 
 

Som vanligt men ändå inte

Havregrynen hängde med i packningen, så frukosten blir mer eller mindre som vanligt. Glömde dock att knäcka i det obligatoriska ägget.

 

Tur jag kompenserat med extra energi i form av både banan och jordnötssmör! Kan behövas inför dagens äventyr...

 

Nu ska jag lägga sista handen vid ett inlägg om muskler och hur de har en tendens att glömma, och sen bär det av. På återseende!


Semestermat...

Ja, så var det det där med semester och mat. Vi är inte särskilt långt hemifrån. Men någonstans på vägen hit hände det. Reglaget ändrades om. På blev av, eller av blev på. Semesterläge liksom. Och vad det betyder vet vi väl alla? Bröd, glass, korv, bullar, fika, mackor... Ja, det som erbjuds helt enkelt.
 
Vi stannade på en mack. De hade inte keso. Tyvärr. Det kan jag ta. Men vet ni vad mer? De hade inte ens frukt! I en hel jädra "bensinstationsaffär" fanns det inte en enda frukt!
 
- Nej, tyvärr. Då får ni åka in på byn och gå på ICA.
 
Va?! Är det ens möjligt? Bara godis, chips, läsk och korv.
 
Hur som helst så hade jag ju bunkrat upp med matmuffins och hembakta choklad-banan-jordnötssmörbullar på kokosmjöl. Men. Jag gillar det inte. Alltså, det är inget fel på smaken. Egentligen. Jag bara gillar det inte. Om jag ska äta en bulle vill jag ha en riktigt bulle. Inte en med en bismak av proteinpulver. Ska jag äta en muffin vill jag ha en riktig muffin. Inte en äggig geggig kladdig sådan. Jag vet inte vad det är för fel på mig. Och i synnerhet vet jag inte  varför jag hela tiden ger mig på att baka, när jag vet att jag ändå inte äter upp det?!
 
Det måste vara något med att muffins och bullar SKA smaka på ett visst sätt? Fast å andra sidan älskar jag ju pizza gjord på husk och ägg, och det smakar ju INTE som riktig pizzadeg. Hm... Nåt att fundera på.
 
Nåja, här på byn finns en ICA och där handlade vi lite smått och gott av det som erbjöds. Ingredienser till en lunch och en middag. För 900 kr!!!! Nej, vi befinner oss inte på Gräddigaste Gräddhyllan av detta avlånga land, men dyrt var det ändå...
 
Ja, och så var det ju det där med maten då. Och semestern. Det är lätt att falla in i "sämre" vanor och mönster, men jag tror inte att jag gör det. Faktiskt. Jag kan skatta mig lycklig och lita på att min balans, den finns där hela tiden. Oavsett vad jag gör verkar det som. Den reglerar sig själv. På ett mycket sunt och trevligt sätt. Tackar tackar säger jag. Och minns med ödmjukhet hur det har varit.
 
Vad blev dagens intag då? Ja det gamla vanliga hemma, och på vägen hit en halv "nyttighetsbulle". Väl framme tre finn crisp med kokt ägg, till middag färdiggrillad kyckling och en påse "grönsaker som passar till...". En rostad macka med smör och ost, bara för att det är så gott. Nu stundar brie, rån, ett glas rosé och chips. Jag är inte ett dugg sugen, men det hör första semesterkvällen till och jag är inte den som bryter traditioner i onödan ;-)
 
Hur har ni det med semester och mat? Blir det en stor grej för er eller kan ni också ta det som det kommer, utan att tappa fotfästet helt och hållet?
 
 
 

Tripp trapp trull

Det är verkligen ingen hemlighet att jag fullkomligt ÄLSKAR jordnötssmör! Jag har testat många varianter, säkert de allra flesta som finns att få tag på i min stad. En del bättre än andra, några med crunch, andra utan. Några goda, andra mindre bra.
 
Men hur många jag än testar och smakar på, så återvänder jag alltid till min favorit Green Choice. Den finns i både crunchy och creamy version, bäst är crunchy tycker jag. I min kyl finns just nu, förutom favoriten förstås, även Kung Markattas och det senaste, inköpt på Blueberry, Organic smooth peanut butter. Båda okej, men inte i närheten av Green Choice.
 
Kung Markatta - lite för torr men bra att baka med.
Organic - krämig och mjuk, men lite smaklös.
Green Choice - love. Forever :-)
 
Nästa steg har ni väl redan listat ut? Förstås är det att göra eget nötsmör, inspirerad av diverse bloggare som står och mixar nötter dagarna i ända :-)
 
Gillar ni också jordnötssmör? Favoritmärke? Och kanske ännu viktigare, favorittillbehör?
 
Eller gör ni som jag, äter direkt ur burken?
 
 
Ps: Nu finns det bara två burkar i kylen, för en åkte med i kylväskan :-)
 
 

En liten sväng

Nu ska vi ju byta miljö en liten stund och hemma lämnar jag mina fina bärbuskar. Jag har inspekterat dem och hoppas nu att vädret framöver blir lite lagom kyligt, med några regnskurar först och sedan sol. Ja, fast bara här över mina bärbuskar alltså, inte där vi semestrar, där ska det vara sol hela tiden ;-)
 
När vi kommer hem förväntar jag mig dignande klasar med både röda och svarta vinbär och kanske några hallon på gång? Tur man har folk som tar över ens ägor, och ser till att allt blir vattnat och omhändertaget!
:-)
 
 
 
 

Hejdå gymmet!

Ett sista pass på gymmet avrivet innan semestern. Eller nja, avrivet kanske var att ta i. Men avverkat då. Fast idag fick jag till lite bränn i axlarna, yeah!! :-)

 

Sittcykel 20 min och sedan rodd, vadpress, triceps och tre övningar för axlarna.

 

Träningskläder packade, Nike Free på fötterna. Man vet aldrig när det dyker upp ett tillfälle till träning!

 

 

 


Matmuffins

När jag väntade på att glassen skulle frysa häromdagen passade jag på att göra matmuffins, med favoritkokosmjölet. Fast så mycket mat vet jag inte om det blev? Det fanns nämligen inget av det jag brukar använda hemma. Varken pesto, skinka, soltorkade tomater eller oliver. Det fick helt enkelt bli en liten mix av det som gick att skrapa ihop...
 
Som bas hade jag Elbes recept, men som vanligt ändrar man ju och har sig litegrann, så det blir precis så som man själv vill ha det :-)
 
För nio normalstora muffins:
 
En liten burk keso
1 dl kesella
1 skopa proteinpulver (utan smak!)
1 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
30 g Philadelphia light med smak av vårlök och svartpeppar
1 dl mjölk
1 dl äggvita (motsvarar 3 vitor)
 
Hm, jag tror det var allt? Eller så hade jag även i 3 ägg? Ja, det hade jag nog. Minnet är bra men kort...
 
I varje form la jag en bit ost och en halv körsbärstomat, sedan på med smeten. Gräddade en halvtimme ungefär, i 175-200 grader.
 
Smak - väldigt god!
Konsistens - något "blöt", kanske lite mer mjöl nästa gång?
Övrigt - det är svårt att få ur dem ur pappersformarna!
 
Jag åt en själv och bjöd även familjen. Resten åkte in i frysen och blir perfekt färdkost för nästa veckas semestrande!
 
Näringsvärde: ungefär 111 kcal per muffin, varav 45% protein, 41% fett och 14% kolhydrater.
 
 
 
 
 
 
 

Börja om?!

Ni har säkert hört folk säga, eller så har ni kanske sagt det själva någon gång, "nej, vi orkar inte börja om igen" när frågan om fler barn kommer upp.
 
Jag har alltid tyckt att det låter så konstigt! Vadå börja om? Det är väl just det man vill? Alltså ha den där lilla kotten igen. Det där lilla lilla grynet som bara sover och som man tittar på hela dagarna, ivrigt väntande på att den ska slå upp sina blå (eller bruna) så man får le åt den en stund innan den slumrar om igen.
 
Hur som helst. Vi ska inte ha fler barn. Inte nu åtminstone. Men ändå ska jag BÖRJA OM?!!
 
Det var nämligen just vad naprapaten sa häromdagen! Att när svullnaden på magen efter operationen väl lägger sig, ja då är det bara att börja om igen. Små aktiva muskelspänningar för att väcka transversus (inre tvärgående magmuskeln) till liv igen.
 
Ja jag säger då det. Precis när man lärt en muskel hur den ska göra, då går allt i kras...
 
Så ja, då börjar jag väl om igen då. Fast utan blöjbyten, vaknätter och såriga bröstvårtor ;-)
 
                Börja om från början, börja om på nytt, varför ska man sörja tider som har flytt...
               
 
Så, för er andra som gillar plankor, och för er som inte gör det, håll utkik! Så snart jag är återställd så ska det väl börjas igen... Planka hit och planka dit ;-)
 
 
 
 
 

Glass!

Ja, hur gick det med glassen häromkvällen då? Bra! Förutom att det tog så lång tid för den att frysa så när den väl var färdig var jag knappt sugen längre. En idé vore ju att göra ordning den en stund innan man är paniksugen kanske?!
 
Äggviteglass
 
Mosa sönder några deciliter hallon med 2 msk sukrin och 1 dl vatten, låt blandningen stå en stund. Under tiden, vispa 1 dl äggvita eller 3 vitor till ett fast skum. Vispa sedan ner 2 msk sukrin. Blanda äggviteskummet med hallonröran och frys! Rör om varje kvart-tjugonde minut och när du inte orkar röra och vänta mer är det färdigt.
 
Kesellaglass
 
Koka upp 1 dl vatten med 1 dl sukrin och lite vaniljpulver. Låt koka en liten stund, rör om under tiden. Låt sedan svalna innan du rör ner några deciliter hallon. Rör sist ner 250 g Kesella. In i frysen, rör om då och då. Ät när den uppnått önskad konsistens.
 
Smaksättning
 
Jag hade i lakritspulver och krossade bitar av Raw lakritspastiller. Gudomligt!!
 
Smakbetyg
 
Äggviteglassen blir väldigt fluffig och fin, men smakar inte så mycket. Ja, ni vet ju hur äggvita blir när man vispar det, och detta var inget undantag. Inte så krämig utan just mest "tomt". Kesellaglassen blir krämig och fin, mer mastig men utan att vara supermättande. Smakar mer men får också en liten liten bismak av kesellan. Ingen av sorterna blir isig om man ser till att röra om regelbundet.
 
Summa summarum, båda är goda, båda är "nyttiga". Vill man ha det så likt "riktig" glass som möjligt rekommenderar jag kesellaglassen! Nästa gång testar jag med fryst banan, raw kakao och jordnötssmör!
 
Ät och njut, fast kanske inte passar så bra just idag? Kallt och grått här... Hur har ni det?
 
Kesellaglass till vänster, äggviteglass till höger. I mitten? Ett glas... hm, saft?! ;-)
 
 

Picnic i sängen!

När man är ensam hemma med tjejerna får man vara uppe sent, äta kvällsmat och smula i sängen! Visst?! Jordgubbar, knäcke med ägg, bananchips, te och massa böcker och tidningar. Det kan man kalla riktigt fredagsmys!
 
 

Crossfit!

Jag planerar ju, som jag skrev, för fulla muggar. Det är mycket som inte fallit på plats ännu, men vad jag ska göra i augusti, det vet jag. Ja det vet jag med råge!
 
Jag ska bo i boxen! Nästan allafall. Jag har anmält mig till en, ja vad ska man kalla det, grundkurs typ. Där man varje pass går igenom teknik, både teoretiskt och praktiskt, och avslutar det hela med en wod. Så nu ska jag lära mig hspu, ringdips, muscle ups och annat svårt. Ja för vadå, det är väl garanti? Pengarna tillbaka om man inte lyckas?
 
Eller vad säger du, Beatatjata? Visst är det alltid tränarens fel om det inte funkar?
 
En hel månad, tre pass i veckan. Åh som jag längtar! Hoppas bara att kroppen håller. Inga supertunga lyft förstås men det är ju ändå över en månad sedan operationen då.
 
Längtar längtar längtar längtar...!
 
Boxhopp, doubleunders, wallball, burpees, pullups, svingar, handstående och åh... Varje dag dyker det upp en ny liten övning i min skalle som jag bara längtar efter att få utöva lite mer praktiskt. Inte bara i huvudet.
 
Dock borde väl all denna hjärnträning förbättra resultaten?! Så om jag tänker att jag gör tio chins nu så borde jag klara minst elva när det väl är dags. Visst?!
 
 
                                    
                                                    Den här kroppen? Ja tack!
 
 
 
 
 

Räknar igen.

Nu har det gått en vecka sedan min navelbråcksoperation och jag har under den här veckan räknat kalorier i Shape Up, bara för att se om det skulle bli någon förändring. Jag har alltså inte strävat efter förändring utan bokfört allt på kvällen, när dagens intag är färdigt liksom.
 
Och ja, det har verkligen minskat! Energiintaget alltså.
 
I vanliga fall ligger jag mellan 2700 och 3000 kcal. Den här veckan har det landat på runt 2200 kcal, där 40-45% har varit fett, 30-35% protein och nästan lika mycket kolhydrater.
 
Jag tror det mesta beror på att jag helt enkelt inte varit hungrig! Jag har ju inte gjort av med så mycket energi, och det har liksom inte funnits lust att stoppa i någon ny. Jag har ju heller inte behövt vara särskilt noga, det vill säga med att äta före och efter träning och så vidare. Jag har helt enkelt bara kunnat äta när de andra ätit och inte brytt mig så noga.
 
Men nu känner jag att jag nog så sakteliga är på väg tillbaka till det gamla vanliga jag. Lite mer stuns i träningen (fast förstås inte i närheten av hur det brukar vara!), lite mer promenader och lite mer aktiv vardag. Så snart är jag nog tillbaka på mitt vanliga intag och kan förhoppningsvis säga adjö till både putmage och insjunken bröstkorg! Sviter av operation och minskat energiintag, och inte önskvärt någotdera!
 
 
 
Tomt uppe, put där nere. Inte smickrande, men snart är jag nog tillbaka i min forna form?!
 
Uppdatering: Jag vill bara förtydliga att jag INTE ser gravid ut längre! Alltså nu är magen bara lite lite svullen, och det nertill, och det var inte så här jag såg ut tidigare i veckan när jag beklagade mig över gravidmage. Bara så ni inte tror att jag helt tappat greppet... Midjemåttet i början på veckan var 25 (!!!!) centimeter större än nu... Som sagt, så ni inte tror att jag är helt out of my mind! :-)
 
 
 
 

Planera och genomföra.

Jag är en sån där organiserad strukturerad typ som gillar att planera, bestämma och konstatera. So good so far... Men sen ska ju allting genomföras också! Och eftersom jag är en sån där människa som gillar även det, att genomföra saker, och absolut aldrig någonsin skulle ge upp eller vika ner mig så tenderar det ibland att bli lite mycket.
 
Att träna för marathon, köra järnet i boxen, bli en yogi, vila ganska mycket, träna styrka på gymmet, promenera, ägna mig åt rörlighetsträning, dansa och kanske även lite kampsport. Ja, det är väl ungefär vad som står högst på min lista just nu. Just det, lite military training vore ju spännande också. Och att simma i höst vore väl mysigt?
 
Öh...? Hur? Ja det säger ju sig självt, det GÅR faktiskt inte. Som en klok kund skrev tidigare idag i ett mail; man kan göra allt, men inte samtidigt.
 
Så nu när jag har all världens tid, och därtill träningslust så det nästintill rinner över, blir det mycket tankar, planerande och funderande. Jag ska presentera en plan som sträcker sig fram till jul. Så småningom. Jag ska bara bli helt klar med den i mitt huvud. För så som den ser ut nu, som ovan, ja det förstår ju till och med jag att när arbete gånger två drar igång i höst, då finns det omöjligtvis plats för allt det...
 
Till att börja med går jag iväg till gymmet och vad jag ska göra där behöver jag ju inte fundera så mycket på... Sittcykeln och ett par-tre övningar och sen är det klart!
 
Min bästa vän just nu ;-)
                                                     
 
 
 
 
 
 
 

Kärlek!

Jag ÄLSKAR kokosmjöl!
 
Jag skulle kunna stå och lukta på det dagarna i ända. Och allt man bakar med det blir ju jättegott. Och så har det bra näringsvärde. Så, kila iväg till affären och köp en påse och byt ut hälften av det mjölet ni brukar baka med till kokosmjöl. Mmm..!!
 
 

Glassfabrik!

Så himla sugen på hallonsorbet. Och lakrits! Vad göra? Glass förstås!
 
Två olika varianter ska experimenteras fram. En med äggvitebas, en annan med sukrinlag (om det ens är möjligt?). Resultatet återstår att smaka om några timmar sisådär. Om jag inte kan få det att frysa megasupersnabbt på något sätt?!
 
Uppdatering: Men åååååh...! Det ska röras, frysas mer och väntas, röras, frysas mer och väntas... När det väl blir färdigt finns det ju inget kvar eftersom jag vid varje omrörning måste provsmaka en sked...
 
Uppdatering två: Nu orkar jag inte vänta längre. Och nu är jag inte ens sugen. Men jag måste ju ändå smaka och se om det är värt att dela med sig av receptet. Visst?
 
 
 
 

Min sommarlast.

Islatte från Espresso House. Jag brukar ta utan vaniljessens men idag glömde de att fråga så jag fick med, och mmm... Det är verkligen sött och gott :-)
 
Det här är en sådan typisk sak som jag brukar "glömma" att regga i Shape up, om jag använder den för tillfället alltså. Fast jag såg nu att den till och med finns där, om man verkligen vill veta vad den innehåller i energiväg alltså ;-)
 
Parentes: Jag registrerar vad jag äter nu, efter operationen, för jag ville se om det skulle bli någon skillnad mot tidigare. Ja! Stor skillnad. Mer info kommer.
 
Vad har ni för sommarlast? Mjukglass? Kulglass? Kall öl kanske? Ett glas rosé (annan favorit hos mig) eller något helt annat? Knapriga färska morötter eller nypotatis?
 
Och med last menar jag inte nödvändigtvis att det behöver vara något "dåligt" utan just något som ni märker förekommer oftare i er mun på sommaren. Som lussebullarna på jul liksom :-)
 
 
 
 
 
 
 
 

Badvakt!

 
 
Det kanske ser lugnt och rofyllt ut att äta frukost på altanen, men skenet bedrar! Man ska agera badvakt, vakta sin gröt, hålla ordning på teglaset, plocka upp söndertrampade jordgubbar, mata sina barn, slita tillbaka tidningen från små barnahänder och ja, samtidigt försöka få i sig frukosten...
 
Men det är ju ändå sommar, och det hör liksom till att äta ute.
 
Jag ska alldeles strax gå dagens promenad till gymmet. Tyvärr kan jag inte bjuda på något omvälvande i träningsväg... Det blir som vanligt sittcykeln och efter det tre, kanske fyra idag, övningar för axlar och rygg. Sådant som går att göra utan att koppla in bålen.
 
Men ni kan väl bjuda mig på inspiration istället? Vad tränar ni idag?
 
 

Reserven!

Detta är min reservmat. När inspiration och matlagninslust flugit sin kos då tar jag till detta säkra kort.
 
Färsbiffar och grönsaker i ugn. Det funkar alltid, går snabbt, alla gillar det och ja, det är ju såklart både gott och "nyttigt".
 
Idag blev färsbiffarna smaksatta med färskost, brynt purjolök, fond, färsk basilika och massa peppar. Grönsaksplåten, som är min räddning när jag inte vill äta vit pasta eller potatis, bestod av zucchini, två sorters paprika, tomat och färska champinjoner. Efter ugnen brukar jag blanda upp med lite ruccola eller något annat, idag blev det, hm, vad var det nu? Solrosskott?
 
Det behöver inte vara svårare än så, eller hur?!
 
 
 

Dagens gulligaste! Och ballaste!

 
Ser ni vem det är?! Det är ju jag!!! Som superhjältinna! Lottas son hade gjort en bild av henne som superhjältinna och jag blev så avis, och när hon berättade det för honom gick han in och kikade på min blogg och gjorde en bild av mig med. Rart!
 
Yeah!! Den här ska jag skriva ut och ha och titta på när jag känner mig svag någon dag. Typ nu. Tur han inte gjorde en med putig låtsasgravidmage ;-)
 
 
 
 
 
 

Jobbgotte.

Det var någon som undrade om jag har semester från coachningen? Nej!
 
Jag har sommarlov från mitt "vanliga" jobb men coachningen går på högfart hela sommaren. Nu ska jag ta mig an datorn och jobba ett par timmar och vad är väl då bättre än lite treats i form av kaffe, jordgubbar, starkaste lakritsen, lite mörk choklad och en sked jordnötssmör. Lite sött, salt, syrligt och trevligt plock när jag sitter och klurar och funderar :-)
 
 

A new friend in town!

Well, say hello to... 2-kiloshantlarna!! :-)
 
 
Idag blev det en halvtimme på sittcykeln, roddrag i maskin och två övningar för axlarna. Med kraftiga två kilo alltså. Men ser man till att alltid göra sitt bästa utifrån förutsättningarna så kan man vara nöjd. Och det gör jag och därför är jag nöjd :-)
 
 
Fast okej, det ska erkännas, att även om jag är nöjd som det är längtar mina muskler efter mer mer mer!!! :-)
 
 
 

Vad är det på tv ikväll?!

Första bilden, en månad efter senaste förlossningen. Andra bilden, min mage igår, fyra dagar efter navelbråcksoperationen. Tredje bilden, min mage några dagar före operationen (platt, så det så!)
 
 
 
Intressant är ju att det faktiskt inte ser ut att finnas något bråck på första bilden?! Men naveln pluppade ut under graviditeten, det vet jag ju.
 
Tankar; har bråcket kommit av tunga styrkelyft? Isåfall kommer jag vara tvungen att vara väldigt väldigt försiktig framöver. Ja, jag kommer nog inte alls maxa vikterna i vare sig benböj eller marklyft.
 
Eller fanns bråcket där från början men syns inte för att det fanns mer hull? Svårt. Jag minns liksom inte riktigt när det började bli en knapp som gick att trycka in och egentligen kanske det kvittar hur det kom? Förhoppningsvis är det borta nu.
 
Den där tv-rutan då? Vad är det jag menar? Jo, titta på första och andra bilden. Ser ni den? Det är som en liten fyrkant som putar ut. På första bilden är det ju naturligtvis lite postgravidberoende men mestadels fett. Andra bilden ser ju precis likadan ut, men man kan se att det finns en mer deffad mage bakom svullnaden. Jag har aldrig gillat den där rutan, och jag gör det inte nu heller. Inte på något sätt.
 
Jag har en känsla av att jag kommer få slita denna gång också. Trots att det inte legat någon bebis där inne nu. Det är som att magmusklerna fått sig en dänga igen och liksom glidit isär. Och nu blir det hela något svårare. Att planka är ju inte aktuellt, eftersom jag inte ska belasta magmusklerna. Klurigt värre!
 
Hade jag vetat att jag skulle bli postgravid men utan bebis hade jag gjort ingreppet snabbare efter förlossningen. Men som min kloke sambo sa, "det är mycket man skulle gjort annorlunda om man hade haft facit redan innan".
 
Så, jag jobbar med tankens kraft och varje morgon innan jag stiger upp inbillar jag mig att "idag, idag är dagen då magen är tillbaka till sin forna status. Idag har svullnaden gått ner, musklerna dragit ihop sig igen och magen är platt, och så levde de lyckliga alla sina dar, flickan och hennes magrutor" ;-)
 
 

Favvomellisarna!

Jag har skrivit om mellis tidigare, bland annat det här. Jag är en periodare när det gäller det mesta, så även mellis. Hittar något som är gott och kör på det tills jag tröttnar, vilket kan ta både en och två månader. Eller ännu längre.
 
På min lista över favvomellis just nu finns
 
  • Keso, kesella och turkisk yougurt med jordgubbar och kanske även lite kokoschips (varva i glas!)
  • Kokosbröd med Bregott och mager ost
  • Mager ost och äpple eller gurka (har dock tröttnat lite på denna nu)
  • Smoothie! Alla sorter och smaker, fast jag egentligen inte är en "smoothieperson"
  • Kokt ägg - perfekt att ha med i väskan och funkar att äta överallt när som helst
  • Tunna skivor skinka och äppelklyftor
Ja, det är nog det jag mestadels kör till mellis nu. Tidigare favoriter har varit proteinlatte och jordnötssmör, fruktsallad och keso eller kesella/keso/yougurt med egengjord müsli.
 
Vad är era favoriter just nu?
 
 
 
 

Ni kommer väl ihåg?

Att skiva era bananer och frysa in dem när de blir för bruna för att ni ska vilja äta dem. Släng inte! Fryst banan är perfekt bas i alla sorters smoothie!
 
 
 

Good stuff!

Det här proteinpulvret ramlade jag över när jag var i Stockholm förra veckan. Jag var inne på Blueberry för att köpa kokosmjöl och annat, och eftersom det var 15% rabatt på nästan allt, och jag ändå hade tänkt leta på ett icke smaksatt proteinpulver var det ju bara att slå till!
 
Per 100 g innehåller det 374 kcal, 90 g protein, 2 g kolhydrater och 1 g fett. Mitt vanliga pulver har mindre protein, 82 g, och även något färre kalorier, men i övrigt väldigt likt.
 
Tittar man på innehållsförteckningen är det dock lite större skillnad! Det nya pulvret har två ingredienser, det gamla åtta, där sex saker är typ sötningsmedel, färgämne och annat skräp.
 
Så, letar ni efter ett proteinpulver utan en massa onödigheter i kan jag varmt rekommendera detta.
 
Smaken? Ja, eftersom den är neutral smakar den ju inget men visst känner man att det finns något i smoothien. Alltså något utöver frukt och bär. Samtidigt har jag tröttnat mer och mer på den där sötsliskiga artificiella smaken och jag kan faktiskt inte minnas när jag senast använde mitt vanliga pulver eller aminosyrorna?
 
Det nya pulvret kan säkert även funka för de som vill ha ett pulver med förhållandevis lite laktos, det står på påsen att det innehåller 2%.
 
Summa summarum, vill man proteinpimpa sina bakverk eller smoothies men inte fylla dem med sötningsmedel är detta kanon!
 
 
 

Uppåt och framåt.

Idag har jag tränat! Jo, den här dagen räknar jag inte som vilodag!
 
Jag skulle garanterat ha gjort det för en vecka sedan. Jag kommer förhoppningsvis göra det om en månad. Men nu tar jag det för vad det är och varje liten rörelse räknas! Det är, förstås, väldigt frustrerande att inte kunna träna eller röra sig obehindrat. Men det är också intressant. Mycket som rör sig i hjärnan och ja, en hel del som händer med just kroppen också.
 
Passet då? Jo, jag lovar, det mesta bestod av svettsniffande och fantiserande om att jag inte alls vaggade runt som en gravid hösäck utan mer som den atlet jag egentligen är, pumpandes chins, djupa benböj, tunga marklyft and so on ;-)
 
Jag trampade på sittcykeln 20 minuter och oh my God vad skön den är! Som en fåtölj!! Fast man får ont i rumpan efter ett tag. Den somnar liksom. Sedan körde jag lite huttande och duttande med låg rodd och två maskiner för axlar. Inget där jag behövde använda bålen aktivt men jag ska tala om att det är minsann inte så lätt att INTE använda den, när man det senaste året arbetat stenhårt för ATT använda den.
 
Vilket för övrigt märks på min rygg redan. Efter ynka fyra dagar! Ont!
 
Men hur som helst, även om det ju var ett mespass jämfört med vad jag är van vid så räknas det. Ja oj så det räknas! Jag är så glad och det är faktiskt min kropp också! Nästan precis som vanligt, förutom den där förbaskade tv-rutan. Mer om det sen...
 
Så allt som allt går det uppåt och framåt. Snart back on track även om det förstås får bli "skynda långsamt"!
 
 
                                             Inte platt, men visst är den mindre idag än igår?
 
 
 
 

Något för ALLA!

sommaren gillar väl de flesta att göra sallader?! Detta var från början ett recept på just sallad, men nu har det liksom förändrats alltmer och ja, idag liknar det nog mer en pytt än en sallad? Salladsbladen ligger dessutom helt fristående, för sig själva, så vill man kan detta vara en sallad utan sallad.
 
I den här lunchen finns något för ALLA! Och nu kommer jag generalisera lite. Bara så ni vet.
 
Vegetarianer brukar gilla halloumi, det finns.
Nästan alla gillar stekt ägg, det finns.
Körsbärstomater är söta och goda på sommaren, det finns.
Korv är perfekt för barnfamiljer, kryddkorv gillas av vuxna, matvete är positivt säger gi-fantasterna, bacon är rena rama dunderkuren menar lchf-typerna, sötpotatis är hett bland lchq-folket och paleostylepersonerna förespråkar färska örter och grönsaker. Allt det finns!
 
Förstår ni?! Vilken superlunch va?
 
Om nu någon vill veta exakt hur man gör, mer detaljerat än, blanda ihop allt du gillar, krydda, välj tillbehör och gör sås, så sägt till!
 
 
 
 

Dagens outfit!

För att inte byrån med träningskläder helt ska ledsna ihop och aldrig mer vilja öppna sig var jag i den och rotade fram lite kläder förut.
 
Knallrosa shorts från H&M (med innertrosa), svart linne från Energetics - inköpt när jag var gravid, passar även nu... Asics Gel Cumulus, mitt senaste nyförvärv i skohyllan. Gympapåse Björn Borg (uråldrigt gammal och även trasig inuti, men jag älskar den!) och så brillor, Ray Ban.
 
Nu tar jag min skvalpande spärrballong till mage och promenerar till gymmet, där jag ska lukta lite på maskinerna. Kanske provsitta cykeln. Klappa om smithmaskinen. Lyfta några väldigt lätta hantlar och ja, helt enkelt insupa lite svett och adrenalin.
 
Och jag säger bara, om jag får frågan. Om. Ja då jädrar ska jag visa att det minsann finns lite muskelaction kvar i denna donna ;-)
 
 
 

Hemleverans av högsta klass!

Jag vill minnas att jag vid något tillfälle tyckte att det var kanske en liten gnutta besvärligt att mina föräldrar flyttade lååååångt ut på landet och man liksom helt plötsligt blev tvungen att åka fyrtioelva kilometer på grusväg och nästan använda karta och kompass för att hitta dit. Jag tar tillbaka det nu!
 
Idag har jag fått personlig leverans av nyplockade jordgubbar och de allra första äggen som Percy och hans hönor producerat. Det är värt alla stenskott och svordomar över nästan inträffade dikeskörningar på vintrarna ;-)
 
 
 

Grrr...!

Nu är jag ARG! Jag gick tillbaka till läkaren idag och frågade om det var öppet köp eller möjligtvis bytesrätt. Jag vill lämna tillbaka den här gravidkulan och ha tillbaka min knapp. NU!
 
Men nähä då. Det gick minsann inte för sig. Varken det ena eller det andra. Och hon lugnade mig med orden "hm, det måste väl gå ner snart. Jag har ju inte opererat på så stort område så... hm, ja, det måste gå ner. Mm, det måste det. Mm..." Typiskt läkare va?! Övertygande. Verkligen ;-)
 
Och idag gick jag på stan en sväng. Ja, naturligtvis fick jag frågan "åh, ska du ha barn?"...
 
"Nej, jag har... eller jo, ja det ska jag. Ja, det ska komma en liten till snart. Ja, verkligen jättemysigt..." Jag orkade inte förklara, så jag tog den enkla vägen och nickade och log. Och nej, det kändes inte ett dugg bra eller mysigt eller roligt! Det hade det kanske gjort om det verkligen varit en bebis där i. Men nu är det ju tomt! Eller? Jag vet inte riktigt vad som gömmer sig därinne, men det verkar inte vilja försvinna.
 
Och han, han den där jag lever med. Vet ni vad han säger? Att jag minsann hade lite putmage innan. "Ja, din mage var ju inte platt. Inte som min liksom. Så det kan du kanske inte förvänta dig."
 
Bah! Den var visst platt! Så platt den kan vara efter att ha fött två barn, och det var fullt tillräckligt för mig. Jag ska jag ska jag ska ha tillbaka min mage. Ju förr desto bättre!
 
Kan jag vända mig till den där konsumentombudsmannen tro? Och ta upp detta som ett fall som strider mot lagen om konsumentens rätt till öppet köp inom tre dagar eller åtminstone bytesrätt inom en vecka. Jag har ju till och med "lappen" sitter kvar! Ja, plåstret alltså.
 
Grrr...! Stay away. Safe area - 100 meters. At least.
 
Kolla! Det blir till och med en liten glipa mellan tröjan och kjolen! Gravidvarning på den, minst sagt!!!!
 
 
 
 
 
 
 

Ännu en tanke

Jag funderade vidare på det där med livet och maten. Larmen och varningarna om en viss diet eller ett visst livsmedel som går ut i media handlar många gånger om förkortad livslängd, sjukdomar och andra ganska deprimerande saker. Och visst är det väl så att vi alla vill leva länge. Och visst vill vi ju alla vara friska. Men ändå kan jag inte komma ifrån tanken på att man ju också måste leva. Under tiden alltså.
 
LEVA ett friskt långt liv. Inte skapa ett friskt långt liv, men på något sätt stå vid sidan av det. Om ni förstår vad jag menar?!
 
En "bekantas bekant" sa en gång "äh, jag lever bara en gång, så jag äter precis vad jag vill" och var nöjd och glad när hon berättade hur mycket chips och godis och läsk hon stoppade i sig varje vecka. Ja, det må vara hänt att det var hennes sätt att liksom "slå livet på käften" och tala om att "jag gör minsann som jag vill".
 
Riktigt dit tycker jag dock inte att vi ska sträva. Men kanske någonstans mittemellan, där vi äter det vi mår bra av. Det vi vill äta. Och det som hjälper oss att vara friska och leva länge. Men gör det till en njutning. För din egen skull. Inte som ett straff.
 
Åh, det finns mycket mer jag vill skriva om det här men jag märker att jag måste fila på formuleringarna ett tag...
 
I väntan på det kan ni också läsa Annies och Bettys inlägg om just detta.
 
 
                 
 
 

Smarrigt mellis!

Just det, jag lovade ju att göra ett inlägg om bra mellanmål. Det kommer! I väntan på det kommer här en ny tappning på en gammal favorit hos mig. Glasvarvningen!
 
Att blanda ihop en himla massa saker och sedan varva det med en massa andra saker i ett stort glas har alltid varit populärt här hemma. Det är kalasgott med glass, chokladmousse, kaksmulor och vispgrädde. Fast det förstås, kanske inte så jättebra alternativ varje dag?! ;-)
 
Ett väldigt bra alternativ är däremot detta:
 
Blanda keso, kesella och turkisk yougurt (gärna den feta, det blir allra godast) och rör ner ett uns vaniljpulver. Inte socker alltså, utan det svarta pulvret från den där pyttelilla burken. Varva sedan detta i glas med förslagsvis paraguayos och jordgubbar, samt något för en lite crunchig känsla. Hackade nötter kanske? Eller krossade bitar av frökex. Eller något annat. Men kanske inte Maryland Cookies. Det hör mer ihop med den första "glasvarvningen" jag beskrev.
 
Mycket protein, bra fett (från nötter) och framför allt, gott!
 
 
 
 

Three days behind - many more to go...

Ni som har barn eller har umgåtts med barn vet kanske hur man brukar säga, med lätt skrattande ton "jaaa, det är inte kloooookt vad snabba de är i den här åldern" och då syfta på en liten unge någonstans runt året gammal. Jo, de är ganska snabba, men man vet ju innerst inne att det räcker med att man tar ett eller två extra stora kliv och så är man ikapp dem.
 
Fast nu har jag upplevt det på riktigt. Att de verkligen är snabba! Min ett-åring sprang nämligen ifrån mig igår. Ja, det är det tempot jag håller... Och inte kunde jag ta några stora kliv eller springa ikapp heller, så jag fick helt enkelt försöka få tag och hålla henne i luvan, och hänga med i tempot tills hennes far kom, med stora kliv, och räddade oss båda från eventuella dikesvurpor och hyttande nävar från arga bilister som undrade varför jag inte helt enkelt lyfte bort mitt barn från "mitt i gatan"-promenerandet.
 
Andra saker jag saknar att kunna göra nu, förutom att lyfta mina barn och gå snabbt, är att snyta mig, hosta, skratta, prata högt, nysa, sjunga (saknar jättemycket!) och sova på mage.
 
I övrigt går livet sin gilla gång och jag mår bättre och bättre. Smider planer i mitt huvud och snart snart är det nog dags för lite mer aktivitet, om än lugn sådan :-)
 
Hur mår ni idag?
 
 

Paraguayosmoothie!

Första försöket att använda den där paraguayosfrukten blev en smoothie och den blev superb!
 
Två skalade och delade paraguayos
Några bitar av en frusen banan (funkar även med ofryst, men ta gärna lite is också isåfall)
Några jordgubbar
En halv burk kesella
Två msk proteinpulver (jag tog utan smak för jag ville ha så naturlig smak som möjligt, alltså inte sötsliskig vanilj)
Valfri mängd vatten
 
Mixa allt och häll upp i ett glas med några frysta hallon i botten. Mmm..!
 
                                        Smoothies, funkar alltid! Oavsett aptit eller ej :-)
 
 
 
 

Så eko som det bara kan bli!

Äggförsörjningen tillgodosedd!
 
Har just inspekterat mammas nyligen införskaffade höns och tagit mig ett snack med Percy. Tuppen. Döpt efter min yngsta dotter. Nej, hon heter inte så, men av någon anledning kallar vi henne så ändå...
 
Percy har på heder och samvete intygat att han ska ta mycket god hand om hönorna och se till att de är nöjda, glada och håller sig i trim. Nu jädrar ska här ätas ägg så det bara ryker om det!
 
Och förresten, ser ni hon den där hönan på pinnen? Just hon värper stora ägg med dubbla vitor, utan gula. Det har hon lovat mig ;-)
 
 
 

Paraguayos!

Jag hann inte beta av allt på listan igår så jag fortsatte mitt vandrande fram och tillbaka till affären även idag. En fördel med att gå så långsamt som jag gör nu är ju att man hinner se väldigt mycket mer, och i fruktdisken stötte jag på en "ny" frukt, paraguayos.
 
Det är en slags persika, men mindre och liksom plattare. Vitare i köttet och väldigt god! Allt med persika är ju så där lent, mjukt, sött, varmt och ja, gott helt enkelt. Jag har dock oerhört svårt att äta något som känns som päls mot tänder och tunga, men denna var lättskalad och jag har gjort alla möjliga experiment med den redan. Och ätit den som den är förstås.
 
Helt underbar, så testa den om ni har den i er affär!
 
                                             En liten luden rackare, men ack så god!
 
 
 
 
 

Tvångsmellis.

Jag har verkligen ingen som helst matlust. Så det där med att portionerna självreglerar sig stämde verkligen! Trots avsaknad av hunger måste jag ju äta. Och detta blev dagens mellis:
 
Kesella, keso och lite vispgrädde toppat med jordgubbar och det sista av den egengjorda chokladkakan. I vanliga fall mycket gott, idag mest bara tugga tugga tugga...
 
Usch och fy! Ingen träning och ingen matlust. Behöver jag säga att jag längtar efter att bli som vanligt igen?!
 
 
 

Ingen träning - äta mindre?

Jag fick en fråga om det här med energiintag och förbrukning, och om jag kommer att ändra på något nu när jag inte kan träna.
 
Nej. Det kommer jag inte. Eller, jag planerar inte att göra det. Dock har man ju en tendens att vilja ägna sig mer åt det här med kost och vad man stoppar i sig, när man inte kan träna. Eller, nu ska jag inte generalisera, även om jag tror att ni är många som känner igen er. Jag menar förstås att JAG har en tendens att tänka att "nu ska jag äta nyttigt och hälsosamt och inte äta godis och annat" när jag vet att jag inte kan röra på mig.
 
Det kommer jag dock inte göra nu. Jag har snuddat vid tanken och funderat på diverse metoder för att leva så bra som möjligt under den här ofrivilliga träningspausen. Kanske borde jag nu testa lchf, pf eller inte äta godis och blahablahablaha....
 
NEJ! Jag kommer inte att ändra på något. Jag mår bra som jag brukar äta så det vore väl väldigt dumt att börja experimentera nu, när min kropp är inriktad på att läka, och jag vill att det ska gå så fort som möjligt?! Så, jag fortsätter alltså äta precis som vanligt, försöker vila och sova lite mer, tar hand om mig och lyssnar på kroppen. Jag fortsätter med vårt "hq-tänk" helt enkelt :-) Jag gissar dock att portionerna kommer självreglera sig och bli lite mindre, eftersom jag antagligen inte kommer vara lika hungrig?
 
Men ja, förstås kommer det krypa i kroppen även på mig efter ett par dagar utan träning. Jag är ju precis som ni, helt "normal". Och för att hålla den här känslan borta lite längre kommer jag inte proppa i mig glass, godis och annat. Inte tycka synd om mig själv och tänka att det är lika bra att passa på. Inget svart/vitt-tänk alltså, utan precis som vanligt, en bra balans.
 
Men ja, naturligtvis kommer jag få kämpa lite hårdare för att hålla den nu, balansen alltså, utan endorfiner, adrenalin och andra kickar från träningen. Men det går, bara man vill!
 
Och ibland när jag tycker saker är jobbiga och besvärliga brukar jag tänka att jag befinner mig utanför jorden, tittar på mig själv (eller vad det nu handlar om) och försöka se den stora helheten. Vad problemet egentligen är. Och vet ni vad jag oftast kommer fram till? Att det inte finns något!
 
Att inte träna på tre veckor, vad har det för betydelse? Jag ska istället vara glad att jag kan träna, och att jag kan röra på mig! Om jag äter skräp och lägger på mig lite, vad har det för betydelse? Jag ska istället vara glad att jag kan äta!
 
Ja, ni förstår. Och när jag ser det så här, då blir allt väldigt mycket enklare. Självömkandet försvinner och allt flyter på. Så lite tacksamhet inför sig själv, sina förmågor och allt det som finns runt en så både känns och går det enklare! Se helheten och inte bara delarna.  Det kan vara jobbigt ibland, för oss alla, det är liksom det som är livet.
 
Tre ynka veckor, bland tusentals andra...
 
 
                    
 
 
 

Strulig tonåring igen

Lotta tipsade om att vi skulle testa vår ålder i ett snabbtest idag. Jag gjorde det och blev... 14 år! Hm, jag har alltså knappt kommit i puberteten än ;-)
 
Testa ni med, ganska kul!
 
 
 

Drömtydare?! Jag vill nog inte veta...

Minns ni vad ni drömmer? Jag gör det nästan alltid. Ibland känns det som att jag nästan inte har sovit alls, att hjärnan inte fått vila utan tänkt och producerat ännu mer än under dagtid.
 
Så var det inatt. Och dessutom har jag påbörjat någon slags följetong där jag liksom samlar på mig tidigare nätters drömmar. Det är makabra hemska drömmar, där jag bokstavligt talat slår ihjäl någon. Varje natt! Det styckas och det bankas, skjuts och grävs. Inte klokt, jag vet! Som tur är vet jag inte vilka personerna som kommer i min väg är..!
 
Kan det bero på att jag sett massa våldsfilm nu under min rehabperiod på två hela dagar? Jag som aldrig ser film annars kanske har fått en överdos? Min hjärna som i vanliga fall är ganska förskonad från våldsincidenter och hemskheter har helt fått överslag!
 
Så nu inatt var det inte bara hemskt att jag slog ihjäl någon, jag hade ju också samvetskval för de hemskheter jag gjorde igår natt. Knäppt va?! Sambon mumlade något om psyket när jag berättade...
 
Magstatus idag: tredje, möjligtvis fjärde månadens graviditet.
Ryggstatus: kutig och framåtroterad så det heter duga
Sårstatus: kliar ihjäl mig men försöker tänka på annat. Mord och våld till exempel... ;-)
Humör: hyfsat. Börjar bli lite rastlös vilket jag tar som ett friskhetstecken. Kropp och knopp börjar komma ifatt varandra och undra vadan detta nu är?! Vila, sova, sitta, ligga, vila, sova.....
 
Vad har ni för status idag?
 
Och om ni läst någonstans att drömmar speglar ens personlighet så är det ren bogus! Jag är inte en slagskämpe eller lönnmördare, jag lovar! :-)
 
              
Det här citatet anammar jag på mina träningsdrömmar, inte slagskämpedrömmarna :-) Och så finns det ju olika slags drömmar. Dels de man väljer att tänka på, som träningsmål och annat. Och så de där som bara kommer till en. De som man egentligen inte vill ha. Som mina.