Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Plankaplankaplankaplankaplattsomenplanka.

Ja, ni vet väl att plankorna är den ultimata magövningen ;-) Just i skrivande stund inser jag att jag inte har gjort alla mina idag. Okej, jag testar att skriva och göra samtidigt...

Ja det går! Snacka multi-tasking! (Dock inte jättebekvämt i ärlighetens namn)

Jag gör ju uteslutande plankor som magträning (ja, man kan uppenbarligen få rutor av "bara" plankor), och har fått en del frågor om upplägg och liknande.

Just nu ser det ut så här; varje morgon (oftast på gymet, efter styrkan) och kväll, väljer två varianter och kör en minut gånger tre av båda. Oftast varvar jag dem, det blir liiiiite roligare så. Kort vila mellan, max tio sekunder. Totalt sju minuter, inklusive vila. Kom inte och säg att du inte har tid! Detta hinns lätt med i reklampausen på Grey's Anatomy eller vad det nu är du tittar på!

Ibland (ganska ofta) väljer jag tre varianter och kör som en liten cirkel. Andra gånger väljer jag fyra varianter och kör bara två repetitioner av varje. Ytterligare ett sätt att variera sig är att ställa en timer på 30/10 sek, och upprepa tio gånger. Alltså, planka en halv minut, vila 10 sek och gör om och om och om igen...

Under kategorin Träningsprogram finns massa olika förslag på plankor, och eftersom jag själv är så trött på de jag gör nu så kommer säkerligen nya upp inom en snar framtid!

Och jo, vissa stunder är jag såååååå utled på plankorna. Men, jag gör dom ändå. Jag tänker att det är mindre jobbigt att göra dem och sen gå och lägga mig, istället för att sitta ytterligare en stund framför datorn/tv:n och sen i sängen störa mig på att jag inte gjorde dem. Tänk inte, bara gör! En om dagen är bättre än ingen! :-)
Viktminskningsmirakel!!

Idag är det ingen hejd på lustigheterna. Clownen ska nu bjuda på dagens skratt...

Imorse på gymet "tittade" jag på Rachael Ray, en slags talkshow. Som Oprah fast ändå inte. Jag råkade slänga ett öga på den här showen även igår under uppvärmningen, och nu ska jag delge er all den magnifika kunskap jag fick under dessa totalt 40 minuter.

Veckans tema är "Weightlossmiracles" och USA är USA, det räcker väl som introduktion?!

Igår handlade programmet om en kvinna som gått ner "fleeeeera kiiiiiilo" genom att... sluta äta ÄGG! Japp, det stämmer! Gårdagens "to do" var alltså, sluta äta ägg, då går du ner i vikt. Öh..? Hur många ägg åt hon per dag egentligen?!

Idag handlade det istället om nån Jorge har jag för mig, som hade skrivit en bok där han propagerade för att man skulle äta ägg. Istället för havregryn (som enligt honom innehöll massa socker) skulle man ta ett ägg. Eller två. Hrrmm...

Kan tänka mig att dagens gäst var lchf-anhängare då han talade oerhört mycket om socker och kolhydrater. Så, ville ni gå ner i vikt igår skulle ni inte äta ägget, vill ni däremot gå ner i vikt idag ska ni äta det. Enkelt va?! :-)

Den allra bästa historien har jag dock sparat till sist. Nu ska ni få höra..! Efter "Jorge" kom "Jeannie" in. Eller "Mini-Jeannie" som hon numera kallas :-) Hon hade också gått ner i vikt. Såklart. Med...trumvirvel...bambababababam.... KATTSANDSMETODEN!!!

Ja! Det är helt sant! Hon gjorde inga större förändringar och siktade inte ens på att gå ner i vikt, det var kattsanden som gjorde ALLT! Och hon har tappat fantastiska 78 kilo! Det ni!

Vadå? Om hon åt kattsanden? Nej... Jag trodde också det till en början, tills de visade ett klipp på hur det hela gått till...

Hon gick helt enkelt till affären för att handla, och brukade använda sig av kundvagnen som en slags rullator (hon var ju ganska stor från början). Efter ett tag blev det dock för lätt, och då... Ja, då lastade hon i kattsand! Påse efter påse efter påse... Tills det blev tungt motstånd och således jobbigare att putta vagnen. Man fick se hur detta gick till. Oerhört givande! Särskilt när det kom andra kunder och frågade om det var rea på kattsand...

Om hon köpte tio påsar kattsand varje gång, eller vem som egentligen la tillbaka alla påsar på hyllan förtäljer inte historien, inte heller hur hon bar sig åt när hon enkelt slängde ner 20 kilo kattsand från nedersta hyllan ner i vagnen med 78 kilos övervikt (i klippet var hon ju slank och stark, men innan hade hon inte ens kunnat gå upprätt utan stöd?), men hon har faktiskt tappat 78 kiiiiiiiiiiilo, med kattsandsmetoden.

Det är ett miracle om nåt! :-)


                                 

                Glöm GI, lchf, Dukan och allt annat. Kattsanden är hemligheten och lösningen på allt!!

From me to you!

En del säger att man blir glad av färger och mönster, så här ger jag er en liten 'godmorgon dags att vakna'-present;

- 56 kilo glädje! ;-)

Insåg på vägen hit att jag tränat styrka fyra dagar i rad nu så morgondagens lågintensiva får bli NU istället! Känner mig som en clown i min utstyrsel idag, bara det röda krulliga håret som saknas.

Dags att börja ta sig uppför backen, där hägrar jobbfrukosten, keso/kesella/yoghurt och müsli. Let's go get it..!

Vad har ni på frukostbordet idag? Några delikatesser eller samma gamla vanliga?

                              


Äta ute.

Ibland vill man äta lunch/middag ute på restaurang eller café och andra gånger är man nästan "tvungen". Oavsett vilket så finns det några små smarta tips!

På bilden ser ni vad jag valde idag. Linssoppa. Inte så himla intelligent tänker ni kanske, inget protein ju! Nej, men det är just det ni skymtar där bakom!

På de flesta caféer/restauranger/pizzerior serveras idag någon typ av sallad. Ganska ofta sådan du får "göra själv", det vill säga du bestämmer och väljer vad som ska vara i den. Då finns det ju således protein att tillgå.

Varför inte bara be om ett litet tillbehör till det du beställt? Som en side-order. Har du beställt en kycklingsallad men tycker det är för lite kyckling, be om räkor, ägg, skinka eller keso också! Valde du en grillad smörgås med parma, be om lite extra skinka vid sidan av och lämna kanske ena halvan av brödet? Föll du för räkmackan? Perfekt! Be att få den utan majonnäs och med extra ägg! Och om du som jag ville värma dig med en soppa, be att få ett ägg och en liten skål keso till.

Om du vet att det inte finns något att be om "extra vid sidan av" då? Ta med! Spring in på Pressbyrån och haffa en burk keso. Vem klandrar dig för att du öser ner den i salladen/soppan? Ingen! Du har beställt, betalt och om du sen lägger till något istället för att peta bort (vilket ju är helt okej) har väl ingen betydelse? Sen behöver du kanske inte ställa dig upp, hålla tallriken högt ovanför huvudet och demonstrativt visa hur du tillsätter lite extra protein till din mat, om du inte vill att ditt sällskap ska skämmas ihjäl förstås... Du behöver kanske inte heller ta med dig ett kokt ägg eller två och slänga upp dem på oxfilén när du går på "finrestaurang" (då får du ha dem i handväskan och smygäta dem på toan) ;-)

Vad jag vill få fram är bara att det mesta går att lösa. Vill du undvika att bli hungrig, tillsätt något extra, utan att skämmas! Det är bara mat, och av någon anledning är det ju alltid okej att lämna mat på tallriken så tänk att du istället är den som drar upp snittet lite genom att rensa tallriken och mer därtill ;-)
 
Allt är inte alltid perfekt från början, men det mesta kan nästan alltid bli!Och ni vet väl att brödkrutonger är det allra bästa en 9-månaders bebis vet?! Dela frikostigt med er vet ja!
:-)


Dagens övning - vadpress

Nu vet jag inte riktigt vad det är med mig, igår öste jag järnet på biceps (som jag aldrig tränar annars) och imorse la jag vikt vid (hehe) vaderna! Kanske var det en kollegas ord om stela krampiga "gubbvader" som fick mig att ta en (omedveten) funderare? Vaderna får förvisso mycket träning i vardagen, men det skadar inte att även ta hand om dem och se till att de får sitt både i gymet OCH på stretchmattorna!

Så, vadpress i smithmaskin. Enkelt. Ställ dig med främre delen av fötterna på en step up-bräda, lassa på lagom vikt och gå upp på tå och sänk sakta tillbaka. Gör gärna lite fler repetitioner eftersom vaderna är vana vid belastning. Se dock upp för kramp och som sagt, stretcha noga sen!

Kombinera gärna med draken/enbensmarklyft och kör några superset. Biter härligt i hela benets baksida!

Funkar såklart superbra att göra hemma! Samma princip, ställ dig på en bänk/bräda/trappsteg och lyft, sänk, lyft, sänk.... Går bra att göra utan vikter till en början, och ja, även i fortsättningen om man känner för det :-)


Akta krampen..!
Pytt.

Titta vilken tjusig tallrik! En pytt av rester och lite annat som fanns hemma.

Sötpotatis och morot, en halv kycklingfilé, två smala chorizokorvar, palsternacka, purjolök och ett stekt ägg. Bönsallad, spenat och lite jordnötssås.

Allt sparat i små byttor och pytsar från diverse luncher och middagar i helgen. Den som spar hon har..! :-)


Ätlig regnbåge!


Som plockad ur frysen!

Sitter och äter djupfryst macka i väntan på att bli rättknäckt hos naprapaten. Risken finns väl att skelettet går av, promenaden hit gjorde mig ISKALL! Rena Sibirien idag ju!

Träning avklarad, dock ingen yoga. Blir till att ta två straffdagar helt enkelt...

Har ni hunnit träna eller har ni ert roliga kvar?!

                    


Om kroppar som inte gör som man tror att de ska.

Att kroppen lever sitt egna lilla liv är vi många som är medvetna om. Den gör lite som den vill och ibland lägger den på sig, ibland tappar den av. Ena stunden samlar den på sig vätska och vi känner oss som uppsvällda ballonger, nästa stund är den uttorkad och ger oss huvudvärk.

Det borde finnas ett mönster, typ en regel för hur det funkar. Det gör det väl förvisso eftersom man ju brukar säga att socker och kolhydrater får oss att svälla upp och känna oss i obalans, stimulerar vårt sötsug, salt binder vätska etc. En kväll med god mat huvudsakligen bestående av ingredienser vi inte vanligtvis äter brukar göra oss lite uppsvällda och ur form. Eller?

På mig funkar inte det där. Aldrig någonsin. Min kropp gör exakt som den vill och allra oftast tvärtom mot vad den borde. Jag tror helt enkelt att den ligger lite efter, eller måhända före. Hur som helst så beter den sig alltså inte som förväntat.

Efter två veckor med bra mat och träning har jag känt mig ur fas, och magen har varit svullen (vampyrbebisen ni vet) och degig. Har det känts som. Den här helgen har inneburit mycket mat min mage inte är van vid, vilket borde gjort den än mer svullen. Men nejdå. Imorse när jag vaknade var den platt som en pannkaka. Efter frukosten var den fortfarande platt som en pannkaka. Efter träningspasset likaså. Är det inte helkonstigt? Det som krävdes för att jag skulle komma att känna mig i form igen var alltså surdegsbröd, godis, chips & dip, rödvin och dagen därpå pizza och ett glas rött, och även nästa dag lite bröd och vin (nej, inte i kyrkan). 

Jag är helt enkelt skapt tvärtom på nåt sätt, eller är det så att min kropp bara ligger helt efter? Helgens festligheter får jag böta för i veckan, eller var det kanske så att jag betalade in redan innan? Som ett slags förskott? "Ur-formkänslan" var en insättning på kontot, och nu kunde jag casha ut "äta massa kolhydrater" utan att behöva betala för det?

De där kropparna alltså... Vi tror att vi kan styra och ställa över dem, men det är uppenbart att det inte går. Åtminstone inte med min! Styr ni era kroppar eller gör de som de vill? Kolhydratskänsliga? Socker?

Klockan två.Klockan sju.I decide!Lilla vampyris...Ibland är jag platt ibland är jag rund och det är jag som bestämmer, våga inte tro annat!!! :-)

Tilläggas bör kanske att jag på några bilder spänner magen, och på andra mer blåser ut den. Jag tror ni ser vilka bilder jag gör vad på?! ;-)
Dagens övning - latsdrag i kabel (ny favorit!)

Jädrarns vilket pass jag fick till idag. Det var ju ett rent bonuspass och jag bestämde mig för att köra rygg och biceps och bara testa massa nytt. Bläddrade igenom "Maximal muskeltillväxt" innan jag drog iväg, för att få lite inspiration. Men... just de sidor jag skulle läsa fanns inte! Efter sida 108 kommer helt plötsligt sida 125, och just de sidorna där emellan skulle visa bicepsövningar. Konstigt! Och sida 95 till 103 finns flera gånger i boken. Hm... Tror minsann jag får beställa ett nytt exemplar.

Några av ryggövningarna jag fick till idag var latsdrag i kabelmaskin, chins i smith, enarmsrodd i kabel, rodd i plankposition, hög rodd med hantlar och på det lite statisk chinsövning.

Jag tränar ju i vanliga fall inte biceps med mer än någon enstaka övning men idag fick de sig en genomkörare, en ordentlig sådan. Det var superkul, och nu är jag peppad att köra mer mer mer biceps! Idag blev det bamsecurl (tror de heter så?), enarmscurl i kabel, liggande curl i kabel och skivstångscurl med omvänt grepp.

Lite plankor på det och passet var klart! Underbar känsla i kroppen! Jag ska nog se till att plocka på mig ännu mer nya övningar framöver att variera med, passen blir så mycket roligare ju!

Har ni några förslag? Vilka är era favoritövningar i gymet?

                          
Fäst ett rep i den övre delen av kabelmaskinen. Dra sedan mot bröst/armhålor och låt armbågarna vara i axelhöjd eller strax under genom hela rörelsen. Knip ihop skulderbladen i nedre position. Den här övningen gör det ganska lätt att få kontakt med ryggmuskeln och den bränner bra i ryggen :-)

(Bilden är ju tagen i grodperspektiv och det kan vara därför det ser ut som mina armbågar är långt nere, men det är de alltså inte, utan de är där de ska vara, strax under axelhöjd)
Veckans planering.

                    
                      


Den här veckans planering blev ju inte riktigt som den var tänkt. Ett crossfitpass som blev flyttat som blev flyttat och som till slut inte blev av. Nästa vecka är det dock "på´t igen". Hoppas jag!

Måndag - morgonträning: ben och mage (bara plankor, inget annat!) Träning sker innan naprapatbesöket, vilket han sagt är okej. Efteråt; hem och sitta still typ. Yogan då förresten? Hinner inte med både träning, dagislämning, frukost, dusch OCH yoga innan herr N. Tusan, det får bli två straffdagar helt enkelt...

Tisdag - morgonträning: bröst och axlar (och har bokat in nytt crossfitpass på kvällen, men hoppas inte på för mycket ;-)  Fullbokat!) Även denna dag kan bli kärvt att få till yogan, men jag ska se till att det går, på nåt sätt. Det är ju bara 20 minuter!

Onsdag - morgonträning: lågintensivt eller sovmorgon beroende på kvällen innan. Mental träning på jobbet, har ännu inte riktigt bestämt vad det ska innebära...

Crossfit inbokat på torsdag, och nu vill jag att ni alla håller tummarna för att det blir av. Och om det inte blir det, ja då har jag fattat vinken, det är helt enkelt inte meningen... 

Därefter är resten av veckan ganska öppen.Det som ska hinnas med är ben/axlar och rygg/biceps. Kanske det där hemmaflåspasset också, vilket jag dock har märkt att jag börjar släppa allt mer ju mer fokuserad jag blir på styrketräningen. Jag låter det gärna bli så. Tänker att det finns en anledning till det, att kropp och hjärna helt enkelt inte vill flåsa nu. :-)

Överhuvudtaget märker jag att jag börjar få en mer avslappnad hållning till det mesta. Lite mer let go feeling på nåt sätt. Och, JAG ÄLSKAR DET! Jag räknar inga fria måltider, jag räknar inte antal pass per vecka, jag ändrar om i passen lite hur som och gör det jag känner för och jag trivs trots det! Jag är fortfarande nöjd och glad och har inte det minsta lilla uns av "jag borde", "jag skulle" eller "jag måste" i skallen. Kontrollbehovet börjar luckras upp, även om det såklart kämpar emot. Dock börjar det se ut som jag har segern i hamn snart. Detta förtjänar dock ett helt eget inlägg så småningom.

Hur gör ni? Ändrar era planer allteftersom, eller fullföljer alltid strikt det ni tänkt?


Under construction

Grötkokning pågår. Nu det svåraste valet, smaksätta med saffran eller vanilj? Älskar båda! Jag får väl lotta eller nåt ;-)

Idag blir det bonuspass på gymet! Veckans planering blev ju lite hej och hå och inte som jag tänkt. Det mesta har dock hunnits med ändå. Så... Idag blir det ett rent 'jag gör vad jag vill och hur som helst pass'. Det blir spännande att se vad jag tar mig för :-)

Har ni haft en bra helg so far? Ingen söndagsångest idag väl? Strunta i den isåfall och gå ut på en promenad, spela spel med familjen eller ta en tur i pulkabacken om ni har någon snö! Eller gå helt enkelt in i gymet och gör era favoriter!

                    
                  Saffran? Vanilj? Saffran? Vanilj? Saffran? Vanilj? Eller kan man ta båda?


Not meant to be?!

Vadå? Varför jag är på gymet och kör smal lutande TUNG bänk, när jag spenderat 45 minuter i boxen?! Det ska ni få veta snart, ska bara köra klart mitt pass...

                     

Uppdatering: Jo så här var det förstår ni. När jag kom dit idag, redo och taggad till max, ja då var det minsann ändrat i schemat! Introträningen hade bytt plats just denna lördag, och var således slut när jag anlände.

Då började istället en "Kettlebellworkshop" på tre timmar. Nej, det hade inte varit helt fel det heller. MEN, nu var det liksom meningen att de skulle lära ut nån ny slags kettlebellande, och inte den där vanliga som vi "fitnessfolk" ägnar oss åt.

Efter en halvtimmes prat och testandes nån ny slags sving kände jag bara att "nej tyvärr, jag är inte ett dugg mottaglig för prat och information idag, jag vill TRÄNA!" och det var också vad jag ursäktande sa till killarna som ledde kursen innan jag smet ut, tog en powerwalk till gymet och körde ett bröst- och tricepspass istället (för övrigt ett superpass, tror jag äntligen börjar fatta det där med "tung träning" nu).

Nöjd, glad men nu ÄNNU MER sugen på det där med crossfit! Det fanns en tavla, där jag tror medlemmarna skrivit upp sina mål. Där stod bland annat "stå på händer 10 sek", "gå på händer 5 m", "armhävning i handståendeposition". Jag tänkte skriva dit mitt "göra en tekniskt riktig chin" men kände att det kanske var att gå lite över gränsen. Jag kan nog inte betrakta mig som medlem ännu, genom att bara ha klivit innanför portarna liksom?!

Men JAG VILL JAG VILL JAG VILL och JAG SKA!!! Vad säger ni, vågar jag boka in ett nytt intropass på tisdag, eller ska jag ta dagens miss (och torsdagen nono från naprapaten) som något slags tecken?! Maybe I´m not made for this?! Fast vadå, det går väl att ändra på?! ;-)

Har också gjort mina 20 minuters yoga så nu blir det dusch och sen middag och annat ute, utan barn. Yyyiiihaaaa!!! :-)


Vanilj- och kardemummapannkakor!

Jag steker pannkaka ganska ofta, men har tröttnat lite på mitt vanliga recept. Vad göra? Testa nåt nytt såklart!

3-4 ägg (lite beroende på storlek och vad du känner för)
3 dl mjölk
2 msk fiberhusk
salt

Elvispa några minuter och låt sedan svälla en kvart eller nåt. Smeten blir ganska tjock men rinner ut i pannan sen, eller så kan du "platta" ut den.

Jag smaksatte min smet med vaniljpulver (OBS! pulver, inte socker!) och kardemumma och serverade med kesella och blåbär. Gottgott!! Vaniljpulver brukar finnas på de flesta mataffärer, det är en liiiiiten liiiiiten burk med ekologiskt pulver som innehåller ren vanilj, utan socker eller andra tillsatser. Kan med fördel användas i keso/kesellablandningen du äter till frukost, i gröten eller när du bakar.

Smaklig måltid!
Livrädd!

Jag är på plats. I boxen. Jag har en sak att säga... Hjälp!!! De som är här är gaaaalet vältränade! De chinsar och slänger sig i alla möjliga stänger och grejor. Gaaaah..! Vad har jag gett mig in på???

Återkommer. Förhoppningsvis!


                  


Utmaning!

Jag har antagit en utmaning som jag nästan redan vet på förhand att jag inte kommer klara av. Dumt, jag vet!

Jag ska dock omvandla den lite till mina förutsättningar, så att jag lite lättare kan nå målet! Annars finns liksom ingen idé alls med det ju... Ni vet, du är du och jag är jag. Vi har alla olika förutsättningar. Vi kan göra samma saker men kanske inte alltid på samma sätt. 

När jag surfade runt igår hittade jag till den här sidan, där jag varit några gånger förut (en härligt inspirerande blogg av en tjej som är fin, glad och naturlig!). En yogautmaning var nyligen publicerad, och jag som funderat så mycket på just det där med yoga den senaste veckan var inte sen att hänga på. Kanske kan det bli en vana om jag gör lite varje dag, och kanske kan det också få mig att bli lite mer kompis med mig själv igen?

Jag är ju lite i ofas med mig själv och yogan brukar fungera bra för att få kontakt med den inre sidan, både den fysiska och psykiska så nu jädrar ska här yogas. Kanske kan jag också få köpa mig en ny matta? Bara för att det ska bli extra roligt att genomföra positionerna? Ja, det tror jag banne mig! Så, iväg till affären omedelbums, sen finns inga ursäkter. Hänger ni på?

Min tolkning av utmaningen blir minst 20 minuter, varje dag, i 30 dagar från och med nu! Helt valfria positioner. Det som känns bäst för dagen. Testa några nya när jag känner för det, köra gammalt beprövat de dagar jag inte orkar tänka. I övrigt samma "regler", två dagars tillägg om jag skippar någon dag. Bäst att sätta igång redan nu, kan ju inte inleda matchen med straff ;-)          Yoga doesn’t take time, it gives time.

                                   "Yoga doesn´t take time, it gives time"


Sopsortering.

Sitter och laddar inför crossfiten!! Snart! :-) Vet ju egentligen inte om jag ska se fram emot det eller vad, jag har ju ingen aning om vad som bjuds, men hur som helst är det spännande ju!

Igår satt jag och surfade runt lite och letade info om "har något som lever i magen" och ja... ni kan ju gissa var jag hamnade?! På gravidsida efter gravidsida såklart... Fast jag hittade faktiskt också nåt inlägg om vampyrembryon, men det verkade inte troligt att det var det (tur!). Däremot har min inneboende hållit sig ganska lugn sen jag skrev gårdagens inlägg, så kanske var det allt som behövdes för att skrämma bort den?!

Imorse tog jag lite bilder för att se om det hänt något med min kropp på fyra veckor, men nej, jag ser väl i princip likadan ut och det är väl inga fel med det, men lite mer och större muskler står högst upp på önskelistan och det är bara att jobba vidare! Ska också ta en koll på hur mycket jag äter, och om det är tillräckligt. Misstänker att det kanske krävs ÄNNU mer, och då inte bara kalorier, utan bra sådana. Gårdagens chips-dip-godis-vin-brödbonanza är kanske bra för mina energidepåer, men för musklerna? Nja, jag vet inte... :-)

Däremot kan jag se att mina magmuskler faktiskt blivit större, och även att de är lite sneda! Antar att det beror på att hela jag är sned... Smällar man får ta. Det är väldigt sällan jag står precis blixtstill och spänner hela kroppen, i bara underkläder (förutom på badstranden då ;-) ) så det lär nog inte vara någon annan som lägger märke till det. Och vore det så att någon gjorde det så bryr jag mig ändå inte. Det finns mycket i livet som är viktigare än så att bry sig om.

Kom ihåg det när ni funderar på centimetrar hit och hekton dit. Det finns större viktigare saker, och i det stora sammanhanget är vi alla underbara trots små brister. Det är dem, ihop med alla våra bra sidor, egenskaper och fysiska attribut, som gör oss till dem vi är och de är värda uppmärksamhet, visst, men de är också värda att glömmas bort ibland! Så idag stoppar jag mina sneda delade magmuskler i en påse, knyter ihop och kastar i soporna, för att sen dra iväg på crossfitintropasset! :-)

Vad gör ni idag? Förutom kastar era fel och brister i soptunnan?

                     

Vampyrbebisen slumrar sött, eller kan ni se den någonstans?! Det skulle kunna vara den som drar ner min vänstra magruta möjligtvis, och att det är det jag känner av?! :-)


                          

Scones!

Jag testade att baka scones igår, och det blev kalasbra (efter några små missöden)! Jag gjorde en stor sats på receptet nedan, tog bort halva och smaksatte med gojibär, kanel och kardemumma. Båda sorterna blev goda, men de naturella kanske passar bäst för pålägg medan de andra kan fungera mer som fika eller nåt. Funkar bra att frysa också!

Pofiber, för er som undrar, finns på hyllan för glutenfria varor. Det innehåller nästan inga kolhydrater! En deciliter väger dessutom väldigt lite, så den totala mängden kolhydrater från pofiber i detta recept är 6 gram!!

Blanda i en skål:
3 dl pofiber
2,5 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl kruskakli
salt

Blanda i en annan skål:
4 ägg
2,5 dl keso
1 dl minifraiche

Gegga ihop allt, tillsätt mer torrt om det blir för kladdigt och vice versa. Degen ska dock vara rätt kletig. Tryck ut rundlar på pappersklädd plåt, grädda ca 15-20 min i 200 grader.

Och, om ni vill, smaksätt med torkade bär, kryddor eller nåt annat smarrigt!

Kuriosa: Mina scones blev väldigt äggrika, eftersom jag råkade ha i åtta (!!!!) ägg istället för fyra. Jag stekte nämligen två sorters pannkakor, gjorde ärtsoppa, rullade bollar och matade bebis, samtidigt som jag bakade. När jag hade knäckt i de fyra första äggen gjorde jag således något emellan, och knäckte sen i fyra till... Jaja, om ni vill kan ni alltså ha åtta ägg, men det räcker nog bra med fyra! :-)

                                     

Den typiska kvällsfikan hos oss; te och en scone (-s?) till mig, och en liten egengjord boll. Cola och köpeboll (flera!) till sambon.

 


Dagens rekommendation.

Idag tipsar jag om en choklad!! Det får jag, fast detta är en tränings- och hälsoblogg, för det har jag bestämt. Så det så! ;-)

                          

Denna är superdupergod! Fairtrade från Anthon Berg. Mörk choklad med kaffesmak. Porös och trevlig konsistens, inte så mycket kaffesmak, bara lite lagom så där. När man tar en ruta i munnen uppenbarar sig tankar såsom krispig, fet, smör, söt, bitter, choklad, kras och så vidare...

Den är "mörk", med 57% kakaohalt. På bitterhetsskalan ligger den mitt på. För dig som bara äter choklad med minst 85% kakaohalt är nog denna lite för söt och sliskig, men för dig som gillar att blanda upp dina lyxiga vanor med en Marabou chokladkaka då och då är nog denna perfekt! :-)

Jag tycker dock man kan ifrågasätta en hel del i den här hypade chokladindustrin... Vad är egentligen mörk choklad? Bara för att den ligger på "finhyllan" i affären behöver det faktiskt inte betyda att den egentligen är så mycket bättre än de ljusa alternativen mittemot.

Mörk choklad ska innehålla minst 70% kakao (vilket den jag tipsar om ovan INTE gör).

Mörk choklad behöver bara innehålla kakao, kakaofett och socker, inte smör, grädde, mjölkpulver eller andra latkosprodukter. Kakaohalten i ljus choklad är lägre eftersom man blandar ut med lite allt möjligt annat.

Mörk choklad innehåller i regel mer kalorier än ljus, men också  "bättre" kalorier. Framför allt innehåller den mörka chokladen mycket mindre socker än den ljusa! 

Mörk choklad kostar mer än ljus choklad efter kakaohalten är högre och och en del mörk choklad är gjord på finare kakao, vilket man inte slösar bort på den ljusa varianten. 

Hur som helst, choklad är gott och den mörka allra bäst (ja, den innehåller antioxidanter, men är för den skull inte "nyttig"), så ät med måtta oavsett om du väljer den mörkaste av de mörka!


Lever min lever eller vad är det som lever?!

Jag skrev ju för någon vecka sen att jag känner mig lite ur fas med mig själv. Att kroppen känns och beter sig på ett sätt jag inte är van vid, och faktiskt inte gillar särskilt mycket heller. Grrrr...!

Nu till denna veckas problem; något lever i min mage! Nej, det är verkligen ingen bebis, det är jag 110% säker på! Men något är det. En utomjording som slagit bo i mig?!

Min mage brukar vara relativt platt och har ju som ni säkert sett förut inte särskilt mycket underhudsfett. Men nu har något hänt alltså.

Jag vet att jag när "jag var ung" efter en påse chips eller massa godis kunde "känna" hur fettet växte på låren. Ja, det var väl inte så kanske, men det kändes så. Som krypningar under huden, låren blev varma och det var som om de liksom tackade och tog emot allt onyttigt jag stoppat i mig. Sen gick man och la sig, och vaknade nästa dag och det var borta.

Men nu "känner" jag min mage hela tiden. Oavsett hur många nätters sömn som passerat. På vänster sida, i höjd med naveln och strax över och under. Man brukar ju inte känna sin mage, om man inte har ont i den förstås, och det har jag inte! Jag har ingen smärta och det här är liksom inte i magen, utan mer magen. Som att det ligger något och rör sig där under skinnet. Ja, gud, det här låter ju rätt osmakligt, men jag undrar bara om ni kan svara på vad det är?! Muskler, eller fett, eller en kombination? Eller en liten vampyrbebis som håller på att ta över mig och "ploppar ut" om några månader? VAD???

                         

Det är skuggor och annat som gör att den ser randig och röd ut, så det har liksom inget att göra med det här "växandet"...Lämnat messtadiet?!

Nåja, kanske inte riktigt lika stark och snygg som inspo-bilden igår, men allafall nöjd och glad! Ökade vikterna rejält, 15 kilo på utfallen!! Hallå?! Vad har jag pysslat med innan??

Mesat med vikterna? Eller kan det vara naprapatbesöket som gjort att jag kan lassa på utan att ryggen går av? Skönt i vilket fall som helst!

Nu hem och äta gårdagens scones och ägg. Receptet kommer, lugn bara lugn ;-)

                    


Dagens övning - burpee

Här kommer dagens övning, som idag är en jobbig en. I brist på crossfit nu ikväll (ja, jag vet att jag tjatar...) så får ni här en övning som jag kan tänka mig förekommer där ganska ofta, i "boxen" alltså. 

Börja med ett spänstigt upphopp, sen hoppar du ut i plankposition (som på bilden), där gör du, om du vill, en armhävning, sen hoppar du in med fötterna och börjar om igen med det spänstiga upphoppet. 

Spänsten har en tendens att försvinna mer och mer för varje genomförd burpee, men det är normalt ;-) Perfekt övning att göra som uppvärmning, eller varför inte lägga in tio stycken mellan seten i ditt vanliga styrkepass? Eller avsluta med max antal du orkar. Eller kör en tabata! Jättejobbigt, men det är ju så det ska vara, eller hur?! Helt klart en bra allroundövning.
              
                     


Let the game begin..!

Då ska vi se... Pannkakor, scones och några smarriga bollar är vad jag tänkt få ihop av detta. Provsmakning sker ikväll, recept kommer upp om det blir nåt att ha. Hoppas..!


En helt vanlig torsdagssyssla

Jag och kidsen brukar ägna oss åt storhandling nån timme varje torsdag, och så även idag. Dock ekade många av "mina" hyllor tomma just idag... Se bara!


                                         

Inte en endaste liten brödpåse kvar av Nystart. Ingen sort! Och kesellan då! Endast några stackars ensamma en-procentare fanns det kvar. Kesohyllan var också relativt utplockad, min favoritsort fanns inte så det fick bli ett andrahandsval idag.

Vad händer?! Är det för att det är januari, och många börjat sitt "nya liv", eller är det helt enkelt så att kesella och keso börjar förekomma i var och varannans kyl nu för tiden?!

Bjuder på en bild av hela alltihopet också, en klassisk torsdagskundvagn i vår familj. Onyttigheterna gömmer sig längst fram, under godispåsarna, så de ser ni inte, hihi...
 
                      


Rak, knak och tråk!

                       

Ungefär så här rak är jag i sidled, enligt naprapaten. Inte bra. I ryggen däremot, där är jag för rak! Säkert inte förvånande för de som känner mig, och vet att jag alltid sett ut som jag har ett kvastskaft fastsatt på ryggen. Rakryggad både när det gäller det yttre och det inre... ;-)

Jaja, ingen större skada skedd. Ska tillbaka på måndag. Vi ska bli bundisar ett tag framöver nu, jag och herr Naprapat. Lär bli en hel del knak för att få mig att vara mindre rak.

Tråket då? Jo, han ordinerade såklart INGEN träning idag! Typiskt! Jag som skulle crossfita (hm, kanske inte så bra att försvenska just det ordet?) mig gul och blå ikväll! Istället blir det... ja vadå? Vika tvätt, sortera in, laga mat, storhandla och blablabla... Nää, va trist! Vetja om man skulle ta att laborera lite i köket istället? Baka nåt spännande?

Nu ska jag fortsätta drömma om hur snygg, stark och glad jag kommer vara imorgon bitti, när jag får träna igen!
;-)

Typ såhär
 
               livelifefighting: beccasfitlife: Do plyometrics! It’s a great workout for burning fat and building muscle and will improve your explosive power. :) (via imgTumble)


Motar bort små baciller!

Har laddat upp med bovetegröt pimpad med keso, jordgubbar, apelsin och gojibär. Te med färsk ingefära. Nu jädrar ska jag ha ihjäl den där lilla baskelusken som försöker sätta bo i mig!

Igår kväll gjorde jag nån slags dryck (sörja) baserat på en mix av alla era antiförkylningstips. Smakade inte gott, verkligen inte, men det var nog välgörande. Det är vad jag inbillar mig i allafall :-)

Snart iväg till naprapaten för att kolla ryggen. Och ikväll, ikväll gäller det! Ingen återvändo! Bäst att vila sig i form fram till dess ;-)

Era planer idag?

                          

Förresten, jag fick inga konstiga blickar när jag åt mitt kesomellis på Skatteverket igår, däremot en kommentar. Med viss beundran i rösten var det en tjej som sa till mig "åh, vad du är nyttig, vad bra!". Kanske är världen på väg att förändras ändå, att det faktiskt är okej att välja något "nyttigare" än mackor och fikabröd?! ;-)
Galet nöjd!

Ibland överraskar jag mig själv!

Fyra timmars kurs på Skatteverket direkt efter jobbet coming up! Man måste ju lära sig allt det innebär att driva eget...

Hade inte planerat mellis eller nåt. Halsont, jobb och trötthet gjorde inte lusten större. Gick in på affären för att köpa med mig nåt. Vad?!

En klassiker 'förr' brukade vara fluffigt vitt bröd, frukt och kanske nåt 'lite gott' som man ju är värd när man ska anstränga hjärnan. Väl?

Men inte idag! Funderade... Keso? Men hur hålla den kall tills det är dags för fika? Aha! Bär! Frysta! Medan bären tinar håller de keson kall. Perfekt ju! Kompletterat med lite nötter och goji. Nu längtar jag till fikapausen :-)

Ja, förutom att de andra säkert stirrar undrande när de njuter sin ostmacka, men det är smällar man får ta...

Har ni en trevlig kväll? Berätta vad ni gjort idag så jag har något roligt att läsa i pausen sen! :-)

                           


Kolhydrater

Puh...! Det här inlägget har tagit mig timmar och åter timmar... Nu hoppas jag på att slippa fler frågor om bulgur, couscous och quinoa ;-)

Det är mycket snicksnack om kolhydrater hit och kolhydrater dit. Snabba och långsamma, raffinerade och andra. Lchf:arna säger att de inte alls behövs, medan Livsmedelsverket istället uttrycker det som att "kolhydrater är vår viktigaste energikälla". Det är fritt att tycka vad man vill och såklart helt okej att äta dom men även att stå över. Hur just du gör lägger jag mig inte i. Däremot tänkte jag förenkla lite för alla er som undrar vad det nu är man ska välja för kolhydrater, om man vill äta dom.

Det finns ju som sagt snabba kolhydrater och det är de som brukar ligga högt på GI-skalan. Vad är då GI? Jo, det står för Glykemiskt Index och har att göra med hur livsmedlet i fråga påverkar ditt blodsocker. Exempelvis vitt bröd = höjer blodsockret snabbt = högt glykemiskt index = "mindre bra".

Andra saker som hamnar högt på GI-listan är potatis (alla sorters!), couscous, vetebröd, flingor och så allt sånt där som läsk, godis, chips...

Vi vill undvika att höja vårt blodsocker alltför snabbt och mycket, eftersom det leder till en rätt svajig vardag. Upp, ner, upp, ner... Som en berg- och dalbana. Tenderar att göra att vi vill ha snabb energi, vi äter
t ex godis eller mackor som går snabbt att fixa och alltid finns tillgängligt, och vips är vi inne i en ond cirkel där blodsockret lever lattjolajbans med oss. Vi vill hellre att blodsockret ska ligga jämnt och fint så att vi är nöjda och glada och jämna i humöret. (Ja, det finns förstås en hel del andra anledningar till att undvika så kallade snabba kolhydrater, men nu ska ju det här inlägget helst inte ta hela dagen att läsa...)

Vad ska vi då välja, istället för de där supersnabba? Ja, varför inte råris, bönor, fullkornspasta etc... Det mesta som inte är vitt eller sött går väl an.

MEN, det är såklart det finns ett men! Det är nämligen inte så enkelt att bara följa den här GI-listan, om man nu inte råkar vara strikt GI-anhängare. Indexet visar ju nämligen bara vilken blodsockerpåverkan livsmedlet har, inte vad det egentligen är för något! Nutella har exempelvis lägre GI än äpple (46 mot 52), men ska du välja mellan dessa två till eftermiddagskaffet så gör du klokt i att välja det med högre GI-värde. Äpplet alltså.

Vill man vara noggrann och ordentlig bör man ju kolla upp vad det är man faktiskt sätter i sig, och inte bara tänka att det viktigaste är att det är långsamma kolhydrater. Dessutom spelar det roll vad du äter till dina kolhydrater. Äter du fett och protein till (vilket jag hoppas att du gör) så saktar det nämligen ner värdet en del. Det finns ju de som räknar kalorier, och då bör man dessutom veta näringsinnehållet och inte bara om det är en snabb eller långsam kolhydrat. Det är liksom en hel vetenskap kring det där...

Här följer en liten uppställning av vanliga lunchkolhydrater, så kan du själv efter tycke och smak välja vilka just du tycker är bra alternativ! Observera att det kan skilja en del i näringsinnehåll beroende på producent, och beroende på vilken GI-tabell man utgår från. Jag har läst, jämfört och försökt välja trovärdiga källor, men naturligtvis kan det finnas tveksamheter. Mestadels har jag utgått från förpackningarnas innehållsförteckning samt herr GI himself, F. Paulún.Fullkornspasta - GI 53. "Vanlig" pasta gjord på durumvete har något högre GI, över 60 nånstans. 100 g tillagad pasta innehåller 160 kcal, varav 6 g protein, 1 g fett och 30 g kolhydrater. Fibrer nästan 4 g.

Bulgur - tillverkat av durumvete. Fullkornsvarianten innehåller mer av hela vetekornet och har lite högre fiberhalt. GI strax under 50. 198 kcal per 100 gram kokt, varav protein 7 g, kolhydrater 38 g (socker 1 g) samt fett 0,7 g. Kostfiber 9 g. Bulgur är lite grövre än couscous men i övrigt ganska lika.  

Couscous - också tillverkat av durumvete men bara den innersta delen av kornet, därför något sämre näringsvärde än bulgur när det gäller mineraler, vitaminer och fiber, men i övrigt ungefär samma näringsinnehåll som bulgur. GI runt 65. Couscous kommer från början från Nordafrika medan bulgur äts mycket i Turkiet, Syrien och Libanon. 100 g tillagad couscous innehåller 108 kcal varav 4 g protein, 0,2 g fett och 22 g kolhydrater.

Quinoa - från Inkakulturen i Peru/Bolivia (första gången jag åt det var just i Peru!). 140 kcal per 100 gram tillagad. Protein 4 g, kolhydrater 21 g, fett 2 g, fiber 7 g. Quinoa "tillverkas" inte utan det är ett frö som växer på hög höjd i Sydamerika. Naturligt fritt från gluten. Finns vit, svart och röd och går även att köpa blandade förpackningar. Lågt GI, lite olika beroende på sort men runt 30-40, och proteinerna i quinoan är av bra kvalité, ett klokt val alltså.

Potatis - kokt potatis har GI 89. Mos ännu högre, bakad potatis ännu ännu högre. Sötpotatis har också högt GI, runt 87. 100 gr kokt potatis innehåller ungefär 80 kcal (beroende på sort) varav 1,5 g är protein, 0,1 g fett och 18 g kolhydrater. Fibrer 2 g.

Ris - nu pratar vi råris eller fullkornsris, som har den vitaminrika hinnan kvar och inte kritvitt jasminris. 139 kcal per 100 gram kokt ris varav protein 3 g , kolhydrater 27 g (socker 0,5 g), fett 1 g och fiber 1,6 g. GI 81. Men titta här då; jasminris har också GI 81! Det har dessutom mindre kalorier per samma mängd, men också mindre protein och fibrer. Alltså återigen, stirra dig inte blind på GI eller kalorier utan försök se en helhet.

Bönor - mycket bra val! Lågt GI, särskilt om du köper och blötlägger själv. De som är konserverade har högre GI, men är ju fortfarande bra näringsmässigt sett. Mellan 100 och 130 kcal per 100 g, protein runt 8 g, kolhydrater 15 och fett 1-2 g beroende på sort. Fibrer 7 g.

Matvete, -havre, -korn - Ganska lågt GI. Har inte hittat några tabeller på innehållet i tillagad form, men rå har det ungefär samma värden som bulgur och couscous. Lite högre fiber- och fetthalt samt lite mindre kolhydrater.

Att tänka på, nu har jag angett näringsvärdet i 100 g tillagad kolhydrat, vilket också har betydelse i slutänden. Du äter kanske mer än 100 g potatis men mindre än 100 g quinoa? Det går alltså inte att jämföra rakt av och tänka att "aha, potatis har ju mindre kalorier, då tar jag det". Så enkelt ska vi inte ha det ;-)

Kortfattat kan man kanske säga att quinoa och bönor är de kolhydrater som "vinner", om man ser till både GI och näringsinnehåll. Potatisen är bannlyst pga GI och stärkelse. Couscous, pasta och ris är mer eller mindre likvärdiga. Matvete, -havre och -korn är ganska bra val. Det som avgör till syvende och sist måste vara din egen smak! Vad gillar du bäst?

Onsdagsord.

                

                 Get more fitness motivation here

Ja, och vi vet ju alla vad det är jag tänker på. Chinchinchinchinchinchinchinchin.... Come to me, now! Besatt?! Jag?! ;-)
I am a dancer?!

Tack för alla braiga förkylningstips! Blir en tur till affären sen. Fram till dess, mängder av vatten!

Känner mig inte sjuk, men nåt i halsen känns oroväckande retligt. Hallå..! Jag ska ju för tusan testa crossfit imorn! Då går det inte an att vara sjuk ju!

Nu blir det 30 o-intensiva minuter på bandet, några plankor på det och sen off to work för en yogatimme. Glömde pulsklockan hemma så idag får jag förlita mig på den inbyggda 'flåsklockan'.

Och vet ni vad? Nu spelas 'Rhythm is a dancer' här på gymet. Min nyårs-freaka-loss-danslåt. Kan jag hålla mig i skinnet tro, eller blir det måhända en show för att garanterat väcka upp alla morgontrötta motionärer här?!

                            


Länsat skåpen!

                         

Vad tror ni? Kan detta få mig att bli kvitt gruset i ögonen, tyngden över axlarna och killet i halsen?! Det är åtminstone vad jag tänker försöka med! Åt medvetet lite mindre middag, för att få plats med så mycket c-vitamin som det bara går innan läggdags. Här ska boostas!

Har ni några bra "bli kvitt begynnande förkylning"-knep att bjuda på? Förutom nattning av två vilda kids, matlådefix, lite jobb och sätta ihop ett yogapass, som är det jag ska varva vitaminerna med ikväll. Let's start!


Träningspasset för den som vågar allt!

Här kommer så det utlovade passet, det som är för dig som inte så ofta går på gym, men när du väl är där verkligen verkligen vill testa det allra ballaste. Göra som de stora starka killarna, släpa vikter fram och tillbaka och gärna stöna så där högt så hela gymet tittar på dig när du av utmattning släpper vikten rätt ner i golvet så det bara dammar om det!

Eller okej då, ett pass för dig som bara inte riktigt har koll på vad du ska göra, men gärna vill göra.

Ben, rygg och ganska mycket bröst. Det finns så mycket roligt att göra och i det här passet får du ju lassa på och av vikter rätt mycket, vilket kan göra att det tar lite tid. Testa att köra två set på varje övning, tio reps kanske. När du sen är van och vet var du ligger viktmässigt kan du öka till tre set!

Värm upp 5-10 minuter i någon av konditionsmaskinerna.

Benpress - du ligger liksom nästan på rygg och hänger på en massa massa viktplattor på maskinen. Sedan släpper du spärren och håååååller emot på vägen ner, pressar allt vad du äger och har på vägen upp.

Benböj - antingen med helt fri stång eller i smithmaskinen, där du har lite hjälp med balansen eftersom stången sitter fast.

Utfall - samma här, antingen i fri stång eller i smithmaskin.

Latsdrag - håll brett grepp, dra ned till bröstet ungefär.Bänkpress - japp, på den där bänken där de stora killarna ligger och stönar. Lassa på vikt, håll emot på vägen ner och pressa på vägen upp. Kan även göras i smithmaskin.

Lutande bänkpress - kan med fördel göras i smithmaskin. Smalt grepp och lutande bänk. Tar längre in på bröstet. Kräver nog lite mindre vikt än vanlig bänkpress.

 

Bröst i kabelmaskin - mäktig! Gör gärna framför spegel, jag lovar, även om du tror att du inte har tillstymmelse till bröstmuskler så lär de synas här! :-)

 
Triceps extension med rep - dra repet över huvudet, underarmarna rör sig, armbågar stilla och "ihop", undvik att peka utåt med dom.

 

Axelpress i smithmaskin - jobbig, precis som det ska vara! Ha bänken så du sitter nästan rak, och stången ska gå precis framför näsan, nästan så att den slår i när den passerar :-) (luta dig inte framåt således!)

Baksida axlar i kabel - rolig och annorlunda övning som du antagligen inte kan göra hemma... Ganska lätt vikt.

 


Det går naturligtvis att plocka bara just det ni känner för, och lägga till andra favoriter som just ni har! Lycka till! :-)
Kan jag tänka mig in i positionerna?!

Sitter och letar lite inspiration inför morgondagens yogapass och blir sååååå sugen! Vill yoga MER! NU!

Typ den här?!Eller varför inteEller åtminstone
Hur var det nu med den där tankekraften? Jag vill jag vill jag vill!!!!


Arga blicken ;-)

Står i sidoplanka och surar lite över utebliven chin. Planen var att med tankens kraft klara en idag, men nope..! Skam den som ger sig, jag övar vidare! Kunde allafall göra många fler med hjälp än vanligt, alltid nåt!

Snart jobb och frukost, längtar!! Tror dessutom jag är synsk, berättar sen när jag är vid datorn. Nu, dags att lägga på ett kol..! Tankens kraft lär väl knappast funka för att stoppa tiden?!

                              


SmåPrAt

En latte, liten chokladbit och trevligt sällskap. Som värsta bästa SPA-behandlingen ju! Har ni en lika bra kväll? Hoppas!


Kycklingpaj.

Pajen blev supergod! En lunchportion och två matlådor. Perfekt! Här kommer receptet;

1-1,5 dl kesella 1%
1 ägg
25 gr smör
0,5 dl fiberhusk
1,5 dl kruskakli
salt

Blanda ihop allt och tryck ut i smord form. Frys en kvart. Förgrädda sen i 200 grader ca 10 min.

Medan degen fryser och svettas om vartannat gör du fyllningen!

Skär 3 kycklingfiléer i små bitar, fräs i olja. Tillsätt purjo, röd paprika, champinjoner. Krydda med chili och paprikapulver och salt & peppar förstås. Strimla ett gäng soltorkade tomater och ös över när kycklingen är färdig.

Blanda 2-3 ägg, 1 dl minifraiche, lite keso och nåt mer proteinrikt om ni vill :-)

Fyll skalet med kycklingröran, häll över "stanningen" och sist på med ett lager mager ost. Grädda ca 20-25 min på 200 grader.

Servera med valfri sallad, i mitt fall blev det vitkålssallad med senapsvinägrett. Tror det skulle va gott att ha pesto i pajen också, men då kanske skippa paprika och chili? Experimentera vetja! Och dela med er om ni kommer fram till nåt alldeles outstanding! :-)

Jag överlevde!

Och vilket pass jag fick till! Supersetade, dropsetade, cirkelsetade och allt vad det nu var, när jag väl vaknade till.

Superset: benböj och utfall i smithmaskin
Superset: enbensknäböj med fot på bänk och övning för sida mage
Superset: benspark i maskin och övning för sida mage
Superset: lårcurl och benpendel (för mage)
Triset: enbensmarklyft, step ups på bänk och magcirkel (snacka effektiv, en miljard övningar i en, typ ;-) )

Nu väntar den här godbiten på att bli uppäten! Lite småfix först bara, sen kycklingpaj och kaffe på maten. Skön vardagslyx!

                       


Undersökning

Under utvärdering; är det möjligt att träna sovandes? Till att börja med, läsa in sig. Vad var det nu jag brukade göra här? Benböj? Press? Öh..? Återkommer..!

Hoppas ni är mer vakna än jag?!

                    


Jag är inte alls rädd. Så det så!


Måndag - Morgonträning: ben & mage

Tisdag - Morgonträning: rygg & biceps

Ondag - Morgonträning: Gångintervaller i backe (plus yoga på jobbet)

Torsdag - Crossfit intro

Fredag - Morgonträning: ben & axlar

Lördag - Hemmaflåspasset

Söndag - Bröst & triceps

Jag tycker det ser ganska mycket ut, men varje pass är ju "bara" 50 minuter långt så det är inte så värst farligt om nu någon tyckte det. Plankor lite då och då och kanske nån promenad om det ges tillfälle.

Men, och det finns ett stort MEN här ovanför. Ser ni det?! Ett litet orosmoment. Ett litet ett, som får mig att redan nu vara lite skakis och nervös. Jag som inte är ett endaste dugg rädd för att testa nya saker. Eller..?! 

Är det detta som kommer möta mig i "boxen" på torsdag?! Och är det här nån slags crossfit-uniform?!

      
Dagens övning - låg/hög rodd med skivstång!

Pauline undrade hur man bäst tränar ryggen för att få synliga muskler. Det finns såklart en massa övningar, och detta är en av dem. En solklar favorit för mig. Jag älskar alla former av roddövningar! Med hantlar, stång, i maskin, låga, höga, i plankposition, med kettlebell.... You name it!

Här kommer två varianter på rodd med skivstång. Tänk på hållningen, spänn till magmusklerna och håll ryggen rak och stå lite framåtlutad. Öva in tekniken innan du lassar på en massa vikt!

I den låga rodden låter du armarna följa kroppen hela vägen, inga utåtpekande armbågar alltså! Stången går upp till naveln ungefär. Pressa ihop dina "vingar" (skulderblad) när du är högst upp i övningen.

 
                       

I den höga rodden har du ett BRETT grepp på stången och strävar efter att få en vinkel på 90 grader i armbådsleden. Stången går upp till bröstet någonstans, tänk nedre delen av sport-bh:n ungefär.
 
                       

Två kanonövningar som både är roliga och ger bra resultat!


Aja baja!

Nu gör jag två saker jag inte gillar, och dessutom samtidigt! Illa illa...


                      

Jag äter "frukostmiddag" OCH gör det framför datorn. Fy på mig! Till mitt försvar...nej, just det, inget! Jag hade alla förutsättningar för att laga middag, men verkligen ingen lust, plus att jag var så sugen på min nya müsli. Därtill har jag inte läst några bloggar på hela dagen eftersom jag varit på gymet och på kalas, och det måste ju såklart tas igen nu ;-)

Ni är många som frågat om det där med fria måltider, godis och andra "onyttigheter" och hur jag hanterar det. Jag satt igår och skrev ett långt välformulerat inlägg om det ;-) För att sedan låta bli att posta det. Jag vill inte komma med några pekpinnar, och dessutom är det oerhört svårt att med skriven text förklara hur JAG tänker, på ett sätt så att ni inte missförstår. Jag får fundera vidare helt enkelt.

Men, jag kan säga så mycket som att jag försöker undvika regler, förbud och kontroll. Naturligtvis lever jag inte vind för våg och bara tar allt som det kommer, det skulle aldrig fungera för mig. Jag lovordar ju planering så mycket så man kan tro att det är min bästa vän här i livet ;-) 

Men jag bestämmer exempelvis inte hur mycket jag ska äta innan jag sätter mig vid middagsbordet utan låter hungern styra. Jag har inte på förhand tagit beslut om hur många godisar jag ska äta på fredagskvällen, och när kvällen kommer vet jag inte vad jag ska äta imorgon (om det nu inte är jobbdag, eftersom allt då ligger paketerat i små lådor redan)... Jag hoppar aldrig över en måltid, förbjuder ingenting, kompensationstränar ALDRIG och försöker att inte freaka ur om något går som det inte är tänkt.

Jag är (nu) oerhört bekväm och lugn när det gäller min träning och kost, enligt mig själv, men precis som de flesta andra har jag testat lite olika vägar innan jag hittade den rätta. Jag vill avsluta med att säga att du kommer hitta din väg, ditt sätt, om du inte redan gjort det. Men du måste utgå från dig själv! Sluta jämför dig med andra och försök gå deras väg, de kanske inte är på väg till samma mål som du?! Hitta den väg som leder dig dit du vill komma, och som du klarar att följa utan för stora avsteg!

 

För dig som vill testa men ändå inte riskera att bli fastklämd eller nåt.

Jag utlovade ju ett helkroppspass för er som inte går på gym så ofta men helt plötsligt vunnit en plats och nu inte är riktigt säkra på vad ni ska ta er för. Väl på gymet vill man (jag) ju utnyttja tiden till så mycket skoj som möjligt samt testa alla möjliga konstiga maskiner som man inte har hemma i sin lilla vrå.

Här kommer förslag på ett pass, där jag valt att fokusera på en person som "inte känner sig så hemma bland vikter och maskiner och därför helst vill testa det som är ganska lätt att förstå sig på". Typ. Det kommer så småningom ett pass med lite större utmaningar för den som "inte är rädd att fastna i vare sig ben- eller bänkpress och mer än gärna rullar på och ramlar av bollar hit och dit". Om du inte känner igen dig i något av dessa och inte heller förstår dig på att sätta ihop ditt eget, kommentera och beskriv dig själv så gör jag ett pass till dig med ;-)

Jag har mestadels valt ut övningar för de största muskelgrupperna, eftersom de är svårast att variera i sin hemmaträning. Fast i och för sig, den enda muskelgrupp jag egentligen inte tagit med är biceps, för den får så mycket indirekt träning ändå. Naturligtvis har jag också valt det just jag gillar mest, eftersom det är jag som sätter reglerna här. Right?! ;-) Ni plockar rakt av, lägger till eller tar bort och gör alldeles precis som ni vill!

Det finns inte bilder på riktigt alla, men där det saknas finns en oerhört utförlig beskrivning ;-) OBS! Om någon läser i sin smartphone kan det komma att hända att bilderna och texterna kastas om (det blir så av nån anledning ibland) och ser helknasiga ut, men jag tror ni kan reda ut vad som är vad, annars får ni titta på en stor skärm!

Uppvärmning 5-10 minuter på valfri konditionsmaskin

Sittande benpress, ej på bild (i maskin där du sitter på rumpan och ställer in vikten med hjälp av en pinne, alltså inget släpande på fria vikter fram och tillbaka)

BensparkLårcurl

Latsdrag i "en färdig maskin" eller som här, med valfritt handtag i kabel 

Rodd

Bröstpress, ej på bild (sittande i maskin, eftersom du säkerligen gör liggande på boll/bänk med hantlar eller stång hemma?!)

Flyes på boll (eller om du är den mer vågade typen av dig, kolla bröst i kabel på nästa pass!)

Triceps i kabelmaskin  

Axelpress i maskin, ej på bild (man sitter på en dyna och har utsidan av armarna mot några slags rullar och lyfter utåt/uppåt)

Rygglyft  

Förslagsvis tre set med tio repetitioner på varje övning, det brukar vara standard liksom. Eller kanske bara två set om du är ovan, så du kan sätta tekniken och inte behöva stressa ihjäl dig i slutet på passet. Passet borde hinnas med på en timme eller strax över, om du hittar alla maskiner på en gång och inte villar bort dig vill säga ;-) Det är ju också väldigt individuellt vad man har för vikter, vilket gör att det kan krävas ett par pass innan man får maximal utdelning.

Kom ihåg att stretcha, framför allt höftböjare, framsida- baksida lår, rumpa och bröst. Ja, gärna resten med såklart! :-)

Lycka till!

Dagens övning - megamaskinen!

Här har ni den där mackapären som är utmärkt för att träna chins, pull-ups och dips i. Man kan ju nämligen få lite hjälp på traven!

Välj en lagom vikt. Ju mindre vikt desto tyngre. Omvänt? Ja, men det är för att den utgår från din kroppsvikt och så drar du liksom bort det antal kilo som du väljer att ha maskinen på. Klättra upp i maskinen, sätt sedan knäna på plattan och välj grepp.

Brett isär med handflator från dig - chins

Handflator mot dig och lite smalare grepp - pullups

Händer på handtagen där nere, på sidan - dips

Sen är det bara att dra sig upp och KONTROLLERAT släppa tillbaka. Superbra övningar allihopa! Rygg, bröst, triceps, biceps. Tunga övningar och kräver en del teknik så det är bara att öva! Sätt igång NU! :-)

                          


Mycket ursäktande och ett resultat.

Jaha, då har jag maxtestat mig då. Fast omständigheterna kunde ju varit bättre... Efter en veckas stenhård träning och därtill med "hemmaflåspasset" idag omdöpt till "gymflåspasset" i kroppen så kunde ju som sagt uppladdningen varit lite bättre. Men, det borde ju betyda att nästa gång jag testar mig, och gör det med lite mer vila i kroppen, borde resultaten vara MYCKET bättre?!

Dessutom, det är svårt att maxtesta t ex bänkpress själv tycker jag, eftersom man efter sista repetitionen ju faktiskt måste upp med stången, vilket innebär att det alltså inte blir riktigt riktigt max för man vill ju inte riskera att ligga där med stången på bröstet och inte komma loss...

Och så det där med tekniken då. Jag som aldrig tränat chins förrän nu, de senaste tre veckorna, hade mycket svårt att göra ens en, precis som förväntat. Jag hade också lite svårt att bestämma i vilken ordning övningarna skulle göras, och velade fram och tillbaka. Gjorde dips, chins, pullups, för att sen vända på ordningen och börja med chins. Testade först biceps på 25% av kroppsvikt och därefter (precis efter!) på
30%. Körde armhävningar allra sist, när jag gjort i runda slängar 130 stycken under passet precis innan. Inte så smart upplägg idag, och det märktes att jag inte brukar göra den här typen av tester. Mycket ursäkter nu... Till nästa gång har jag dock något att utgå från, och då ska banne mig resultaten vara bättre!

Här kommer så resultatet då;

Bänkpress med 50% av kroppsvikt - 20 reps
Biceps med 25% av kroppsvikt (mot vägg) - 25 reps
Biceps med 30% av kroppsvikt (direkt efter) - 9 reps
Chins - nej. Klarar 2 stycken med vikten på det minsta i maskinen, men fria, nej inte än...
Dips - 12 reps
Pull-ups (som en chin, fast med handflator mot mig och smalare grepp) - 2 reps
Armhävningar - 22 reps (här kände jag inte ens mina bröstmuskler, så slut var de... Mitt rekord sen tidigare är 57 så jag är liiiiite besviken...)
Planka - 4 min 15 sek

Japp, det var det. Nu fokuserar jag på att alltid jobba utanför min comfortzone när det gäller de förbannade chinsen, och om en månad SKA jag sätta åtminstone en!Framgångsrecept.

Ni vet ju att jag fick för mig att springa igår. Egentligen är jag inte så förtjust i löpning, men på nåt konstigt sätt så brukar min hjärna ibland intala mig att "joho, det är visst jättehärligt att springa, att kuta fram genom skogen/gatorna och fylla på med fler och fler kilometer i benen". Så, jag springer ibland ändå.

Nu var det dock väldigt länge sedan (ja, förutom igår då). Närmare bestämt 21 månader sedan. Sist jag sprang "på allvar", var innan jag blev gravid med nummer två och jag och min bror följde nåt program för att träna inför... ja jag minns faktiskt inte ens vad det var? Då kutade vi långdistans, fartlek, intervaller, backe och bara helt vanliga pass i två månaders tid ungefär. Sen kom rekordvärmen och vi la av och ägnade oss åt annat. Så, när jag avslutade min tillfälliga löparkarriär snittade jag kanske milen på 55 minuter.

Och sen dess har jag alltså inte tränat regelrätt cardio. Spinning under graviditeten, visst, men knappast för att förbättra kondition eller syreupptagning... Efter bebis "bara" cirkelträning och intervaller. Och det är här mina vänner, det är här det magiska uppenbarar sig!

Intervaller! It's the shit! Det är det ni ska ägna er åt om ni vill bättra på flåset! Jag har kört intervaller i snitt en gång per vecka sedan juni. Varvat brant backe med lång backe, med idioten, med 40 sekunders-intervaller, i skogen, på gatan, på bandet och så vidare... Kört burpees, mountainclimbers och hopprep tills det nästan sprutat ur öronen på mig. Kort, hårt och intensivt. Alltid i intervallform.

Och nu, det är nu jag kan skörda resultatet! 8 kilometer, under 40 minuter! Förstår ni, jag skulle "lätt" klara milen under 50 minuter om jag gav mig den på det, utan att ens ha tränat för det! Och betänk då hur bra det skulle gå om jag verkligen verkligen satsade på löpningen, och varvade med fartlek och långdistans. Yeah!!

Fast nu kommer jag inte att göra det. Jag får nog det sedvanliga rycket till våren, snörar på mig skorna och tror att "jamen det här året, det är nu jag ska bli en riktig löpare". Och det kommer antagligen sluta med att jag tröttnar och istället ägnar mig åt annan träning, precis som vanligt. Men det gör absolut ingenting, nu när jag vet att jag kan! Jag kan springa en mil om jag vill, utan problem, utan att ens ha behövt träna på det.

Tack intervallerna, tack för att ni gjort detta med mig! Och tack till mig själv, för det är ju faktiskt jag som kämpat mig igenom dem ;-)               

Kanske är 2012 ändå året då jag blir en löpare? Där jag inte bara inbillar mig att det känns så här härligt att springa, utan det faktiskt gör det?!


Nytt påfund i köket - restrullen!

Hade sallad och tacofärs kvar från igår, men ville gärna undvika vita tortillas och nachochips. Hade väl kunnat äta det som en sallad eller nåt bara, men kände för att vidga mina vyer lite. Resultatet blev en rulle, som går att fylla med precis vad som helst, inte nödvändigtvis bara överblivet tjafs.

Vispa 4 äggvitor till ett skum. Tillsätt en deciliter mandelmjöl, salt och valfria kryddor. Jag tog massor av pizzakrydda. Rör ner ett helt ägg. Häll ut valfria frön på ett bakplåtspapper och häll sedan på smeten. Grädda ca 5 minuter i 225 grader. Klart!

Det här "brödet" räckte till två rullar för mig, men jag orkade bara äta en (och då äter jag ändå enorma mängder!) fylld med tacofärs och grönsaker. Andra halvan har jag sparat till senare.

Och vet ni vad?! Jag tror det funkar att krydda den med lite sötare saker, som vanilj, kanel eller kanske kardemumma, och fylla den med hallon och keso, eller kanske kesella vispat med lite proteinpulver, eller varför inte favoritfrukten, keso och nötter. Som värsta bästa mellanmålsdesserten ju! Nästan som en riktig rulltårta!

Testa vetja! :-)

                       


Laddar..!

Min tur att ta sovmorgon idag. Vem är först uppe ändå? Japp, det är jag! Men å andra sidan har jag fått sova hela natten utan avbrott för att brotta ner 9-månaders i spjälsängen, leta efter napp eller sätta på skiva till stora A. Skönt!

Nu laddar jag med gröt inför dagens maxtester på gymet. Ser inte fram emot det... Inte alls peppad.

Tänkte börja med att köra 'hemmaflåspasset' på gymet idag, ingen hejd på galenskaperna här ;-) Efter det borde jag vara uppvärmd och laddad för att testa min status i bland annat chins (förväntat resultat; noll), dips (något bättre) och armhävningar (ganska bra?).

Tröstar mig med att det handlar en hel del om teknik och vana. Det är inte för inte som jag är bra på plankor och hävningar, eftersom jag är van att träna just det. Men nu tar vi inte ut några förluster i förskott..!

Fokusera, ladda och göra mitt yttersta
är det som gäller!

Vad gör ni denna lördag? Tränar och äter gott? Hoppas! :-)
                   


Fredagsgodis!

                        


Maggan undrade vad det skulle bli för fredagsgodis hemma hos mig, och önskade lite inspiration. Tyvärr är mitt fredagsgodis inte särskilt "hälsovänligt" utan det är helt enkelt bara en skål med riktigt godis. Av den allra onyttigaste sorten ;-) Lakrits och choklad och kanske några andra lite söta bara för att bryta av med. Däremot finns det ju vettigare varianter på fredagsgott, om man nu inte vill botanisera i lösgodishyllan med snoriga ungar och provsmakande "äldre damer"...

Kolla under recept, där finns äppelvarvsdesserten, gårdagens jordnötsfluff och säkert nåt mer. Annars, vispa kesella med lite halvtinade bär. Frys en stund, voilá - glass! Eller varför inte göra nån slags "bollar" med det som finns hemma? Eller jag vet! En paj!!! Ta den där pajdegen jag gjorde tacopaj av, söta eventuellt med något, grädda bara degen i små formar och fyll sedan med kanske blåbär och vaniljkesella, eller smörstekta äpplen med kanel. Finns mycket gottigt att hitta på, och bara fantasin sätter gränser. 

Men som sagt, jag behöver inte använda min fantasi särskilt mycket på fredagar, alltid samma brun-svarta innehåll i min lilla skål :-) 

Trevlig fredagkväll på er allihopa!
  
                             


El gratängo.

Ja men tänk att man aldrig kan göra något utan att ni ska veta allt om det... Haha, jag skojar såklart!!! Jag älskar att ni frågar, undrar, kommenterar och vill veta mer mer mer!

Här kommer då receptet på gårdagens fänkålsgratäng;

Skär en fänkål i bitar, koka i lättsaltat vatten runt tio minuter. Lägg sen i en form och häll över en röra av 2 ägg, en halv burk minifraiche, lite smulad fetaost och de kryddor ni känner för. Gratinera tjugo minuter i 225 grader. Färdigt!

Går att göra med broccoli, blomkål, spenat eller vad ni nu har där hemma. Fler ägg om man vill, mer ost om man känner för det. Parmesan är ännu gottigare men det hade jag inte i min kyl just nu. Perfekt istället för kolhydrater på kvällen, funkar ju till fisk, kyckling, kött eller vad som!

Smaklig spis. 

                                                       image description
På en bädd av spenat; fänkålsgratäng, färsbiffar och curryrostade kikärter a Annie. Nästa gång ska jag testa med spiskummin, känns som en lyckad kombo!


Dagens andra

Ombytt och på väg till gymet för dagens andra pass. Eller tredje om man räknar påklädning och frakt av de små ;-)

Egentligen är jag inte så värst mycket för det där med dubbla pass på en dag, men ibland spelar min hjärna mig ett spratt och inbillar mig att löpning, det är så himla härligt.

Det är just det som inträffat idag. Så nu är jag alltså på väg för att avverka 7,5 km på bandet (isgata ute) och min hjärna tror på fullaste allvar att det kommer vara en underbar härlig befriande upplevelse. Jaja, vi får väl se...


                         

UPPDATERING: Jo, det gick faktiskt väldigt lätt och ledigt idag! Över förväntan! Förutom att bandet stängde av sig två gånger (vilket egentligen gör mig galen eftersom det nollas då och jag aldrig liksom fick mina 7,5 km totalt) så gick allt som smort och jag kunde utan större problem springa 8 km på under 40 minuter! Det har nog inte hänt på väldigt länge, om ens någon gång?! Så nu ska jag ägna mig åt att njuta av framgångarna och inte upprepa löpningen på väldigt länge ;-)

Framgångsreceptet ska ni få så småningom, men det får ett alldeles eget inlägg!


Vunnit ett gymbesök?!

Pia frågade om jag kunde tipsa om övningar att göra när man helt plötsligt har lyckan att få gå på gym, men är van att träna hemma. Vad göra? Såklart man vill utnyttja tiden och alla redskap och maskiner på bästa sätt! Så här skulle jag göra...

Jag skulle köra ett helkroppspass, med fokus på det jag gillar! Jag skulle se till att välja ut övningar där jag nästan bara använder sådant jag inte har hemma. Säkerligen skulle jag lägga upp det som ett cirkelpass där jag slänger in korta intervaller på löpbandet, crossen eller roddmaskinen, eftersom jag antagligen inte har alla tre hemma :-)

Jag skulle därtill fullkomligt strunta i min vanliga planering, och bara se till att göra det som verkar roligt, vettigt men ovanligt. Jag skulle skita i eventuell träningsvärk och även det där med att "inte träna samma muskelgrupp två dagar i rad". Jag skulle helt enkelt köra järnet och bara njuta!

Favoriter:

Alla ryggmaskiner! Allra mest latsdrag, både med brett och smalt handtag. Love it!!! Om det finns "chinsmaskin" skulle jag öva mig på det. Att göra fria chins i ett räcke är ju rätt tungt och av maskinen får man ju hjälp. Dips, också en favorit att göra, i samma maskin. Roddmaskinen, alltså inte den för konditionsträning utan den där du övar styrka, eller fästa ett handtag i en "vanlig kabelmaskin", lägga en hantel framför fötterna för att ha något att sätta fötterna mot och köra rodd. Rodd kan man ju köra hemma, med stång eller hantel, men det är sällan man har en maskin att köra i...

Jag skulle också testa ALLA benövningar som går att uppbringa. Ben är också en sån där lite klurig muskelgrupp att kunna köra riktigt tungt hemma. Benpress, benspark, lårcurl och kanske benböj i smithmaskin?

Bänkpress! Testa hur tungt du kan ta, bara för att det är kul att veta! Kan köras i smithmaskin också. Och min absoluta favorit, bröstdrag i kabelmaskin. Ja, jag skulle nog verkligen hänga mig fast vid den där kabelmaskinen och beta av övning efter övning efter övning. Tricepsdrag över huvudet med rep. Baksida axlar, rotatorcuffen, kanske köra nån bicepscurl i kabeln?

Axelpress i smithmaskinen, kanske lutande bänkpress, vadpress... Ja ni förstår, det blir inte lätt för Pia. Det blir snarare en träningshelg än en spa-helg ;-)

När det gäller lite mer exakt upplägg skulle jag börja med ben för att sen gå vidare till rygg, bröst, triceps, biceps och axlar. På ett ungefär. Lägga in några intervaller mitt i, eller efter varje cirkel. Eller tänka att jag ska köra ett set på varje övning om jag har begränsat med tid. Allt för att få testa på så mycket som möjligt.

Önskas bilder på något? 

                         
                     

En av mina favoriter, latsdrag. Här med brett handtag, men funkar fint med smalt också, tar lite längre in då.


 

Första koppen på g

God förmiddag/morgon!

Klockan är bara nio och jag är tränad, mätt och nyduschad. Lite förmiddagskaffe på det och jag är i mitt esse!

Supersetade mig genom hela passet idag; ben,axlar,ben,axlar,ben,axlar... Avslutade med en hopprepstabata och ORDENTLIG stretch! Heja mig ;-)

Dagen bjuder på öppna förskolan, presentfix, kanske ett till träningspass (hoppas hoppas!), tacos, På spåret och såklart fredagsgodis!!

Vad har ni på agendan idag?

                      


Ännu ett inlägg om.... mat!

Idag är det en väldig aktivitet här på bloggen. Vilodag från träningen, och nånstans ska ju energin ta vägen ;-)

För ett tag sen läste jag om en "dessert" nånstans. Har för mig att det var en anonym kommentar hos Smaljeansen. Jag skrev allafall ner det på en post-it, och tänkte att det här ska jag testa. Sen dess har lappen suttit lite överallt här hemma. Nu ikväll (efter storstäd, tvätt, lagad middag och allt det där ni vet, och barnen äntligen somnat) kom jag på att nu, det är nu den där lappen ska bli verklighet.

Sagt och gjort. Vispade ihop allt och det var så enkelt och SÅ GOTT! Som en liten jordnötspudding. Massa protein och en hel del fett. Perfekt ju! Smakar inte alls så där äckligt som "kroppsbyggarfluff", alltså det där fluffet som man gör på bara pulver och vatten eller mjölk (det vänder nånstans i struphöjd hos mig). Nej, det här blev liksom som en "riktig" dessert. Har man tränat kan man nog servera den med skivad banan också. En liten ändring bara, en aning mindre jordnötssmör nästa gång.                 Som en tvärtom-Plopp.

Jag har känt mig lite annorlunda i min kropp på sistone. Kanske bara de senaste två veckorna eller nåt, jag vet inte. Kan det hänga ihop med träningen? Tidigare körde jag i princip bara cirkelträning blandat med styrkepass med mycket flås. Inget direkt lågintensivt och heller inget väldigt tungt, vilket är vad jag mestadels ägnar mig åt nu.

Det är lite som att jag är hård inuti och mjuk utanpå. Som en omvänd Plopp. Mjölkchoklad med toffeefyllning. (Ja, ni vet väl att det finns Center också, men den är inte "mjölkchoklad med toffeefyllning" utan "toffeefylld mjölkchoklad. Öh..?! )

Jag är som båda dessa fast tvärtom. Mjölkchoklad med ett hölje av toffee. Om det ens är möjligt? Dit jag vill komma är allafall att jag tycker mig skönja ett litet lager av fett (eller muskler?) på framför allt magen, som inte fanns där tidigare. Däremot tycker jag rumpan bara blir mindre och mindre, som att toffeen runnit av för länge sen och nu börjar till och med mjölkchokladen smälta bort. Vad göra?!

Inleda kampanj "Rädda rumpan" innan den helt tynat bort?! Stå i utfallsposition och jobba? Köra nån slags "aldrig nudda ringen" när jag går på toa och kanske göra benböj under middagen?!

Intressant är det åtminstone, att se hur kroppen så snabbt förändras och hur det påverkar hur man känner sig.

                                                        


Revansch!

Jag har ätit undermåliga middagar hela veckan pga olika kvällsaktiviteter. Jag är starkt emot det där med att 'äta frukost till middag', det vill säga smörgås, keso/kesellaröra, smoothie eller nåt annat enkelt. Jag vet att jag behöver lagad mat på kvällen och föredrar att äta det både av hälso- och smakskäl.

Dock är jag inte mer än en mänsklig mamma, ikväll ensam med båda barnen och storstäd, tvätt och diverse kvällsbestyr. Upplagt för snabb 'frukostmiddag' med andra ord. Men nej, nu får det vara nog med fuskmiddagar!

Blev istället färsbiffar med persilja, citron och oregano, fänkålsgratäng (en grönsak man ofta glömmer att den finns) samt Annies curryrostade kikärter. Och allt detta bara till mig :-) Ingen slarvig stressad småbarnsmorsa här inte ;-)

Ni glömmer väl inte bort er själva inför helgens alla förberedelser?! Vad är värst, lite damm i hörnen eller en hungrig galen mamma? Garanterat det senaste, här hemma alla fall! :-)

                       


Testa INTE det här hemma (eller någon annanstans heller)!

Ibland gör man saker som inte är så genomtänkta. Jag gjorde en alldeles nyss. Skulle göra mig en proteinlatte, och tänkte att jag skulle testa om det gick att göra den i shakern, istället för att behöva vispa ut pulvret i vatten. Tänkte att det ju kunde vara smidigt på jobbet där jag inte har tillgång till byttor, kastruller och vispar.

Just nu är jag trots allt ganska glad att jag testade hemma... Vad tror ni händer när man häller kokande vatten på pulvret, stänger igen shakern och skakar? Ja precis... Det exploderar. Typ.

Så nu har vi ett väldigt prickigt och vaniljdoftande kök. Mina fina exklusiva plagg (jag äger ett fåtal och såklart hade jag just dessa på mig idag) ligger nu inlagda på "snälla låt oss bli som vanligt igen och ta bort den här vaniljgeggasörjan från oss"-behandling i badrummet. Jag sitter i myskläder och dricker min proteinlatte (fick göra ny, på riktigt sätt) och fnissar lite åt min egen dumhet. 
                        
Jag vill inte bli fylld med hett vatten och skakad, för då säger jag ifrån. Storartat!
    Ägg.

Ägg. Lyssna på ordet. Känn hur fint det ligger på tungan. Både hårt och mjukt på samma gång. Kort men ändå innehållsrikt. Precis som det är. Ägget alltså. Det kan vara både hårt och mjukt. Det är litet men proppat med gottigheter. Det är fint att titta på. Det är helt enkelt perfektion i ordets rätta bemärkelse!

Ett ägg innehåller mellan fem och åtta gram protein. Vi behöver få i oss minst ett gram protein per kilo kroppsvikt. Om vi styrketränar behöver vi mer, runt ett och ett halvt till två gram. Ett ägg kan alltså ge oss nästan en tiondel av vårt dagliga proteinbehov (beroende på vikt, träningsdos etc...).

Tänk va?! Helt otroligt, att den lilla gul-vitingen kan innehålla så mycket! Vitan innehåller i princip bara protein, medan fettet sitter i gulan. Kasta dock inte bort gulan! Förutom fett (nyttigt och viktigt) innehåller den också massa vitaminer och antioxidanter. Så, ät gärna hela ägget även om det förvisso ger lite mer kalorier än bara vitan.

Ägg är det perfekta melliset, det funkar bra att knäcka ner i gröten på morgonen, släng ihop en omelett, göra extra proteinrika pannkakor med massa ägg, stek några stycken till pyttipannan (egengjord förstås
;-) ), knäck ner i en gryta med t ex köttrik korv, bönor och annat, Jambalaya - stekt ris med ägg och kyckling, tillsätt i smoothien, koka och blanda med makrill eller keso eller vad som helst.

Ja ni ser, ägget har tusen och åter tusen användningsområden. Och det bästa av allt; det finns ju överallt! Även när ni är hemma hos tant Magda som aldrig hört talas om vare sig kesella och keso kan ni öppna kylen och hitta... just det, ett par ägg!

Ät och njut! :-)

                             


Guldfrukost!

Gröt med saffran, ägg och extra allt! Gult, guld och gott! Testa!

Idag har jag vilodag men mycket annat på gång. Först nu besök hos mammaledig kollega i stooort nybyggt hus. Ska ägna förmiddagen åt att drömma att det är mitt..! :-)

Vad gör ni idag, tränar?!


Skriv upp i kalendern!

Hörrni, ni har väl sett att Lotta dragit igång värsta bästa utmaningen?! Att vi tillsammans ska "Vasaloppsträna". Det går av stapeln söndag 4:e mars och starten går kl åtta. Sen kör vi till förste man går i mål på riktiga vasan, det blir runt fyra timmar beroende på hur snabbt de känner för att köra just det här året. Jag har gjort det med spinning flera gånger och det är galet jobbigt men såååå kul!

Klart ni måste hänga på nu! Alla kör efter sina förutsättningar. Ni cyklar, skidar, crosstrainar, springer. Ja helt enkelt det ni känner för.

Men vet ni vad det värsta är?! Jag, som ÄLSKAR den här typen av utmaningar och redan längtar, precis har insett att jag då sitter på utbildning i Göteborg. Förvisso styrketräning där "flera ombyten rekommenderas" och således bör bli rätt tufft det med, men det är ju inte ens i närheten av det roliga ni kommer att få...

Kanske kan jag köra söndagen innan, som ett slags testkörning av spåren åt er?!

Dagens övning - mera rumpdrag (tillägnad Anna)

Tipsade ju om rumpdrag i kabelmaskin häromdagen, och fick då en fråga om man kan göra det hemma på något sätt. Såklart man kan! :-)

Köp ett gummiband, om du inte redan har ett, fäst det i ett sängben eller liknande, eller runt ditt eget ben om det är en kort variant. Sen är det bara att dra dra dra!

Här kommer ytterligare två varianter, först insida lår. Fäst bandet i sängbenet eller foten i kabelmaskien och stå med sidan och "dragbenet" mot sängen/maskinen. Sedan drar du benet framför det andra, små rörelser, och känner hur fint insidan på låret får jobba.

                         

Och för att bli starka i hela benet jobbar vi med utsidan också; samma princip, stå med "dragbenet från sängen/maskinen och dra benet ut åt sidan. Här kan du göra en ganska stor rörelse och du kommer känna hur det tar i utsida lår och ända upp i rumpan. Superduperbra övning!

                          

Långt men förhoppningsvis läsvärt.

Precis som jag blir ni säkert ifrågasatta då och då?

"Men ska du verkligen äta det där?" "VAD är det där du äter?" "Fy f-n, det där skulle jag aldrig äta" eller varför inte "Jaha, det duger inte med vanlig mat åt dig?"...

Det finns många varianter och ibland blir man så trött på att förklara varför man inte vill äta tre grillade korvar med bröd till lunch, fyra limpmackor till middag, smörgåstårta på kalaset eller vetelängd på jobbfikat. Det är som om att man förstör för någon annan genom att ha sin lilla låda med sig. Jag kan för mitt liv inte förstå varför det här med mat är så provocerande?!

Låt oss ta ett exempel, inte hämtat ur verkligheten, åtminstone inte min, men liknande situationer har jag upplevt flera gånger och kanske har ni råkat ut för just denna?

Du ska på jobbresa med kollegerna över dagen, och ni ska åka buss två timmar, ha konferens fem timmar och sedan avsluta med middag. Okej, du tänker att det är bäst att planera lite. Väljer således ut "det viktigaste" att ta del av, middagen. Den är svår att ändra på och du bestämmer dig för att göra det bästa av situationen och hoppas på en buffé. Till resten av dagen fixar du lite matlådor med olika mellis (lunchen ska du också äta det som bjuds, då den serveras på restaurang och du förhoppningsvis kan välja nåt ganska bra).

Så, på bussen, när de andra serveras vit ostfralla och kaffe plockar du fram din första lilla låda med keso och frukt. Nu börjar kommentarerna och pikarna. Du försöker förklara lite vänligt att "nej, det är ingen diet jag följer" och "nej jag bantar inte" men ingen lyssnar. Inte heller lyssnar någon när du säger "ja men jag mår bra av att äta detta". Nej nej och åter nej. Det som händer är att du blir intalad att det är BRA att äta en bulle då och då, att det inte är något FARLIGT med ostfralla och att man inte SKA banta för det ger dåliga signaler till dina barn (som om det är därför du låter bli ostfrallan, för att du tror att den ska explodera i dig så fort du svalt den?).

Jaha, och där sitter du. Irriterad och sur och mular i dig din keso.

Lunchen rullar på (nu är det minsann ingen som anmärker på att du faktiskt äter det alla andra gör...). Sen blir det dags för "eftermiddagsfika". In kommer vagnen med kaffetermosar, bullar och en liiiten liiiiten fruktskål (om nu någon skulle vara så dum att välja frukt före fika). Du tar fram din andra lilla låda, denna gång med skinkrullar och avocado, och direkt är kommenterandet igång igen. "Jaha, du äter inte frukt heller" (de minns uppenbarligen inte att du på förmiddagen åt just frukt...), "Det kan inte vara lätt för dig att gå ut och äta" (de minns heller inte att du åt lunch precis som vem som helst för tre timmar sen), "Men Guuuud, du kommer ju tyna bort snart om du ska leva på det där lilla"...

Suck. Vad göra? Gräva ner sig, sura ihop och ge upp? Tänka att "ja, det är nog jag som är helt konstig ändå"?

NEJ! Du äter det du mår bra av! Att andra inte har någon förståelse för det är deras problem. Det handlar i grund och botten om avundsjuka och att du gör något som inte följer normen.

MEN, du ska fortsätta vara dig själv, stå för det du tycker, äta det du mår bra av, träna precis så mycket du vill, släpa dina matlådor till jobbet, ta plats i kylen, tacka nej till fikat när du inte vill ha och så vidare. Du har valt att göra detta för att du mår bra, eller hur? Varför ska du låta någon annan ta det ifrån dig? Ha lite jävlar anamma och se till att våga stå upp för den du är.

Helt plötsligt en dag kommer du att mötas av att någon frågar dig "VAD är det du äter?" och faktiskt vill veta just vad det är, av nyfikenhet, intresse och till viss del beundran. En person som i smyg iakttagit dig och dina matlådor och nu vågar sig fram och fråga vad det är för geggig röra du har, som uppenbarligen gjort dig så stark, snygg och glad!

Det mina vänner, när det händer, det är värt alla jobbiga kommentarer! Så härda ut, stå på er! Jag lovar, en dag kommer den där personen även till er. Den som vill försöka se det från samma sida som du gör, som inte bara direkt är emot dig på grund av dina "utsvävningar från normen". En person som vill lyssna på det du har att säga, oavsett om den sedan håller med eller inte.

Tack M för att du var den personen.

Och så vill jag bara tillägga att mina kollegor INTE är så här, men att jag upplevt just det där kommenterandet och åsiktsvädrandet i många andra sammanhang. Mina kollegor är istället väldigt fascinerade och nyfikna utan att döma. Precis så som det ska vara! Att någon gör något annorlunda betyder inte att den gör fel. Lyssna och var lyhörd INNAN du slänger ur dig dina fördomar!

Hallååååå..?!

Sitter i trappan och tittar ner i gymet. Becksvart! Kolmörkt! Öde och alldeles tyst... Hallå?! Mycket kan jag stå ut med men INTE detta!! Man går verkligen INTE upp kvart över fem för att se tiden bara rinna bort... Tilläggas bör att de borde öppnat för en kvart sen!

Gaaaaah..!

                          
                             
EDIT: Japp, strax efter inlägget kom personalen, halvt yrvaken... Han bad dock om ursäkt på alla möjliga vis så okej då, låt gå för den här gången ;-)

Körde mina intervaller som planerat, men fick verkligen fokusera på att inte låta den dåliga starten påverka mig. Jobbdagar har jag verkligen ingen tid att laborera med, det är precis på gränsen att jag ens hinner duscha och fylla på shakern efteråt! Jag vann dock denna battle mot irritation och surhet och vände det till min fördel. "Nu måste jag köra ännu effektivare och verkligen satsa järnet". Och det gjorde jag också...

Nu har jag precis instruerat en yogaklass på jobbet, och man kan väl knappast tänka sig en bättre start på arbetsdagen?! Nu ett par timmars jobb och sen massage, vilken dag! :-)

Hoppas ni haft det bra och att ni blev insläppta i tid på era gym imorse! ;-)


Egentligen inget vettigt alls.

Puh...! Äntligen hemma efter en låååång dag! Nu är alla väskor och lådor uppackade och diskade och påfyllda med nytt innehåll (räknade till sex matlådor, av olika storlek, samt en påse morötter och en liten burk med bollarna från i söndags, dags att skaffa egen kyl på jobbet snart?!). Om sju timmar kliver jag upp igen för att ta mig till gymet, sen till jobbet och undervisa yoga och därefter vanlig arbetsdag. Hem och packa upp och iväg på massage direkt. Sen blir det till att varva ner i soffan framför Sveriges mästerkock. Längtar redan!

Och bara så ni vet, jag är inte alltid så här energisk och pigg. Ibland blir även jag trött. Titta tillbaka på december, minns ni "den trötta småbarnsmamman som vägrade gå upp"?! Bara så ni inte tror att jag är någon slags underverk av energi, även om jag hade turen att födas med välfyllda depåer som genom åren snarare vuxit till sig än sinat :-)

Imorgon bitti kör jag intervaller på bandet. Uppförsbacke för att ge rumpan det där lilla extra, avslutar med plankcirkel. Are you with me?


En riktig klassiker!

Fikabuffen på Skattemyndigheten; limpa, smör, ost och gurka. Som det brukar vara, vitt vitt och vitt ;-)

Tur man förberett en egen liten låda..!

Dags att lyssna nu, på återseende!


På krigsstigen med hjärnan men håller mitt löfte!

När jag började jobba förra veckan lovade jag mig själv att ta en kort promenad varje dag på min rast. Undantag får endast ske vid storm och spöregn. Dock har vädret varit på min sida hittills! Strålande sol och fågelkvitter idag!

Men, jag ska villigt erkänna att jag verkligen fått anstränga mig för att komma ut. Hjärnan säger nämligen gladeligen 'äsch, stanna du inne och jobba istället, en kvart utomhus gör varken från eller till, och det är ju så jobbigt att hämta jackan'.

Men den har fel fel fel! Femton minuter i frisk luft och sol gör så mycket till som man bara kan tänka sig! Jag blir piggare, friskare och gladare. Och kanske lite fräknig?! Att det ska vara så nedrans svårt för hjärnrackarn att komma ihåg det bara..!

Så, snöra på er skorna och släng på er jackan, en kvart i dagsljus gör stor skillnad. Gör det nu! Planera inte in det till efter ni gjort allt jobb och är helt färdiga, dit kommer man ju så sällan. Jag lovar, med lite frisk luft i kroppen blir du ännu mer effektiv!

Okej?!


God förmiddag!

På jobbet sen några timmar tillbaka. En klapp på axeln för väl utfört träningspass trots i princip obefintlig sömn.

Ska bjuda kollegorna på en afrodansupplevelse i eftermiddag, roligt! Ska försöka få till en bild, men tveksamt om de ställer upp? :-)

Nästan lunchdags snart ju! Vad har ni i matlådan? Jag har en pytt av sötpotatis, morot, kokos, nötter och bönor. Till det kryddstark korv. Konstig kombination kanske men smakar gott!

Tips! På ICA (deras eget märke) finns en kryddig smal kabanoss med 90% kötthalt. God, prisvärd och ett mycket bättre alternativ än falukorv..!


Dagens övning - rumpdrag i kabel

Hm, "rumpdrag i kabel"? Låter lite konstigt men jag vet inte vad man annars skulle kalla den? Man drar ju liksom med hjälp av rumpan.

Denna övning är en ny favorit och jag kör fyra set på varje ben, med mellan fem och åtta repetitioner. Nu har jag också börjat "dropsetta" och sänker vikten ganska rejält efter de två sista seten och öser på några extra repetitioner. Det bränner skönt och jag hoppas få till den där åtråvärda putrumpan snart...
 
                             


Tänk på att rörelsen bakåt inte behöver vara superdupermegastor (du ska liksom inte böja ryggen bakåt som ett stort C) utan att det viktigaste är att du hittar rätt muskel. Fokusera på att hitta rumpan och gärna den övre muskeln, den som jag ofta refererar till som "muskeln man inte trodde fanns" och som tyvärr ofta blir försvagad vilket kan leda till ryggont, snedbelastning etc...

Funkar fint att även träna insida och utsida lår i kabelmaskinen. Visar det nån annan dag!


Soffrugby

Kvällen har jag ägnat åt hjärnträning, varvat med bolibompabus. Ibland är 'hemmaträning' bra mysigt! ;-)

                        


I see you..!

Jag är en matspion av rang. Ja, inte så där att jag kollar in vad mina vänner äter eller hur mycket, och inte heller håller jag koll på vare sig sambo eller barn mer än att jag ser till att de är mätta och belåtna. Men, en annan sak är det i mataffären! Där minsann spanar jag så man skulle kunna tro att jag är utsänd av KGB, CIA eller åtminstone säpo.

Jag fullkomligt ÄLSKAR att försöka fundera ut vem personen före/efter mig i kön är, baserat på varorna de lassar upp på bandet. Det är inte nödvändigtvis så att jag tror att jag alltid har rätt, men det är så spännande att utvärdera (utan att döma) och fantisera om hur veckomenyn ser ut hemma hos just den här personen.

Igår träffade jag dock på ett fall där inget fanns utlämnat till fantasin. Det var fullständig blottning från vederbörande. Min hjärna gick rätt in i väggen. Kolsvart. Totalmörker. Det fanns inget som helst att spinna vidare på.

På bandet lades upp;
6 färdiga frysrätter
2 färska färdigrätter
4 panpizzor
4 l röd mjölk
2 sorters Kellog's flingor med CHOKLAD! (Borde vara förbjudet att ens kalla det för flingor...)
2 enorma påsar salta jordnötter

Japp, det var allt. Förstår ni? Inget drömläge för "brainstormande" direkt...

Jag kunde inte låta bli att förvånas över att det faktiskt inte fanns något att laga något av. Inget att tillreda. Inte en frukt, ingen grönsak, inte ens bröd, pålägg, pasta, färdiga köttbullar eller nåt. Allt bara helt färdigt. Ja, jag förstår att de kanske handlar flera gånger per vecka och att denna gång var "nu handlar vi allt skräp vi sätter i oss på en vecka", men ändå. Jag kan garantera att så kommer min matkasse ALDRIG se ut!

Spanar ni också i mataffären? Nyfikna på vad det ska bli för fredagsmysmiddag, matlådor och frukostar hos era "medhandlare"?
                                           

                                             

Pågående

Maxtest i plankan. Efter genomfört ben- och magpass. Smart planering ;-)

Vad har ni för er? Står ni också i plankposition och längtar efter frukost?                
                          
EDIT: Tid 4 minuter 15 sekunder. Det mesta sitter i huvudet. Redan från början var jag skeptisk. Fokuserade redan nu på att jag nästa gång måste stå ännu längre ju. Inte smart. Bättring krävs!


Leva som man lär

Hur är det nu jag brukar säga? Att man ska helga vilodagen och fokusera på annat än träning.

Dagens övning är därför - vila!

Sen kan jag ärligt säga att just vilodagen oftast är den tråkigaste på hela veckan för mig eftersom jag då liksom helt går i ide och gör absolut INGENTING! Som idag, inte ens gått utanför dörren... Duracellkaninen laddar om batterierna, typ.

Men vet ni vad? Om tolv timmar är jag hemma från gymet, nytränad och grötsugen! Längtar..! ;-)

Ha en riktigt mysig söndagskväll allihopa!

                         


Snabbmat (förlåt, redan innan!)

Det finns snabbmat och så finns det snabbmat. Det mesta i den kategorin klingar illa i en "hälsofanatikers" öron, men det behöver faktiskt inte vara katastrof att äta något snabbt och köpt. Det gäller bara att plocka russinen ur kakan och ta det som är minst dåligt!

Vad är det då? Det minst dåliga? Här kommer en liten snabb genomgång av de vanligaste rätterna på snabbmatsmenyn, lite sådant som ni säkert visste och kanske annat ni inte visste.

Dock, det viktigaste att tänka på när ni köper pizza, thaimat eller hamburgare för att ni är grymt sugna på det och ska ha lite mys med familjen, NJUT! Om ni inte njuter av det ni äter när ni gör medvetna val som är "lite sämre", vad är det då för poäng med det hela? Jag skulle säga såhär, kan du inte äta en burgare utan ångest efteråt låt hellre bli tills du övat övat övat och övat dig på att ALLT går att äta men inte alltid. (Hur man övar sig kommer vi till i ett annat inlägg, detta skulle ju handla om snabbmat)

Kebab - kan vara rätt okej om du skippar sås och bröd. Dock mycket tomma kalorier och för lite vettiga näringsämnen. När du lagar hemma kan du göra den riktigt bra genom att tillsätta bättre grönsaker än isbergssallad och gurka, samt göra såsen på yougurt. Men se upp när du väljer kebabmärke. Färdig kebab i frysdisken (och antagligen även den på pizzerian) innehåller inte altid bara nötkött utan ofta även potatis (!), potatismjöl, druvsocker och annat gottigt som vi inte vill ha!

Falafel - förvisso gjort på kikärter, men sen friterat och serverat i vitt bröd med fet sås och näringsfri isbergssallad...

Pizza - tyvärr, det finns inget "bra" med en köpepizza... Hemma kan du dock göra den tipptopp såklart! Bättre mjöl i degen, mycket proteinpålägg, mager ost etc.

Tunnbrödrulle och andra korvmenyer - tyvärr på denna med... Korven har sällan särskilt hög kötthalt, vitt bröd med mycket socker och mos med tillsatser och smakförstärkare. Snabba kolhydrater rakt igenom kan man säga.

Thaimat/kinamat - Låter väldigt nyttigt och bra och visst, väljer du "wokad biff/kyckling med grönsaker" får du ju både protein och grönt, MEN du får också upp till en, en och en halv deciliter socker om det vill sig illa! Japp, det är inte klokt men kinamaten fullkomligt proppas med socker. Nåt ska det väl innehålla som får oss att vilja ha mer, och i det här fallet finns ju inget fett direkt.

Sushi - Som ovan fast sockret finns i riset. Dessutom, vitt ris = snabba kolhydrater. Finns sushi utan ris, sashimi, som är ett bättre alternativ. Tänk på miljön, skippa scampin!

Hamburgare - kan vara bra om du skippar bröd, ost och feta dressingar. Och pommesfritesen naturligtivis... Ja, även lökringarna och äppelpajen till dessert går bort. Välj heller inte den friterade kyckling- eller fiskburgaren. Friterad mat = inte bra. Man bör också ha i åtanke att frysta burgare i affären väldigt sällan bara innehåller nötfärs/kyckling/fisk. Alltid finns det nåt skräp istoppat och det gäller att hitta de som är bäst, eller helt enkelt göra egna!

Färdiga rätter från frysdisken - Mycket energi på liten yta. En paj från Findus innehåller förhållandevis mycket kalorier för den lilla portion du får och det mesta kommer från kolhydrater och fett. Varför? För att protein är dyrt... Så är det med de flesta färdigrätter, att proteinhalten är alldeles för dålig. Det finns naturligtvis bättre och sämre alternativ, kolla innehållsförteckningen och välj det som har minst tillsatser. Titta INTE på kaloriinnehållet för det säger ingenting om vad det är du faktiskt äter. 600 kalorier från bra källor är bättre än 400 från dåliga. Dessutom håller det dig mätt längre och du undviker kexchokladen till eftermiddagskaffet!

Smörgåsar - ni har säkert hajat grejen nu? Inte det här heller. Såklart... Fast smörgåsen är ju faktiskt det alternativ som är lättast att ändra på. Välj ett grovt bröd (eller lämna helt enkelt brödet på tallriken om det bara finns vitt), mycket grönsaker och ett bra rent pålägg (hellre räkor än räkröra) och be gärna om extra skinka/ägg/räkor etc. Komplettera med en frukt så har du ändå fått en okej måltid!

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag gjort er på dåligt humör nu när jag på "pekpinnevis" informerat er om att det absolut inte finns något alls ni kan äta nästa helg, men det var inte dit jag ville komma. Jag vill bara att ni ska veta att det finns mycket dolt under ytan. Det vi tror är kött kan vara både kött och potatis, och det vi tror är fettsnål wok innehåller istället lika mycket socker som två läsk vid sidan av. Det gäller att ha ögon och öron med sig om man vill ha koll på vad man stoppar i sig ;-)


                       

                            Välj oss, vi är också snabba och behöver inte ens tillagas! :-)

Testlagat

Igår testade jag äntligen det första receptet ur den hyllade lchq-boken. Jag brukar sällan ta ett recept och nöja mig med det utan ändrar och fixar tills det blir ungefär som jag (eller de andra i familjen) vill ha det. Igår gjorde jag "Citronkyckling med ugnsgrönsaker" blandat med "Heta kycklingklubbor med coleslaw".

Det blev i min tappning "Heta kycklingfiléer med ugnsgrönsaker OCH coleslaw", en korsning alltså. Jag tyckte det smakade helt okej. Sambon däremot var lyrisk, åt tre portioner! Det mest spännande var fänkålen, en sån där grönsak som jag ofta glömmer bort att använda. Resterna av Coleslaw'n åt vi till lunch idag och då var den faktiskt ännu godare än igår! Bra betyg för Herr Paulún återigen alltså. 

Näst på tur i testköket står ostkaka, blåbärssmoothie och inkokt lax. Mycket gottigheter i den där boken! Har ni testat nåt ur den? Andra bra kokböcker att tipsa om?
                         


Sköna söndag!

Mmm..! Nyrullade bollar och kaffe så här på förmiddagen en träningsfri dag. Supergoda! Och bra näringsvärde. Lägger upp recept snart!   Nu!

För 17 stora bollar, släng detta i mixern;

10 dadlar
4 msk jordnötssmör
3 msk gojibär
2 msk pumpafrön
15 mandlar
1,5 msk kakao
1 dl proteinpulver (choklad)
2 äggvitor
1-2 msk vatten om det behövs för att få smetkonsistens

Går bra att rulla dom i nåt (kokos, kakaonibs, kanel etc...) också men för mig var det tillräckligt bra såhär. De smakar choklad och gott! Perfekt till fikat på jobbet när man vill äta nåt lite bättre än Ballerinakakor och kanelbullar. Dessutom ser de nästan onyttiga ut också, så slipper man bli ifrågasatt ;-)

Näringsvärde: ca 50 kcal per boll, där 40% är kolhydrater, 25% är fett och 35% är protein. Helt okej, eller hur?! 

Veckan som kommer bjuder på en massa spännande saker som att hålla i afrodans för kollegor, instruera yoga för elever, starta eget-kurs, besök hos vän i sprillans nytt hus, massage, lite jobb och så en massa massa träning!

Planering för hela familjen ska göras nu, och ni kan ju bara tänka er min packning på tisdag; gymet, jobbet, afrodans, konferens, kurs och sen hem vid nio för att packa upp och packa nytt...

Vad har ni för planer för veckan?

                         


Dagens övning - tricepsstretch

Det finns övningar för ben/rumpa och övningar för överkropp, men hörrni, det finns ju stretchövningar också! Så idag blir dagens övning en sådan.


På gymet idag blev jag återigen påmind om det där med stretch då jag såg en lång slank tjej som sträckte och tänjde, töjde och bände, huuuuuur länge som helst! Jag var bara tvungen att gå fram och berömma henne för hennes ihärdighet och faktiskt körde jag lite extrastretch även jag när jag kom hem. Därav bakgrunden, det ser inte ut så här på mitt gym direkt ;-)

                         
Finn ett fel - Helena har helsvarta kläder! Inte ett endaste mönster så långt ögat kan se... :-)

Även hjärnan var på högvarv under passet idag och jag kom på hur jag ska göra för att inte behöva köra så långa pass, och dessutom lägga lite extra krut på rumpan (den platta ni vet...). När jag gjorde planeringen för januari var jag ju inte säker på hur jag skulle reagera på jobbstarten så därför "säkrade" jag lite genom att "bara" planera in tre gympass/vecka och ett hemmapass.

Nu efter första veckan känner jag mig dock piggare och gladare än någonsin! Hur mycket jag än älskar mina barn är det skönt att två dagar i veckan få lite input från något annat. Träningen rullar ju på och jag kommer fortsätta med mina morgonpass. Och alltså utöka till fyra pass istället för tre och lägga om uppdelningen lite.
Ben+axlar
Rygg+biceps
Ben+mage
Bröst+triceps

Alla pass borde hinnas med på de 50 minuter jag har på mig på morgonen, och inget pass blir ett maraton. Därtill får benen och rumpan extra mycket jobb. Hemmaflåspasset fortsätter jag med, och i mån av ork och tid även ett lågintensivt pass. Dock, det är styrkan som kommer i första hand!

Känner mig vrålpeppad och längtar redan till nästa pass!!

Har också kollat upp det där med chins/pullups och nu har jag det "enda rätta svaret" ;-) Kolla!
Morgonpigg och fräsch som en nyponros ;-)

Checkar rubrikerna i morgontidningen innan jag hugger in på gröt med jordgubbar, keso och mandel. När jag tinade gubbarna tänkte jag på hur härligt det är när jag om sex månader plockar färska bär i trädgården till morgongröten. Den som väntar på nåt gott..!

Gymet blir på förmiddagen. Långa passet idag, bröst, triceps och axlar. Laddad med snabba kolhydrater sen igår så det blir tryck i dagens pass! :-)

Nu ska jag äta gröt, läsa tidning och lyssna på Bolibompa och diverse leksaksljud, kompat med stora A:s gitarrkonsert. Eller 'otarr' som hon kallar den :-)

                     

Uppdatering: Modernt värre! Uppslag om den "nya trendiga gröten". Det enda jag skulle vilja ändra är väl det där Skippy jordnötssmöret. Välj ett utan tillsatt socker!
 
                        


Är du en konstnär?

                          

På den här pizzabiten (ja, den som ligger där till vänster, bredvid alla fina veggies) finns inget nyttigt. Det är en sån där pizza som ganska normalt intas i en vanlig familj en ordinär fredagkväll. Och idag äter jag den. Med nöje! Jag har inte ändrat något. Inte bytt ut osten till en mager variant, inte skippat degen och gjort egen, salamin är "fullfet" och jag har överhuvudtaget inte funderat på hur mycket (eller lite) protein den kan tänkas innehålla. Nu ska jag försöka förklara varför jag gör det, fast jag egentligen inte tycker att den ens är godare än "min egen nyttiga" pizza. För att jag idag bättrar på min lite gråa nyans.

Det där med maten är ju en känslig fråga för ganska många och då särskilt tjejer. Vi har en tendens att göra oss själva en björntjänst genom att måla in oss i ett hörn och sedan stå där och stirra med tom blick funderandes på hur det kunde bli så här och vad man ska göra åt det.

Så här ungefär; Tänk dig en skala mellan ett och tio där tian är den som äter tre limpmackor med smör och ost, ett glas oboy och lite smågodis till middag ett par tre kvällar i veckan och där promenaden till bussen räknas som träning, medan ettan är den som aldrig någonsin skulle ens närma sig vitt bröd, socker eller något annat än protein, kosttillskott och såklart gymet.

Du har varit en klassisk åtta, kanske en nia framåt helgen. Nu ska du en gång för alla "ta tag i dig själv" och du börjar dra bort. Mer och mer och mer. Dina matvanor ändras drastiskt, du äter inget av det du tidigare älskade och det mesta handlar om förbud. Kanske tar du till en pulverkur? Klart man går ner i vikt av att inget äta, men VAD är det man förlorar, egentligen?

Du lägger till mer träning, vardagsmotionerar så mycket så grannarna tror att du tröttnat på familjen eftersom du så ofta är ute och går, glömmer bort att umgås med vänner och fredagsmyset består av en lightcola och kanske några nötter. Osaltade såklart!

Vad händer? Efter en månad eller två tröttnar du. Livet var liksom inte roligt längre. Visst, du tappade kanske en del i vikt men samtidigt kände du dig orkeslös (för lite mat och energi) och oengagerad (för lite variation) och träningspassen är du ändå aldrig nöjd med, hur du än kämpar och sliter. Du ger upp, känner dig misslyckad och går snart upp dina kilon (och några till) igen. Du har inlett den klassiska jojobantningen.
 
Att hoppa flera steg på skalan på en gång är kanske inte det smartaste? Möjligtvis hade det varit bättre att bli en femma, och för alltid stanna där? Eller sakta men säkert förändra sina vanor till något bättre men samtidigt hållbart. Tänk på att ju mer du drar bort desto svårare blir det att gå tillbaka till "ett normalt liv".

Tänk igenom vad det är du vill uppnå, skriv ner dina mål och vad du tror krävs för att nå dem och bestäm dig för om det verkligen är värt det. Jag blir så ledsen varje gång jag läser eller hör om någon som "gått för långt", "målat in sig i hörnet" och kanske till och med hamnar i det förbannade anorexi/bulimi/ortorexi-träsket.

Livet är inte svart eller vitt utan det handlar om att hitta sin "egen gråskala" där man är bra för det mesta men också lite "dålig". Ganska mycket vit men också lite svart, helt enkelt grå.

Var rädd om dig själv, tänk långsiktigt och satsa på något du kan leva med i längden, inte bara nästa vecka. Lova mig det!

Trevlig fredagskväll och helg på er allihop!


Dagens övning - enbensmarklyft / draken

Som jag påpekat tidigare, svenska språket är väl fantastiskt?! Sätt ihop hur många ord som helst och tada..! Ett helt nytt ord uppstår.

                 

Den här övningen är bra för balansen, baksida lår, rumpa och mage, och när man väl övat in den kan man lägga till vikter eller hålla i en kettlebell. Eller två till och med, om man har tillräcklig kontroll.

Stå i grundposition, det vill säga med bra hållning och aktiverad core, lyft ena benet litegrann och fäll sedan kroppen framåt. Rörelsen sker i höften och du ska sträva efter att hålla rygg och det utsträckta benet rakt. Spänn magen! Ju starkare core desto lättare blir det att hålla balansen. Gå tillbaka till utgångsläget och upprepa utan att sätta foten i golvet. Gör tio-femton repetitioner innan du byter ben och fokusera hela tiden på att försöka hålla balansen. Att fästa blicken på en specifik punkt kan hjälpa.

På bilden håller jag armarna lätt utåt sidorna och du kan börja så för att hitta balansen och spänningen i coren. När du gjort det kan du i startpositionen hålla armarna rakt fram och som jag skrev hålla i en kettlebell/viktplatta. Armarna går då ner mot golvet när du fäller kroppen framåt.

Rehab!

Fick tips på en ny övning av massören igår. En övning som tar jättebra på "den där muskeln man inte trodde fanns" och som ofta behöver tränas upp på oss tjejer/kvinnor.

                         

Lägg dig med ryggen mot väggen, ända intill, och lyft sedan benet upp och ner. Försök hitta den där lilla muskeln och fokusera på vad du gör. När du hittat den, repetera ytterligare tio gånger. Bränner sköööönt! Kan med fördel göras varje dag om du har problem med t ex rygg eller vet med dig att du är ojämn och har spänningar som kommer sig av att du snedbelastar. Jag kommer köra den varje dag nu ett tag framöver, och då bara min otränade sida för att se om jag blir mer likvärdig framöver och slutar kompensera den eftersatta sidan med den starkare.

Anledningen till att du ligger tryckt mot väggen är för att veta att du lyfter benet rakt och inte lutar framåt/bakåt. vilket jag gör eftersom jag är sne och då lyfter snett. Enkel ekvation!

Ren och skär stöld!

Fredag den trettonde! Är ni skraja för olycka och otur idag? Inte jag så värst, men jag är rätt skrockfull av mig. Har till exempel ALDRIG gått under en stege i hela mitt liv! Tar andra vägar om det går, eller stannar helt enkelt kvar där jag är tills stegen flyttats. :-) Möttes dock av en svart katt som korsade gatan på väg till gymet i morse. Tolkning?!

Jag skrev ju redan förra fredagen att jag hade högt flygande planer för denna, första fredagen i mitt "nya liv" som mammaledig OCH arbetande. Tanken var att ta med kidsen på frukost på stan. På väg till gymet passerar jag nämligen detta...

                                             


Och fyra-fem till caféer/fik/konditorier på ett ungefär. När jag är på väg hemåt eller till jobbet efter passet avundas jag alltid de som sitter där innanför och myser med sina smarriga frukostmackor så jag planerade helt sonika in detsamma för mig till idag. Lite andra saker dök dock upp så istället fick jag ordna mig en egen liten buffé här hemma. Köpte med mig godaste surdegsbrödet hem och det ska jag leva på hela dagen idag! Älskar't!!! (Förlåt Lotta om jag läskar dig?!)

                                                     

Så nu är det verkligen både fredags- och fridagsfeeling här! Lovely!

Morgonens pass blev Olgas senaste killer, lite modifierat, som vanligt. Ser inte alls jobbigt ut på pappret, men låt inte det lura er... Att gå på full lutning med hastighet åtta var nästan livsfarligt! Snacka om att stå på ruinens brant, fast bakåt om ni förstår vad jag menar... Hälarna slickade kanten på bandet ett flertal gånger! Avslutade med Elbes magcirkel och liiiite stretch. Inga egna påhitt idag alltså, men hårt blev det ändå.

Hoppas ni får en riktigt bra fredag/fridag och att ni tar i utav bara sjutton när ni dansar ut granen, vardagsmotion som heter duga! ;-)
Den gordiska knuten

Ja, kommer ni ihåg Alexander den store och den där härvan av rep eller vad det nu var? Den som lyckades lösa upp knuten skulle enligt en spådom bli herre över Asien. Alexander slet och drog, kämpade och tragglade men lyckades inte lösa knuten. Till slut högg han av ren ilska och frustration sitt svärd igenom den och vips så var problemet löst! (Nja, jag kom inte ihåg riktigt allt detta från historielektionerna i grundskolan, men jag mindes att det var nåt med "Gordon och nån knut", och resten gick ju att googla fram...)

Ungefär som Alexander den store kände sig nog min massör ikväll. Ja, det var jag som var knuten...

Hon frågade mig om problemområden innan vi satte igång men jag ville inte säga något. Jag tycker det är skönt att se vad de hittar och känner, utan att jag nämnt något innan. Som ett litet test på deras professionalitet ;-) 

Efter tre minuter frågade hon mig (utan att veta något om mig, om jag ens har barn eller vad jag jobbar med): "Bär du ofta runt på barn på höften?"

Jovars....

Knutarna började långt ner i sätesmuskeln på vänster sida och sträckte sig upp till... nacken! Det kändes ungefär som om att ingen muskel i hela min rygg satt där den skulle... AJ! Muskeln på baksidan av ena låret ville inte alls vara med heller, protesterade och spände sig och vägrade samarbeta så där fick hon helt enkelt "sätta svärdet i mig"...

Ja, ni förstår. Jag som sett mig som den där "hälsosamma typen" som går på behandlingar och tar massage titt som tätt insåg att sist jag var iväg var... sex år sedan! Inte konstigt att knutarna var rätt rejäla alltså. Nu ska det dock bli andra bullar! Ny tid bokad nästa vecka, och återigen blir det övningar för "den där muskeln man inte trodde fanns" eftersom det är svagheten i den som gör att jag slår knut på mig själv.

Lite omläggning i schemat imorgon också. Cardio OCH STRETCH istället för styrka, för att få tillfälle att njuta av den här mjukheten åtminstone en dag till :-)

Nu är det Olga på tv. Vad tyckte ni om gårdagens / dagens program? Jag kan säga såhär, jag förstår att ni som är frälsta fäller en tår då och då. Godkväll!


Omvända chins i smithmaskin (eller nåt...)

                   

Det finns chins och så finns det pull-ups, och det som skiljer dem åt är hur man håller händerna, om man har handflatorna mot sig eller från sig. Det råder visst lite delade meningar om vad som är vad när man surfar runt / tittar i böcker men de flesta brukar säga att chins är då man hänger i en stång och drar sig upp, med handflatorna från sig. Här har jag omvänt grepp, och har valt att kalla den omvänd chin således. Ska dock se om jag kan hitta den "riktiga" källan till namnen för att verkligen bena ut vad som är vad. Det verkar dessutom skilja sig mellan USA och vad vi i Sverige kallar det. Lurigt!

Jaja, det här är allafall en bra övning som funkar att göra i en vanlig chinstång om man är stark, eller i en sådan maskin där man kan få lite hjälp, där man har knäna på en platta, eller så här, i smithmaskinen! Tänk på att hålla kroppen rak och fin och sänk dig upp och ner tills du inte orkar mer. Sluta innan du tappar greppet och dimper ner i golvet ;-)

Biter bra i biceps och involverar även fler muskler såsom rygg och bröst. Testa!

EDIT: Så här ligger det till, det verkar bli en följetong av detta, för vilket svar man får beror nämligen på var man söker det. Enligt maskinen på gymet samt amerikansk litteratur:

Chins = handflator mot dig (som jag har på bilden, således gör jag chins, inte omvända chins). Supinerat grepp. 
Pullups = handflatorna ifrån dig. Pronerat grepp.

Därtill kan du ha wide (brett grepp), narrow (smalt grepp) eller parallel (handflatorna mittemot varandra, om du håller "där inne" liksom).

MEN; i Sverige envisas vi med att säga att allt heter chins, hur man än gör. Så enligt svensk litteratur gör jag chins eller omvända chins, vilket ni vill.

Visst blev ni klokare av detta?! ;-)

Vill ha!Den här står redan på min önskelista inför nästa jul. PUTRUMPAN! Snälla snälla träningstomten, om jag lovar att göra mina benböj och utfall var dag, kan du ge mig mig den då?! 

          You can have results or excuses. Not both. Get more fitness motivation here

Texten under bilden löd "You can have results or excuses, not both". Så sant...

Dagens

Dagens gympass, nej 'torkrumspass' menar jag förstås, avklarat. Med fullt fokus! Ja på att se till att lilla B inte åt upp halva gymet, tog mina skosnören när jag gjorde mountainclimbers eller tryckte bort låtarna på datorn... Fokus son fokus ;-)

Måhända imiterar hon min nyårsdans här?! ;-)

Nu blir det GRÖT!!! Som jag längtat! Har ni kört ert pass idag? Hemma eller på gymet?


Dagens övning - benspark

En riktig klassiker på gymet, bensparken. Går att variera genom att köra med ett ben i taget. Mycket bra, särskilt om man behöver träna upp så att man får jämnstarka ben. Det är annars lätt att det ena benet får ta i mer när man kör med båda och är lite starkare på ena sidan.

                               

Ja men titta så mycket roligare det är att köra med ett ben än med båda! ;-)

Slut på arbetsveckan för min del nu. Trevligt! Bara dagisinskolning på agendan imorgon, ja förutom träning, storhandling, tvätt och annat pyssel, och MASSAGE förstås! Imorgon tar jag paus från gymet en dag och kör hemmaflåspasset. Det tar faktiskt emot lite att träna hemma nu när jag vant mig vid att gå till gymet. Särskilt det där med att ha barnen omkring sig hela tiden, och inte kunna fokusera fulllt ut på sig själv. Men det blir en bra utmaning för hjärnan, att köra järnet och fokusera trots en del "störningsmoment" runtomkring :-)

Testade Bettys broccoligratäng med stekt kalkonbacon till middag. Mycket bra, men nästa gång ska jag vara lite mer generös med kryddorna!

Ikväll är jag väl "så illa tvungen" att titta på Olga. Jag verkar vara den enda som inte är frälst i det där Biggest Loser? Jag har faktiskt aldrig ens sett ett helt program, men nu kan jag inte låta bli! Måste ju se Olga och bilda mig en uppfattning om hur hon är in real life. Spännande..! Kanske sitter jag här varenda onsdag framöver och låter tårarna rulla, som jag förstått att ni andra gör?! :-) 

Ni ska väl titta?!Ny favorit!

Efter alla era frukosttips har jag faktiskt vidgat mina vyer. Eller har jag det? Jag har kanske egentligen bara bytt från gröt till en ny favvo?

Keso/kesella/yougurt blandat med hallon och sen toppat med en deciliter hemgjord müsli. Surfade runt lite på Annies sida och utgick från ett av hennes recept men ändrade lite efter vad just mitt frö- och nötskafferi hade att bjuda på. Så här blev det:

1 dl vardera av mandel (körde snabbt i mixern), solrosfrön, krossat linfrö och kokos.
0,5 dl vardera av psylliumfrön & kakaonibs
1,5 dl av nån nöt- och bärblandning köpt på ICA
3 dl rågflingor (mest för att dryga ut dyrgriparna lite och bidra med lite mer kolhydrater)
Lagom mycket kanel

Gojsa ihop allt med 3 äggvitor, tryck ut på bakplåtspapper på plåt. Ringla ev över lite honung eller agavesirap. "Rosta" i ugn på 200 grader en kvart eller lite längre. Rör om då och då.

Häll allt i en burk och lyxa till det extra mycket med tranbär, goji och pistagenötter.
Yummie!!

                      

Bodyscanning

Jo igår fick man ju testa en sån där "den här mackapären talar om precis ALLT om dig och hur du lever"-våg gratis på mitt gym. Sist jag gjorde det var fyra år sedan, och då var jag 12 år i metabolisk ålder om jag inte minns fel. Jag har åldrats en del sen dess, rätt skönt. Jag menar, vem vill vara 12?! Det är faktiskt lite väl ungt för att ha man och två barn!

Man tar av sig strumporna och hoppar helt sonika upp på vågen, håller i två handtag och sen scannar den igenom din kropp och spottar ut några siffror.

Nu är det så fiffigt att man kan ställa in om man är "motionär" eller "elit" vilket ger lite olika förutsättningar. Varför vet jag inte? Jag borde väl ha samma andel muskler oavsett om jag säger till maskinen att jag går till gymet tre dagar eller fem dagar i veckan? Men nejdå, mina resultat skilde sig åt en del. Skumt...

Det här resultatet är också väldigt "ögonblickligt", det vill säga det är nu och här och imorgon kan det visa något annat. Fast det lär väl inte skilja alltför mycket skulle jag tro. Kvinnan som gjorde testet på mig sa att vissa personer (som strävar efter att gå ner i vikt och tappa fettprocent) går och scannar sig varje vecka, men det tycker jag låter onödigt! Ska jag göra det igen väntar jag till efter min "muskelbyggarperiod" för att se om det blivit någon skillnad. Fast ärligt talat tror jag inte att jag gör det för pengar. Känns inte tillräckligt pålitligt.

Har ni testat? Har ni testat andra varianter på kroppsfettsmätning? Vilka? Vad rekommenderar ni?

Så här blev mina resultat, första siffran är om jag är motionär och andra är om jag anser mig elit;

Vikt  57,3 / 57,5

Fett%  17,6 / 12,9 (väldigt stor skillnad!!)

Vatten  60,7 / 64,7 (perfekt enligt testkvinnan)

Inre bukfett  1 / 1 (bästa på skalan)

Muskler i kilo  44,8 / 47,5

Muskelfaktor  8 / 8 (det högsta är 9)

Metabolisk ålder  17 år / 17 år (5 år äldre på 4 riktiga år alltså, ska det tolkas som att det går utför nu?!) ;-)

Japp, vad tror ni? Stämmer det? Fettprocenten skiljer sig ju väldigt åt! Jag föredrar att se mig som motionär, för då är fettprocenten lite högre och inte så galet låg som om jag är elit. Men som sagt, vad är egentligen den rätta siffran då?

Man kunde också se hur musklerna var fördelade och om man var starkare på någon sida, men det skilde knappt något på mig så det var ju bra. Man fick också veta hur många kilo muskler man hade i armar/ben och bål, men det skrev jag nog inte ner för jag hittar det inte nu.

Jag fick också veta att ett kilo fett bränner 4-5 kalorier / dygn, medan ett kilo muskler bränner 28-30 kalorier / dygn. Skaplig skillnad!

Spännande och lite intressant, men pålitligt? Nja, jag vet inte...


Helt allena

Tog mig till gymet på pumpad cykel idag. Inga missöden än så länge alltså!

40 minuter lågintensivt på crossen avklarat, på ett helt tomt gym!! Var är alla morgonpigga träningsmänniskor?

Lite snabb stretch och sen sista arbetsdagen för denna vecka. Keso/kesellablandningen väntar som vanligt i väskan.

Glöm inte boka er behandling idag ;-)

                     


Dagens övning - smal armhävning

Sitter och äter frukost, nej middag menar jag. Fast precis som frukost egentligen. Egentligen gillar jag inte att äta "mackmiddag" men ikväll orkade jag bara inte laga mat så det fick bli vad som fanns att fixa snabbt.

Keso/kesella/yougurtblandning med hallon och egen müsli, massa kokta ägg på surdegsknäcke och en kopp te. Mycket protein och helt okej ändå. Fast inga grönsaker ser jag nu!! Tur jag åt för en hel armé tidigare idag då...

Dagens övning blir en basic en. Smal armhävning kort och gott. Tuff, tung och teknik kan väl sammanfatta övningen. Tar bra på biceps, triceps och bröst. Kräver en stark bål så sätt genast igång med era plankor nu! ;-)

 
                      

Dagens bästa!

Nu ska jag ta mina fyra väskor och slira hemåt på punkacykeln. Skulle bara berätta dagens bästa: tid för helkroppsmassage bokad! Torsdag kväll, den längsta och hårdaste behandling som fanns. Kan inte tänka mig en bättre belöning som avslutning på första arbetsveckan!

Har ni också något ni 'borde' göra? Fotvård, massage, klippning? Boka nu, det är ni värda!!

Och som om det inte vore nog, nere på gymet för att hämta grejorna sen imorse, och då erbjuds gratis 'bodyscanning'! Självklart testade jag mig. Redovisar resultat sen!


Men de är ju så nyttiga..?!

Titta vad jag hittade i lokaltidningen idag! Det är ett tema om övervikt, och tydligen är vårt län bäst/värst i övervikt.

Digestivekex - äter du två om dagen, torra utan något på, går du på sikt upp i vikt lika mycket som den som väljer kanelbullen! Två kex dagligen i en vecka motsvarar en pizza i kaloriinnehåll! Eller 40 tomater.

Valet är ditt!

                          


Bilar alltså..!

Imorse behövde jag inte skrapa rutorna! Bilskrutten ville nämligen inte ens starta...

Bara att släpa upp den gamla opumpade cykeln ur källaren, lasta på alla fyra väskor och slira iväg till gymet. Det var kanske ändå tur att det kommit ett lager snö under natten, för då kändes det inte att det var i princip punka på cykeln...

Väl framme på gymet behövde jag knappast värma upp efter den tunga vingelturen dit, alltid nåt!

Tungt benpass, om än något modifierat pga tidspress. Avslutade med en snabb och 'spänstig' ;-) tabata med djupa benböj och upphopp. Puh..!

Nu på väg till jobbet, längtandes efter keso/kesellamixen med müsli som ska intas så fort jag är på plats.

Har ni hunnit med dagens pass ännu?!

Först lite trött, men sen så... :-)

 

 


Dagens övning - dips med fötter på boll

Dagens övning är en av mina favoriter!

Faktiskt gillar jag bäst att träna rygg, triceps och ben. Hela baksidan alltså. Och det har alltid varit så! Bröst och biceps gör jag mest för att inte bli helt oproportionerlig (fast på sistone har jag hittat övningar jag gillar men det är ändå inte samma som baksidan).

Är det inte väldigt konstigt då att framsidan är den mest muskliga och tränade hos mig?! Kanske får jag vända på det, börja gilla framsidemusklerna mer, så kanske den där förbaskade rumpan tar och växer till sig och ryggen blir mer tonad?

                

Att tänka på; håll ihop armbågarna så att de inte sticker iväg ut åt sidorna! Håll kroppen nära bänken, rumpan och ryggen ska snudda vid den. Inget stort glapp mellan dig och bänken alltså!

Dips kan vara tungt för axlarna om du går för långt ner så var lite försiktig så du inte skadar dig! Självklart kan man ha fötterna på golvet eller på en annan bänk, men bollen ger en liten extra tvist och du får även träna balansen!


Just nu!

Nämen..! Andra vändan på gymet idag.

Funderar på livet bakom bollen :-)

                       

Uppdatering: Lämnade träningskläderna på gymet i morse för att slippa släpa, och när jag gick dit för att hämta dom efter jobbet kändes det ju onödigt att inte köra en vända till. Jag menar, jag var ju ändå där och kläderna hängde redo i skåpet (lite svettiga, men äsch...). Dessutom var det skönt att rensa skallen efter första arbetsdagen!

En kvart på cykeln inklusive en hård tabata, femton minuter på crossen med tungt motstånd och sen plankornas plankcirkel! Och må ni tro, inte var jag trött efter det heller så då blev det en burpee-tabata på det! Måhända får jag äta upp det imorgon bitti när klockan klämtar för benpass... :-)

Och vet ni vad? Gina-byxorna har redan gått sönder!!! Damn it! Jag älskar dom, så jag är faktiskt beredd på att gå dit med dom och kräva ett par nya, det är väl inte mer än rätt?


Kli..?

Fick en fråga av en läsare angående kli och annat. Alltså sånt kli man använder när man bakar. Vad är vad och vad skiljer dem åt? Det är inte helt lätt det där, att hålla koll på alla olika fröer, mjöl och gryn men här kommer en beskrivning av några av dem...

                               


Kli - de delar av kornet som avskiljs från mjölet vid siktning. Oftare mer proteinrikt än mjöl. Rikt på fibrer och mineraler.

Kostfiber - finns olösliga (passerar magsäcken utan att brytas ned, bra för tarmarna) och lösliga (påverkar ämnesomsättningen positivt, kan sänka kolesterol mm).

Vetekli - gjort av vetets skaldelar, 40% kostfiber.

Kruskakli - som ett grövre vetekli, innehåller 50% kostfiber.

Havrekli - gjort på havre som skalats (skalet är oätligt) och sedan ångpreparerats. Innehåller 18% kostfiber.

Vetegroddar - det som finns inuti vetekornet. Innehåller massa nyttigheter, näringsämnen och fibrer.

Dinkelmjöl - kallas också spelt. Gjort på en gammal vetesort, som har en annan glutenstruktur än det vanliga vetemjölet. Högre proteinhalt och således bättre mättnadskänsla.

Durummjöl - en hård vetesort med starkt protein, används till pasta och till viss del även i bröd.

Grahamsmjöl - här har man använt hela vetetkornet, alltså både grodd och kli.

Bovete - INTE ett sädesslag (en katt bland hermelinerna således). Har alltså inget med vete att göra. Är glutenfritt. Utvinns ur en växt som är släkt med rabarbern. En ört. Rikt på mineraler.

Puh... Jag tror det får räcka så länge. Det finns såklart fyrtioelva till gryner, mjöl och kli men de tar vi någon annan dag!
Pigg, glad och ivrig!

Min matpåse och jag, alldeles ensamma på torget. Ivriga att få komma in på gymet som ännu inte slagit upp portarna.

Lärdom: åk fem minuter senare eller vänta i bilen. Brrr..!

Aminosyrorna har nog fryst till is snart och den kropp som nyss var varm av all bilruteskrapning liknar mer en isig stel gestalt.

Men nu så! Äntligen! Nu ska här supersetas, dropsetas och köras effektivt en timme.

Träning före jobbet, God I love to be me again! Mammaledig är 'kul' det med men nu får jag det bästa av allt. Yeah!

På återseende, ha en bra dag!


Några ord på vägen.

Känner du dig lite ur gängorna? Som att du är i ofas med dig själv? Svullen, tjock, pösig och allmänt ur form? Fast du ätit såååå himla bra och tränat såååå mycket? Du är inte ensam!

Se tillbaka en månad: För trettio dagar sen var det luciatider och kanske var du på barnens luciatåg? Eller fikade med kollegorna när chefen bjöd på pepparkakor och lussebullar. Kanske blev det några pepparkakor till kaffet ett par dagar i rad när burken ändå stod där.

Sen var det ju det där med glöggmys hos bästa vännerna. Lite adventsfika på kontoret. Julpyssel med barnen. Pepparkaksbak och årets första julmust.

Därefter kom så äntligen julafton. Fast innan dess förstås ett par socker- och kolhydratstinna julbord med jobbet eller släkten. Några dagar före dopparedan kom också maken hem med den årliga chokladasken från jobbet som ju gärna ville öppnas och provsmakas. Men sen så, äntligen julafton med alla dess gottigheter. Och juldagen. Och annandagen. Familjemys och släktkalas och rester hit och dit.

Ett par mellandagar som kanske kanske gick tillbaka till det mer normala i kost- och träningsväg, för att sen avbrytas av årets största (mat- och dryckes-) fest. Nyårsafton! Snittar, skumpa, trerätters och tryffel till kaffet. Några glas vin och en cognac. Dagen därpå? Kanske en pizza, lite godis eller resterna av snacksen för att döva tröttheten framåt kvällskvisten.

Sedan har det rullat på. Långtifrån alla har kommit tillbaka till jobb, verklighet och rutiner. Många befinner sig fortfarande i detta "helg hit och dit-ruset" och allt vad det innebär. Andra mattider, stängda gym, släktmiddagar hos tant Greta som inte alls förstår varför du inte äter potatis, julgransplundringar och "nu måste vi äta upp alla rester-fester"...

Och du undrar varför du är svullen och uppblåst?

Lugn bara lugn! Ge kroppen en chans. Nu har du skojat med den till och från i en månad. Gett den gottis när den velat ha, och ibland när det inte velat ha men du "varit tvungen". Låt den nu få lite tid att återhämta sig! Inget är förstört, inget har gått förlorat. Du har bara gängat ur dig själv lite.

Gör kloka val. Välj ren och bra mat. Träna som du brukar, varken mer eller mindre. Försök inte trolla! Du har gett den en månad att dega till sig lite, låt den då få en månad att strama upp sig igen! Jämför med att vara gravid då man brukar säga "9 månader upp kräver 9 månader ner". Okej?!

Nu när festligheter och helger äntligen är till ända, var smart! Inga panikbantningar, detoxkurer, träningsmaraton eller andra konstigheter nu. Lova det!

                                   
                                             Om en månad kan du knäppa igen! Tur det är en mild vinter ;-)Dagens övning - benböj med fot på boll

Här kommer nu den allra första (av många) dagens övning! Jag kände för att börja med en ganska klurig övning som kräver mycket balans och där man har hjälp av en stark bål. Man kan såklart göra enklare varianter, men det får ni se bild på en annan dag.

Nu sparar jag dessa under kategori "Övningsbank - ben/rumpa" respektive "överkropp" så kan ni gå in där och dels få inspiration till några nya övningar kanske, eller för att kolla vad det är jag egentligen gör när jag skriver "burpee", "smal bänkpress" och "omvända chins i smithmaskin"...

                      
Ha en fot på bollen, hitta balansen och gör sedan benböj. Sakta och kontrollerat! Är ni redan superduperstarka, kontrollerade och har balans som en lindansös så släng upp en vikt på axeln också, för att utmana er lite mer!


Godmorgon söndag!

Hela familen slumrar utspridda på olika platser i huset. Jag myser med gröt (ja, idag igen... Men imorgon ska jag äta keso/kesellablandning, jag lovar!) och te framför Nyhetsmorgon där en raw food-expert håller låda och mixar spenatsmoothies medan trendexperten spår framtiden. Nyckelord för 2012 är motion, wellness, hälsa och måbra enligt trendkillen! Vidare säger han att vi kommer att få se nya stjärnor, en ny Susanne Lanefelt kanske? Använda pilatesbollen som kontorsstol, yogamattan som bordsduk (nja...). Ja, det är ingen hejd på hur trendiga vi här är, redan! Inspirerande en trött och grå söndagmorgon!

Innan jag släpade mig ur sängen i morse läste jag grundligt igenom vartenda recept i LCHQ-boken och jag kan helt ärligt säga att det bara finns ett enda recept jag inte kan tänka mig att göra! Ett enda! Förstår ni vilken kanonbok?! Det jag inte tänker testa var nåt med lammracks för jag varken kan laga det eller gillar det. Men i övrigt, perfekta middagar där det bara är att lägga till kolhydrater i form av ris, pasta, potatis, gryn eller vad man nu vill ha om man nu vill ha. Nu är det jag som byter favoritkokbok från "Husmorsorna" till denna! Paulún is the new God...!  ;-)

Idag blir det till att förbereda matlådeväskan inför morgondagens JOBBSTART! Gymkläder ska läggas fram, jobbkläder packas, lite smink och sånt där annat tjafs. För en som är ovan kan detta komma att ta hela dagen...
 ;-)

För att allt ska rulla på enkelt och smidigt finns det en oerhört viktig ingrediens; PLANERING! När klockan ringer på morgonkvisten ska allt vara förberett så att man inte kan komma undan eller behöver bli irriterad för att allt tar tid.

Morgondagens matintag kommer se ut så här på ett ungefär:
05.30 Aminosyror
07.00 Proteindrink och banan i omklädningsrummet
9.30 Keso/kesella med müsli, lowcarbsmörgås med skinka (egentligen för sen frukost, men konferens hela dagen och då är det bara att anpassa sig till schemat...)
12.00 Tacopaj, sallad & avocado
15.00 Fika (antagligen den obligatoriska ostfrallan på vitt bröd, för min del chogladmuffins x 2)

Sen hemma blir det väl vanlig middag och kvällsmål, men det behöver jag ju inte släpa fram och tillbaka till jobbet, och tur är väl det, tillräckligt många lådor och pytsar ändå ;-)

Eftersom detta är första jobbveckan och jag inte vet riktigt hur urlakad och trött jag kommer vara blir träningsplaneringen lite svävande denna vecka, men styrka på gymet före jobbet måndag och tisdag. Sen får vi se.

Planerar ni matintaget på jobbet eller är ni mer "go with the flow" och tar det som erbjuds? 

                                                      

Är det måhända jag som ska bli den "nya Susan Lanefelt"? Jag gillar ju färg på träningskläderna, och har säkert några gamla benvärmare i garderoben. Hänger ni på?! :-)

Riktig pajdeg! På mitt sätt ;-)

And the eating goes on and on and on.... Men jag har ockå testkört några kunders upplägg ikväll, så lite energi har väl passerat ut också ;-)

Ett modifierat recept från (den omdiskuterade) boken 'LCHF på mitt sätt'.

                        
25 g smör (eller lite mindre)
1 dl kruskakli
0,5 dl fiberhusk
salt
1 ägg
1 msk vatten
2 msk kesella 1%

Blanda allt och tryck ut i en pajform. Frys 15 min. Förgrädda 10 min i 200 grader. Fyll med vad du vill. I mitt fall tacofärs, jalapeños, salsa och mager ost. Grädda en halvtimme i 200 grader.

Pajskalet blir som på riktigt! Krispigt och gott och håller ihop! Helt enkelt en riktig paj, på mitt sätt ;-)


Aldrig mätt

Jag blir aldrig mätt..!

Dagens fjärde måltid ska precis intas, eller är det femte?!

Gick loco i fruktdisken på ICA förut. Vindruvor, gröna äpplen, grapefrukt, apelsin, banan... Just give it to me!

Fruktsalladen ska nu avnjutas med keso, en stor proteinlatte och ett par skedar jordnötssmör. Är jag fortfarande hungrig efter det ger jag upp och går till sängs!
;-)


Och vinnaren är...


                         

En liten blandning av allt!

Keso och kesella blandat, som bland annat Annie och Smula tipsade om. Smaksatte med lite funlight päron/äpple och hällde sen på lite allt möjligt av det som fanns hemma; blåbär, björnbär, pumpakärnor, linfrö, hasselnötter. Ska nog göra en egen müsliblandning, så går det lite snabbare att bara ösa på.

Till det gjorde jag äggröra på två ägg som Tess föreslog. La det sen på två skivor Nystart (lowcarbbröd) och slängde på några paprikabitar. Kaffe med mjölk och ett stort glas vatten till.

Betyg: Festligt och mycket gott! Saknade gröten lite, särskilt att äta något varmt. Men kaffet och äggröran vägde upp och keso/kesellablandningen kändes fluffig och "ris a la malta-aktig" precis som Smula skrev.

Tack för tipsen! Nu ska jag försöka variera mig lite och inte alltid alltid äta gröt (även om det är gott, enkelt och billigt).


Förresten, ni kommer kanske ihåg min beslutsångest kring det där brödet?! Nu har jag allafall testat tre sorter av LowCarbbrödet Nystart. Det finns en grön påse, den är okej. En blå påse, med blåbär, också okej. Samt en röd påse, där brödet är vitt, och det är faktiskt det godaste. Det innehåller lika mycket fibrer och lika lite socker som de andra (på ett ungefär), men det är inte lika torrt som de andra två. Alla funkar bra att rosta och de är perfekta att ha i frysen och ta fram som lite nödproviant när man inte orkat baka, eller behöver ett snabbt mellis. Släng på ett par ägg eller några skivor skinka. Klart!

Jaha, då får vi se vad den här dagen har att bjuda på... Känns lite som det definitiva slutet på jul och nyår och alla festligheter. Kanske extra mycket eftersom jag börjar jobba på måndag också? 

Vad gör ni idag?Färg!!

I 'nya hemmagymet' med nya kläderna. Lägg märke till hur vi matchat väggfärgen med min tröja. Turkos är helt enkelt färgen som gäller nu..!

Nu ska jag köra loss och fundera ut vilken av alla era smarriga frukostar jag ska avnjuta efter passet!

                      
                        
Uppdatering:
Byxor från Gina, helt okej. Skönt resår i midjan, ganska höga (jag viker ner dem ett par varv), bra passform. De är ganska små i storleken tror jag, jag köpte medium/large. Känns helt okej efter passet och materialet är bekvämt och flexibelt.
"Sport-bh"
från samma ställe, skön och fin färg (neongrön!), dock inget att hoppa runt i. Inte ens när man som jag har nästintill obefintliga lökar kvar efter två kids. Men passar fint för styrketräning. OBS! Kvaliten kan nog diskuteras. Såg att min redan repat upp sig! Det är som små hål (snygg detalj) men dessa verkar alltså ha en tendens att bli som maskor... Inte bra om samma sak händer med byxorna..!
Tröja från Adidas, snygg och bekväm!


Such a perfect day...

Frukost med småkidsen och sen lite förmiddagsfika med sambon. Solig promenad till nya gymet. Ett pass för själen; lågintensivt på crossen, massa massa plankor och en lååååång stretch. En runda på stan som ledde till en del nyheter i träningsgarderoben (tränar i Ginakläderna imorgon och utvärderar sen!). Fika på Espresso House med både lyxkaffe, surdegsmacka OCH mudcake (det chokladigaste av choklad med grädde, ej på bild, hann inte fångas innan den försvann spårlöst...). Nu lite jobb framför datorn med latte, fredagsgodis och doftljus och sen blir det fisksoppa, ett glas rött och På spåret.

Man kan väl knappast ha det bättre?! Hoppas ni har en lika bra fredag och kom ihåg att frukosttipsa mig, så jag har nåt skoj att se fram emot imorgon, och verkligen verkligen måste låta bli gröten! :-)

Två par nya byxor från Stadium, som kostade...24 kronor! Ja, det är helt sant! Tjejen i kassan flinade glatt när jag skulle betala och hon kunde meddela "dessa byxor gick in för 24 kronor, det kan man kalla fynd". Ja, verkligen! :-)

Evil plans and other stuff, anteckningsbok i present från en vän som är "kund" hos mig. Det måste betyda att hon tycker jag gör ett bra jobb, eller?! ;-)
Lästips.

                       

Köpte på mig lite nytt att läsa igår. Bland annat den där LCHQ-boken av Paulun. Det står visst för Low Carb High Quality. Jag brukar säga att jag äter LCGF, Low Carb Good Fat och Pauluns bok kändes på nåt sätt väldigt likt det.

Hittills har jag bara snabbläddrat och tittat på recepten för desserter. Inte för att jag nödvändigtvis ville läsa om desserterna först, men jag läser ofta tidningar och böcker bakifrån, hur konstigt det än kan verka, och då får man liksom ta del av det där gottiga som ska komma sist först. Öhhh...nu hängde ni med va?

I allafall, den ser mycket lovande ut! Desserterna höll "det här måste jag testa nu"-klass. Få ingredienser och bra med protein. Jag får återkomma när jag kommit lite längre i boken (eller kortare, eftersom jag läser bakifrån?).

Maximal Muskeltillväxt - superbra omfattande bok med massa nyttig info om träning och kost och kropp.

LCHF på mitt sätt - också en superbra receptbok, även om vi är några stycken som kan tycka det är lite konstigt att man kan vara både GI- och LCHF-förespråkare på en och samma gång. Enligt författaren är det dock ingen större skillnad på det två, mer än att man äter kolhydrater i den ena och inte i den andra. Typ.

Och, så vill jag bara tillägga att den här dagen började på ett mycket bra (om än lite prestationsångestframkallande) sätt! Smaljeansen, alla hälsobloggares stora förebild, har länkat till min "Gottnyttår-dans" och skrivit några fina ord om min blogg. Tack! Ibland är den bra fin den här cybervärlden
:-)


                                
Same same but different

Och så var det fredag igen då, underbart! Detta är sista fredagen i mitt liv som heltidsledig mamma. På måndag börjar allvaret, men som tur är bara halvtid och fredagarna kommer jag fortfarande vara ledig. Jag har dessutom redan högtflygande planer för nästa fredagsfrukost. You'll see...

Idag är det dock gröt. Grötgrötgrötgrötgröt... Som vanligt. Jag tänker typ varje kväll jag går och lägger mig att "imorgon, då ska jag ta lite yougurt och kesella med bär & musli, eller kanske rosta två lowcarbskivor och ha kokt ägg på, eller varför inte keso med fruktsallad, eller omelett, eller äggröra med skinka, eller knäckemacka med skinka och grönsaker ellerellereller...

Och varenda morgon vaknar jag och tänker "jippie, nu är det dags för gröt!". Vad är det egentligen som händer med mig under natten? Är jag förprogrammerad på att stega ut i köket och börja slamra med kastrullerna för att koka min gröt eller vad är det? Jag har alltid varit en periodare när det kommer till frukost, ätit samma ett tag för att sedan tröttna och byta.

Men nu, nu har jag banne mig ätit gröt VARENDA dag sen slutet av maj. Ja, VARENDA dag. Ska jag aldrig tröttna? Nej, det verkar visst inte så... Den är ju så varm, mättar bra, går att variera i oändlighet och som sagt, mina armar verkar göra den oavsett vad min hjärna säger.

Släng hit era bästa frukosttips nu (helst inte havregrynsgröt då...)  så LOVAR jag att äta en av dom imorgon. Som en liten tävling ;-) Priset blir att ni får se er frukost på bild här imorgon bitti, och så får ni se det som att ni hjälper mig ur detta beroende ;-)

                         image description

Den här bilden är två månader gammal, men idag äter jag EXAKT samma. Skäms på mig!

Min egen lilla Bingo.

Idag har jag spenderat eftermiddagen på gymet. Fast utan att träna. Och tur var väl det för jag orkade knappt hålla ett par 5-kiloshantlar på raka armar... Jag har ägnat mig åt att bli fotograferad. Nu ska det bli allvar av den där "övningsbanken" jag lovade er för ett tag sen. Jag kommer nog att lägga ut en övning om dagen, och sen kommer alla att finnas under just "Övningsbank" i kategorierna. Här på blogg.se funkar det nämligen så att allt jag lägger ut hamnar här i "inläggslistan" och hur kul skulle det vara om jag la ut fyrahundrasjuttiofjorton övningar på en och samma dag?!

Fast i och för sig, nu kom jag på hur jag ska kunna lösa det, utan att lägga ut dom här. Tror jag. Jaja, hur som helst så kommer det snart finnas en tjej med orange topp och rosa knästrumpor som guidar er genom gymet och alla dess utmaningar :-)

Tack C! Jag lovar att du ska få anställning som receptionist/fotograf/inköpsansvarig så fort platsen blir ledig (det vill säga när jag själv säger upp mig)!

Jag har lite funderingar på bänkpress för övrigt. Jag kör med fri stång, alltså inte i smithmaskin. Tycker det känns bättre (och ballare!). Just nu lyfter jag 40 kg (inkl stång, detta tjat om med eller utan stång ;-) ) men skulle kunna lägga på liiite mer.

MEN, problemet är att jag har lite för korta armar för att orka lyfta ner stången från det övre läget, och har jag den på det undre läget får jag liksom vika armarna tredubbla på nåt vänster, för att få in dom under och lyfta upp stången, vilket inte är varken lätt eller bekvämt. Vad göra? Ta med en kudde att ligga på? Köra i smith ändå, om den passar bättre? Eller be nån schysst snubbe att hjälpa mig? Eller helt enkelt ge upp och fortsätta köra på 40 kg, där jag klarar att ta ner stången med armar ihopfällda som en teleskopbatong? Vad skulle ni göra?

    

Hej och välkomna till "bicepscurlskolan". Här är vi alltid glada, för bicepsövningar är det roligaste vi vet. Kom ihåg att hålla spänningen i bålen hela tiden, även efter avslutad övning...
:-)


                                 

Nähä, mitt ansiktsuttryck säger inte alls "ta bilden nu för f-n och hjälp mig sen upp med stången!"


Stång mot pannan - lika farligt som det låter?!

Ja jädrar anamma... Blir det inte träningsvärk (och muskler) av det här så vet jag inte vad... Dagens bröst-triceps-axlarpass var grymt! Lite för långt tyvärr, tog nog 75 minuter och då gjorde jag ändå inga plankor efteråt. Får skippa några övningar, eller göra superset av några för att effektivisera och spara lite tid.

Superset = när man lägger ihop två övningar och kör utan vila emellan, som t ex bröst i kabelmaskin och sen direkt på triceps i samma maskin. Man varvar dom liksom.

Det blev dock ett naturligt bortfall idag, för när jag hade kört tricepsextension (rep man drar över huvudet), sen långa repdrag med lätt vikt/många (jättemånga) reps och dips och det var dags för "stång mot pannan" (man ligger på en bänk och ska föra en skivstång mot pannan) så vågade jag inte ens släppa stången en ynka millimeter bakåt för jag var rädd för att inte orka hålla emot, så jag låg där med den på raka armar ett tag, innan jag gick vidare till axlar :-)

Nu har jag gjort alla tre styrkepassen den här veckan och känner mig nöjd med upplägget. Dock måste jag se till att lägga mer fokus på det jag gör, vilket jag gjorde imorse, för att verkligen verkligen kräma ur allt, samt undvika skador. Kvar den här veckan är "hemmaflåscirkeln" och så tror jag faktiskt att jag kommer lägga till ett lågintensivt pass på crosstrainer imorgon, för att mjuka upp och sen stretcha ordentligt efteråt. Det vill säga om jag ens kan ta mig till gymet... 
                                    
                                            Blir de röda när de växer?!

God (grymgym-) morgon!

Mönstrade byxor, check! ;-)

En snabb koll på dagens övningar, bröst, triceps och axlar. Yeah, let's go!!


Måste ha!
Men hörrni, nu måste även jag tipsa om de här (ganska tydlig rip off på nåt som Stella McCartney gjorde ihop med Adidas har jag för mig, men äsch, det gör inget)!!! Kolla färgen, formen och priset (inget kostar mer än 300pix)! Jag brukar inte handla på Gina Tricot, och är väldigt kräsen när det kommer till träningskläder, men nu tror jag bestämt att jag ska göra ett litet undantag. Vet ju inget om kvaliten men kan tänka mig att det är "vanlig" bomull, men det får duga. Jag får helt enkelt ha dom när jag tränar mina minst svettiga pass. Släpps i butik på fredag. Förhoppningsvis även här i min stad :-)

Vad säger ni? Färg eller svart på träningskläderna? Gissa vad jag gillar bäst?!
Rapport från mitt nya (fisluktande) hemmakontor.

                       


När man arbetar hemifrån får man göra det med en stor proteinlatte och en skål äpple&keso framför datorn, och samtidigt ha fötterna på bordet. Väl?

Vi har slitit här hemma må ni tro, trots vilodag. Gymmet har flyttats ut från tidigare allt i ett källarrummet; "här sover våra gäster-träningslokal-förvaring för allt skit vi inte vill ha egentligen-lekrum-pysselrum" och har nu fått ett alldeles eget utrymme i det som tidigare var torkrum. Ja, vi bor i ett 50-talshus med diverse moderniteter så som frys i källaren, avsaknad av diskmaskin samt bänkskivor i knähöjd. Matkällare OCH ett torkrum! Det ni ;-)

Det där alltiettrummet har nu blivit mitt hemmakontor/gästrum/lekrum (fortfarande ganska många funktioner, dock rent, snyggt och städat) och jag tror ta mig tusan jag ska flytta ner hit omedelbums, jag trivs förträffligt bra här i min lilla vrå, en våning bort från allt stoj och skrik.

Anledningen till att det luktar lite unket här just idag är att det står en kålpudding där uppe och väntar, vilken har förpestat hela huset... Men den smakar ju gott och så länge man inte ska ha kungen på besök så gör det väl detsamma att det doftar som en mindre avfallscentral här hemma?!

Idag avslutar jag med att vara en härmapa. En "dagens kost" coming up;

Gröt med ett ägg (rör i det strax innan gröten är klar) toppat med keso, äppelmos (eget) och mandel (1,5 dl gryn & linfrö, inga småportioner här inte)

2 skivor lowcarbbröd med mandelsmör & skinka, kaffe (och en matsked jordnötssmör, min drog...)

Broccolisoppa & 2 proteinpannkakor med äppelmos och grädde (japp, the real stuff!) Förresten, kalcium kan fungera som stimulans för fettförbränningen, och grädde innehåller ju kalcium (och fett) så då borde det väl gå på ett ut?!

Proteinlatte, ett äpple med keso, kanel & mandel

Kålpudding, broccoli, tomat, sås & lingon (NU!)

Säkerligen nåt mer framåt kvällen, typ kesella & äppelmos (ny favvo), kanske en sked js till...

Behöver jag påpeka att mina muskler fattat grejen?! They want fooooood!!!!Vår?!

Tunn jacka, blå himmel, sol som tittar fram då och då, grusiga gångbanor... Vad är väl detta? Vår?!

Oavsett vilket, I love it!!


Egen!

Papper från Skatteverket med posten idag. Jaha, då var man egen företagare då :-)

Vila var planen idag men jag är så rastlös..! Får se vilken sida av mig som vinner, den kloka som säger 'vila du, det är en dag imorgon också' eller den som längtar till gymet, stretchen, duschen och efterträningsmelliset?

Kanske en kompromiss? Göra allt det där 'efterträningsjoxet' fast utan själva träningen? Den som lever får se...


Smart!

Detta är vad som finns på vår kyl. En lista med familjens veckomeny. Jag planerar och handlar för en vecka i taget, så vet man att ALLT finns hemma och det är bara att välja vad man är sugen på just den dagen.

Bredvid den listan finns min egen lilla lista med tips på bra matlådemat och sådant som går bra att slänga ihop när övriga familjen spontanköper pizza eller hamburgare. Eller när fantasin och inspirationen tryter. Bara att slänga ett öga på listan! (och förstås laga maten då...)

Jag har haft likadant med både mellisar och förslag på bra frukostar, men det har min hjärna anammat nu så det behövs inte längre.

Klistra kylen full med ERA listor, pepp och inspiration så är det ingen risk att middagen blir mackor och te eller Billys panpizza, bara för att ni inte kom på nåt annat. Om ni sen väljer det ändå, ja det är en annan sak, men ibland är det skönt med lite kom-ihåg i pappersform!


Mååååååååååål!

Frukost, lunch och middag. Inga problem. Faller sig ofta ganska naturligt. Frukost med barnen, lunch med kollegerna och middag med familjen. Eller frukost med morgontidningen (utan barn, tyst och lugnt!), lunch framför datorn och middag framför tv:n. Det finns många möjligheter och de funkar bra allihop.

Men sedan då? Det där andra. Det som liksom ska vara mellan målen. När man tänker efter är ju det det allra viktigaste. Mellan målen finns spelplanen, och spelarna, och utan dom inga mål alls. Mellan våra mål finns mellan. Mellanmål alltså. Lite snurrigt, men samtidigt solklart!

Mellan frukost, lunch och middag går det ofta ganska många timmar och blodsockret sjunker. Vi behöver fylla på med något för att inte bli arga bitches, skrikiga mammor eller gråtande sambos. Vad tar vi då upp ur våra handväskor i den kilometerlånga kön på IKEA? Jo, en liten chokladbit. Eller barnens russinpaket. Eller varför inte en liten påse med "nyttiga kex".

Och vad händer? Blodsockret skjuter i höjden, vi blir glada och rusiga en stund för att sedan falla pladask igen. Och så där håller det på. Upp och ner, upp och ner... Inte bra för någon! Som Josefin skrev i kommentarsfältet; En fråga till! Tips på bra mellanmål? Jag tycker det är svårt att komma på bra och goda mellanmål och just därför skippar jag dom och äter istället något mindre nyttigt för att få snabb energi. typ godis. Och där innan har jag blivit ett monster.


Nej, 2012 är mellanmålets år! Nu jädrar ska här "mellanmålas" så det står härliga till! Den första (och enda egentligen) regeln; mellanmålet SKA innehålla protein och fett. Kolhydrater ibland men inga mängder på kvällstid, och se till att välja långsamma. Inga wienerbröd eller krämbullar alltså, trots att de faktiskt innehåller en gnutta ägg (=protein). :-)

 • Skinka och Bregott på grovt bröd
 • Yougurt blandat med kesella/kvarg + bär/äpple, nötter
 • Keso med citrusfrukt, kanel och nötter
 • Knäckebröd med Bregott och kokt ägg
 • LAX! Gravad, ugnsbakad, rökt etc... Som den är eller på knäcke eller rulla den runt nån grönsak!
 • Tomater, spenat, avocado, oliver, morötter, paprika... Gör en liten "plocklåda" att ta av i kylen!
 • Räkor/räkröra (gjord på mager fraiche/kesella/keso och typ lök och kryddor) Ät som den är, eller på en skiva knäcke.
 • Tonfiskröra; mager fraiche/kesella, purjo, äpple, kryddor, citron etc...
 • Soppa! Gör en egen soppa med bra ingredienser utan massa tillsatser, värm på en kopp och ta tillsammans med ett ägg eller varför inte lite fröbröd eller en söndagsfralla.
 • Parmaskinka med avocado, eller bara helt vanlig rökt skinka. Funkar fint med röd paprika!
 • Makrill i tomatsås (ej på jobbet, luktar!)
 • Kyckling! Gör en laddning och skiva upp och frys in. Bara att ta fram och låta tina lite och sen lägga på mackan, i soppan, salladen eller bara äta som den är.
 • Kesella med mjölk (ev lite funlight för smakens skull) och bär, som fil fast bättre!

Ja, det borde väl räcka nån vecka åtminstone?! :-)

                               Go go go!!!


Nämen titta..!

Jag är egentligen inget jätte-fan av tidningen ToppHälsa. Det är lite för mycket 'ta trapporna istället för hissen'-tips för min smak. Fast jag har en prenumeration nu ändå, fyra nummer billigt och man fick en Iittalaskål, perfekt.

I den här månadens nummer fanns en hejdundrans massa bra recept, och en lista på 'måste finnas i kyl och frys' som är identisk med vad som finns hos mig! Jag skulle kunna använda denna som handlingslapp på ICA! Ballt ju!

Ska jobba mig igenom recepten och lägger upp de som är värda att testa!


Ben och hjärna, inte de bästa samarbetspartners.
Dagens benpass avklarat. Frivändning (ni ser inte stången), benböj (inte i smithmaskin, jag tycker det knäcker så konstigt i nacken när jag inte själv får bestämma hur stången ska ligga), lårcurl (för baksida lår i maskin) samt de där "rumpdragen" i kabelmaskin. Körde några fler övningar också, men fotade inte allt. Lyckades också fota städerskans ben när hon gick förbi, men tänkte att det nog är bäst att bara lägga ut bilder på mina ben :-)

Kunde öka vikten på de flesta övningar, utom rumpdragen som var den sista, då fick jag sänka vikten lite eftersom jag började fundera på hur jag skulle kunna ta bilen hem utan att köra alltför ryckigt...

Fördelar med att träna på gym:
-jag får lite "egentid"
-all utrustning finns där
-jag gör det jag ska och är sen "ledig"
-man kan, om man vill, vara social och prata

Nackdelar:
-det tar mycket längre tid

En annan sak jag reflekterat över är att det är lite jobbigare för psyket att träna tung styrka, eller åtminstone för mitt psyke. Jag vill gärna bli helt kanonsvettig, dundertrött och alldeles helt utmattad av ett träningspass. Den känslan når jag väldigt sällan genom att köra styrka. Jag blir trött just då, där och i den muskeln, men när jag går ut från gymet känns det knappt som jag gjort något. Om man bortser från träningsvärken dan därpå alltså ;-) 

Jag skulle kunna höja intensiteten och lägga in  t ex korta cardiointervaller, men det känns som att fokus då försvinner från just styrkemomentet och vikterna, som ju är det jag jobbar med just nu. Svårt det där, när hjärnan är inställd på en sak och lite trög i vändningarna... Bara att vänta ut den! 

Hur vill ni känna er efter ett träningspass? Som att ni svettats ut halva er kroppsvikt eller som att ni knappt kan gå genom dörren på bredden pga alla styrkelyft ni gjort?!
                                                          

Matigt.

Kvällens middag: köttfärssås extra allt (bönor, svamp, lök mm), morotspasta, tomater och avocado. Mycket protein, lite kolhydrater och bra fett. Perfekt!


Snabb grundkurs: Aminosyror

Inledningsvis vill jag poängtera att det INTE är nödvändigt att ta en massa kosttillskott så länge man äter allsidigt, varierat och har hyfsade kunskaper om vad man bör och inte bör stoppa i sig. Ibland kan det till och med vara direkt olämpligt att ta olika preparat (gravid, ammande, sjukdom etc). Att använda sig av proteinpulver kan vara ett bra komplement till kosten om man tränar relativt mycket, men som sagt, det är inget måste.

Aminosyror är verkligen heller inget som SKA ingå i gemene mans vardagsmat. Jag har inte tidigare testat just aminosyror men har av olika anledningar blivit nyfiken, så jag använder mig själv som försökskanin för att se om jag i framtiden kommer att rekommendera det eller ej. Jag har läst på och jämfört, utvärderat åsikter och betyg och plöjt igenom en del mer "seriös forskning" för att skapa mig en bild av vad det är jag stoppar i mig. Så, här kommer lite grundinformation om vad de egentligen är, de där aminosyrorna.

För att få musklerna att växa (och en massa annat viktigt) krävs protein. När man stoppar i sig något proteinigt sönderdelas proteinet i aminosyror. Det finns ett gäng olika, runt tjugo stycken. Av dessa är det nio stycken som kroppen inte själv kan tillverka, utan man måste tillföra dem till kroppen i någon form. Dessa nio kallas essentiella aminosyror vilket betyder "livsnödvändiga".

Forskning har gjorts (på bland annat apor, hrm....) där det har visat sig att rena aminosyror stimulerar muskeltillväxten ännu bättre än protein. Anledningen är att aminosyrorna är i sin fria form och inte behöver delas upp i smådelar innan kroppen kan ta upp dem, som med proteinet som ska spjälkas/sönderdelas först.

Man brukar tala om EAA och BCAA när det gäller aminosyror.

EAA är en förkortning för Essential Amino Acids och är de nio livsnödvändiga aminosyrorna.

BCAA står för Branched Chain Amino Acids, det vill säga grenade aminosyror och de är Leucine, Isoleucine och Valine (tre av de nio livsnödvändiga).

Man kan alltså säga att BCAA är ännu "snävare" än EAA eftersom det bara handlar om tre aminosyror. Leucinet verkar vara det som stimulerar muskeltillväxten bäst men man vet ännu inte om det är enbart det eller om det är i kombination med andra aminosyror som man får bäst resultat.

BCAA och EAA är således snarlika produkter, och BCAA är alltså en del av EAA. Hänger ni med?! BCAA är lite lättare att smaksätta och är alltså inte fullt lika äckligt som EAA. BCAA ger också en uppiggande effekt under själva passet enligt många (och tillverkarna, såklart!). Speciellt för de hårt tränande som lever på lite kolhydrater, då BCAA ger snabb energi och upplevs som just uppiggande. Personlig utvärdering kommer så småningom...

Hur ska man då använda dessa? Det finns, såklart, en mängd rekommendationer från olika personer, "förstå sig påare" och tillverkningsföretag. Det viktigaste verkar dock vara att se till att ta sina aminosyror FÖRE träning, så att de finns i omlopp i kroppen under passet och efteråt. De ska tas precis inpå passet, alltså i omklädningsrummet typ.

De ska också tas på TOM MAGE! Vilket jag kan tycka ställer till det lite. För att träna styrka vill man ju gärna ha ätit, och för att få bästa kombination bör man se till att ha ätit två timmar innan och sedan ta sina syror när det är dags för passet. Imorse tränade jag direkt på morgonen och tog då bara aminosyrorna, eftersom jag inte ville sitta och vänta på att gröten skulle förbrännas...

Att de ska tas på tom mage hänger ihop med att om du har "helprotein" eller andra aminosyror i kroppen så bromsas upptaget av EAA/BCAA. Kroppen kan nämligen inte välja vilka aminosyror den ska ta först, utan använder dem i den ordning de kommer in. Dock verkar det vara så att kolhydrater inte stör upptaget av aminosyror, vilket då torde betyda att man kan ta något kolhydratigt för att ladda. Klurigt?! Ja, rättså...

Det finns de som säger att man även ska ta aminosyror efter passet, och det säger jag inget om. Dock kommer jag att se till att äta istället, antingen frukost som idag, eller ett vanligt "efterträningsmål" som protein och banan eller kanske keso/äpple/russin.

Det finns inga studier (som jag hittat) som visar att det skulle finnas något skadligt med detta kosttillskott, eftersom det ju handlar om saker som vi behöver för att vår kropp ska fungera ultimat. Dock måste man vara försiktig och inte överdosera! Mellan 5 och 20 gram direkt innan passet är de rekommendationer jag hittat. På min förpackning står det "två matskedar och två deciliter vatten". Det står också att man kan ta det innan sänggående och även träningsfria dagar. Det kommer jag dock inte att göra utan jag håller mig alltså till direkt före passen och försöker sedan se till att få i mig det jag behöver genom "riktig mat" eller eventuellt kasein (en sorts proteinpulver).

Jaha, har ni koll på det där med aminosyror nu? Det är en djungel, precis som med allt i tränings- och hälsovärlden och det viktigaste är att man är medveten om vad man gör och inte bara tar efter någon annan. Man får helt enkelt testa, utvärdera och se om det passar en själv.

Smaken?! Ja, typ hostmedicin kombinerat med brustablett och på det någon slags syntetisk citrussmak. Inte så gott, fast smakar bättre än det luktar allafall. Håll för näsan och klunka bara ;-)

Tänk också på att det oftast handlar om små marginaler. Bara för att aminosyror sägs stimulera muskeltillväxten ännu lite bättre än protein behöver ni inte byta ut proteinet mot syror. Det är ungefär som med morgonpromenader och kvällspromenader. De du tar på morgonen bränner lite lite mer fett om du gör det på tom mage, men det är så marginellt att det knappt är någon skillnad. Eller som att starka kryddor ökar ämnesomsättningen. Jo, visst, men du blir inte smal av att ösa på en deciliter kanel på gröten eller äta tio chilifrukter till middagen. Allt är relativt och man får inte bli för besatt eller galen! Man ska ju hinna med lite andra saker än kost och träning och alla "påhittesaker" som hör dit. Eller hur?!

Använder ni aminosyror, proteinpulver eller något annat tillskott?


                                              
                                       Ät oss, vi innehåller faktiskt också sånt du behöver!


Före och efter.

December har ju inneburit mycket träning och fokus låg först och främst på att få en bra skjuts in på det nya året samt att få bort det sista lilla överflödsfettet på baksidan/sidan av midjan. Ni ser mig ju oftast framifrån och där finns inte mycket att ta av, men jag har en envis liten rand på baksidan som jag ville bli av med.

På den första bilden ser ni den tydligt! Den är tagen för exakt sju månader sen. Den andra bilden är när december månad och dess utmaning startade och den tredje bilden är idag. Jag har lite större trosor på den senaste bilden och därför ser man inte riktigt rumpan, men den ser nog på ett ungefär likadan ut.

Det är ingen större skillnad på bild två och tre vad man kan se med blotta ögat. Däremot finns det om man tittar riktigt noga lite tydligare muskler på ryggen samt att det allra sista lilla överflödsfettet faktiskt nästan försvunnit. Det finns fortfarande ett litet handtag att greppa tag i, men det vill nog inte min kropp släppa ifrån sig utan att bli alldeles för mager och ofunktionell så det får jag lära mig att tycka om istället!

Observera också att det handlar om överflödigt fett, inte underhudsfett! Jag strävar inte på något sätt efter att bli smal eller skinny, utan efter att omfördela och förvandla!

            

I övrigt kan jag säga att december har känts som en lång månad. Det har varit mycket fester, kalas och annat utanför den vanliga vardagen. Det visste jag redan från början och planerade in det så det har inte varit något problem. Snarare har det känts ganska skönt att ha en plan att luta sig tillbaka på. Däremot är en månad med mycket träning ganska slitsamt för kroppen och det jag kommer att förändra inför kommande liknande utmaningar är STÖRRE VARIATION! Kanske varannan-vecka upplägg för att det inte ska bli tråkigt.

Jag märkte också att jag tappade fokus i slutet på utmaningen, eftersom jag då började planera för nästa. En bra idé kan alltså vara att ha ett ganska så färdigt upplägg för månaden efter, eller att lägga in en vecka/några dagar med vila och då istället koncentrera sig på framtiden.

På det stora hela är jag glad att december är över, och jag känner mig nöjd med "träningsmånadernas träningsmånad" och dess resultat, även om jag nu övergått till att helt och hållet fokusera på januari och nya gymet!Växer!

Klunkat i mig hostmedicinen, nej aminosyrorna menar jag ju! Känner redan hur musklerna växer..! ;-)

Ägnade några timmar åt att läsa på igår, om aminosyror alltså. Återkommer i ämnet.

Nu lite mer rygg! Har ni påbörjat 2012 års träning ännu?


De tio budorden!

                                                     

Nu när det är nytt år är det nog många som söker en nystart och vill påbörja en hälsosammare livsstil. Det man ska tänka på, enligt mig, är först och främst att hitta något som fungerar för en själv och på lång sikt. Att välja ut det bästa ur olika hälso- och träningstidningar/bloggar och tro att man kan anamma allt det på sig själv är kanske inte det smartaste.

Rannsaka dig själv, sätt upp just DINA mål, vad är det DU vill, hur mycket tid kan DU lägga ner och hur ska DU få det att fungera i vardagen? Sno, härma och plocka inspiration och idéer, upplägg och övningar, recept och träningsprogram hur mycket du vill, men gör det till DITT, till något som passar DIN livsstil och något DU kan stå för innan du omsätter det i praktiken!

 • Utgå ifrån dig själv!

 

 • Sätt upp tydliga mål.

 

 • Ät! Riktlinjen är var tredje timme, och se till att äta mycket protein och fett av bra kvalité. Att svälta sig själv eller hoppa över måltider leder INTE till något somhelst bra. Det är bara att göra sig själv en björntjänst.

 

 • Rör på dig, och se till att göra något du gillar, annars tröttnar du snart.

 

 • Undvik förbud! Det finns inget som lockar så mycket som det som är förbjudet. Sätt begränsningar, eller se det omvänt; Istället för att ha godisförbud hela veckan får du äta en dag i veckan. Same same but different!

 

 • Börja inte från noll och gå till hundra på en gång. Du tröttnar, blir sjuk, utmattad och känner dig misslyckad när du ännu en gång inte nådde dit du ville. Börja med en eller två förändringar / förbättringar och öka sedan på allt eftersom.

 

 • Håll ut!!! Man brukar säga att det tar tre veckor att skapa nya vanor, och det blir lättare och lättare, jag lovar!

 

 • Tänk positiva tankar. Istället för "det är ju bara en godis, det kan väl inte göra något" försök tänka "ja, det är ju bara en godis, men jag klarar mig utan den och väntar till fredag/lördag istället så kan jag verkligen njuta fullt ut då". Du har alltid ett val, och se till att utnyttja det! DU ska göra ett aktivt val! Om du väljer godiset så njut och stå för det, för det är DU som valt.

 

 • Be om hjälp och stöttning! Involvera familjen/vännerna/kollegorna och tala om hur viktigt detta är för dig. Ingen kommer tycka att du är konstig om du talar om sanningen och ber om stöd. Vem vet, kanske får du till och med sällskap på vägen?!

 

 • Tro på dig själv! Det är inget fel på dig och du är verkligen inget hopplöst fall! Att förändra sin livsstil tar tid så låt det göra det och glöm för all del inte bort att njuta av de framgångar du skördar, och inte bara sätta nya mål!


Naturligtvis finns det ännu mer att tänka på, men detta kan vara en liten start! Det går ju också att tillämpa på andra saker, t ex behöver godis inte vara just godis utan kan likväl vara kollegefikat varje eftermiddag, snabbmaten varje fredagkväll eller limpsmörgåsarna med ost framför tv:n. Fundera på alternativ men lova att inte förbjuda dig själv något! Du kan äta allt, bara inte alltid...Gott vitt år!


Ny och fräsch?!

Vaknade ni som nya och fräscha människor? ;-)

Jag vaknade som samma gamla trötta mamma... Gick dock och tog en liten powernap (hrm... tre timmar) efter tidig frukost och efter det vaknade jag redo att ta mig an det nya året med allt vad det innebär. Närmst på tur tung gymträning, jobb, nytt dagis för stora A samt källarstädning-rensning-ommöblering. 

Och förstås FÖRETAGET Bodycomf och allt vad det innebär! Arbete med nya kunder, coachning, kost- och träningsupplägg. Starta-egetkurs på Skattemyndigheten. Bankkonton, företagsregistrering, f-skattsedel och utbildning. Spännande värre!

Kommande veckas upplägg ser ut som följer, just nu. Hela familjen är ledig tillsammans vilket alltid kan innebära diverse förändringar och galenskaper.

Måndag - rygg/biceps (första riktiga gympasset, pirrpirr..!)

Tisdag - ben

Onsdag -

Torsdag - bröst/triceps/axlar

Fredag - hemmaflåspasset

Lördag -

Söndag -

Titta så tomt! I jämförelse med hur december har varit, träning så gott som varje dag. Vad ska jag fylla ut dagarna med nu tro?! ;-)

Plankor varje dag, två varianter, vardera 3x1 minut. Promenader när andan faller på, förhoppningsvis ganska ofta, men inte enligt någon plan.

Kost som vanligt, var tredje timme, mycket protein och fett (av bra kvalité), långsamma kolhydrater till frukost och lunch. Inget slarv med maten och särskilt inte efter träningen!

Ska även utforska det där med aminosyror lite närmre. Får ägna dagen åt att läsa på och se hur jag ska bete mig för maximal utdelning.

Den svåraste utmaningen för mig nu tror jag blir vilan. Att se till att INTE göra en massa extra småpass eller springa på gymet i tid och otid. För att bygga muskler krävs inte bara hårt arbete, det är minst lika viktigt att låta musklerna vila. Tough one!


Jag hade verkligen önskat att det var jag som lekt i sanden, men äsch, jag får väl nöja mig med att göra samma sak fast i snö...