Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pöser över... (varning för skryt lite längre ner)

Nej men tyvärr. Jag kan inte ta emot fler kunder nu. Jag måste nog göra mig av med de jag redan har också. Jag måste nämligen lägga om min egen träning och lära om lära nytt lära in. Det lär ta ett par år, men välkomna tillbaka sen framåt 2014-2015 någon gång...

Nej jag bara skämtar, förstås! Men det är inte alltid lätt att lära gamla hundar sitta som man så fint brukar säga. Det är jag som är den gamla hunden...

Detta är jag;

  • rakryggad. Obefintlig svank. Påtalat av sisådär fyra-fem olika personer idag. "Lite mer svank. Liiiite mer svank. Du måste svanka lite mer. Men oj, du kan visst inte svanka!" Nej, jag kan visst inte det. Den lilla svank jag dessutom besitter har jag aktivt motarbetat under många år, pga otaliga "tryck ner svanken mot golvet-instruktioner" på gruppträningar t ex. Men jag är inte bitter ;-) Jag börjar om nu, med full kraft och fokus. Eller full kraft?! Nja... Helt plötsligt blev jag också mycket svagare i bänkpress, nu när jag liksom skulle ha en "normal kurvatur" i ryggen att tänka på.

 

  • ständigt aktiverad trapeziusmuskel. Jag har bönat och bett att den ska ta tjänstledigt, semester eller åtminstone bara sluta jobba övertid. Men nej, den är helt omöjlig! Vad jag än gör för övning ska den vara med och spänna upp sig. Ja till och med i avspänt tillstånd är den spänd. Snacka proteinkrävande muskel ;-)

 

  • kort hals. Detta på grund av den där hårt arbetande trapezius.

 

  • envisa biceps som gärna vill hjälpa till. Mest hela tiden. Generöst förvisso, men vore bättre för mina andra stackars muskler om de också kunde få vara med någon gång...

 

  • Och så till sist; en deltamuskel med dyrt kilopris! En fin filé. En sån där som man skulle vilja ta bild på och sätta i pärmen. Otroligt snygg! (Ja, jag fick höra alla de här orden idag, och visst får man väl skryta lite? Det var ju rätt mycket annat som INTE kunde säljas på exklusiva marknaden...)

Sammanfattningsvis bör jag alltså öva på att svanka, lägga in fler rörelseövningar i mitt träningsupplägg, sträcka upp halsen, spänna bak skulderbladen och slappna av i trapezius, försöka koppla ur biceps samt alltid gå i linne och skryta med min fina deltamuskel. Enkel match! ;-)

Nu är jag ju inget hopplöst fall, men ni vet jag jämförde för ett tag sedan med att läsa psykologi, och hur knasig man kan bli i huvudet då. Detta är ju samma sak fast med kroppen. Man vill bara vara perfekt på alla sätt och vis. Helst nu. Eller redan igår.

Men vi har ju alla våra svagheter och egenskaper. Och det allra bästa med det här är att dels att jag själv kan börja arbeta med mina, men också att jag kan hjälpa er att fixa till era svagheter. Yeah!!! Give it to me and I´ll fix you!! ;-)

Nu blir det lite kvällis i form av lowcarb-bröd, ägg och apelsin. En kopp te och lite reflektion över dagen. Ladda inför imorgon, då det blir armar, ben och kanske mage. Allt under loppet av nio timmar. Men trots att detta är superkul och mer lärorikt än jag någonsin kunde tänka så längtar jag lite tillbaka hem. Till vanlig träning. Riktig träning. Om jag nu någonsin kan ägna mig åt det alltså..?

Hoppas ni haft en bra dag och att den bjudit på ett kortare men mer intensivt pass än det jag kört idag ;-)


Kom o köp!Rakryggad...179 kr/kg


Deltamuskeln = axlar (både främre, mellersta och baksida)

Trapezius = den där muskeln som liksom draaaaar dina axlar upp mot öronen... Den som sitter innanför axlarna så att säga. Den kan en hejdundrans massa saker men verkar mest välja att dra upp skulderblad och axlar, och gärna också rotera dem framåt. Precis tvärtemot vad vi vill att den ska göra...

Något att tänka på! Slappna av! Nu! Sänk axlar, ner och bort från öron.

Jag vet! Ställ din telefon på alarm varje timme imorgon, och när den ringer; sänk axlarna! Jag lovar, du kommer att kunna göra det varenda gång. På 60 minuter hinner nämligen trapezius dra upp dem rätt rejält mot öronen.

Deal?! Sen kan ni rapportera till mig om det var någon som faktiskt aldrig behövde sänka axlarna och slappna av, men det håller jag för osannolikt...

 


Ännu en krossad myt...

Det har forskats en del på det där med efterförbränning och dessvärre måste jag meddela er att det inte verkar vara så bra som man hittills trott. Det har ju talats om "kraftigt förhöjd" efterförbränning i upp till en timme eller två efter ett hårt pass, och då allra oftast i samband med högintensiva konditionspass. Siffror man har nämnt i dessa sammanhang har varit att man kan ha en efterförbränning på upp till 50% av den energiförbrukning som skedde under passet.

Springer du intervaller totalt 25 minuter och bränner säg 600 kalorier skulle du således bränna 300 extra efter passet, utan att egentligen behöva göra något.

Jag tänker minsann fortsätta tro att det är så, och undvika att förstöra effekten genom att äta något direkt efter passet (gäller bara cardio, vid styrka äter jag ALLTID) ;-)

Men nu har alltså forskning visat att den faktiska efterförbränningen ligger någonstans runt 10-12 kalorier och tidsmässigt pågår 20-30 minuter efter passet. Yeah!! Vi kan alltså äta en hel riskaka extra, eller 5 russin. Eller varför inte en centimeter banan, för det är väl ungefär vad det motsvarar? Har man tränat extremt hårt kan man däremot komma upp i högre siffror, säg kanske 25-30 kalorier. Hurra!! Två centimeter banan!! ;-)

Dessutom har det visat sig att styrketräning kanske till och med har högre efterförbränning än de tidigare så hypade intervallerna. Detta eftersom kroppens muskler brytits ned och måste lagas, i större utsträckning än efter ett konditionspass.

Nu är det ju också så att man inte måste tro på all forskning som presenteras, för det finns ju rätt mycket sådan. Och man väljer ju själv sin approach. Det viktigaste är kanske att se till att kroppen mår bra, och att den får energi om den vill ha och behöver, oavsett om det "förstör" efterförbränningen eller ej, om det nu alltså ens finns någon sådan... Dessutom är det ju så att ju mer muskelmassa och ju bättre kondition du har desto mer förbränner du hela tiden till vardags, så man kan ju ända prata om någon slags efterförbränning, fast på längre sikt kanske?

Och kom ihåg, du tränar ju för träningens skull, inte för efterförbränningen, eller hur?!


                                         

                                  Varsågod! Unna dig en centimeter eller två efter ett hårt pass ;-)




God förmiddag!

Nu är det avklarat. Jag hoppas era tumhållningar hjälpte mig :-) Det var många frågor och faktiskt lite svårare än jag hade väntat mig. Eller kanske lite mer ansträngande än vad jag hade trott. Det var siffror och kombinationer och ojojoj... Men nu är min hjärna tömd och urladdad och redo för ny påfyllning! Och kanske kan jag äntligen få till en plan för framtida träning och utmaningens start på måndag? Eller blir det månne en massa annan information i eftermiddag, som också vill slåss om det nyblivna utrymmet där uppe?

Sitter här, ett stenkast (litet ett) från självaste Jari Ketola (han som "leker" med kvastskaft i Fitness Mag.), och inväntar att klockan ska bli efter lunch så vi kan dra igång i gymet! Min utvilade kropp lääääängtar! Ingen träning sen typ förra veckan någon gång. Minns knappt hur man gör ;-)

Förhoppningsvis får jag lära mig lite funktionella övningar som jag kan bjuda på sedan, så att ni har något mer att göra med skurmoppen än bara storstäda på torsdag/fredag :-) 

Hur mår era kroppar idag? Trötta eller utvilade?

Koder..!


Lappen med det allra viktigaste inför tentan imorse. Jag brukar göra en skalning för att komprimera så mycket som möjligt. Först antecknar jag allt viktigt. Läser igenom och gör en ny lapp, med väsentligt färre ord och meningar. Läser igenom och antecknar bara det allra svåraste som inte riktigt fastnat. Gärna i kodform och förkortat till minsta möjliga form. Tittar på lappen då och då och memorerar. Till slut sitter allt! Eller ja, det får ju tentaresultatet visa ;-)



Oaaaaaaaah...poff!

Det var ljudet av min skalle som brast pga trycket från hjärnan. Väntar på tåget, insuper så mycket frisk (nåja) luft jag bara kan. Andas. Försöker inbilla mig att jag lämnat stressen hemma, tillsammans med pluggpärmen. Ja, den fick stanna hemma. Orkade inte med pressen att ha möjligheten att läsa mer så den gör sig nog bra där hemma på byrån :-)

I väskan finns istället en ryslig deckare och i lurarna snart lite nya mello-låtar!

I hjärnan finns, förutom förhoppningsvis det jag behöver på tentan imorgon bitti, en massamassamassa planer om framtiden. Tänkte hänga på Beatatjatas utmaning, 12 veckor med start på måndag.

En liten fågel viskade i mitt öra att 'man blir bra på det man tränar på' så ett fokus är åtminstone klarlagt; chins! Har bara inte bestämt antalet ännu. Vad tror ni är realistiskt till midsommar? Har lagt upp träningen för hur det kan se ut på ett ungefär, specifikt för chinsen alltså, och dessutom har jag en kund som också kämpar med chins så nu jädrar ska här installeras räcken all over!! :-) Bara siffran som saknas alltså. Hjälper ni mig? I dagsläget klarar jag fyra strikta.

Nån som är sugen på att hänga på?

En till liten fråga, håller ni en tumme för mig imorgon bitti klockan åtta?

Hemma!På väg!


Dagens övning - transversus (ja, igen...)

Här kommer några enkla basövningar för transversusmuskeln. Kom nu ihåg att det är en otroligt liten rörelse i början, innan du hittat rätt och är tillräckligt stark för att ha kontroll. Tänk också på att det är mycket bättre att göra en liten liten rörelse korrekt, än en stor rörelse på fel sätt. Det kan kännas urbota trist att mala på med de här småövningarna men de gör stor nytta och garanterat mer nytta än att göra stora rörelser felaktigt. Glasklart när man tänker efter, eller hur?!

Startposition; ligg på golv/matta med en hand under ländryggen. Pressa ner lite lätt tills du känner att du aktiverat transversus. Du drar in naveln mot ryggraden. Ja, det är svårt att andas i början...
Kom ihåg att du ska bibehålla spänningen, varken pressa mer eller mindre mot underlaget! Det hjälper inte att pressa ner mer och mer utan du ska istället försöka behålla ditt utgångsläge. Tänk dig att du har en lite uppblåst ballong under ländryggen, och minsta lilla lyft eller press får den att antingen pysa eller fyllas upp mer. Ballongen ska vara helt stilla och genom hela övningen vara precis så fylld som den var när du började.

Steg 1
Börja med båda fötterna i golvet och lyft ett ben i taget. Saaaaakta och utan att ens med minsta lilla millimeter släppa spänningen i transversus. Tänk nu inte "jag är så stark, jag går direkt på steg 3, för det är nämligen inte så säkert att du är så stark du tror att du är. Det kan också vara så att du är stark, men att du har svårt att hitta rätt muskel, så ta det lugnt och prova dig fram!

Steg 2
Gör samma sak men med båda fötterna

Steg 3
Utgå från toppläge, med böjda ben, och sänk ett ben i taget. Kom ihåg; ballongen ska vara precis lagom fylld! Varken mer eller mindre press!

Steg 4
Utgå från toppläge, med böjda ben, och doppa båda på en gång.

Steg 5 (kanske om ett par veckor?)
Raka ben, doppa ett ben i taget, och så småningom båda. Jaja, jag vet att du kan göra den här övningen hur lätt som helst. Men kan du verkligen göra den med transversus inkopplad? Nja, det är inte så säkert...

Om du av någon anledning har tillgång till en blodtrycksmätare kan du faktiskt använda den till att testa styrkan och kontrollen i din transversus! Den är då din ballong! Du placerar den under ländryggen, pumpar upp den, och ser sedan till att hålla nålen stilla när du gör övningen. Hela vägen upp och hela vägen ner. Det är så gott som omöjligt att hålla på någon längre tid. Jag vet, jag testade i söndags... Det går, men är otroligt krävande! En helt annan känsla än när vi gör vanliga "benpendelövningar/benlyft"...

Så nästa gång du är hos farbror doktorn, be att få testa din transversus efter du kollat blodtrycket :-)




Du kan sätta två fingrar ganska långt ut och ner på magen, för att försöka känna muskeln. Den känns utanför den raka bukmuskeln, men är rätt svår att hitta. Försök ligga och andas och hitta muskeln både med andningen, genom att dra in naveln, pressa ner ländryggen (inte superduperpressa) och känna med fingrarna. Ju fler sätt du kan hitta den på desto mer kontroll kommer du ju få så småningom.

Det går att klicka på de små bilderna om ni vill se de i större format.


Skynda skynda..!

Jag får ibland frågor om jag inte blir stressad av allt jobb med bloggen, kunder, mitt "vanliga" jobb, all träning och så familjelivet. Jo, ibland. Men inte särskilt ofta. Det finns nästan bara en enda sak som får mig riktigt riktigt stressad, så där så att det nästan gör ont i magen och man känner sig jagad. Man bara måste få det gjort innan man kan slappna av.

Vet ni vad det är som gör mig så stressad?

Det är när jag får en idé om något. När en snilleblixt slår ner i min hjärna och jag kommer på att "oj, det där MÅSTE jag göra". Det kan få mig att bli galen av stress. Jag vill göra allt. NU!

Exempel på sådant som nu cirkulerar i min skalle är; filmen om morgonförberedelserna (ackompanjerad av värsta bästa agent/detektivmusiken), planerna för närmsta tidens träning, kontakter med omvärlden, inbjudan till "stora vårskriks-festen" och såklart en massa massa tankar om kommande inlägg... hur man förbereder sig för kalaset, crossfit - vad är det?, efterförbränning - en värre myt än fettförbränning...

Idéer, idéer, idéer... Aldrig tar de slut och hela tiden dyker det upp nya. Var kan jag köpa mig lite tid att hinna förverkliga dem alla?!


                              

                                                    Nej! Jag har tusen...



Sömnladdar!

Ni vet hur man gör en riktig kolhydratuppladdning va? Man tömmer kroppen helt på kolhydrater, för att sedan fylla på rejält. Tanken är att kroppen då ska kunna ta upp ännu lite mer än den är van vid.

Jag gör just nu något liknande, fast med sömn. Jag sover så lite som möjligt, för att sedan fylla på... Hm... låt se. När barnen flyttat hemifrån?!

Anledningen till att jag är så känslig för den här sömnbristen just nu tror jag är dels för att jag faktiskt spenderat de senaste helgerna på egen hand, och då fått sova ostört, och nästan glömt bort hur det är att vara småbarnsmamma. Dels tror jag att avsaknaden av sömn gör mig lite extra "fräsig" och folkilsk eftersom jag just nu verkligen inte kan vara trött... Kanske i kombination med utebliven träning, ostruktuerad sådan och en kosthållning som också är lite frilans och kör sitt eget race.

Men ni vet väl vad de säger? Nu kan det bara gå uppåt ;-) Och med tanke på söndagens "lyckoinlägg" så är jag nog inte helt under isen ändå :-)

Nu blir det ett par timmars pluggande och framåt kvällen bär det av till Göteborg igen. Fram till dess ska jag också låta de där tankarna om mina mål, framtida träning och annat mala på och mala på och mala på... Kanske borde jag istället sätta mig ner, strukturera upp just den biten och på så sätt bli lite "tommare i hjärnan" och då ha plats för lite annat?!

Jag vill vara stark och smidig, uthållig och rörlig. Jag vill kunna göra kippade chins, jag vill ha ett flås som räcker för tvåhundra burpees utan vidare (går det?!) och jag vill kunna göra massa olika yogapositioner. Vad jag tränar för att uppnå detta? TUNG styrka... Öh... Något stämmer inte riktigt. Någonstans på vägen förändrades målen, eller fanns de inte där från början? Jag vet faktiskt inte... Nej, enda lösningen är nog att försöka sätta ord på den här härvan. Men först ska jag bara...

Vad gör ni idag? Funderar och spränger era skallar, eller använder energin till ett träningspass?

Pluggfrukost


Dagens rapport: utebliven träning.

Nu skulle jag egentligen rapporterat om dagens träningspass, men se det kan jag inte. Det har nämligen inte blivit något! Fick ju göra nya planer imorse, efter nattens intervallsömn. Under dagen har inte funnits (skapats) utrymme för ett pass och nu ikväll hade jag följande två alternativ att ta till;

Träna hemma. När barnen somnat. Genomföra ett pass för att få min dagliga dos av motion, men ett pass som antagligen ändå inte skulle göra mig nöjd (av diverse olika anledningar).

Inte träna alls, med risk för irritation över uteblivet pass och överskottsenergi, men samtidigt tid över till annat.

Vad jag valde? Alternativ två. Och vet ni varför? Inte för att inte orkade träna, inte ville, inte hade möjlighet, utan helt enkelt för att jag valde att inte göra det. Så enkelt. Jag valde bort träningen! Jag dividerade inte i min hjärna om det. Jag velade inte fram och tillbaka. Jag funderade inte, tjurade inte, freakade inte ur utan valde bara bort det. Och framför allt, jag har ingen ångest över mitt beslut. Punkt.

Det mina vänner, det är att ha kommit långt. För mig såklart. Ni vet, vi är ju alla olika! Det är inte många gånger jag väljer bort träning. Och gör jag det är det oftast "planerad" vila. Eller väldigt oönskad sådan om något oväntat dyker upp och "stör" mina träningsplaner. Men nu så. Nu bara blev det.

Smaljeansen skrev ett inlägg tidigare, relaterat till vilken syn på kroppen man har, och filosoferade kring det där med att inte behöva "tänka på" sin kropp eller vad man ska säga. Den liksom är där och man är nöjd och stolt över den, utan att störa sig på den och gå runt med ständig ångest. Jag har för mig att hon skrev något om "en icke-känsla, en avsaknad av negativa känslor". Precis den känslan har jag nu, när det gäller mitt bortvalda träningspass. (När det gäller min kropp har jag haft den känslan länge, and that´s a lovely one!)

Tänk vad man utvecklas hörrni!

Men vet ni vad jag ska göra istället? Planera framtida träning. Om jag orkar vill säga. Fortfarande kaos i hjärnkontoret och jag vet inte om jag ännu är redo att börja nysta i det, eller om jag helt enkelt väntar till nästa vecka, när all utbildning är avklarad. Fram till dess tror jag att jag låter livet styra mig istället för att jag styr det. Rätt trevligt för omväxlings skull ;-)


Oretuscherad...


- Men mamma, vilket konstigt skärp?!

Sådana här bilder har jag ett gäng. Det är inte alltid det är så lätt att få kidsen att hålla sig borta när man fotograferar...



Jakten går vidare...!

Vi fortsätter sökandet. Efter den där transversusmuskeln alltså. Ni vet den som det handlat om väldigt mycket här de senaste dagarna. Den där muskeln som ska vara som en hård platta längst ner i magen, men som snarare oftast ligger som en bortglömd liten putpåse, mjuk och go, längst ner under rutorna.

Titta på de här bilderna! Fotograf: lillasyster, med kommentar "haha, din mage ser verkligen rolig ut när du inte spänner, som typ värsta..." Minns inte exakt vad det var, men något i stil med "pösmage". Tackar tackar ;-) Bäst att dra in den där transversus i fortsättningen..!



Men titta nu på bilderna. Ser ni skillnaden? På den första bilden gör jag en vanlig knäböj, så där som vi brukar göra den. Med hälarna i golvet och rumpan långt bak. Korrekt teknik, eller hur?!

Nej, nej och åter nej! Jag glömmer ju för sjutton transversus!!! Hur mycket belastning tror ni läggs på mina ländryggskotor om jag nu lassar upp 50 kilo på axlarna? Ja precis. Alldeles för mycket!

Så, in med magen, som på andra bilden. DRAAAAAAA in naveln mot ryggraden och håll den där, genom hela övningen! Svårt? Ja! Klurigt att andas? Ja! Blev det helt plötsligt tyngre? Ja! Grattis, då är du rätt ute och kan snart kamma hem segern i den här jakten!

Ett tips för att testa om du gör rätt; knyt ett snöre eller ett måttband runt midjan när du dragit in transversus. Gör knäböjen, UTAN att snöret/måttbandet stramar, eller går upp! Eller ännu värre, går av! Enkelt test för att se om du har en begynnande "platta" eller om du snarare jobbar för att behålla "putpåsen".



Alla som under kvällen eller morgondagen kommer leta reda på måttbandet eller ett snöre räcker upp en hand! ;-) Rapportera gärna hur det gick!




Löpning vs promenader, igen...

Om det där med löpning och fettförbränning då...

Till att börja med, jag säger inte att något är exakt rätt eller fel. Forskning visar att en viss procentsats av maxpuls ger den bästa fettförbränningen, men det ni måste komma ihåg är att det är inte så att fettförbränningen stängs av om ni ligger något under eller över! Kroppen är ju en enda helhet så att säga och består av massa olika system som löper parallellt med varandra. Du kan således bränna både kolhydrater och fett samtidigt, och gör det också, med allra största säkerhet! Finns det inga kolhydrater till hands och alla förråd är tomma? Ja då tar kroppen fett, eller i värsta fall protein. Vad händer om den tar protein? Ja, då bryts dina muskler ned istället för att byggas upp!

Så, att träna på tom mage för att få en högre fettförbränning kan alltså vara en björntjänst, det vill säga det kostar mer muskelmassa än vad det ger...

Men det här med löpningen då. Ni är flera som påpekat att Olga säger si och Olga säger så. Ja, hon har en åsikt och den får stå för henne. Jag säger varken att hon har rätt eller fel, eller att jag har mer rätt än henne. Men det jag tror att hon egentligen menar är väl att man inte bör springa innan man har en kropp som klarar av det? Alltså inte sätta igång att jogga och kuta intervaller när man är otränad. Men som sagt, jag kan inte stå upp för hennes åsikt och jag säger heller inget om den.

Däremot, har ni någonsin sett en fet löpare? Alltså att de som springer långdistanser har mer kroppsfett än andra idrottare? Hm, nej... Jag trodde väl det! Jag vill komma ifrån den där "myten" att löpning inte bränner fett och att promenader är det ultimata, för det behöver inte vara så!

Det finns en mängd faktorer som spelar roll. Vad du ätit, och när. Hur din kroppssammansättning ser ut. Har du ens något fett att bränna? Hur bra är din syreupptagningsförmåga, det vill säga hur långt hinner du springa på en halvtimme? Hur snabbt springer du? Lutning? Intervaller eller jämnt tempo?

Det är inte så att bara för att du tar gröten innan du går ut på en promenad bränner du inte fett. Kroppen måste fortfarande göra av med energi för att ta dig framåt, eller hur? Kanske kan den till och med förflytta dig lite snabbare och lite intensivare när du har tankat den innan? Det är heller inte så att kroppen stänger av fettförbränningen bara för att du helt plötsligt börjar jogga...

Att springa har många hälsofördelar som promenader inte har; du belastar skelettet, du får en bättre syreupptagningsförmåga och förbättrar din kondition, hjärtat får ju jobba mer, du blir svettig och får kanske en annan "nöjdhetskänsla" i kroppen, du kan lätt mäta hur mycket bättre du blir och i början får du snabba resultat!

Däremot, om du är totalt otränad och bär på mycket övervikt, vad tror du är bäst då? Att ta en rask promenad eller att utsätta knän och andra leder för en belastning de tidigare inte varit vana vid? Ja, såklart promenaden.

Dessutom, för att nu komma upp i den där magiska siffran 78,6% av maxpuls är det inte säkert att du ens behöver springa!! Det kan räcka med superdupersnabb promenad, eller varför inte promenad med maximal lutning på bandet, eller "intervallpromenad" i backe? Eller en badmintonmatch?

Det man måste komma ihåg är att vi alla är olika och att vi har olika förutsättningar. Och att kroppen inte består av enskilda små motorer som jobbar var för sig oberoende av varandra, utan att det mesta faktiskt sker parallellt och mer eller mindre hela tiden. Jag bränner faktiskt fett nu när jag sitter och skriver detta, och till och med ganska mycket eftersom jag ju består av en hel del muskelmassa. Nämen vad nu då tänker du? Hur går det till? Jo det ska jag förklara så småningom, men inte just nu :-)

En liten jämförelse att fundera på; både Anja Pärsson och Ingemar Stenmark är/har varit framgångsrika utförsåkare. Tror ni att deras träningsupplägg sett exakt likadana ut? Nej, antagligen inte... Ny forskning tas fram, kunskaperna utvecklas OCH de har olika förutsättningar! Enkelt va?! ;-)



Planering och resultat...

Plan - morgonträning på gymmet med lång skön uppvärmning (kommer mer om just det där med uppvärmning så småningom), ta död på axlarna och sen nedvarvning och lite stretch. Perfekt start på en lång dag med en lång "att göra lista".

Verklighet - totalsumma av fyra timmars sömn i intervallform. Ingen träning och en mindre bra start på dagen. Men, det är en start och nu gäller det att göra det bästa av den...

Ny plan - träning i eftermiddag / kväll, hemma. Inte alls lika roligt och peppande, men det struntar jag i. Nu ska jag se till att vinna matchen mot "misspeppet" och den alldeles för långa måste-listan. Jag har ju dessutom sällskap av den mänskliga väckarklockan hela dagen, så vad skulle kunna gå fel? Jag lär ju inte somna till allafall ;-)

Vad är er plan för dagen?

En annan liten godbit som kanske kan hålla mitt humör uppe under dagen; Vibram fivefingers, modell W´s Bakila. Är det inte helt underbar?! Tyvärr är det bara foten som är min, inte skon. Men snart så... Är det någon av er läsare som testat den? Jag vet att några har testat andra modeller och ni får GÄRNA berätta för- nackdelar och vad det finns att tänka på vid val av modell. Förutom att den bör vara rosa :-)

Vill ha!





En fisk dold av vitt...

Jaja, men mellan allt det vita brödet finns protein; tonfisk! ;-)

Väntar på tåget hem och ska försöka plugga lite inför onsdagens tenta.

I mitt huvud: KAOS!! Totalt!

Inte för att jag oroar mig inför tentan eller känner mig osäker på vad jag ska hitta på med mina kunder. Det vet jag!

Min egen träning däremot...

Idag har jag allafall skapat en oerhört bra definition på mig själv: jag tränar inte för mycket, jag vilar för lite! ;-) Kan nog stämma in på ett par av er med! Eller?

Men som sagt, total oreda där uppe på kontoret. Jag skulle önska att man kunde radera ut allt, förutom musklerna då, och börja på noll. Och jag kan lova er att jag inte var den enda som kände så vid kursens slut idag...

Så nu är det tänkatänkatänka... Planera, strukturera och formulera. Nya kunskaper, nya mål.

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja riktigt, men jag vet att jag har en oerhört spännande tid framför mig! Vad kan jag göra med min kropp, och hur? Och vad kan jag göra för mina kunder? Åh, jag bara längtar efter att sätta tänderna i er... ;-)

Och hur ska jag ens hinna träna när jag har så mycket jag vill berätta för er..? Tough one! ;-)


 


Just nu

Lycka. Jag känner mig så full av energi, liv och lycka. Som att livet självt inte räcker till nästan. Det bara bubblar över liksom. Jag är i mitt esse, på toppen av mitt liv men ändå på väg uppåt!

Ta en minut eller två idag, stanna upp och bara andas. Fokusera på dig själv och det du är lycklig över, just nu.

Ett härligt träningspass, en god kopp kaffe, solstrålar i ansiktet, ny arbetsdag imorgon, en kram från din kära, söndagsfilm i soffan ikväll, en nyfunnen lärdom om dig själv eller något annat. Vad som helst! Det finns alltid något!

Bara känn! Låt lyckan uppfylla dig om så bara för en liten liten stund, det gör hela dagen lättare och gladare!

Nu ska jag gå in och lära mig om träning för gravida :-)
Kram på er!

 


Breaking news!

Jaha, inte trodde jag att jag skulle bli tvungen att kasta mig över datorn när jag kom hem efter nio timmars sittning i skolbänken. Men vad gör jag inte för er kära läsare?! Inte kan jag väl bara kasta ut en sån där oerhörd cliffhanger utan att avslöja mer...?

Tyvärr måste jag göra er besvikna och meddela att det jag fått veta idag faktiskt inte är någon nyhet. Åtminstone inte för mig. Säkert inte för er heller. Det är bara så mycket lättare att förstå sanningen när man får höra den av någon som verkligen vet. Någon som faktiskt har läst, är utbildad och kan en hejdundrans massa på just det här området.

Så, nu ska jag göra ett försök att förklara den där fettförbränningsmyten för er.

Om vi utgår från tid först och främst. Du promenerar en timme vs springer en timme. När du promenerar kommer du upp i 60% av maxpuls och bränner ungefär hälften av energin från kolhydrater och andra hälften från fett.

När du springer kommer du upp i högre puls, säg 75% av maxpuls. Du kommer dessutom mycket längre sträcka. Du bränner kalorier med uppdelning 60% kolhydrater och 40% fett.

Alltså borde promenaden bränna mer fett? Ja, det kan se så ut. Men nej! Det stämmer inte! När du springer förbrukar du såklart högre totalsumma kalorier, du kommer upp i högre puls och hinner en längre sträcka, och oavsett om "bara" 40% kommer från fett så blir det ändå mer totalt sett.

Om vi istället utgår från sträcka; du går 5 km vilket tar 45 minuter vs du springer 5 km vilket tar 25 minuter. Här förbrukar du faktiskt ungefär samma antal kalorier totalt sett, och fettförbränningen blir således marginellt högre vid promenaden, men du har också lagt ner 20 minuter längre tid!

Så, summa summarum; satsa på att förbränna energi och gärna med medelintensiv träning eftersom du då även gör vinster i form av att hjärtat får jobba.

Dock, inte att förglömma, all träning är BRA träning! En morgonpromenad är bättre än ingen promenad. En kvällspromenad likaså. För övrigt, att du skulle bränna mer fett före frukost kan diskuteras... En varm motor fungerar bättre än en kall. Det vill säga tar du promenaden på kvällen kan du kanske ta i lite mer, kroppen är uppvärmd och tankad, och på så sätt också förbränna mer. Tar du promenaden efter du ätit något gäller samma sak, du har bränsle att förbränna mer.

Återigen, en promenad är alltid en promenad, oavsett tid på dygnet! Ingen kan någonsin ta i från dig dina 5 kilometer när du väl promenerat dem, så det viktigaste är att det blir, inte när det blir!

Men faktiskt har det forskats på detta område, såklart! Och, någon snäll typ har räknat ut var vi ska ligga i pulszon, om vi vill nå den allra mest effektiva fettförbränningen, ever! Och det vill vi väl såklart?! ;-)

Så, här mina vänner... 78,6% av maxpuls! Där har ni den magiska siffran! Släng på er pulsklockan, ut och gå, spring, crosstraina eller nåt annat och se till att lägga er på just den här siffran (förutsätter att ni vet er maxpuls) och så ser ni till att ligga kvar där så ska ni se att fettet bara rinner av er... Förutsätter förstås att man har fett att bränna också, men det förstod ni väl? ;-)

78,6 % är ju en ganska hög siffra, och när vi tidigare har tänkt på fettförbränning har vi pratat om siffror runt 60-65%. Men nu är det alltså dags att höja tempot och intensiteten mina vänner!

Och som om inte detta avslöjande vore nog... Jag har "världens bästa träningsupplägg", nyheter om pulsskalor, hur man periodiserar på bästa sätt, hur man behåller sina muskler trots konditionsträning och en massa smått och gott om vila, repetitioner och annat.

My God..! I love this!!! Tänk att bitarna liksom bara faller på plats allt mer. Och tänk vad jag ska köra med mina kunder nu :-) Det känns helt underbart att verkligen VETA hur och varför allt fungerar som det gör. Och när det gäller min egen träning då... Jag har tusen och åter tusen idéer om upplägg, planering, periodisering, teknik och annat. Big love!

Nu Mellon och den brun-svarta godispåsen! :-) Trevlig lördagskväll!

 


Fettförbränningsmyten är krossad!

Nu har vi spräckt den! Jag har i och för sig aldrig trott på det där med fettförbränning och morgonpromenader riktigt fullt ut. Jag ska utveckla och förklara, lovar! :-)

Har också fått den magiska formeln på maximal förbränning, och nu efter lunch väntar avslöjandet om 'världens mest effektiva' träningspass! Herregud vilka väl investerade pengar denna kurs har varit! Och för er med, som inte ens behöver lägga en enda krona... ;-)

 


Vad har du i påsen?

Kommer ni ihåg förra helgens inlägg om kaffe? Att man kan bestämma ålder på en person utifrån hur den dricker sitt kaffe. Här kommer ytterligare ett inlägg baserat på vetenskapliga undersökningar där urvalsgruppen varit väldigt varierad och svarsfrekvensen hög. Hög reliabilitet samt validitet alltså ;-)

Den här gången handlar det om godis. Släng ett öga ner i din godispåse och titta sedan här i tabellen så kan du se både vem du är och i vilket åldersspann du hamnar.

Lösgodis framför "färdigpåse"? Du är garanterat tjej! Killar gillar också smågodis, men bryr sig inte om det redan ligger färdigpackat. Det kan säkert till och med vara en fördel ibland, att slippa plocka själv och spendera längre tid än nödvändigt på affären...

Lakrits? Du är under 40 år. Oftast också tjej. Söt lakrits kan förekomma bland äldre, men salt? Nej, aldrig! En 75-årig dam som gillar Djungelvrål? Nej, det låter för otänkbart.

Sura godisar? Ingen tvekan om saken, du är under 25. Om din favorit är de där sura "S:en" är du någonstans runt 12-13 år...

Gelehallon, hallonbåtar och allt annat med "hallon"? Grattis, du har lämnat arbetslivet bakom dig och är numera pensionär. Gäller även alla typer av engelsk lakritskonfekt (som typ bara fungerar som dammsamlare i skålen) och kolor. Varför äter gamlingar kola? Borde de inte vara rädda att löständerna ska fara ut? Eller är det till barnbarnen de köper Fox citronkola?

Hårda godisar? Tjej!

Smaksatt choklad? Du kan vara relativt ung, under 30-40 så länge den inte är smaksatt med apelsin. Romerska bågar=pensionär.

Är din påse till största delen fylld av olika sorters färgglada gelegodisar såsom winegums, sega råttor och nappar? Då är du med största sannolikhet en man mellan 20 och 50 år, och läser antagligen inte det här?

Skumgodisar i alla dess färger och former kan till största del tillskrivas kvinnor. Ofta mammor. Varför? Jag vet inte, kanske för att det är lätt att tugga samtidigt som man göra sjuttiofemton andra saker?

Choklad. Här finns det två läger. De som gillar mörk choklad = kvinnor och de som gillar choklad utan att ens tänka på om den är mörk eller ljus = män. Mörk choklad är "nyttigt" så kanske kan det vara därför vi kvinnor föredrar den framför Euroshopper eller Eldorados 3-kronorschoklad?

Ferraribilar, de där chockrosa sakerna. Du gillar godis helt enkelt. Du är kvinna eller man, förslagsvis runt 30 och du äter ALLT utan att tveka. Sötningsmedel, färgämnen, e-ämnen och så vidare... Ju mer desto bättre är din devis ;-)

Det finns också ett litet "wildcard" som inte riktigt passar in någonstans. En liten goding som kan falla vem som helst i smaken, men också ratas av vem som helst. Förekommer i såväl 4-åringars, som 30-åringars som pensionärers påsar! Vilken det är? Punschpralinen såklart! The one and only äckelpäckelgodis men samtidigt så sötgodknastrig. Lite av varje och en klurig en att placera in.

Hm, det var nog de sorter undersökningen omfattade, och som sagt, ta nu detta på allra största allvar och utvärdera dig själv och din påse. Vem är du? Berätta!

Kanske lite opedagogiskt att börja dagen med ett inlägg om godis, när detta förefaller vara en tränings- och hälsoblogg, men det är ju ändå lördag!

Om jag får en påse ikväll kommer den garanterat vara bara brun och svart. Lakrits och choklad (inte smaksatt med apelsin), det är min melodi det = kvinna, under 40. Stämmer bra det :-) 

Vem är vem?




Denna dagen...

...i bilder. Nya skor på fötterna. Fina javisst. Men ack så osköna! Skavsår efter tio minuter som sedan ledde till blåsor som sedan ledde till kramp i vaden och beständig smärta. Allt bara för att jag valde att inte lyssna på min inre röst i morse som högljutt hojtade "neeeej, inte dom nya skorna!!!". Jaja, bara att dra på sig gympaskorna imorgon. Det är egentligen inneskor, men om jag har dom utomhus betyder väl det att jag får köpa nya sen?! Tänk vad mycket bra orsaker man kan hitta till allt! :-)

Dagen har i övrigt bjudit på kostutbildning. Åtta timmar där det faktiskt inte sades någonting jag inte visste sedan tidigare. Hm, hur ska man tolka det? Som att jag kastat bort pengarna, eller som att jag slipper plugga på något ytterligare?!

Ett träningspass hanns också med. Men vet ni vad? Det får ni vänta lite på för nu måste jag äääääta!!



Dumma skor (men fina) och dagens första kaffe. Senaste Fitness och frukosten på tåget. Ond vad.

Förresten, min prenumeration på Fitness Mag har visst tagit slut så jag fick köpa lösnumret idag. Vet ni vad det kostade?! 69 spänn! Det är verkligen inte klokt!!! Hur kan en enda tidning kosta så mycket? Det blir garanterat till att teckna sig för en ny prenumeration!

Passet idag blev en liten crossfitcirkel minsann! :-) En av tjejerna på utbildningen bjussade på ett tabatapass, fem cirklar med burpees, planka, thrusters, saxhopp, mer planka, mountainclimbers och jorden runt. Puh..! På det blev det minsann lite intervaller på löpbandet. 15 stycken a 25 sekunder, med 35 sek vila. Jobbade mig så sakteliga uppåt och avslutade på topp, maxhastiget. Yeah! 

Men hörrni, den här veckan har det varit en hel del förtydliganden i bloggen, och här kommer ännu ett. Ni vet väl att man bör vila ibland?! Jo, jag gör det också! Men det är inte så ofta jag skriver om det. Det är inte så intressant liksom. Men, för att vara lite motvals så gör jag det nu;

Imorgon ska jag vila. Vila hela dagen lång. Bara sitta still. Jag ska sitta på mina sittknölar och vila min gluteus maximus. Det skulle kunna liknas vid ett riktigt långkörarpass, typ Sthlm Marathon kanske. Dagen därpå vilar jag också. Då tänkte jag mig något i stil med intervallvila. Typ korta stunder med djup vila och lite längre stunder med mer bara lätt avslappnat tillstånd.

Nästa vecka fortsätter jag min vilosatsning. Det finns antagligen inte utrymme för knappt ett enda pass, förutom det som erbjuds på utbildningen, vilket jag gladeligen tar emot! :-) Ja, och för att "skryta" lite extra mycket; jag vilade i onsdags med.

Så, jag vill bara att ni ska veta att ja, jag är mänsklig! Jag tränar mycket ja, men jag äter också extrema mängder och vilar alldeles tillräckligt. Jag ger min kropp precis vad den behöver, bara i lite olika cykler. Ibland mer av det ena och mindre av det andra, andra gånger tvärtom.

Det gäller att se till att ta hand om sig och vara rädd om det man har. Ni är väl det? Rädda om er själva och tar hand om er på allra bästa sätt?

 

 


Status: minus 23 och ganska mycket flum

Nej, jag befinner mig inte i norraste Norrland eller på någon av polerna. Minus 23 är min status i den där yogautmaningen om ni minns den? Inte så förvånande kanske, med tanke på min inställning till den; att jag nästan visste att det skulle misslyckas...

Utmaningen tar slut på tisdag, och då skulle jag ha yogat 30 dagar i sträck. För varje dag jag inte gjorde det blev det en bötesdag. Ja, ni kan ju själva räkna ut hur många dagar jag faktiskt yogat under den här perioden...

Jag vet inte hur många gånger jag försökt mig på det där med yoga. Jag gillar det verkligen! När jag väl får till det alltså. Men, det lyckas liksom aldrig komma uppåt på rankinglistan. Hur jag än möblerar om och fixar så är yoga och stretch alltid kvar allra längst ner, på jumboplaceringarna. Att försöka nå toppstriden är för länge sedan glömt men att orka hänga i trots enbart sistaplaceringar, nej det orkar ju ingen. Att kämpa men ändå aldrig bli det minsta lilla bättre, det kan ju knäcka vem som helst. Så kanske är det helt enkelt mitt eget fel att jag aldrig får till det?Alltså inte yogan och stretchen i sig. De kämpar på, men jag släpper inte in dem. Typ.

Kanske är det inte stretchen och yogan i sig som inte passar mig, utan är det möjligtvis jag som skapar "problemet" genom att jag väljer bort dem hela tiden?! Så fort något annat dyker upp får yogan stryka på foten. Och finns det inget annat så ser jag nog till att hitta på något för att skjuta undan stretchen till "ett annat tillfälle". Det synes vara så att jag helt enkelt vill stretcha och yoga men så finns det tusen andra saker som jag ännu hellre vill...

Däremot måste man ju inte göra allt, det vet jag. Men, man kan heller inte bara välja ut det roligaste, effektivaste och jobbigaste alltid, man måste faktiskt se till helheten också. En kropp som tränas hårt behöver vila. En muskel som får lyfta tungt vill även bli utsträckt. En bortglömd magmuskel kräver uppmärksamhet och så vidare...

Det är därför jag sitter här och utvärderar mig själv nu och kanske kanske inser att jag inte löser problemet genom att tvinga mig själv att göra saker utan att jag faktiskt behöver lära mig att se till hela mig själv och inte bara de delar jag gillar bäst.

Hur gör ni? Kör på tills kroppen säger ifrån, och hoppas på att den inte gör det? Eller stannar ni upp så här ibland, pratar lite med er själva och reflekterar över signaler som kroppen ger er? Kanske är ni inte lika flummiga som jag och verkligen pratar med er själva, men om ni gör det, vad är era issues? Vad är det ni borde göra men inte gör?

Obs! Jag vill bara förtydliga att jag faktiskt stretchar ibland, men att jag tyvärr aldrig skulle få för mig att göra det på bekostnad av något annat. Sträcka ut höftböjaren eller göra 100 burpees? Självklart 100 burpees... Men, alla kan bli bättre och så även jag. Ska bara tänka ut en bra strategi först, där jag lär mig att tycka om stretchen :-)


Rörlighetsträning gjorde oss orörliga...

O aj aj aj aj...!


Shaken shoulder syndrome...!
Godmorgon! Påbörjade detta inlägg igår kväll efter passet, men hann aldrig riktigt färdigt. Men nu så!

Kan ni se hur öm min axel är? Hur den nästan skakar? Det gör den allafall! Gårdagens crossfitpass var ingen barnlek för axlarna direkt. Massa massa svingar och så de där handsläppsarmhävningarna en masse. Det är egentligen vanliga armhävningar, fast man går ända ner i golvet där man lyfter händerna från golvet innan man trycker sig uppåt igen. Ingen möjlighet att fuska någonstans alltså...

Och förresten, helt vanliga är dom inte. Armhävningarna alltså. Det finns alltid en liten tvist på crossfitövningarna. Ibland "back to basics", ibland lite mer nytänk. När du gör en armhävning i crossfit ska den allafall vara med armarna nästan längs med kroppen. Det vi gymråttor brukar kalla "smal armhävning" och ja, den där varianten som är lite jobbigare.

Passet gick bra, och jag börjar bli bättre och bättre på kb-svingen, som verkligen varit en svag punkt hos mig. Ryggsträckningar och skador och annat har ställt till det. Men nu, med goda råd från sisådär fem olika tränare börjar det ta sig. Hurra!! :-) Total tid på passet blev 7.18 och då körde jag med en 12:a. Hade dock kunnat köra lite tyngre, men 16 som är nästa vikt hade kanske blivit för mastigt? Får helt enkelt testa tyngre nästa gång.

Det bästa på passet var dock inte själva woden, utan styrkan och tekniken innan. Oopsy daisy! Vet ni vem som hipp som happ klarade fem chins? Moi!!! :-) Och nu fick jag börja träna på att "kippa" dom! Alltså göra så där ballt som de riktiga crossfitarna gör, när de liksom hänger och slänger och ser ut som ormar som häver sig upp över stången. Yeah!!! Det ser så lätt ut!!! Och det är det..... INTE!

Det är megasvårt att få till det där gunget på rätt sätt eftersom rörelsen sker i axelleden och det inte ska vara benen som gör arbetet. Tuff teknik och tung övning, men det är bara att öva öva öva. Dock inte mer den här veckan. Axlarna har sagt ifrån. De vill vila. De vill knappt samarbeta och lyfta kaffekoppen...

Men nu jädrar, nu brinner det i knutarna!!! Brrrrrrådis!!! Snart går tåget till stora staden och jag borde vara på det då. Dags att dra! Snälla snälla resväska och axlar, försök vara vänner på halvtimmespromenaden ni har framför er nu!

Och vet ni vad mer vi har att hurra för då? Jag har kommit på ett sätt att blogga från telefonen så det går att kommentera för er. Det har ju varit nån bugg i appen men nu har jag kommit på ett annat sätt. Så nu är det inte så säkert ni slipper mig i helgen ;-)

Ett träningspass ska jag dessutom få till ikväll. Ni med hoppas jag? Eller under dagen möjligtvis? Eller står ni kanske alldeles precis just nu och svettas? Let me know!



Dagens övning - inre magmuskeln (igen)

Ja, det har varit mycket fokus på det där med putmagen/påsmagen här på sistone. När jag skrev om det där med ruta-ruta-ruta-put var det många av er tjejer som kände igen sig och jag har fått många frågor om övningar, tips och vad man kan göra för att träna upp den där lilla svagingen. Ja, den där muskeln som inte riktigt orkar hålla in magen nertill alltså.

Så, ni vet jag tipsade ju om den där andningsövningen. När man ligger på rygg med en viktplatta (eller handen) på nedre delen av magen, suger in naveln mot ryggraden och andas genom magen. Då bör man se viktplattan (handen) röra sig upp och ner, snarare än bröstkorgen.

Man kan också stå på alla fyra och försöka lyfta upp/dra in naveln mot ryggraden. Kom ihåg att ni ska fortfarande kunna andas! Det är klurigt att hitta rätt muskel, och det beror ju många gånger på att den är just eftersatt och att andra muskler runt omkring kopplas på före.

Här kommer ytterligare en variant på övning. Nu är det ju så att det faktiskt är omöjligt att träna en viss del av magen. Jobba med nedre eller övre delen av magen? Nej, det går tyvärr inte. Raka bukmuskeln sträcker sig från blygdbenet ändå upp till nedre delen av bröstbenet, så jobbar övre delen jobbar även nedre och vice versa. Men, det går att försöka koppla bort vissa, och fokusera på andra, delar av muskeln, men alltså aldrig isolera en viss del. Tyvärr. Det gäller för ALLA kroppens muskler. Men mer om det någon annan gång.

Övningen då? Ligg på rygg, med böjda ben. Tänk att någon (typ en naprapat ;-) ) står ovanför dig och säger åt dig att nudda dennes hand med dina knän. Ett litet (LITET) lyft som företrädesvis sker i just transversus. Du försöker lyfta med magen, inte "putta upp" med höften eller rumpan. Orkar du inte ända upp? Gör då inte ända upp! Det är när du gör det som du kopplar på dina starkare muskler och så får transversus fortsätta vila sig och förslappas ännu mer...

Så, tänk magemagemage och allra helst då "jag drar in naveln mot ryggraden, kommer ihåg att andas och lyfter upp, jag känner att rätt muskel jobbar och jag njuter av att bli starkare och få en plattare mage".

Överens?! :-)

Liiiitet lyft


Som vanligt, bortse från tvätten och de avflagnade väggarna i "gymmet" ;-)




Så mycket skoj, så lite tid

Kollade just upp dagens wod. Perfekt för mig! :-) Två enkla övningar, och många reps. Närmare bestämt 225 stycken;

50 svingar
25 handsläppsarmhävningar
40 svingar
20 handsläppsarmhävningar
30 svingar
15 ....
20 svingar
10 ...
10 svingar
5 ...

På tid! Styrkan var nåt med floorpress som jag inte vet vad det är, men som jag om några timmar blir varse, och så var det pullups.

Bäst att ladda med en stor kopp kaffe och ett rejält mellis. Middagen sparar jag till efteråt, så den inte hipp som happ bestämmer sig för att komma upp vid sisådär 223:e eller 224:e repetitionen...

Kvällens pass blir ett fint litet tillfälligt avsked till crossfiten, jag insåg nämligen att det nu lär dröja innan nästa pass. Nästa vecka finns det nämligen inte ett endaste litet utrymme att köra i boxen. Inte ett enda! Men veckan därpå är jag tillbaka, med full kraft ;-)

När jag kollade boxens hemsida såg jag något om en Paleo-föreläsning. Det skulle tydligen vara en "paleomånad" nu, på uppmaning av boxen alltså, vilken skulle inledas med en föreläsning om vad som skulle finnas på tallriken, och varför. Jag är lite nyfiken, men jag kan ge mig den på att föreläsningen äger rum nu när jag är borta. Precis som Lottas Vasaloppsutmaning, och precis som detta;





På mitt gym ordnas värsta bästa helgen ju, med flera timmars yoga och flera timmars cykel. Skulle varit superkul att gå på båda. Men nej, just då står jag på ett annat gym i Götelaborg och svettas under uppsikt av förhoppningsvis superduktiga professionella lärare, i jakten på den perfekta tekniken! Inte fy skam det heller...

Ni har väl anmält er hos Lotta? Om inte så tycker jag ni ska göra det, och cykla/crosstraina/springa/skida eller vad ni nu väljer att göra under fyra timmar lite drygt. Jag lovar att tänka på er och cyberskicka över all energi jag kan uppbåda, så att ni orkar!! :-)



Lite oordning.

Min träning just nu är lite upp och ner. Lite si och så. Fram och tillbaka. Hur som helst. Ja, ni fattar...

Varför då? Jag som är så strukturerad, planerad och disciplinerad. Jo, förvisso. Men kommer ni ihåg? Minns ni hur planen såg ut för januari, februari och mars? Enligt planen är jag just nu mitt uppe i den "lugna perioden". Det märks väl? ;-)

Eftersom jag är borta så mycket i februari (för att utbilda mig) så blir det inte så mycket tung styrka den här perioden. Det känns varken som hackat eller malet att gå till gymmet för att köra rygg/biceps, för att sedan låta det dröja två veckor innan det är dags igen. Så nu blir det snarare fokus på crossfit och sådant som jag känner för och så tar jag upp styrkan i mars igen. Och ja, jag längtar redan!!!!!! :-)

Fram till dess, fokus på teknik, kontroll och muskelkännedom vet ni!



Jag saknar er!!!


Put-illustration.

Nej, man använder inte bindestreck i sammansatta ord i svenskan men "putillustration" såg så konstigt ut och förmedlade inte riktigt det jag ville få fram... :-)

Nu ska jag försöka illustrera det där som det pratats mycket om här på sistone. Det där med rutarutarutaput. Titta på bilderna här, och titta noga. Ser ni någon skillnad?



När tror ni att jag suuuuuuger in naveln mot ryggraden och när tror ni att jag lätt och ledigt står i en vanlig planka? Just det... På första bilden ser ni hur magen liksom hänger ut/ner och hur tydlig "knappen" blir. Naveln alltså.

Vi tittar vidare...



Samma sak här. På första bilden står jag i en vanlig planka, på knä! På andra bilden drar jag in naveln allt vad jag äger och har.

Så, trots att jag alltså verkligen försöker dra in naveln mot ryggraden klarar jag det inte riktigt hela vägen ut. Inte ens när jag står på knä, med händer i golvet. Man kan ändå se att det hänger/putar lite (och det här handlar inte om fett eller något, utan bara att muskeln är slapp). 

Jag önskar att någon hade sagt detta till mig tidigare. Att det inte bara är att planka på och tro att man gör rätt. För tyvärr är det inte så enkelt... Vem som helst, nästan, kan göra en planka. Jag kan stå i planka över fyra minuter. Jodå, det går hur bra som helst. Fast vilka muskler tränas? Yttre sneda samt raka bukmuskeln, och det är ju inte de musklerna jag behöver träna.

Ingen skada skedd dock! Era plankor kan ni lugnt fortsätta med :-) Vi har inte förlorat något eller gjort oss själva en björntjänst med alla plankor, men vi (jag!) kunde fått så mycket bättre resultat! Tänk på att verkligen fokusera på rätt muskler! Sug in naveln ordentligt.

Orkar du helt plötsligt inte en minut? Orkar du inte alls på fötterna? Nej vad bra, för då gör du antagligen rätt... Sen behöver det ju verkligen inte vara så här för alla! Men, det är väldigt vanligt just när man fött barn och även när man tränar mycket överlag, att man liksom blir stark runtomkring och den där transversus tror att den aldrig mer ska behöva anstränga sig. Kroppen har liksom en förmåga att "fuska" sig igenom övningar genom att justera och hjälpa till med alla möjliga muskler, utöver dem vi faktiskt vill åt.  

Nu börjar vi dra in våra små "knappar" och ser till att hålla dom indragna när vi plankar. Och längtar till nästa gång när vi får jubla över att vi klarar en minut på tå, och att det då är "på riktigt"! :-)

Övningar kommer såklart!


Lagom kvällsgotte

En ny passion. Garanterat!

Blanda någon typ av fet yoghurt med kesella. Jag tog 3% yoghurt, men nästa gång blir det en fetare variant!

Häll lite honung, agave om du vill, i botten av ett glas, häll på blandningen, strö över hallon och valnötter. Tada! En syrlig, lite söt och supersmarrig 'jag är fortfarande lite småsugen trots middag i magen'-dessert.

 


Svart reklam.

Nej, idag verkar det inte som det blir något träningspass. Mer än intervaller i tvättvikning, uthållighetsträning i barntjat och styrka i form av många reps leksaksförflyttning från fel plats till rätt plats.

Jag som har köpt nya träningskläder och allt..! Jag har åtminstone tagit på mig dem redan, så jag är redo ifall det på något sätt skulle dyka upp en extra timme idag :-)

Tröja från Nike, som jag antagligen inte kommer att trivas att träna i. Jag har väldigt svårt för att träna i plagg med ärm. Men då får jag ha den när jag ska se "sportigt och fräscht klädd" ut vid något annat tillfälle. Kanske när jag så småningom ska gå och marknadsföra mitt lilla företag på några väl valda ställen här i staden?!

Knallrosa shorts från ProTouch. Billiga och med en extra liten "trosa" i så man inte behöver riskera att visa rumpan, om nu hade råkat glömma de ordinarie. Eller så är det kanske mer för att hålla de ordinarie på plats?!

Jag vill också tipsa om det där långa svarta jag står och åmar mig med. Det är nämligen, hör och häpna, två par SVARTA byxor. Helt omönstrade och alldeles alldeles vanliga. Men, de är UNDERBARA att träna i!!!! Jag har ett par sedan tidigare och nu köpte jag mig på två nya par eftersom det var nåt erbjudande med "köp två för 200kr" och det är ju som hittat!!

Det är faktiskt inte träningsbyxor alls, utan ett par vanliga seamless leggings av märket Pieces. Det säljs i butiken som heter likadant och även av butiker som har Vila, typ VeroModa. 94% polyamid och 6% elastan, vilket inte säger mig något som helst, jag är kass på det där med material. Jag vet vad ull och bomull är, men detta känns inte som varken eller ;-)

De är/har alltså;
svarta (många gillar ju det har jag förstått) ;-)
hellånga (men går bra att rulla, vika eller bara dra upp till önskad längd)
huuuuuuur töjbara som helst
snygg passform
billiga
håller formen utmärkt i tvätten
håller färgen, bleknar ALDRIG
sitter som gjutet

underbara att träna i (ja, funkar förstås under kjolen till vardags också)
jätteskön resår upptill, ganska bred men utan att sitta åt, inget "rinna över" alltså
låga i midjan utan att visa rumpan

Ja, de är helt enkelt perfekta! Så, ut och leta i butikerna och köp hem ett gäng! Och Pieces; ni kan skicka en livstids förbrukning som tack för reklamen ;-)




Dags att stoppa i sladden!

Vem är du?

Vem är jag?

Kan vi få kontakt nu?

Genom hjärtats telegrafi?

Om jag söker sanningen, får jag den? Sänder dig signaler genom telepati...

Tillägnat mina muskler. För nu är det KONTAKT som gäller! Kontakt med musklerna. Varenda en. Känna, fokusera, justera och säkerligen plågas. Dels av att det gör ONT, men också av att behöva plocka bort kilo efter kilo efter kilo...

Jag kan tekniken rätt bra på de flesta övningar i gymmet, men det betyder inte att det undantagslöst är rätt muskel som arbetar. Att det är just den muskel jag vill träna som kopplas på. Ni vet jag skrev ju häromdagen något om att musklerna kopplas på i tur och ordning som de behövs, och har man ett par stycken som är oerhört mycket starkare än andra så kommer liksom de där små rackarna i kläm och blir alldeles utanför. Ni vet som den där leken när man tar bort en stol och någon blir utan. Ungefär nåt sånt. Andra muskler (eller barn) hinner alltid före och den där svaga stackarn blir kvar alldeles liten och bortglömd.

Hmpf... Oacceptabelt ropar alla mina små bortglömdingar. Nu har vi fått nog! Nu vill vi vara med!

Nu, med alla nyvunna kunskaper, är jag oerhört sugen på att inte bara träna tungt, utan verkligen verkligen KÄNNA vad det är jag gör! Fundera på hur jag kan få övningen att ta exakt där jag vill att den ska ta och arbeta extra mycket med mina svaga muskler. Arbeta lååångsamt och korrekt, och gärna tungt, men UTAN att koppla in andra muskler än just de jag vill åt. Så, fokus på baksida lår och transversus abdominis och så den där lilla decimetern av ryggen som jag har noll kontakt med. Den där biten där jag ställer tebrickan ni vet...

Vet ni vilka era svaga sidor är, och arbetar ni med dem eller försöker ni förtränga dem? Låter ni dem få en extra genomkörare då och då eller tränar ni alla muskler lika mycket?

Musklerna ska inte bara tryckas ihop, de ska stretchas också! :-)

Kontakt!!




Lycka.

Alltså. Det där med crossfit. I totally looooooove it!!!

Nu ska jag försöka dela med mig av hur jag kände efter dagens pass:

darriga armar försökte jag fota tavlan med dagens wod. Lite småprat med andra deltagare, några klappar på axeln och några high five. Snabbkollade kommentarerna på bloggen medan jag snörade av mig svettskorna och på utevarianterna. Massa finfina ord (tack!), och en kommentar från en läsare som jag tänkte på precis innan jag gick in på passet. "Hm, undra vad som hänt med henne, är hon fortfarande sjuk måtro?". Jadå, ni ska veta att jag håller ordning och reda på er ;-)

Stegar ut till bilen och åker hemåt. På radion kommer min "themesong" från när jag var sisådär 20 år. Tror det är en låt med Boy George. Högsta volym och bara röja loss :-) Ren och skär lycka! Ja, det var verkligen så jag kände. Ett lyckorus utan dess like. Som att allt i den här världen är alldeles helt galet underbart! Och det var inte bara låtens förtjänst ;-) Tänk att den där boxen kan ge en så mycket... Ja, förstås i kombination med en massa andra saker. Men ändå.

Nu ska jag bädda in den här känslan riktigt riktigt långt in i mig, väl skyddad, och vårda den ömt, så jag kan plocka fram den de dagar jag behöver den lite extra mycket :-)

Dagens wod var en "enkel" wod. Enligt tränaren. Som för övrigt var en oerhört trevlig och uppmuntrande prick.
2 min, hm, vad var det nu? SDHP som betyder SumoDeadliftHighPull tror jag och det var som en djup benböj och brett marklyft där man drog kb:n upp till hakan med armbågarna pekandes uppåt.
2 min svingar (det längsta jag svingat i hela mitt liv, i tid alltså, jag släppte inte kb:n...)
2 min burpees (urk..!)
2 min situps (nej, jag gjorde mina balla rehab-övningar)
2 min av de där SDHP igen 

Göra så många reps som möjligt på de två minutrarna. Mellan varje set var det 2 minuters vila. Jag gillade den här woden. Enkel (teknik alltså, inte enkel=lätt) och man kan verkligen ge ALLT! Jobbigast var burpees. Såklart. Vad annars. Dagens rekord var 41 stycken berättade tränaren innan, så vi hade något att satsa på. Hur många tror ni jag gjorde? 41 såklart... Frustade och flåsade fram ett "jjjjjaa gjjjjorrrrde ffffffffffrrrrrrrtiennnnnnn" när två minuterssignalen ljöd. En vilja av stål och allt är möjligt... ;-)

Nu längtar jag tills på torsdag, när nästa pass är! Jag vill mer jag vill NU!!

Men, imorgon (oj, nu passerade klockan just midnatt så idag, onsdag). Vet ni vad jag gör då? Jo då ska jag träna HEMMA! Hur nu det ska gå? Har inte varit där nere i gymmet på väldigt länge så uppvärmningen blir nog att damma av och plocka fram alla saker bara ;-)

Tips på vad jag ska hitta på? Styrka eller kondition spelar ingen roll, ge mig det bästa ni har! Och så vet ni ju alla att jag har oerhört svårt att säga nej till utmaningar och dylikt, så var lite snälla mot mig ;-)

Godnatt på er!






Om ni tittar väldigt noga på lappen med mina resultat kan ni se hur svårt jag faktiskt hade att räkna ut totalsumman efter passet. Hjärnan var helt enkelt inte med...



Springet avklarat.

Ja ni som brukar läsa här vet väl vid här laget att jag har svårt att släppa en idé som ploppat upp i mitt huvud. Har ett litet frö börjat gro har jag väldigt svårt att låta det ligga på lut ett tag och gotta till sig. Jag vill att det ska växa upp alldeles på en gång genast ögonblickligen omedelbart! Så, vad tror ni det blev av det där lilla "spring i benen"-fröet?

Japp, stämmer bra! Ett intervallpass på gymmet :-) Solskenscykel på väg dit och hem och nu väntar en semla på mig.

Jag är inget fan av två pass per dag, vilket det idag blir om jag även går på crossfit. Men, så här resonerar jag; ibland vill man inte träna och då gör man inte det. Ibland vill man och då gör man det. Ibland vill man något alldeles galet mycket och då bara måste man göra det. Som idag. Intervallerna ropade på mig och jag var bara tvungen att ge efter ;-)

Jag körde enligt Lottas upplägg och bara dubblade siffrorna. Bandet går upp till 20, vilket då borde vara det högsta på skalan 1-10 (om man vet att man klarar att springa på den hastigheten...) så jag körde helt sonika på 10-12-14-16 och började sedan om. Det kändes. Bra. :-)

Sen vill jag bara förtydliga en sak, innan jag kastar mig över eftermiddagsfikat.

Jag må ibland låta som en megaenergisk människa som klarar allt och lite till och visst, många gånger stämmer den beskrivningen ganska bra. Men, jag skulle inte vara så full av energi och spring i benen om jag inte hade en svärmor som hämtar stora A på dagis och tar en promenad med lilla B, en syster som förhör mig på alla kroppens muskler, en bästa vän som lagar underbara middagar när jag kommer hem efter åtta timmars utbildning, underbara generösa läsare som ger mig nya idéer och uppslag till vettiga inlägg, och inte minst en sambo som åker från jobbet på rasten för att ta lilla B till bvc så jag kan plugga. Och så förstås alla andra som ställer upp i vått och torrt när vi helt enkelt inte får ihop det. Alla de här personerna ger mig förutsättning att orka, och jag hoppas att jag betalar tillbaka till dem i form av lite extra energi då och då. Ensam är INTE stark. Aldrig någonsin.

Puss på er allihopa!




Jag ska börja åka skridskor!

Jodå, nu ska jag börja spela hockey! På med skydden, suspen (eller det kanske jag inte behöver nån?), hjälmen och köööör!!

Eller, kanske passar jag bättre för konståkning? Trikåer, hårt uppsatt knut i nacken, mycket smink och piruetter i tusentals varv.

Eller sån där skridskoåkning där man bara åker runtruntruntruntrunt i trikåer men utan smink.

Ja jag vet att jag redan gör rätt mycket. Styrketränar, crossfitar, promenerar enstaka gånger, springer intervaller någon gång då och då, spinning när jag hinner och orkar, yoga när jag tvingar mig själv (hm, lät inte bra...), stretchar alldeles för lite och vardagsmotionerar med mina två vildar här hemma.

Vadan detta nu då? Jo men tänk efter! Vilka har de största snyggaste tightaste rumporna? Just det, skridskoåkarna! Så nu lägger jag i högsta växeln i "jakten på putet" (förtjänar snart en egen kategori bland inläggen). Snart kan ni se mig i länets hetaste hockeyderby ;-)

Nejdå, skämt åsido. Men det är faktiskt så, att den där utåtförarrörelsen som skridskoåkarna gör i tid och otid är den mest geniala övningen för rumpan. Något att tänka på när ni kör era "rumpdrag i kabel", dra lite snett utåt så får ni med den där sista lilla "muskelbiten". På vissa gym (i storstan) finns det inte bara hederliga trappmaskiner och crosstrainers utan just en variant där man "åker skridskor". Så om ni som bor i min stad ser nån galning som sliter på crosstrainern på gymmet och tror att det ska gå att föra ut pedalerna åt sidorna så är det garanterat mig ni ser ;-)

Mot rinken girrrrrrls!!

Helena?Helena?





Spring i benen!

Jippie!! Även idag får jag tillfälle att göra den roliga andningsövningen. Dessutom glänsa inför ett gäng andra tränande personer med den. Dagens wod innehåller nämligen sit-ups och med min svaga transversus och delade mage så är det ju big no-no! Turligen nog innehåller den också SHPU eller nåt. Det vet jag inte ens vad det är?? Ja, och så var det nåt med burpees också...

Jag är dock galet sugen en tripp till gymmet redan nu, för att köra ett intervallpass. Eller, något som skulle vara ännu härligare: springa ute!! Värsta vårvädret här och fåglarna kvittrar så högt där ute att det är nästan omöjligt att inte lockas ut av deras rop. Men, tillbaka till verkligheten, pluggandet och, hm... Vart hålls jag nu igen? Just det, nåt om refraktär period och hjärtat.

Springer ni något idag? Ute i vårvädret?

Tema: TOMT!

För en timme sedan var jag med tom mage på en tom affär för att fylla på vår tomma kyl och frys. Inte så många som storhandlar halv åtta på morgonen, före frukost! Det var dock inte bara mage, affär och kyl som var tomma. Återigen ekade brödhyllan TOM! Vad är nu detta?! Nu blir jag så illa tvungen att klämma in ett brödbak under dagen också. Tur man är mästare på det där med simultanförmåga. En reflektion; var är vi på väg? Brist på low carb-bröd, riktigt smör OCH svenskt nötkött. Hm, tål att tänkas på...

Först ska jag dock äta en stooooor frukost för att fylla på med energi. Sen blir det plugg för hela slanten. En sanning med modifikation förvisso. Besök på bvc, laga lunch, fika med svärmor och kidsen och middagsfix samt allt det andra som liksom bara sker i farten. En kudde tillbaka till sängen, en nappflaska på vift återfår sin plats i hyllan, resterna av gårdagens köttbullar plockas upp från golvet, handdukarna byts ut mot nya fräscha och ovanpå allt det, en mammas bästa vän... kaffet! ;-)

Reflektion två; amerikanerna har inte handtag på sina papperspåsar. Dumt tycker ni? Smart säger jag! De slipper nämligen bli så där lagom irriterade när handtaget går av och påse med allt innehåll (oftast ägg) dimper i marken. Grrrr....!

Tomt!




Uppdatering: Ve och fasa!! Inser precis att jag glömde köpa JORDNÖTSSMÖR! Hur kunde jag glömma?! Och den gamla burken som är totalt, just det, TOM! Nej, det här går inte. Dags att försöka ladda om hjärnan och vara mer här och nu, så jag inte upprepar sådana här fatala misstag ;-) Glömde dessutom kyckling också. Om jag inte hade en lapp? Jo... Men jag glömde antagligen att läsa vad som stod på den...


Nej nej och åter nej

Klockan är tio på kvällen och jag provsmakar enbart för er skull. Faktiskt! Bara för att se om detta är något ni ska göra imorgon, på självaste fettisdagen. Svaret har ni redan fått. Nej. Det är inte värt besväret. Tyvärr.

Jag hade en misstanke om att bullarna skulle bli platta och sneglade på muffinsplåten och formar men körde ändå på bakplåtspapper. Första felet.

Jag hade också en tanke om att baka på keso eller färskost eftersom kesella gör de flesta brödsorter och bakverk väldigt äggiga. Tyvärr följde jag inte heller där min inre röst. Äggigt så sant det är sagt. Andra felet.

Det godaste på denna semla är grädden, den fullfeta varianten. Sagt av en som inte gillar grädde! Då förstår ni va?

Jaja, nu ska jag ändå äta upp den. Man får inte slänga mat. Särskilt inte misslyckade bakexperiment. Det ska minsann ätas upp varenda smula, så man lär sig till nästa gång. Att inte misslyckas igen alltså ;-)
Vispade grädden för hand som lite extra träning för "brachiioradialis". Eller var det för att jag inte vill väcka resten av familjen som sussar gott?! ;-)

Trevlig kväll på er, och hoppas ni alla njuter av en riktigt god semla imorgon. Det ska jag göra. En köpt en :-)
Om nu någon mot all förmodan vill ha recept är det bara ni säger till. Annars kan jag tipsa om mandelmassan. Mixa mandlar, blanda i lite grädde. Gott :-)


                                       
En smörgås med grädde. Va? Sa du att det var en semla? Det var mig en konstig en...



Vill hinna ikapp den rackarn!

Glad i hågen skuttade jag iväg till gymmet imorse för att testa min maxpuls på löpbandet. Trodde jag ja...

Det var stört omöjligt! Inte vet jag om det beror på för dålig kondition eller för dålig kropp, men nåt är det... Jag värmde upp lätt med fem minuters gång och började sedan min klättring mot toppen. Ett maxpulstest bör ta runt 8-12 minuter och det känns ju lätt. Eller åtminstone överstigligt.

Så, jag höjde hastigheten och när pulsen inte stegrades längre så ökade jag ytterligare. Nu till problemet; när jag väl började komma upp i tempo (runt 16-17 på bandet) så hade jag hållt på så länge att jag var trött. När jag kom upp till 18-19 och pulsen fortfarande steg orkade jag helt enkelt inte springa mer. Jag borde ju inte varit trött i kroppen med tre dagars vila lagrad. Hm, kan det ha varit den tidiga timmen?

Jag hoppade av bandet när pulsen var på 178 har jag för mig, men hoppade på sen efter ett tag igen och då steg pulsen till 182 men sen fick jag återigen hoppa av. Jag höll på så där ett tag och studsade på av på av men nej, jag orkade aldrig hålla på tillräckligt länge för att få upp pulsen mer och se när den skulle sluta klättra. Suck...

Har jag för bra kondition för min egen maxpuls eller har jag för dålig kropp för att orka jaga ikapp den?! ;-)

Gör ett nytt försök imorgon, med Lotta och Beatatjatas intervaller.

Här kan ni för övrigt läsa mer om pulsen och vad man egentligen menar med maxpuls.

           




På gång i köket!

Vet ni vad det här är? Det, och lite mer, är vad som behövs för att göra semlor av det liiiite bättre slaget!

Har velat fram och tillbaka hela dagen; göra semlor? Inte göra semlor? Göra semlor? Inte göra? Äsch, nu kör jag, så slipper jag åtminstone fundera på det. Nu blir det snarare äta EN semla? Äta TVÅ semlor? Äta TRE semlor? Äta ALLA semlor? ;-)

Recept kommer ikväll, efter provsmakning!

                                


Orsak och verkan (och lite heta putmagetips)

Nu när jag läst anatomi en hel helg har jag en betydligt bättre förståelse för hur kroppen fungerar och hur allt hänger ihop. Idag kunde jag till och med ställa en egen diagnos på mina ryggproblem när jag var hos naprapaten. En diagnos som han helt och fullt höll med om. Ett noll till mig. Mot vem? Ja, det vet jag inte riktigt...

Så här; jag har ont i ryggen. Nedre delen, på vänster sida. Hm... låt se nu. För det mesta visar sig inte smärtan där problemet egentligen sitter. Så...vad göra? Aha! Jag vänder på mig och tittar vad som finns där fram. Där sitter transversus abdominis (tvärliggande magmuskeln) och det är DÄR vi hittar orsaken. Den är nämligen alldeles för svag hos mig. Och säkerligen hos många fler mammor. Den muskeln hjälper bland annat till att hålla ryggradens nedre kotor på plats och när den som hos mig är för svag, ja då "svajar" kotorna och tada! Det gör ont!

Så nu blir det till att träna transversus. Hur gör man då då? Den tränas väl vid all magträning? Jo, förvisso. Men, nu är det så klurigt att musklerna inte kopplas på förrän de verkligen behövs. Och eftersom mina muskler runt omkring är så starka behöver den här lilla luringen aldrig jobba. Typ. Och ju mer jag tränar, utan att komma åt den, desto starkare blir ju alla muskler runt omkring och desto svårare blir det att komma åt den. Moment 22 kan man säga.

Så nu är det färdigplankat för min del. Stackars mig... Eller är det kanske snarare hurrarop och jubelklang som ekar här hemma?! ;-) Hur som helst, det är ingen fara att göra plankor heller, men eftersom jag redan tränat upp de musklerna så mycket utan att transversus hängde med på färden så får jag nu återvända till punkt noll, med enkla andningsövningar och verkligen verkligen bara leta efter lilla bortglömda transversusmuskeln. Och även skippa alla toes to bar, sit ups och dylikt på crossfiten. När det ingår i dagens wod ska jag istället göra nedanstående övning. Tufft va?! ;-)

Ett tips till andra mammor; tänk på att verkligen suuuuuuga in naveln mot ryggraden när ni plankar! Det är förhållandevis enkelt att stå i planka en minut, men frågan är om det är rätt muskler som jobbar? Blir du trött i axlar och utsida mage? Då har du kanske glömt just den där "jag håller din ryggrad på plats så var snäll mot mig"-muskeln. Och, inte att förglömma, ni som upplever att magen är platt, platt, platt, PUT! Träna denna muskel för det är nämligen just den som HÅLLER IN magen! Inlägg med fler övningar kommer. Såklart! :-) 

Åh jag tränar så hårt så hårt! Ser ni hur vikten höjer och sänker sig? Puh... hundra reps på en dag. Wow! Måste garanterat vara gymmets ballaste övning! Och andningen sen då, shit pommes frites vilken utmaning..!

Wow! Cooolt..!



Uppdatering: Övningen ovan är först och främst en andningsövning. Andas med magen. Ja med magen. INTE med bröstkorgen! Testa att lägga en hand på magen när du sitter upp och se om handen höjs och sänks. Gör den det? Bra, då gör du rätt!

Så, lägg dig ner, på med vikten och andasandasandasandas med magen. Viktplattan bör röra sig upp och ner, men nej, det är inga jätteavstånd. En liten liten rörelse men ack så bra! Försök även dra in och upp, hm, vad ska man säga? Det område där bebisen en gång kom ut... Alltså kniiiiiip! Vilket du för övrigt ska göra varje dag och kan passa på att göra varje gång du gör en bålövning, och även vid t ex höftlyft.

Ska se till att fota en övning till som jag har på lut, och så småningom dyker det nog upp flera övningar för "om du tränar mig så lovar jag att hålla in din putmage"-muskeln.


Nytt på marknaden.

Åh, det har kommit en massa nyheter till mataffären på sistone. Eller, jag har sett reklam för det men vet inte om det ännu anlänt till min butik? Ska utforska det imorgon.

Stevia - det där nya sötningsmedlet som utvinns ur nån sydamerikansk planta. Ica har gjort en variant där det ska funka att byta ut rakt av, det vill säga 1 dl socker är 1 dl stevia. Utan kalorier, höjer heller inte blodsockret.

Mjöl - nytt vetemjöl gjort av någon slags vete där proteinhalten är högre än det vanliga. Intressant att kolla upp, men misstänker att det fortfarande är vitt som snö och då får det nog ändå inte "Bodycomf-stämpeln".

Hm, nu har jag glömt vad mer det var jag skulle testa. Jo, sockerfri blodpudding och så tänkte jag kika på Risentas nya müslisorter. När det gäller müslin är jag dock 99% säker på att den inte får följa med hem. Jag gillar att göra egen, eller, jag gillar att äta min egen så det blir nog som vanligt, ett gäng påsar med nötter och fröer och sen mixa enligt eget tycke och smak.  

Har ni testat något av ovanstående? Betyg?



Får jag lov att fresta med en kopp Earl Grey?!

Nu är jag här igen! Tjoho! Sitter och kastar i mig gröten, som jag glömde att salta i all hast. Ganska smaklös med andra ord. Väntar in syrran som ska vakta lilla B när jag tar mig till naprapaten. Ja, hon behöver faktiskt bokstavligen VAKTAS! Överallt, närsomhelst, hursomhelst...

Dagens pass var annorlunda. På många sätt. Ska berätta mer sen när jag inte bloggar, dricker kokhett te, slafsar i mig gröt, byter blöja på bebis och klär på stora A samtidigt som jag läser tidningen och borstar tänderna. Multitasking, that´s me! ;-)

Men, en liten bild kan jag bjuda på, mitt nya fokus; STRETCH! Jag är såååå duktig! ;-)

Men, helgens lärare sa något om att när man gör barnets postion ska ryggen ruuuuuundas. Man ska inte kunna ställa en tebricka på den. Hm, jag tror jag skulle bjuda hela kvarteret på Afternoon tea nån eftermiddag i veckan. Ingen rundning här inte. Bäst jag kilar iväg till herr Naprapat nu så han knäcker och böjer till mig så jag blir rund och go! ;-)

Hoppas ni fått en bra start på veckan, med värsta bästa träningspasset imorse! Eller så satsar ni på att få till den där riktiga aha-känslan när ni tränar ikväll. Okej?!


Kom och drick!


Jag har växt!

Nu i helgen har jag växt. Ja säkert mentalt, psykiskt och kanske allra mest när det gäller kunskap. Men, något mer har växt! Mina muskler!!

Ni vet, de säger ju att det är under vilan som musklerna återhämtar sig, repareras och växer, och vila är ju precis vad jag ägnat hela denna helg åt! Ja, förutom för hjärnan då :-)

Så, imorgon bitti när jag hoppar i träningskläderna för att dra iväg till gymmet förväntar jag mig att jag spräcker byxorna där bak i rumpan, att linnet spänner oliiiiidligt över bröstet och att armarna inte längre ryms i luvtröjan. För det är väl så det funkar?! ;-)

Först ska jag slå ihjäl en timme på Göteborgs Central innan tåget rullar hemåt. Inte svårt att veta vad jag ska lägga tiden på, ni skymtar väl den ENORMA pärmen? Plugga plugga plugga..! En kaffe och lite yoghurt till det. Fattig middag, jag vet, men jag har fyllt på rejält i helgen utan att förbränna så jag är faktiskt inte hungrig. Första gången det hänt ;-)

Veckan som kommer bjuder på en hejdundrans massa saker. Egentligen alldeles för mycket aktiviteter, som skulle kunna göra mig jättestressad. Men vet ni vad? Det struntar jag i just nu! Nu fokuserar jag på morgondagens träningspass och sen tar jag allt därifrån. Anfall är inte alltid bästa försvar. Nu kör jag defensivt och bara håller emot litegrann så inte allt ramlar över mig på en gång. Sunt, eller hur?!

Trevlig söndagskväll på er! Jag har saknat er, men imorgon är jag tillbaka på heltid igen! :-) Ska surfa runt lite och se vad ni haft för er i helgen. Nej just det, plugga var det ju... Tusan också!


Dagens övning - jorden runt

Den här övningen brukar ha lite alla möjliga namn. Platta på golvet, skiva på mage, jorden runt och ryggaxellyft är några jag hört... Kärt barn har många namn vet ni :-)

Lägg dig på mage på golvet, med armarna sträckta framåt hållandes i en vikt. Liten vikt! Eller en bok. Den här övningen är tung så är du inte oerhört stark räcker det nog med det minsta/nästminsta du har i viktväg. Inga tio-kilosplattor alltså...

Nu flyttar du armarna bakåt, till rumpan, där du byter hand på vikten och fortsätter framåt igen för att där byta plats på vikten ännu en gång. Sen kör du så här, runt runt jorden (som är du själv alltså). Byter hand på vikten fram, skickar bak och byter hand. Du ska orka "lyfta" vikten från golvet och inte släääääpa den längs med, då har du för tung vikt!

Bra övning för hela ryggen och baksidan av axlarna!

Runt runt...Jag är jorden! ;-)


Som ett vattenhål i öknen

Kan ni se något put? Inte det? Nej, inte jag heller... Det var visst en hägring. Eller nåt. Obefintligt. Inget put så långt ögat kan se.

Vet ni vad? Jag minns att jag en gång funderade på varför det liksom blev en "knöl" där bak när jag gjorde utfall. Jag tyckte det såg lite knasigt ut när jag såg det i spegeln och en gång tog jag upp det med en kompis;

"Vet du, när jag gör utfall då blir det liksom värsta fettklumpen här uppe" sa jag, och visade berörda kroppsdel (med kläder på!). Hm... vad konstigt, svarade han, men verkade inte tänka mer på det.

Vet ni vad? Idag insåg jag att jag nu vet vad den där "knölen" var. Sommaren 2002 var det, då när jag tog upp den till diskussion och analys, utan resultat. Så nu, nästan tio år senare har jag äntligen förstått vad som fanns där men som sedan sakta förminskats och istället runnit ut och fördelats över hela min kropp. Ursäkta svordomarna men

DET VAR JU FÖR FAN MIN RUMPA!!!!

, en ung och naiv tjej oroar sig för vad det är för konstig knöl som putar ut där bak ;-)
 
Nu, en inte lika ung men heller inte lastgammal tjej undrar vad som krävs för att bli förlåten och få tillbaka knölen.

Snälla snälla, kom tillbaka! Flytta upp en våning och försök masa ihop dig på lite mindre yta istället för att häääääänga ner dig och vara så ledsen. Jag lovar, jag ska aldrig mer önska bort din existens eller förringa dig. Pleeease..!

Om det är några unga tjejer här, eller några mindre unga men utan barn, njut av er rumpa så länge ni har den! Ju äldre den blir desto ledsnare och mer neeeeedstämd blir den. Och när bebismagen börjar växa, ja då försvinner rumpan in i ryggen på nåt sätt. Den slätar ut sig mellan knäveck och ryggslut och verkar trivas så himla bra som lång och platt att den aldrig behagar stå ut igen. Damn!

Tilläggas bör att jag ser skillnad på min rumpa mot för ett par månader sen, den är mer fast och jag börjar ana den så åtråvärda "gropen". Yeah!! Alla utfall och tung benträning börjar löna sig. Jippie!! Men putet, nej, där får jag nog inse att jag förbrukat mina chanser...

PlattTomtInget putLångObefintligTillgjord




Dagens övning - axelpress

Axelpressen är en gammal hederlig övning som går att göra med både stång och hantlar. Funkar även att göra lutande axelpress i smithmaskinen. Här visar jag "originalet".

Utgå från öronen ungefär, pressa upp hantlarna till raka armar (utan att översträcka armbågsleden) och vänd sedan tillbaka ner. Går utmärkt att göra stående eller sittande på bänk/pilatesboll.


The secret!

Jag har GRYM träningsvärk!!! Ajajajaj.... Vadå tänker ni? Hon skulle ju inte träna? Nej, det har jag inte gjort heller, mer än handen... Jag har skrivit sisådär en 30-40 sidor för hand, och det är ju inte varje dag man gör det.

 

Dagen har varit oerhört givande!! Tänk att det fanns så mycket jag inte visste att jag inte visste. Typ.

 

Men, att lära sig allt detta innebär också en fara! Faran att aldrig mer kunna gå till gymmet och träna. Nu när jag vet exakt vad som händer med lumbalkotorna om jag inte har tillräckligt stark transversus och gör en benböj. Det är ungefär som att läsa psykologi. Om nu någon av er gjort det? Då vet ni att man efter avslutad kurs tror att man är både psykopat, lider av borderline samt är en narcissist utan dess like.

 

Samma tankar snurrar i mitt huvud nu. Radera bort all gammal träning, börja på ny kula. Tänk funktion och enbart funktion, inte tungt. Vilka leder får jobba, vilka muskler kontraheras? Hur får jag maximal utdelning? Åh, det här är helt underbart! All den här nyvunna kunskapen! Jag fullkomligt superduperlängtar till gymmet nu, för att få testa alla lateralflexioner, extensioner i armbågsleder och jobba lite med iliopsoas. Eller just det, det som förr hette iliopsoas har nu ersatts av psoas major & iliacus, vilket på svenska betyder nåt liknande "ländtarmsbensmuskeln". Öh..? Ja, det blev ganska fnissigt när vi gick igenom detta i slutet av dagen :-)

 

Just det, nu har jag också svaret på varför magen på en mamma (mig) ser ut som nedan. Ruta, ruta, ruta, ruta, puuuuut.... Jag lovar att dela med mig av det till er så småningom. Små små övningar för rätt muskel. Och alla vi plankan-anhängare har fått något att bita i. Magmusklerna behöver också VILA, även om de "bara" tränas statiskt. Men men, nu är det lördagkväll och sånt där lämnar vi till veckan, så vi har något att dryfta då med :-)

 

Man lär sig mer om man också gör egna illustrationer ;-)

 

 

 

 


Ett nytt sätt att avgöra ålder.

Vet ni vad jag reflekterat över?! Kaffe. Den där drycken som har en alldeles särskild plats i hjärtat hos de allra flesta. Jag tycker mig kunna se vissa mönster. Ungefär så här;

Du dricker en kopp kaffe på en kvart-tjugo minuter - ålder runt 20-25 år

Du dricker en kopp kaffe på i runda slängar tio minuter - du är runt 25-35 år

Du dricker en kopp kaffe på fem minuter - du närmar dig 40 och kan vara upp till 50 år nånstans

Du dricker en kopp kaffe på tre minuter - du är garanterat över 50 år

Du dricker inte en kopp kaffe, du sveper den - du är runt 60 år

Du dricker inte kaffet, du sörplar i dig det genom en bulle eller liknande - du är över 65 år

Du har grädde i kaffet istället för mjölk (utan att vara lchf:are) - du är snart död och begraven

Detta baseras på undersökningar genomförda i diverse olika personalrum samt i olika familjesituationer. Stämmer det på dig?

Rättså gammal.Pensionär!Fortfarande ung



Starta hjärnan NU!





Nu skulle jag behövt gårdagens ENORMA Starbuckskaffe, men tror det får duga med en regular kopp vanligt för att väcka skallen... En tjock pärm att gå igenom, nio timmar idag, nio timmar imorgon. Gårdagens åtta känns i skallen, men hey..! Jag lär mig ju hur mycket som helst!

Gårdagens höjdpunkt var "jakten på kalciumcellerna" men jag tror inte att ni vill ta del av det, och jag är inte säker på att jag ens kan delge er det så ni får fördjupa er i morgontidningen istället.

Någon träning idag? Hoppas! Och ni kommer väl ihåg?! Träna lite för min skull också!!


 




Dagens övning - lårcurl

Perfekt att göra för baksida lår! Går alldeles utmärkt att göra med ett ben i taget! Då märker man ganska snart om man är starkare på ena sidan, vilket är ett ganska vanligt fenomen... 

Undvik att "spänna" fötterna och dra med dem, det är baksidan av låren som ska jobba. Testa med lätt vikt tills du känner att du har tekniken och kan lägga på mer vikt UTAN att börja dra med fötterna. Låter klurigt kanske men testa som sagt med lätt vikt så förstår ni vad jag menar! Dra rullen ända upp till rumpan och vänd sedan saaaaakta tillbaka! Låt muskeln jobba på tillbakavägen också, det gäller för alla övningar, alltid!

Lycka till :-)


                   


En jämförelse mellan nu och då.

Vet ni, jag tänkte på en sak häromkvällen när jag skrev den där "dagens". Då när jag hade slarvat lite med maten och var konstant hungrig.

Jag började bläddra tillbaka i arkivet i min hjärna, för att göra en liten jämförelse mellan nu och då. Då, som i för, säg... två år sedan. För ett år sedan var jag ganska så höggravid och vad som då intogs bör vi ej ta upp här :-)

Det blev en ganska intressant jämförelse. Så här ungefär;

En helt vanlig dag för två år sedan:

6.00 Yougurt (ibland vanilj-, ibland honung-) med müsli/flingor (ganska ofta "Crunchy" eller Kellog´s red berries och gärna lite extra torkad frukt), 2 smörgåsar ("mörkt" bröd) med smör, leverpastej, ost eller ägg. 
9.00 En näve eller två torkad frukt (ananas, aprikos och liknande), nötter och ev en ruta mörk choklad, några Läkerol och kaffe
11.15 Lunch i skolmatsalen; morötter och majs, potatis och någon slags falukorvsgryta (typ noll protein!). Kaffe och ett par rutor mörk choklad.
14.00Två-tre smörgåsar med smör, ost och gurka. Nötter, torkad frukt, ett äpple, kanske en till ruta choklad.
16.00 Nötter, torkad frukt
Träning
19.00 Potatismos och hemgjorda köttbullar, rivna morötter eller en tomat, 3-4 knäckemackor med smör
21.00 Nötter, torkad frukt, lite mörk choklad, ev. en skål yougurt med flingor eller två mackor och te.

Puh..! Vad mycket kolhydrater! Och vad mycket socker! Torkad frukt dagarna i ända... Snabb energi=högt blodsocker=snart lågt socker igen... Inte konstigt jag var lynnig i humöret, hade svullen mage och var konstant hungrig. 

En helt vanlig dag idag:

5.45 Aminosyror (före träning)
8.00 Keso/kesella/yougurt med müsli bestående av mestadels nötter (gröt om jag är hemma)
11.30 Matlåda; t ex kycklingpaj, kamutvete med färsbiffar eller sötpotatispytt med chorizo och ägg. Stor låda grönsaker till det.
14.30 2 skivor Nystart med mandelsmör och skinka, kaffe. Ev några "bollar".
17.30 Lax med broccoligratäng, tomater & spenat
20.30 Ev. ett kvällsmål med t ex keso/kesella/yougurt & müsli, eller apelsin, keso & mandel, eller kanske två kokta ägg på surdegsknäcke.

Hm, betydligt mer protein, fortfarande mycket fett, mindre kolhydrater och framför allt mindre dolt socker! 

Ibland brukar jag tänka på att jag ju åt "nyttigt" även för två år sedan, men att jag idag skulle tycka att det var förkastligt att stoppa i mig så mycket mackor dagarna i ända... Jag vet också att man kan äta mycket "nyttigare" än vad jag gör idag. Men, om två år är jag inte där. Då är jag kvar här. Här där jag är precis nu. Här trivs jag förträffligt bra. Ren mat och ren kropp. Glad hjärna och lycklig mage. Underbart!

Har ni hittat det som ni trivs allra bäst med?

Så här ser det ut på jobbet nu för tiden. Ett grönt äpple, keso, mandel och kanel. Bra mellis, men kanske inte så bra att sitta och slabba med när man rättar prov?! ;-)

Rent mellis.



Fel blev rätt.

Godmorgon på er!

Tränar ni nåt idag? Inte jag antagligen. Mer än hjärnan... Ni kan väl köra lite extra hård träning för mig med, hela helgen, så använder jag mina hjärnceller så kopiöst mycket att ni kan låta era skallar vila. Deal?!

Igår skulle jag göra mina bollar igen, tänkte att det kunde vara gott att ha med sig nåt att snaska på på tåget eller till kaffet på utbildningen (hallå?!! Det ingår väl kaffe??!!!). Jag har testat lite olika varianter men kommit fram till att detta är det bästa receptet. Sagt och gjort, jag häller i alltihop i mixern, kör igång och ska sedan börja rulla bollarna.

Men, vad lite smet det blev. Vad annorlunda den ser ut. Hm, vad är nu detta?

Jo, jag hade visst glömt jordnötssmöret! Resultatet blev något färre bollar, men med smak av choklad och kaffe (hällde i två msk istället för vatten) och de är inte helt fel de heller. Även om jag håller fast vid att de gamla är ännu lite bättre. Lite mindre fett i dessa också såklart. Bra eller dåligt beroende på vad man är ute efter. Nu ska jag ta ett par stycken och invänta morgonkaffet som ska intas på Starbucks!!! Snart..! Lycka :-)

Allt är inte vad det ser ut att vara...


Inte älgbajs.



På skakiga armar...

...skriver jag detta. Puh..! Tänk att 7 ynka minuter kan kännas såååå långa. Eller förresten, de två-tre första var relativt lätta så säg snarare "tänk att 4 ynka minuter kan kännas såååå långa..."

Styrkan gick okej men ojoj vad det kommer kännas imorgon. Eller, redan nu förresten. Det där med marklyft i boxen är verkligen inte samma sak som marklyft på BodyPump-passen. Verkligen inte ens i närheten. Så, lär om lär rätt. Mycket teknik och tung vikt på stången. Jag körde som mest 70 kilo. Ja herregud, nu när jag tänker efter är det ju rätt mycket. På gymmet kör jag med 30, och då ska ni veta att jag ju ägnar mig åt "tung styrketräning" nu. Hrm...

Sen var det då dags. No mercy. Boxhoppen var inte ens något att diskutera. Tränaren verkade inte alls tycka att det var nödvändigt att förklara exakt hur man skulle ta sig upp på lådan så det var bara att hoppa. Upp och ner upp och ner och upp och ner tills man inte visste vad som var upp och ner längre... I kombination med 10 svingar och 10 burpees kan jag mycket väl tänka mig att det är lätt att snubbla. Men jag andades och fokuserade före varje omgång och sen bara körde jag.

Asajobbigt, eller görasketajobbigt för att använda ett av Beatatjatas uttryck. Kanske som en kombination av de sju dödssynderna på nåt sätt, fast det var bara tre stycken men sju reps, eller nåt. Nu, MIDDAG!!!

Förresten, grattis Linda som persade på marklyften. Bra jobbat! :-)

Mitt resultat är det där suddiga längst ner, 6 hela varv, 7 svingar och 4 boxhopp. RX. Sen svett, flås och nästan lite tårar ;-) (rx står för att man gjort med rekommenderade vikter och övningar och inte "skalat". Tänk vad man lär sig...)

Nästa gång ska jag klara 7 hela varv. It´s a bet!


                                    


Kärlek och pengar.

Så, hur gick det då i min lilla uppmaning till er? Jo det kom ju in väldigt många fler kommentarer än vad det brukar. Många kramar delades ut och många fina ord fick jag ta del av. Tack för det!

Totalt kom det in 83 kommentarer och med min hundring i potten från början blir det alltså 183 kronor till Rädda Barnen. Inte så mycket kanske, men ni vet vad jag skrev häromdagen... Många bäckar små!

Em, som var en av de allra sista att kommentera, tog ett eget initiativ och ska även hon skänka lika mycket som slutsumman blev. Tack!

Nästa år gör vi om det igen, och då jädrar då ska det rulla kronor så det står härliga till. Eller hur?!

Nu har jag ägnat ungefär hela förmiddagen åt att förstå hur jag ska få in skärmdumpen här, alltså beviset på att jag betalat in summan till Rädda Barnens katastroffond men det är ta mig tusan helt omöjligt! Så nu får det bli så här, och om ni tittar riktigt noga så ser ni att jag fyllt i summan 183 kronor. Tack till er! :-)




Lyckliga sjuan?!

Tittade in på boxens hemsida för att se vad dagens wod kunde tänkas bjuda på. Som jag har påpekat tidigare, jag tror jag har en liten gen av synskhet i mig. Hm, konstigt ord.

Igår på gymmet fick jag nämligen för mig att hipp som happ bara testa lite marklyft. Tekniken och hur mycket jag kunde ta. Styrkan i dagens wod? Japp, marklyft... Massa massa utan vikt för att öva teknik och sen nån slags stegring upp till ens RM (den vikt där man bara klarar att göra en korrekt). Jag har ingen aning om vad min vikt kan tänkas hamna på, men inte särskilt mycket skulle jag tro. Jag må vara hyfsat vältränad, ganska snabb och rätt muskulös, och med en vilja av hårdaste stål, men det där med att lyfta riktigt riktigt tungt är jag lite skraj för! Särskilt för vad min rygg säger om det. Gud förbjude att herr Naprapat får veta detta... ;-)

Självaste "woden" idag är något som kallas Lucky seven och det bygger på sjuor. Öh?! Jaså...

7 svingar med kb 16kg
7 burpees
7 boxhopp

Så många varv som möjligt på, just det, 7 minuter.

Åh! Jag blir nästan lite pirrig redan nu. De där boxhoppen har jag längtat efter! Jag har bara sett alla lådor stå där och vänta på att bli hoppade på, men inte vågat testa. Därtill har jag ju läst att många (tjejer) tycker att de är läskiga och att man kan skada sig om man snavar men det ska jag försöka undvika. Ni får helt enkelt avvakta och se om jag kommer hem som värdig ersättare för Lille Skutt eller Puhs polare Kängu, eller med plåster och brutet näsben...



                                        

Den här bilden har dykt upp lite här och var på sistone, men första gången jag såg den var hos Smaljeansen. Beatatjata kommenterade och undrade om tjejen faktiskt hade hoppat upp dit? Av sig själv liksom? Det hade jag inte en tanke på (vad jag tänkte? Ja, typ att hon stod där och såg ball ut, eller nåt), och nu ska jag helt plötsligt göra det själv. Fast utan de där viktplattorna då. Det räcker bra ändå. Tack.


Mer planering.

Spinner vidare på det där med planering...

Ungefär så här tänker jag mig morgondagen;

Frukost på tåget (frozzypack med keso/kesella/yogurt & müsli)
Mellis vid ankomst (2 skivor Nystart med skinka)
Lunch (frozzypack med rester)
Eftermiddagsmellis (proteinshake, nötter och en frukt. Inget roligt mellis men har inte möjlighet att släpa med en hel kyl så allt håller sig fräscht...)
Middag hemma hos min vän som håller mig som inneboende

Ganska enkelt, och jag slipper köpa ostfrallan på tåget, som ändå inte mättar. Jag behöver heller inte falla för frestelsen att köpa största megakanelbullen på Pressbyrån vid ankomst och inte heller riskera att vara "tvungen" att köpa Mc D till lunch. Om jag vill göra något av ovanstående gör jag det just därför att jag vill det, inte för att jag måste.

I min planering för helgen finns också en oerhört viktig punkt som absolut måste klaras av. Här finns inga omständigheter som kan störa, förstöra eller förgöra. Jag MÅSTE köpa en kaffe på Starbucks!

Som jag har väntat! På Starbucks ankomst till Sverige alltså. Forna dagar i Florida när varenda krona lades på "Tall Caramel Frappucino with Non-fat whipped cream" har gjort sig påminda och nu är det således dags att se om det smakar lika bra i ett kallt vintrigt Sverige som i ett svettigt Fort Lauderdale.

410 kalorier varav 15 gram fett. Vadå, det blir väl ett perfekt mellis?! :-)


                   
                                         Lugn bara lugn, imorgon kommer jag!


Vem är din fader?!

Om repetition är kunskapens moder så är planering välmåendets fader.

Om man planerar sin vardag behöver man faktiskt inte hamna i situationer där man "måste" ta en bulle till kaffet för att man var såååå hungrig och det fanns INGET annat!

Nej, man kan faktiskt inte förvänta sig att konferensvärdinnan står redo med femton kokta ägg till kaffet, eller att kollegerna som ansvarar för fikat har bakat low carbbröd. Inte heller att svärisarna ordnar blomkålsris till dig istället för potatisgratäng. Och tyvärr inte heller att det finns ett proteinrikt mellis att köpa i kiosken på tåget. Så, istället för att leva efter låt-gåprincipen brukar jag försöka planera dagarna någorlunda. Inte i detalj, men så där så att jag vet att det alltid finns tillgång till ett val som jag trots allt ändå tycker är okej. För det är ju jag som ska äta det. Eller hur?! Ni gör självklart som ni vill, och drar gränsen där ni tycker att det passar sig.

Äter du smörgåsen kollegerna bjuder på men inte fikabrödet, eller går loco och "passar på när det bjuds". Tar ett litet smakprov av gratängen men fokuserar på steken eller njuter gladeligen av både gratäng, stek, dessert och allt annat som ställs fram. Tar med ett eget ägg till konferenskaffet eller bara längtar tills det är dags för den vita ostfrallan. Du väljer vad som är bäst för dig, just idag. Inget rätt inget fel. Du väljer!

Så idag är dagen när det ska planeras, packas, färgas hår, hämtas tågbiljetter, bakas något proteinrikt nödmellis och inte att förglömma torsdagarnas höjdpunkt; crossfit!

Imorgon bitti (låååångt före tuppen vaknat) drar jag ner till Götet och konfererar (utbildar mig) i dagarna tre. Väntar på kokta ägg, eller har med egna. Hoppas på att SJ lanserat "det nya kesomelliset" eller har med eget. Förväntar mig att stans fräschaste lunchrestaurang ligger runt hörnet från utbildningen eller tar med egen lunch. Som sagt, planering..! :-)

God.Godare ;-)






Slarvmaja.

Här kommer en dagens dagens från en ganska så trött och sliten slarvmaja. Trött och sliten av mycket träning och en heldag i "äventyrsborgen". Upp och ner i rör, klättra, åla sig, armgång och springa snabbt snabbt. Som en liten dagens wod nästan :-) Och inte att förglömma allt hjärnarbete som gjorts under dagen. Jag var heeelt slut på bussen hem och nästan glad att jag skulle på föräldramöte och inte till boxen (men bara nästan...).

Slarvmaja då? Jo, det är ju det där med frukostmiddagen... När jag inte planerar vad vi ska äta till middag utan tänker "det löser sig" så blir det oftast just det alternativet för mig. Frukost alltså. Inget fel med det, om det händer någon gång då och då. Den senaste tiden har det dock blivit både en, två och flera gånger. Senast igår, på självaste alla hjärtans! Men, idag fick det vara nog med slarvande. På med hårdhandskarna och slänga ihop en middag trots total avsaknad av både ork och lust.

Det blidde lite "nödmat". Äggmat som stora A säger, omelett för gemene man. Faktiskt blev den rätt god ikväll, även om det egentligen inte är en favvo för mig.

Smörstekt purjolök. 2 ägg och en vita. På med skinka, röd paprika och favoriten hawaii/himalayasalt. Lite extra veggies vid sidan av och middagen är klar.

Dock, den avnjöts för sisådär 45 minuter sedan och jag är redan hungrig igen. Det är smällar man får ta när man äter dåligt under dagen. Inget att rekommendera, heller inte att lägga sig hungrig så nu blir det marsch ut i köket och ta den där keso/kesellafrukoströran ändå...

5.50 Aminosyror
7.30 Keso/kesella/yougurtröra med müsli
10.00 Kaffe, halvt äpple, nötter (inget protein, ajabaja!)
12.00 Kycklingsallad med kamutvete (äpple, lingon, spenat, tomat och svamp) Uppenbarligen för lite mat, och alldeles för lite fett. Vad tänkte jag på?!
15.30 2 skivor Nystart med mandelsmör & skinka
17.30 Nödmellis före möte; kaffe, keso (ananas/passion) och en morot (inget fett här heller, men hallååååå?!!)
20.30 Omelett
21.30 Ja, vi får se vad det kan tänkas bli...

Summasummarum; förstår ni varför fettet är så viktigt?! Ja, proteinet är också viktigt men jag märker direkt när jag ätit för lite fett. Då börjar det ryckas i skåpdörrar på ett oroväckande sätt här hemma ;-) Till saken hör att jag i vanliga fall äter rätt mycket fett. Och protein. Ja, rätt mycket överhuvudtaget. Men tydligen inte tillräckligt idag. Mot kylen! Ses imorn, sov så gott! :-)

ÄggmatNödmellisUndermåligt målYes!! I made it!





Äventyrsträning!

Nu är jag som allra bäst på väg till dagens andra träningspass. Ett långt ett för både kropp och knopp om jag förstått det rätt. Vi har friluftsdag på jobbet och de som inte gillar att åka skidor varken lodrät eller vågrät kan åka till det häringa äventyrs-fångarnapåfortet-finurliga-fantasikrävande stället inte så långt ifrån där jag bor. Faktum är att jag aldrig besökt det förr. Så trots att jag inte har något emot att åka skidor varken härs eller tvärs valde jag att snika till mig en plats på en inomhusaktivitet. (Obs! Skidåkning är verkligen inte min bästa gren, men jag har inget emot det).

100 olika rum med allt från "Tuff tuffare tuffast" till "Spökhuset" till "Flykten" och "Spindeln". Så... Det enda jag totalvägrar att göra är att krypa in i ett långt smalt rör eller dylikt. Cellskräck oh yeah! Nåt annat är jag inte så skraj för. Åtminstone inte än så länge. Det får jag kanske äta upp under dagen?! Uppdatering kommer :-)

Vad har ni för er idag? Ute på äventyr eller i hemmets lugna vrå?


                              

 

 




Yllekoftesvettas..!

Till att börja med; tack!

Tack för alla era kommentarer och extra tack för alla kramar tillägnade mig :-) Utförlig rapport och utvärdering av det lilla projektet kommer ikväll!

Om det nu mot förmodan var någon som hade 'bättre' saker för sig på alla hjärtans dag än att läsa bloggar, chansen finns fortfarande kvar!

Idag blev suget efter crossfit föööör stort, och med ett föräldramöte inplanerat ikväll istället för ett besök i boxen fick det bli en egen liten cirkel nu på morgonen.

15 wallball
10 handsläppsarmhävningar
20 utfallssteg med kb i rackpos.
20 svingar med kb 16 kg

Amrap 15 min.

Puh..! Svingarna var värst! Superjobbiga. Avslutade det hela med 25 shuttlerun (springa fram och tillbaka som en idiot, därav det svenska namnet ;-) ).

Världens snabbaste dusch och fix på det, 12 min! Jag blir mer och mer effektiv. Snart sminkar jag mig samtidigt som jag tvättar håret ;-)

Nu eftersvettas jag sisådär lagom mycket i min yllekofta och dunjacka på väg till jobbet... Bäst att stoppa i sig lite frukost innan magen skrikit sig hes av hunger! Keso/kesella och müsli som vanligt på jobbdagar.

Vad åt ni till frukost idag? Eller har ni kanske inte ätit än?

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

 

 

 

 

 

 


Många bäckar små...

Idag är det alla hjärtans dag, om nu någon missat det?!

Från mig kommer ni inte höra något på hela dagen. Nu överlåter jag nämligen till er kära läsare att ro det här projektet i land!

Kärlek är inte pengar, pengar är inte kärlek. Men, ibland kan pengar i någon mån översättas till något som trots allt ändå visar kärlek.

Exempelvis kan en get i Sri Lanka ge kärlek till en hel familj. Ett annat exempel är hur mycket några blyertspennor och en skrivbok kan innebära för ett barn i Zambia. I Jemen kan en liten flaska vatten betyda hur mycket som helst och i Niger kan en halv deciliter ris ge ett barn mättnad för dagen. Allt detta är materiella ting men de är ändå på ett eller annat sätt förutsättningen för att ens kunna och orka känna och visa kärlek. Eller hur?!

Så, en liten tanke väcktes i min hjärna och har grott där under några dagar. Idag är den perfekta dagen att göra verklighet av den!

Så alla ni som läser och kommenterar, gör det även idag. Ni som brukar läsa men inte kommentera, snälla gör det idag! För varje kommentar som ges skänker jag en krona (ja, från min egen plånbok såklart) till Rädda Barnen. Det må låta lite, men många bäckar små... I potten ligger från första början hundra kronor, så att det åtminstone blir en liten summa även om min uppmaning skulle generera få kommentarer. Ni är rätt många som läser här nu och jag hoppas såklart att så många som möjligt vill bidra. Inlägget publicerades vid midnatt och är aktuellt ett dygn framåt. Självklart kommer kvitto på att pengarna är insatta att visas upp! 

Som herrn i huset sa; det kan bli bara några kronor i värsta fall, men det kan också bli många hundra!

För att ni ska ha något att skriva i kommentaren kan ni svara på följande fråga;

Vem är värd just din kram idag?

Vi ses imorgon kära läsare! Ha en riktigt härlig alla hjärtans dag!
                                        

För att kommentera; klicka på "kommentarer" ovanför inlägget, fyll i namn eller var anonym om du hellre vill det. Svara på frågan. Klart!




Mera mat..!

Nämen vad har vi här då? Den här dagen går visst i matens tecken...

Müsli som väntar på att bli pimpad med pistagenötter och sen ihälld i Pippiburken, och bredvid ligger tio små proteinbars!

Jag som häromdagen skrev ett inlägg om just nämnda företeelse, och babblade på om att det var låtsasmat and so on...

Men dessa har jag tillverkat alldeles själv och vet således vad de innehåller och att det bara är bra grejer! Perfekta att förvara i frysen, slänga ner en i väskan när man drar till gymmet för att sen smaska i sig med gott samvete efter genomfört pass.

Tror också att de blir alldeles utmärkta att ha i väskan till helgen, för att pigga på hjärnan då och då under utbildningen. Enkla att göra och smakar gott.

Det enda jobbiga är att plasta in dom. Den däringa plasten alltså, helt osamarbetsvillig! Totalt omöjlig att ha att göra med...


                                      

UPPDATERING: Här kommer receptet på en sisådär tio-elva små proteinbars (hade kanske räckt till fler om inte en del av smeten gått rakt ner i magen...)

2 bananer (bra snabba kolhydrater, perfekt efter träningen!)
6 dadlar
1 tsk bakpulver
1 deciliter havregryn
(lite långsammare kolhydrater, drar ner gi och håller oss mätta)
3 msk jordnötssmör (bra fett)
2 msk pumpakärnor (bra fett och protein!)
1 msk kakao
1 äggvita
(min var enorm!)
2-3 skopor proteinpulver (choklad)

Mixa allt till en gegga. Tryck ut i en form (geggigt men går bra med sked). Grädda i ugn ca 10-15 minuter, 200 grader. Den blir liksom inte "färdig" som en kladdkaka utan mer bara mindre kladdig. Sen går det bra att skära den i bitar och plasta in dom och sen förvara i frysen. Och som vanligt vet ni, de flesta fröer och ingredienser går att ersätta med något annat man gillar bättre!




Ost- och skinkpaj!

Inspirerad av Smaljeansens paj ville jag göra något liknande. Plus att jag hade både ost och skinka för ett helt kompani hemma...

Ändrade lite, framför allt gjorde jag en botten utan ost, och experimenterade och resultatet blev slående! Underbart gott och sambon var sååååå avundsjuk som fick äta ärtsoppa och pannkaka istället (jag tog nämligen resterna i matlådor till arbetsveckan).

Deg:
25 gr smör
1,5 dl kruskakli
0,5 dl fiberhusk
salt
1 ägg
1 msk vatten
1, 5 msk kesella

Joxa ihop allt, tillsätt mer kruskakli om det blir för löst, mer vatten om det blir för torrt. Tryck ut i pajform och frys 15 minuter. Förgrädda 10 minuter i 200 grader.

Fyllning:
En halv purjolök (eller lite mindre)
En röd paprika
Massa smarrig skinka
1 dl riven ost (gärna stark!)
1 ägg
Resten av kesellaburken som ni öppnade när ni gjorde degen
Salt, peppar och kryddor. Jag tog en rejäl dos pizzakrydda.

Strö över ett lager ost, mager om ni vill spara in på kalorierna. Jag tog 17% hushållsost för det var vad som fanns hemma. Grädda en halvtimme eller nåt i 200 grader. Underbar!!

JÄTTEgod!

Tar tacksamt emot fler :-)

Titta vad jag fick igår! En hel liten låda med små gottiga jordnötsbollar rullade i choklad. De intar jag nu till kaffet. Började redan igår och har fortsatt idag. Men det var ju en present, det betyder väl att man får äta så många man vill?! Snart är lådan dessvärre tom, men om jag skickar tillbaka den till avsändaren kommer den kanske välfylld tillbaka igen? Eller?

Ät oss!!



Watch out for this angry grrrrrl..!

Nu trappar vi upp tempot ytterligare mina damer! Va?! Om det går? Ja, det är klart!! ;-)

Nu har tiden äntligen kommit till att jag ska få papper på att jag ändå kan en del inom den här branschem med träning och hälsa. Papper på att just JAG har rätt. Va? Nähä, har jag inte?! Jaha, bara ett intyg att jag tagit del av vad någon annan har sagt är rätt? En licens? Jaja, det är väl inte illa det heller...

Helgen som kommer samt de två därpå följande kommer jag att spendera i Göteborg. Studerandes och gnidandes mina hjärnceller de första två tillfällena, den tredje veckan handlar enbart om fysiska utmaningar. Gissa vilket jag mest ser fram emot?! ;-)

Så nu blir det alltså vila fredag-söndag två veckor i rad. Fick dock just besked på mail att jag har tillgång till fri träning efter utbildningens slut, varje kväll, så det slinker nog ner ett par mönstrade brallor och en top ändå. Hur ska jag kunna motstå?! Om det blir blir det kort, intensivt och ren njutningsträning för ni förstår att efter varje låååång lektionsdag väntar min allra bästaste vän på att få delge mig allt som händer i hennes liv, och höra vad som pågår i mitt och det prioriteras inte bort av något som helst träningspass i världen. Så det så!

Så den här veckan klämmer jag in så mycket träning det bara går! Imorse rygg och biceps. Vaknade dock verkligen på fel sida så det krävdes en hel del för att ta sig ur Grinolles grepp men det gick.

Watch out..!


Kunde inte hålla mig från att kolla vad dagens wod var, och där stod det något om HSPU som jag lyckades lista ut skulle betyda nåt i stil med stå på händer och gör armhävningar. Dagens wod var inget för mig, lite för klurig och lockade inte riktigt. Men det där med handstående kunde jag ändå inte låta bli att testa.

Det är inte så svårt som det låter. Det är om möjligt ännu svårare... Rätt tungt och jag klarade nog inte ens en korrekt? Risken för plattskalle var för överhängande för att jag skulle våga utmana mig mer...

Nu till dagens göromål; jobba, jobba, jobba, baka (!) och laga mat.

Vad gör ni idag? Står på händer och jobbar? :-)

Ta i....!!!!Akta skallen!Åhej..!



Har jag joinat en sekt?!

Titta här! Linda skrev ett inlägg och länkade till nån slags lista över hur det går till när man börjar träna crossfit.

Ja, det stämmer! Helt exakt! Fast jag har bara kommit till steg 11 ungefär (hoppade över 8:an, har ej facebook) men har redan nosat på steg 13 OCH 16, men hoppar över även 15 (har mitt på det torra vet ni).

Fler som testat och känner igen sig? Tänk om det här är det nya Kabbalah, Opus Dei eller Scientologin?! Som en värlsövergripande sekt liksom! I'm in!! :-)


                   


Vilken innehåller mest?!

E191E342E764E396....




Ja, vad tror ni? Mest kalorier, mest fett, mest kolhydrater? Det vet jag faktiskt inte, och det känns väl som det kvittar. Välj det ni är sugna på och det ni tycker smakar bäst om ni ska ha. MEN, det jag bryr mig om i det här fallet, det är antalet ingredienser.

Semlan består av en vetebulle, mandelmassa och grädde. I dammsugaren (punschrullen) är det väl typ marsipan, choklad och nån slags chokladbollsliknande massa.

Så, vad tror ni? Hur många ingredienser?

Semlan, som har bäst före datum inom två dagar, innehåller 18 olika saker. Dammsugaren, som har bäst före datum om tre månader sisådär (!!!!!!) har 37 olika ingredienser. Jag upprepar, 37!!

Det är fem olika E-ämnen, det är fem olika sorters fetter (palm-, kokos- härdat veg.-, raps- och sheafett), det är mängder med olika smaksättningsämnen och andra konstigheter. Färgämnen, konserveringsmedel, aromämnen etc...

Och detta ger jag mitt barn?!! Jag vågar inte ens tänka på vad hon kommer att bestå av när hon blir vuxen... Kommer hon att vara en vandrande E161b, E133 eller kanske E492? Och då är vi ändå restriktiva med godis och kaffebröd i vårt hushåll. Tål att tänkas på det där, vad man stoppar i sig själv och inte minst vad man stoppar i sina barn...


Upp och HOPPa!

Status: en vad som tydligen inte fick tillräckligt mycket stretch igår och därför får min gångstil att se något forcerad ut idag. Axlar som bokstavligt talat värker så mycket att det var en ren plåga att prångla sig i sport-bh:n och sätta upp håret i en tofs. Lyfta ledsen bebis är det inte tal om... Magmuskler som igår antagligen reagerade typ "ska vi röra oss nu?! Vi som är vana att bli uttröttade genom att vara still" (situps vs plankan). Men ajaj, axlarna är garanterat det som gör mest ont.

Så, det planerade passet med hopprep, ben och extra fokus på axlar... Vad tror ni om det? För ni har väl uppmärksammat att ni ska lägga till lite hopp och skutt på ert pass idag?!

Jag tror jag idag satsar på uppvärmning som får fart på mig; hopprepstabata med double unders när jag kan och orkar. Lite snabb stretch på det och sen varva ben och axlar, snarare många reps än tung-tungt. Bara att hiva upp stången på axlarna för benböj känns idag OUTHÄRDLIGT! Jag är sugen på enkla basic övningar idag och det får bli superset av följande (man gör en övning, går vidare till nästa direkt och vilar sedan innan man börjar om);

Benböj med fri stång (jag hittar inte riktigt lika bra läge i smithen)
Axelpress med hantlar

Utfallsgång
Axellyft åt sidan
(Böjda armar och tunga hantlar, efter sista set; raka armar och lite lättare vikter, för att pressa ur det allra sista. Vilket nog inte är så svårt just idag då...)

Enbensknäböj med fot på bänk
Omvända flyes

Promenad till och från gymet (sol och nysnö idag!) samt två minuters intensivt hopprepshoppande efter att varje superset är färdigt. Plankor och en lååååång stretch på det och det tror jag att jag nöjer mig med idag, och det kommer nog att kännas alldeles förträffligt och tillräckligt!

Hur har ni fått in hoppandet i era pass idag?
Eller har ni skippat det till förmån för något annat skoj? Eller kanske bara kört det ni tänkte från början, innan jag lade mig i?! ;-)


                           
Omvända flyes; stå lite lätt framåtlutad och lyft hantlarna uppåt/bakåt. Knip till med skulderbladen i översta läget. Går också bra att göra ståendes på alla fyra på golvet, med en arm i taget, om man t ex har ont i ryggen eller känner att ländryggen tar för mycket stryk av att göra övningen ståendes.




SöndagsUPPmaning!

Jodå, det var som jag misstänkte. Tårna skulle upp till räcket. Och det gick alldeles utmärkt! Blunda, låtsas att du är på lekplatsen och leker datten och måste krångla dig upp för att komma undan. Tada! Enkel match!

Åtminstone en gång... ;-)

Passet bjöd på "burning man/man on fire" (minns bara att det var nåt med en eld och en kille), axelpressar, nåt mer som jag glömt namnet på, situps (egentligen no no för mig, magmusklerna åker isär sisådär en halvmeter...), pullups, hopprep (superduperhyperjobbigt) och ja säkert ännu något mer jag glömt. Ett par vändor fram och tillbaka i pulkabacken på det och jag känner mig lite mör i kroppen men väldigt nöjd och glad!

Nu känner jag mig till och med redo att faktiskt våga mig dit på en vanlig "dagens wod" och inte bara köra intropassen. Inte för att jag kan alla övningar, det är jag lååååångt ifrån fortfarande, men vadå, står det typ "shuttle run" (=spring som en tok fram och tillbaka), burpees och pushups så kan ju jag det precis lika bra som alla andra. Fast bara lite långsammare, än så länge :-)

Så, sammanfattningsvis hoppas vi att nästa veckas "wodar" är enkla kroppsövningar! Right?!

För att dela med mig av och liksom överföra den här fina möra känslan till er tänkte jag att ni skulle hoppa hopprep imorgon (söndag). Okej?! En UPPmaning snarare än en UTmaning. Ingen tävling utan bara en liten tvist till morgondagens pass. 

Alltså, ni hoppar fem minuter i början av ert pass och avslutar med en hopprepstabata när ni är färdiga. Eller, ni hoppar hundra hopp/en minut efter vartannat styrkeset. Eller, ni gör 25 doubleunders (såna däringa hopp då repet snurrar två varv under era fötter) mellan varje set i passet. Eller ni gör något helt annat som ändå innefattar ett rep (eller ett låtsas om ni inte har något) och är ganska så jobbigt för flåset. En liten liten förändring men som kan förgylla hela passet. Testa!

Oj, nu fick jag en idé att kanske ändå göra det till en tävling, att den som hoppar flest hopp vinner något fint, men nej.... vi stoppar där! Några minuter under passet då och då räcker bra, och så rapporterar ni i kommentarerna! Visst?!!!


                                         
                              Nej, detta är inte min käraste som antagit uppmaningen..! :-)







Förhoppningsvis i mitt esse just nu!

Jag har gjort detta till ett tidsinställt inlägg, så när det kommer upp är jag med all sannolikhet väldigt upptagen med något av följande;

Axelpressar ("typiskt, eftersom jag ska köra axlar på gymmet imorgon" eller "tur, eftersom jag då kan lägga tiden på att köra extra mycket rumpa istället". Jag kombinerar ju axlar och ben vet ni, och förra veckan fick axlarna stryka på foten lite till förmån för rumpa.)

Toes to bar ("hjälp!! Fullkomligt hjälp!! Jag vet inte ens vad det betyder, men tårna upp till nåt slags räcke misstänker jag, och i allra värsta fall är det jag som ska hänga i räcket. Det vill säga räcket sitter inte på lagom höjd för att nudda tårna vid det...)

Pullups (haha, ingen match, det börjar jag kunna nu. Ja, jag kan ju göra två, det räcker väl?!) ;-)

KB Svingar (haha, ingen match det heller. Vadå, med en kb på 24 kilo? Jaha... vi får se om jag får upp den från marken då...)

Doubleunders (hm, dubbla under. Dubbla vadå under vadå? Misstänker hopprep. Det kan väl alla tjejer?! Inte tänker jag "klosa" inte. Visst hette det så, när man snubblade på repet?!)

Kanske borde jag springa ut och hämta stora tjejens hopprep och testa ett par gånger på altanen? Kasta mig upp i hängrännan och se om jag på något sätt kan få upp mina tår till samma nivå? Ta båda ungarna i famnen och se om jag kan svinga dom fram och tillbaka (utan att råka kasta iväg dom...)?

Eller så taggar jag helt enkelt bara ner, gör det jag ska (jobb) och tar passet som det kommer när det är dags :-)

Vad har ni tränat/ska ni träna idag? Någon som kör crossfit idag? Och ännu viktigare, vad har ni för lördagslyx idag?
                                   
                                            
Hm, det där ser inte så svårt ut. Bilden är väl upp och ner? Egentligen står hon väl och balanserar på stången?


Grrrrröt!

Lägger för närvarande det mesta av min energi till att störa mig på två saker;

Att mitt jordnötssmör ska vara crunchy men inte innehåller en endaste liten crunchbit. Kan man reklamera och få en livstidsförbrukning som kompensation?

Att det inte går att kommentera de inlägg som görs från telefonen. Grrr...! Man måste således göra ett inlägg, skynda sig hem, starta upp datorn, logga in, gå in i arkivet och ändra funktionen "kommenterbar" eftersom det är nån liten bugg i appen. Bah..!

Om man nu vill ha kommentarer, och det vill man ju! Tänk så tråkigt annars, att aldrig veta vilket Bodyrockpass Pia kör idag, suga åt sig av allt Lottas beröm, höra hur Cecilia haft det med sin PT, få reda på hur Marias dotter mår, höra vad Betty har för tänkvärt att komma med eller helt enkelt få ännu en fråga om mönstrade tights... :-)

Men, nu ska jag försöka lägga irritationen åt sidan och koncentrera mig på en timmes snabbt och hårt jobb innan jag traskar iväg till boxen för dagens pass! Ska jag våga kolla på hemsidan vad dagens wod är innan  avfärd? Ja, jag kan nog inte hålla mig... :-)


Dagens gröt; koka 1,5 dl (sköljt) bovete med 4 dl vatten och lite salt. Låt koka lääääänge. Typ en kvart-tjugo minuter (under tiden kan du diska upp efter gårdagens middag om du bor i ett 50-talshus utan diskmaskin). Tillsätt en äggvita, en nypa vaniljpulver och häll upp. Pynta med det du känner för just idag. För mig blev det äppelbitar, blåbär, keso och kanel.

Bovetegröt är lite äckligt samtidigt som det är jättegott. Det är en ganska ovan smak och konsistens i början, innan man vant sig. Fast vadå, första gången man åt gröt överhuvudtaget lär man väl ha tänkt "hm, är det klister jag äter eller vad är väl detta?". Bovete har en lite "rundare" smak än havregryn och håller mig mätt mycket längre än andra grötar. Testa! Särskilt ni som säger att havregrynsgröt gör att ni är hungriga en timme efter frukosten. 


                                      

Förresten, tack för alla uppmuntrande ord om fredagsfilmen! Recensionerna är odelat positiva ;-) Har en annan idé på lut i min skalle, om möjligt ännu konstigare. Kan dyka upp så småningom, måste bara slutföra manus först...


Fredagsfilmen!

Hej kära läsare!

Har ni inte hunnit ordna någon film till ikväll? Nej men vilken tur att jag gjort det åt er då! Här kommer dagens färgsprakande underhållning!

Varför? Jo, för att varje varendaste endaste gång jag har några av mina mönstrade byxor är det minst en läsare som kommenterar och undrar var de kommer ifrån. Jättekul! Det har liksom blivit lite som mitt signum kan man kanske säga... Så, eftersom jag är så generös och gärna delar med mig av mig själv bjuder jag här på nästan hela min träningsgarderob. Va? Om jag nånsin tänker på att jag kan möta er läsare på stan? Nej, uppenbarligen inte... ;-)

Som vanligt med en stor portion humor och självdistans så att det räcker och blir över!

Filmen är ej förkoreograferad utan inspelad helt random. Idén kom till mig i veckan någon gång, när jag fick ytterligare en fråga om byxorna.

Att fundera på efter klippet; tror ni att berörda kedja hör av sig för reklamkontakt inom det snaraste?!

NÄMEN, VAD HAR HÄNT HÄR??? KLICKA SÅ FÅR DU SNART VETA...


                     

Hm, när jag ska posta det här nu vet jag inte riktigt i vilken kategori... Kanske får skapa en ny för "tokigheter"?!









Sistahandsvalet.

Tack för alla fina kommentarer, om både klänning och muskler! Jag fick oerhört många komplimanger under kvällen också. För klänningen, inte musklerna. Dem är det bara vi här i "tränings-hälso-vi vill ha muskler-forumet" som uppmärksammar ;-)

Lisen undrade vad jag äter för proteinbar, och syftade på den jag hade med mig i väskan igår, som nödproviant. Och det är precis just vad det var, nödproviant. Och då menar jag nödnödnödproviant. Om det verkligen inte finns något annat att tillgå. Inte det minsta lilla ätbara inom räckhåll. Min ligger således kvar i väskan, och lär åka i soporna när bäst-föredatum gått ut.

För det första, en "proteinbar" innehåller inte alls alltid särskilt mycket protein.
För det andra, även om den innehåller förhållandevis mycket protein så innehåller den då nästan garanterat även en stor mängd kolhydrater.
För det tredje, en proteinbar har alltför ofta hög andel socker och kan även bestå av sötningsmedel och andra artificiella påhitt. Ju godare smak desto mer socker och sötningsmedel...

Det finns såklart bättre och sämre alternativ på marknaden, men hugg inte bara tag i första bästa "proteinbar" och tro att det är ett nyttigt och bra alternativ, för det är det oftast inte. Snarare som sega råttor fast med något högre proteinhalt ;-) Kolla innehållsförteckningen! Den första regeln är naturligtvis att den bör innehålla MER protein än kolhydrater, men inte ens det är en garanti...

Ett litet tips; på Pressbyrån kan man köpa "ett kokt och skalat ägg" för en billig peng (billigare än proteinbars men dyrare än att köpa okokta ägg på ICA) och det innehåller varken tillsatser, sötningsmedel, socker eller andra icke önskvärda ingredienser. Protein och fett, that´s it!

Men som svar på Lisens fråga, den proteinbar jag hade med mig igår var av märket MultiPowerMuscle och en bar innehåller

173 kcal
25 g protein
12 g kolhydrater
1 g socker
11 g "sockeralkoholer" (olika sötningsmedel)
4 g fett

Typ obefintligt med fibrer, vitaminer och mineraler jämfört med "riktig" mat, men som sagt, som nödproviant går det. Ibland.



Låtsasmat.Riktigt protein


Kontraster!

För sex timmar sedan; frotterade mig med stadens celebriteter vilket innebär Claes Åkesson, Marie Hammarström och låt se... Jo, Peter Flack också, som dessvärre inte kunde vara på plats eftersom han hade revy två kilometer bort. Om jag bor i en stor stad? Ja, man kan tro det med tanke på gårdagskvällens påkostade gala i allra bästa "åh vad vi är kända och bra och gör så himla mycket vettiga saker hela dagarna"-anda :-)



Protein!Så liiiiten...Renskrapat...



Nu; ligger på golvet och får hjälp av pigg liten B att ta av och sätta på glasögonen.



Känner mig så där precis lagom bakfull, som man gör när man druckit ett glas skumpa och sovit fyra och en halv timme. Trött, illamående, öm och varm i kroppen och inte ett dugg tillfreds med mig själv. Humöret kommer antagligen svaja lite idag, men jag ska mota blodsockerbluesen med grötfrukost, jobb, kompiskollegeträff och mysfredag. Sparar lite av gårdagens "extraenergipåfyllning" till morgondagens crossfit och hoppas på en lika rolig och ösig wod som den jag missade igår...

Mingel; snittar och bubbel. Intog bara bubbel och kan ej uttala mig om snittarna som dock hade strykande åtgång.

Förrätt; Örebrotallrik. Lokala favoriter. Och som vi kan producera körv här! Väldigt god plocktallrik och en bra inledning på en middag som dessvärre tappade mer och mer smak och klass.

Kvällens varmrätt; örtpancostekt ("rullad i ströbrödochstekt" vore ett annat mer lättförståeligt ord) gösfilé med dillpotatispuré, trefärgsjulienne (tre sorters grönsaker skurna i långa stavar) och murkelsås. Smaklöst. Min bordsherre och jag enades om att det smakade som något jag själv skulle lagat och varit rätt missnöjd med.

Dessert; sprakande parfaitbomb med sorbet, serverad med ljummen bärkompott, valnötskrisp och vispad grädde. Eller, Frödinges prinsesstårta direkt ur frysdisken serverad med 80-talets stora hit fruktcocktail på burk samt grädde och nötströssel om man hade tur att bli serverad först.

Vickning; 2 skivor Nystart med mandelsmör och skinka.

Sammantaget en mycket bra start och ett fint avslut, men partiet där emellan, nja... Då var nog faktiskt Subwaymackan och Amaronevinet kvällen innan bättre ;-)

En trevlig kväll med trevligt sällskap, mycket skratt, lite inblick i stadens näringsliv och en chans att klä upp sig lite förgyller vardagen, men nu dröjer det nog ett tag till nästa galabaluns... Åter till vardagen!

Vad tränar ni idag? Let me know så kan jag simulera att jag gör er sällskap fast jag egentligen sitter som ett vrak i soffan och undrar när det är läggdags igen :-)






Mayday mayday

Trots att jag är på stor baluns med trerätters middag och säkerligen en hel del dryck till det så har jag ett litet nödkit i väskan. Varför?

Inte för att jag inte kommer äta maten, eller dricka drycken (även om jag på just den punkten antagligen står över det mesta) utan för att jag ALLTID blir hungrig!

Jag åt mellis hemma innan vi åkte, säg halv fyra. Middagen kanske börjar serveras runt sju, vad vet jag? Visst, det är tre rätter, men än sen då, det är ju alltid så små portioner!! Låt oss säga att middagen är överstökad vid tio, och det då är dags för mingel (återigen, vad vet jag?). Trevligt tycker de flesta och ser till att ständigt ha ett glas vin, en öl, en whiskey eller en likör i ena eller andra näven. Trevligt tycker jag med, men har bara kuvertväskan i handen.

MEN...! I den lilla väskan döljer sig en SKATT! En riktig guldklimp som jag i min ensamhet i något hörn smyger fram och mular i mig när klockan närmar sig midnatt. När de andra fyllt sina magar med dryck, men min mage nu ekar tom. Tada..! En liten proteinbar och en smörgås, vad mer kan man väl önska som nattamat?! :-) Och om ni undrar om inte mackan blir äcklig av en helkväll i väskan? Nej, för jag gjorde den förstås på fryst bröd! På med lite mandelsmör, ett par skivor skinka, tryck ihop och när det är dags att äta är den alldeles perfekt varm!

Tilläggas bör att kvällens kavaljer oroade sig för att jag skulle plocka fram en frozzypack med tonfiskröra eller hiva upp en burk makrill och milt uttryckte det som "men du, du kan ju inte sitta vid bordet och äta matsäck vet du?!". Nej, jag vet. Även jag har en gräns...! :-)

                     

                                             Titta, jag hittade skatten!! :-)





Modest, modern och bara lite mer musklig.

Jaha, då är klockan exakt fyra och jag står redo för galan! 

Klänningen då? Den är underbar i mitt tycke! Den är skir, vacker, fin, enkel men ändå med en tvist. Vi kompletterar varandra rätt bra, för jag är alltifrån enkel utan snarare en tvist hela jag ;-) Och så ser den ut som något Marilyn Monroe skulle haft på sin tid vet ni.

Men, jag ser ju inte riktigt ut som Marilyn... Fast vad gör väl det?! Om hon skulle levt nu skulle hon säkert tyckt att jag bara var en lite mer modern, modest och möjligtvis ett stycke mer musklig kopia av henne själv ;-)

Ser ni vem som är vem?! ;-)


Helena?! Marilyn?!


Från Usain till Mallan ;-)

Såhär skrev Mallan i en kommentar;

Förresten. Om du har tid så kommer här en lång fråga, eller fundering. Hur ska man egentligen tänka med intervaller? Alltså,vad är bra för vad liksom? Hur länge ska man tex springa snabbt och hur länge ska hela intervallpasset vara? Förstår att olika typer av intervaller är bra för olika ändamål men jag vet inte vad som är bra för vad. :) Själv är jag 178 lång och väger 62 kg. Jag är smal och vill inte gå ner i vikt men jag vill minska i fettprocent och bli hårdare och tajtare. Framförallt vill jag få bort det där sista envisa som så gärna samlar sig runt midjan. Jag tränar styrka 3-4 dagar i veckan och 2-3 av de passen avslutar jag med intervaller, men är som sagt osäker på hur dessa ska utföras på bästa sätt... Oj det blev verkligen en lång fråga, fast jag egentligen bara tänkte tacka för dagens (och alla andra dagars!) inspiration! ;)

Såklart jag har tid! Tid är det enda jag har... ;-) Lång fråga kräver långt svar, så varsågod.

Nu är det ju inte så enkelt att säga exakt vad som är rätt och vad som är fel när det gäller intervaller, eftersom det beror på vad syftet med att göra dem är. Det finns många olika skolor och olika personer har olika åsikt. Ni har väl inte missat den ganska så hetlevrade diskussionen efter Olgas inlägg om att man inte ska springa efter man fött bebis?!

Jag rekommenderar alltså utifrån min åsikt, erfarenhet och kunskap men säger för den skull inte att något annat är helt galet eller fel. Okej?!

Till att börja med; skippa att göra intervallerna efter styrkan! Tillägna de en egen dag, eller tid. Att t ex köra ben först och sen ge sig upp på löparbandet, ingen bra kombination. Muskelfibrerna vill byggas upp och repareras efter genomfört styrkepass, och inte bli alldeles helt galet söndertrasade med en massa cardio.

Hur man lägger upp sina intervaller har ju att göra med vart man vill komma. Bättre kondition? Högre mjölksyratålighet? Mer uthållighet? Eller helt enkelt bara göra det för att det är roligt?

Att få bort de där sista kilona är klurigt och det bästa vore kanske att satsa på mer lågintensiv träning som ju faktiskt bränner fett bättre än högintensiv träning. Skillnaden kan ni läsa om här och här bland annat. Då skulle jag säga exempelvis intervaller i backe, med lägre hastiget. Alltså så att man snarare går än springer (om du springer i backe är det inte längre lågintensivt...). Alldeles vanliga hederliga powerwalks är också utmärkt för fettförbränning och för att "tighta" till det där sista. 

Tränar du inför ett lopp på en mil eller två? Ja, då skulle jag lägga in korta snabba intervaller för konditionens skull. Säg maxa (japp, typ det snabbaste du kan) i 25-30 sekunder, vila 40 sekunder. Upprepa femton gånger. Det du ska tänka på här är att INTE köra för länge! Om du orkar "maxa" en minut, nej, då maxar du inte. Om du orkar upprepa tjugo-tjugofem gånger, nej, då har du inte heller maxat. Tänk på de som springer 100 meter, hur de ser ut och hur de maxar. Inte skulle väl Usain Bolt ta ett par extra rundor runt arenan när han gått i mål? Åtminstone inte om han var den förste över mållinjen...

Det kan också vara en idé att lägga in lite längre intervaller för uthållighetens skull. Säg springa 400 meter, gå 100. Då är det alltså inget snack om att maxa längre, utan bara öka hastigheten så pass mycket att det blir jobbigt, nästan för jobbigt, men att du ändå klarar dina 400 meter. Går också bra att köra på tid. Öka hastigheten och håll två minuter, sänk och vila två.

Det finns en miljon upplägg och det är som sagt målet och syftet som styr vad som är bäst för just dig. Och naturligtvis, vad du gillar att göra! Det går också utmärkt att köra intervaller på roddmaskin, crosstrainer, cykel etc.

Så, kortfattat då. Snabba högintensiva intervaller är bra för konditionen och förbränningen, och ger dig snygga benmuskler. Däremot bränner du inte särskilt mycket fett på att göra dem. Lågintensiva intervaller bränner fett och om du gör dem i backe får du snyggt put på rumpan :-) Blev det något klarare?


          

                                                  Maxa tjejer, maxa!!




Som en maskin?!

Idag är jag trött! Trötttrötttrötttröttt.... På väg till gymmet imorse spelades som tur var en gammal hit med Michael Jackson och det fick mig att piggna till lite. För att röra om lite i grytan bestämde jag mig för att göra något annorlunda på gymmet. Göra något som jag inte brukar göra. 

Det är ju en bra idé att förändra lite för att få extra inspiration och motivation när man känner sig trött, och inte bara fastna i det vanliga tränandet med risk för total ofokus och uttråknad (hm, kan man ens säga så?!). Så, vad göra då? Ja i mitt fall blev det till att undersöka maskinerna. Jag brukar sällan använda mig av dem så det kändes lite "spännande". Åtminstone innan jag började. 

Men nej, det där med maskiner är verkligen inte min grej. Jag gillar fria vikter, jag gillar att bestämma själv i vilken position kroppen ska vara och känna att jag får bra kontakt med muskeln. Men, det är absolut inget fel på maskiner, det är bara det att vi inte samarbetar så bra ihop!

Körde de tre maskiner för bröst som jag hittade och sen var jag ändå tvungen att lägga till en av mina vanliga övningar och det blev favoriten cablecross. Och döm om min förvåning när jag kunde öka på vikterna till nästa pinnhål. Yeah!! Anteckningen från första passet i januari säger "vikt 23 - 27, 27=TUNGT". Idag la jag på 32, och klarade fem reps. Hurra hurra!

Triceps blev inga maskinövningar, dock några jag inte brukar göra så ofta. Stång mot pannan, dips med fötter på bänk och enarmsdrag i kabel (även här kunde jag höja!!). Ett par plankor på det och så hemåt för att börja beta av vad som känns som en milslång "att göra lista" som dessutom kröns av att jag klockan fyra i eftermiddag ska stå redo för att glida iväg på gala till långt in på natten.

Puh..! Behöver jag säga att jag imorgon ska ta mig en vilodag och bara ladda inför crossfit på lördag?!

Så, dags att ta tag i alla göromål... Dagislämning på tur och sen jobb. En masse.

Vad gör ni idag? Kan ni sända över lite energi och feststämning så jag kommer in the mood, tack?! :-)




Vadå mismatch?!

Vad är det med den där envisa magsjukebaskelusken som härjar runt nu?! I helgen blev vår middag med vänner inställd eftersom de istället fick påhälsning av den där bacillen, och den här kvällens väntade besök sitter just nu och försöker ta sig hem 30 mil i bil, i sällskap av just samma lilla förrädiska inkräktare. Blä!

Tacksam såklart att jag inte fått den ännu men fy va trist ändå!

Så, kvällens gryta med chorizo, kyckling och päronkonjak (ja, det låter konstigt jag vet) blir istället macka från Subway med EXTRA ALLT (protein förstås) och en timme i soffan framför Mästerkockarna. Inte helt fel det heller :-)

Subway är som ni vet ett ställe där det går att få ganska hyfsad snabbmat ändå, eftersom man ju kan välja bort och lägga till lite som man känner för. Jag surfade runt en stund på sidan innan jag skickade iväg min beställning och döm om min förvåning när jag insåg att min favoritsmörgås "chicken teriyaki" innehåller så mycket som 19 gram socker! Då spelar det ingen roll om det är få kalorier, lite fett och allt vad det nu är de lockar oss med... Det fick helt enkelt bli en Subway Club med extra kycklingbröst. "Rent" kött utan en massa sockergojs omkring. 

287 kalorier
4 gram fett
40 gram kolhydrater
23 gram protein (+kycklingen)
6 gram socker

Men ni ser, det gäller alltså att vara uppmärksam på vad det är man stoppar i sig. Kaloriantalet säger ingenting om var energin kommer ifrån, och under 300 kalorier men nästan 20 gram socker, ja då är det inte konstigt att det smakar gott...

En annan sak att tänka på när det gäller snabbmat är att den faktiskt inte alltid innehåller så mycket energi som vi behöver. En sallad från pizzerian baserad på isbergssallad, en gurkskiva, en tomatklyfta och några fattiga räkor ger garaneterat inte mer än 100 kalorier. Lägg till ost, bröd och dressing och vips blev det för mycket istället... Ingen enkel match det här!

Knappt 300 kalorier är i allafall way to small för min vanliga middagsmängd så det blir till att lägga till ett glas vin och en liten bit god ost till dessert. Fast det förstås, en avocado hade inte varit fel att lägga till heller ;-)


Utmärkt kombo!



Snabbast är inte alltid vinnare!

Springer du intervaller på löparbandet, eller ute? Bra! Det är en supereffektiv träningsform. Ger bra kondition, lite extra skjuts till förbränningen och det går snabbt. Eftersom du ger järnet blir passet inte så långt.

Springa, visst det är bra. Men, man kan faktiskt GÅ också! Att gå på löparbandet är inte bara bra för "otränade, lata eller gravida/nyförlösta" utan det kan vara precis vad just du behöver för att bränna det där sista lilla fettet, eller ge den där platta bakdelen en spark i rätt riktning (uppåt!!).

Ja, såklart duger det ju inte att bara traska på där på bandet. Lite jobbigt måste det ändå vara, och hur får man till det där jobbiga trots att hastigheten bara är runt fem-sex eller kanske sju? Jo man ökar ju lutningen på bandet såklart!

Skjutsa upp bandet till tre fjärdedels lutning och börja trampa på så får du se. Det låter inte så jobbigt, men jag lovar, det är det! Ett upplägg skulle kunna se ut så här kanske (detta gjorde jag imorse, oplanerat, det bara blev så);

Uppvärmning 5 minuter, lutning 5 (20 är max), hastighet 6-6,5
Höj bandet till lutning 15 (eller tre fjärdedelar av max) och kör intervaller på hastighet 7. Gå en minut (eller 45 sek) och sänk sedan hastigheten till 5 och gå där en halv minut (ja, det känns som att bandet lagom hinner sakta av innan det är dags att höja igen...) och så kör ni så tills ni känner att det är dags för nästa level! Säg 20 minuter (exkl. uppvärmning).

höjer ni bandet till max och sänker (antagligen) hastigheten litegrann. Kör nu fem minuter med samma upplägg; det snabbaste ni kan (utan att glida av där bak) en minut och sänk sedan hastigheten och "vila" en halv minut.

För att ta sig nedåt och hemåt igen kan man sen bestämma sig för att t ex sänka lutningen på bandet med två tryck åt gången (alltså en enhet) och istället höja hastigheten med två tryck. Det blir som en liten extra utmaning på slutet, ju lägre lutning desto snabbare hastighet. Som en liten omvänd belöning kanske; nu fick jag sänka lutningen, men haha, då fick jag visst höja hastigheten :-) Fortsätt tills ni är "i mål" eller har kört totalt 35 minuter.

Klart! Svettigt?! Ja, jag sa ju det! ;-)

En plankcirkel med två eller tre olika varianter på det och ni har ett perfekt pass avklarat! Heja er!


Rrrrrrumpa?!


Jag vet inte om det stämmer, men jag tycker mig börja ana en liten liten rumpa?! Ja, alltså ett litet put. En rumpa hade jag ju innan... Man får förvisso titta ganska noga för att se putet :-)

Hänget har dock inte försvunnit, så nu har jag en kombination av yttepyttelite put och megamycketmaxi platt. Hm, det var väl inte riktigt vad jag strävade efter, men jag tror att det är en hållplats på vägen fram till målet helt enkelt.

Den känns åtminstone mer hård, eller mer som att den faktiskt innehåller något! Tidigare var den bara helt platt och tom. Verkligen bara lös och skinnig. Jag jobbar vidare mot målet, putet!!

Gående utfall verkar ha väckt musklerna till liv åtminstone. Träningsvärk som heter duga :-)

Vad gör ni idag? Tränar era rumpor, sitter på dom eller både och?


Både mätt och nöjd och glad..!

Inga armar ur led! :-)

Halv elva en helt vanlig tisdagkväll. Eller nej, inte helt vanlig. Halv elva brukar jag sova. Nu sitter jag nyduschad och äter efterträningsmål i form av keso/kesella/yougurt/müsli/bärblandning. Japp, jag är helt besatt... Allt i mitt liv kretsar kring crossfit och mejeriprodukter just nu ;-)

Så, tror ni att jag ångrar mitt sena sena pass i boxen? Undrar ni om jag sörjer att jag missade en timme i soffan framför Top Model? Vill ni veta om jag känner mig besvärad över att jag antagligen kommer vara superduperdundertrött imorgon?

Svaret är NEJ NEJ NEJ!!! Jag tvekade förvisso lite innan jag åkte iväg. Det är ju så sent... ringdips, det är nog för svårt... äsch jag orkar nog inte... bla bla bla... Så fort jag klev innanför dörren till boxen var jag dock övertygad. Yes, jag är garanterat på rätt plats vid rätt tillfälle. This is me!

Det är nåt visst med den där svettkänslan, adrenalinet som flödar, riktiga stånk och stön och alla balla grejor. Ja det är helt enkelt bara SÅ ROLIGT!

Dock blev det inga ringdips. Det hade nog tagits bort från intropasset. Tack för det. Vi fick istället köra pullups=chins (igen) och pushpress. Började med tio pullups, en pushpress, nio pullups, två pushpress och så vidare... Tills det bara var en pullup och tio pushpress. På tid. Jag landade på 8,46 min och det var nog förhållandevis snabbt (jämfört med övriga deltagare, kan ju inte jämföra med mig själv eftersom jag inte gjort detta förut...).

Däremot tycker jag inte det är värt att jubla över tiden, utan jag känner snarare lite besvikelse över att jag inte pustade och frustade så mycket. Så till nästa gång, mer vikter på pushpress, mindre hjälp på pullups. Alltså, jag är inte på något sätt besviken över tiden, men poängen är ju att göra det bästa man kan på så kort tid som möjligt, inte att göra det enklaste man kan, på så kort tid som möjligt ;-)

Nu blir det typ in till sängen och vända, snart upp igen för lågintensivt och mental träning på jobbet. Och snälla, om det är någon som sitter på en massa bra idéer till just mental träning, give it to me! Helst innan kl åtta imorgon bitti, för det är då jag ska ha det... Jag brukar tänka "äh, det kommer till mig så småningom" när jag inte orkar planera eller har motivation. Men ifall det inte skulle göra det kanske ni har en liten back-up?! :-)





Knäckebröd!

Oftast när jag gör något gör jag det rejält. Som igår kväll. Lagade lasagne, bakade knäckebröd och rullade bollar, alltihop på en och samma gång. Det var också då min bästaste kompis for i golvet med en smäll och förlorade några icke essentiella partier av sig själv. Tur att den gamla skorven ändå överlevde fallet!

Lasagnen har ni redan fått ta del av, och här kommer knäckebrödet. Det ser inte mycket ut för världen men det smakar jättegott och är alldeles lagom sprött och krispigt. Ni ser väl hur jag riktigt insuper alla frösmaker?! ;-)

Blanda (mixa) 
0,5 dl linfrö
0,5 dl mandel
2 msk sesamfrö
1 msk husk
2 ägg
salt (jag tog min nya favvo, det är en kombination av himalaya- och hawaiisalt, och är alldeles rosa och fint) :-)
1,5 msk smält smör

När allt är ihopgojsat, klutta ut på plåt, ca 8-10 stycken små. Platta till rejält! Några millimeter tjockt bara. Grädda i ugn 20 minuter, 150 grader. Stäng av ugnen, öppna den och låt stå en halvtimme. Klart!

Serveras förslagsvis med ett tjockt lager Bregott och en stark ost. Ja och så förstås ett ägg eller nåt annat proteinigt ;-)

GräddningProvsmakning


Vegetarisk fetaostlasagne med lax men utan fetaost.

Öh..?! Jo men jag utgick från två recept, en vegetarisk lasagne och en med fetaost och lax. Tog det bästa från båda, slog ihop, tog bort, la till och gjorde min egen tappning av lasagne. Superdupergod och perfekt matlådemat!

Hm... nu ska vi se vad jag hade i och hur jag gjorde...

Skär två zucchini och en lök i bitar eller strimlor eller vad du känner för. Stek i smör. Ös över massa basilika (fryst går utmärkt) och lite timjan eller vad man nu råkar ha i sin kryddträdgård. Tillsätt 400 gr fryst bladspenat (som fått ev fått tina men inte nödvändigt). Häll på en förpackning passerade tomater, två deciliter vatten, salta och peppra. Låt puttra fem minuter och lägg sedan i två laxfiléer delade i mindre bitar. Puttra fem minuter till. Häll på en rejäl bytta keso och krydda eventuellt upp med nåt mer om du känner för det. Jag hade en deciliter parmesan, det ger det där lilla extra lyftet! Varva sedan i form med lasagneplattor (fullkorn) och grädda i ugn 200 grader runt en halvtimme-fyrtiofem minuter beroende på vilka plattor du använder.

Mycket protein, bra fett, hyfsade kolhydrater, nyttigt grönt, ja helt enkelt lite av varje som tillsammans blir en utmärkt helhet! Sen är det ju inte alltid så lätt att få till ett smickrande foto på en gratäng-gojsimojs-liknande sak. Särskilt inte när man kommer på att man ska föreviga den efter att man slevat runt i den ett par varv...



Hallå där!

Yes, back on track! En snabb promenad i dagsljus, mycket mer energigivande än ännu en kopp kaffe vid skrivbordet! Kyligt idag, men desto mer uppiggande.

Kollade in dagens wod inför kvällen. Ringdips och pullups, en herrans massa reps på tid. Som tur var inte ben idag, morgonens pass känns...

Men dips i ringar? Finns det inte väldigt stor risk för typ 'oj mina armar gick ur led när jag inte orkade hålla emot'?

Den som lever får se. Eller, den som inte prioriterar sofftid med Top Model får se...

                        


Många koppar små..!

                                 
                          

Har fortfarande inte bestämt vad jag ska göra på gymmet (notera stavning!) när det öppnar kl sex. Ben och sida mage, eller lågintensivt? Det som får mig att vela är kvällens inbokade crossfitpass (där kom det igen, första gången idag;-) ) . Jag vet inte ens om jag kommer iväg på det eftersom det börjar halv nio och det är ungefär den tid jag brukar gå och sova när jag har jobbdag. Eller nja, kanske inte riktigt, men det är allafall vääääldigt mycket senare än jag brukar träna. Någonsin!

Men, nu till saken då. Det är en himla tur att jag har en så rar väckarklocka som ser till att jag kommer upp i god tid för att hinna fundera på alla dessa betänkligheter. Tänk vilken fin egenskap hon redan har utvecklat lilla B ;-)

Idag blir det nog många koppar kaffe och bra mellisar för att hålla mig över isen. Väskan packad med sisådär tio små lådor och byttor och jag längtar som vanligt redan nu efter frukosten! Först lite syror (låter inte bra, som att jag är nån slags drugaddict nästan ju) och så gymmet på det då.

På återseende! Förresten, ser ni att jag ändrat rubrikerna nu? Ni är ju några som uttryckt missnöje kring det men nu hoppas jag alla är nöjda och glada, eller finns det fler saker att fixa till?! Berätta isåfall! Trevlig dag på er allihop!




Dagens övning - frivändning.

Det var ett tag sen vi körde en dagens, så här kommer det en. Och inte vilken övning som helst. En riktig rolls royce, i mitt tycke. En äkta, gammal beprövad övning med klass och elegans. Bra för hela kroppen!

Lite klurig i tekniken, och kräver en del vikt för att utföras rätt, men lassa inte på alltför mycket i början.

Uförande; stå i grundposition (bra hållning, lätt spänning i core, höftbrett mellan fötter...) håll i skivstången, gör en lätt böjning i knän och vänd upp stången mot bröstet, gör en liten lätt böjning i knän och för stången upp ovanför dig på raka armar, lätt böjning igen och låt stången gå tillbaka samma väg.

Håll stången nära kroppen hela tiden! De där böjningarna i dina knän är inga benböj eller så, de är bara till som hjälp för att få upp stången och för att inte översträcka benen när du tar i. Typ. Som sagt lite lurig att få till men övning ger färdighet!




Nära döden..!

Tappade min bästa vän i golvet!

Försökte rädda den i fallet, med resultat blå arm... Japp, den slog sig. Jag med. Tror dock att min snabba reaktion och mitt omplåstrande gjort att den ändå kan hjälpa mig i tillverkandet av bollar och hårt bröd, som just nu är på gång. Några små plastdetaljer hit eller dit kan väl inte göra så stor skillnad?

Vad skulle man göra utan en '80-talets allra modernaste köksmaskin'??!

                      


Valkar och annat.



Det är så himla bra med ett "mobilt" hemmakontor. Idag har jag tagit plats i soffan. Varmaste platsen i huset (förutom att det blåser storm i nacken pga otäta fönster...). Sippar på en enorm proteinlatte med smakprov av nåt nytt pulver. Sådär. Inget slår Fairings sloow protein.

Jag har hunnit med ett träningspass, som ni vet. Klarade mina två chins, yeah!! La också på lite extra på bicepscurl, bildbevis nedan. Ansiktsuttrycket förmedlar "det här är tungt!" :-) Det är inte bara musklerna som växer av styrketräning heller, även valkarna i händerna blir större och större. Och herregud, nu kommer jag just på att vi ju ska på baluns på torsdag, och då borde jag göra nåt åt mina nagelbitna valkiga mansliknande händer. Hm, akut nagel- och handservice, någon?!

Har också avverkat ett naprapatbesök och fått rapport om kräkig bebis när jag var ute. Dock inget mer (sover för tillfället), och nu håller vi tummarna för att det inte är magsjukebaskelusken som vill komma på besök. Den verkar ju gå från hus till hus nu och mangla sig in oavsett stängd, låst och igenbommad dörr.

Nu ska det jobbas och göras träningsupplägg så tangenter och pennor glöder, sen blir det lunch (gårdagens rester som jag knappt ens minns vad det är...), dagishämtning, handling (nåt jag gör var och varannan dag verkar det som) och matlagning (lasagne med lax och spenat, och ev några fler upptåg i köket. Experimentsugen, igen...).

Jag tittade också in på "boxens" hemsida och såg att dagens wod (jomen en mening om crossfit om dagen kan jag väl så skriva?! Utan att vara alltför tjatig) faktiskt var en som jag kunde göra, en som skulle passa mig jättebra. Men, herr Naprapat säger strängt nej till all form av fysisk aktivitet efter ett besök hos honom så jag får helt enkelt bara tänka på svingar och wallballs idag :-)

Fooookus...!Åh ta i då...!Liiite till...


Right here right now.

Nu ska jag köra alla intervaller ni gjorde för min skull igår! Nej, jag bara skojar, men det vore garanterat en utmaning..!

Rygg och biceps står på tur, och jag har en liten utmaning till er idag med...

Medvetenhet! Försök att hålla lite extra fokus på vad det egentligen är ni gör. Genom att verkligen vara närvarande kan man ibland hitta lite extra kraft, och den använder ni idag till att lyfta liiiiite tyngre, göra lite fler reps, springa ännu snabbare, komma djupare ner i yogapositionen, smasha ännu hårdare på tennisen... Ja, ni förstår!

Själv satsar jag på chins (att klara två utan hjälp) och bicepscurl i kabel. Lite mer vikt och lite fler reps. Så, slutbloggat nu och full fokus på det jag är här för att göra.

Är ni med mig? Satsa lite extra hårt på något idag, välj vad och FOKUSERA! Självklart lämnar ni en kommentar och rapporterar, right?!

Uppdatering: Nu går det att kommentera! Det var nåt tjall förut men fixat det nu, så rapportera nu vad ni satsar och fokuserar på just idag! (Tusen tack Lotta som mailade och talade om det för mig!!)               

                        


Jo, det här är fortfarande en träningsblogg ;-)

Tack för alla fina träningsrapporter idag! Jag har läst dem om och om igen och låtsatssvettats med er på löpbanden, med hopprepen och med vikterna, medans jag själv haft vilodag och varit runt på.... FIKATURNÉ! Ibland råkar det falla sig så att man blir bjuden på flera festligheter på en och samma dag, och det allra bästa med det är inte fikat, utan umgänget. Det är bra gott det med! :-)

Bullar, kakor, hembakt, bageriköpt och en herrans massa kaffe. Fast jag ska faktiskt vara ärlig och säga att jag avstod allt (utom kaffet). Utan någon som helst känsla av uppoffring. Ni vet, om man inte förbjuder sig är det lättare att stå över. Jag kunde ta om jag ville men var helt enkelt inte sugen. Och ni vet väl att man inte behöver ta bara för att det bjuds?!

Japp, äpplet på bilden är mitt :-)




Planering. Eller inte?

Vet ni vad? Jag skrev en "veckans planering" tidigare, men insåg efter lite funderingar fram och tillbaka att jag faktiskt inte behöver planera. Alltså jag går ju till gymmet oavsett om jag bestämt det eller inte. Dock brukar jag ta mig en titt i kalendern och se så att det finns utrymme för allt jag vill ska hinnas med under veckan. Om det inte gör det får jag stuva om och fixelitrixa så att det gör det.

Det där med crossfiten ställer ju till lite i min planering också. Eller ställer till och ställer till, men det tar ju lite tid från styrkan och det är inte bara att strutta iväg till gymmet och köra TUNGT dagen efter (eller före) ett galet jobbigt crossfitpass. Och det där är lite klurigt det med, att man aldrig riktigt vet vad man har att vänta sig när man åker till boxen. Både bra och dåligt. Bra för att det är spännande och ger en liten extra tvist till det hela. Dåligt för att man exempelvis kört ben dagen innan och bjuds på en benmassaker...

Om man bara tränar crossfit får man nog väldigt allsidig träning och blir till slut en sån där spänstmaskin som bara klarar ALLT (som jag snart ska bli, hehe), men jag vill gärna fortsätta med min styrkesatsning perioden ut. Ja, jag kommer nog aldrig att överge "vanliga gymet" eller hemmaträningen helt och hållet. Nu har jag allafall tänkt så här, att styrkan får ske efter ett rullande schema, inte per vecka. När det dyker upp ett crossfitpass får den muskelgrupp som står på tur helt enkelt vänta ännu en dag eller två.

Imorgon börjar veckan med rygg och biceps och fortsätter sedan med ben (om de är redo att röra sig igen på tisdag...) och så rullar det liksom vidare och avbryts med minst ett eller två pass crossfit (ja men gud vad jag tjatar...förlåt!).

Dessutom, denna vecka bjuder på stor GALA! På torsdag ska jag ikläda mig en satinklänning som ser ut som något Marilyn Monroe skulle burit på sin tid. Den är alldeles underbart vacker, det enda som saknas är hennes kurvor... Det bästa jag kan göra är väl att träna just bröst på torsdag, så kanske det åtminstone ser ut som det finns något där under ;-)

Hur ser er vecka ut? Några speciella händelser eller mest som det brukar vara?

                                  
                         Ungefär så här, men utan bröst. Och lite mer armmuskler... :-)

Men titta vad jag också hittade när jag letade bilder på Marilyn! Hon tränade också! Såklart bröst :-)


                         







Vila för mig, men inte för er ;-)

Sitter som bäst och klurar på när dagens träning ska infalla och varje gång jag måste resa mig ur soffan för att klä på barn som vill ut och leka i snön, bebis som vill bli servad med gröt och ny blöja, sambo som vill bli masserad eller hämta en kopp kaffe till mig själv inser jag att nej... Det blir nog ingen träning idag. Har grymmaste träningsvärken i ben och rumpa (tack tack) och tänker att det nog faktiskt är lika bra att låta kroppens alla muskler få sig en återställardag.

Men alla ni som tränar idag, om ni lägger till en valfri tabata i slutet av era pass och tillägnar den mig, så kan jag ju ändå känna att jag fått min tränings-, svett-, flås- och energikvot uppfylld. Okej?!

Ställ en timer (eller ladda ner en tabata-app) på 20 sek, 10 sek och upprepa åtta gånger. Totalt fyra minuter. Ni jobbar stenhårt under 20 sekunder, vilar 10 och upprepar alltså detta åtta gånger i sträck. Japp, det låter lite men vänta ni bara ;-) Välj hopprep, benböj, burpees, armhävningar, mountainclimbers eller vad ni nu kan tänkas känna för just idag. För min skull! Snälla?!

Kan bli burpee..!ArmhävningarBenböjDipsRulla in bollStepups på bänkAkta krampen..!


Välj och vraka, eller ta ett helt eget initiativ. Gör, och dela sen med er så jag får lite träning i mig idag! :-)




Vi möts på mitten!

Okej, en liten gissningstävling...

Kvällens planerade aktivitet blev hastigt och olustigt inställd. Alltså ingen 'alla får göra sin egen pizza-bjudmiddag'.

Vad göra? Alla får önska mat! Utom lilla B, hon får ta det som bjuds helt enkelt. De två mittemellan väljer alltid samma och den äldsta är just nu inne i en 'är det inte frukostdags igen?!'-period.

Så, gissa vem som är vem och vilken sida som tillhör mig...

Någonstans vid den hemgjorda dipen och guacamolen tror jag vi möts hela familjen. Ja utom lilla B då, som nog sover när vi arbetat oss in dit.

Snart mello varvat med gladiatorerna. Vad väljer ni? Och vad äter ni? Eller är ni kanske ute och svänger era lurviga och skippar allt vad tv heter denna lördagkväll?


                   

Ostkaka med bär, te, nötter och torkad frukt, ägg på Nystartsbröd, vindruvor, guacamole, hemgjord dip, morötter, chips och pizza. Vad tillhör mig? (Nästan allt..!)


Cross (eller kanske KROSS-) fit rules!

Ojojajajaj... Vad var det jag sa? Om utfall och benböj... Såklart var dagens wod en "benmassaker", och ja, självklart så många varv som möjligt på tid. Och därtill med tävlingsmoment. Ja jag säger då det...

Den där lilla besvikelsen över utebliven trötthet och svett i torsdags är nu tillbakadragen och icke-existerande! Efter dagens pass var blodsmaken nära. Och hur knäppt det än kan låta... JAG ÄLSKAR DET!

Maxa femton gånger fram och tillbaka genom boxen
Tio burpees (utan armhävning i crossfit men med klapp över huvudet)
Femton utfallssteg med två kb's i rackposition
Tio wallball (gå ner i benböj och på väg upp kasta en medicinboll hööööögt upp på väggen)

Vi körde i lag om fyra, och när alla fyra var klara på sin station bytte vi. Således knappt ingen vila mellan stationerna, och helst ville man (jag) ju inte vara den som var kvar som alla väntade på. Så jag kopplade på tävlingshjärnan, allt mitt jäklar anamma och bara ööööste! Wonderful!

Det blir liksom en härlig stämning när man tränar så där tillsammans och tävlar både med och mot varandra och sig själv. Jag avbokade tisdagens pass för jag tyckte det var så sent (slut 21.15), men banne mig om jag inte ska ta och boka in mig igen. Det är ju SÅ KUL!

Nu solig promenad till stan och kanske en kaffe och nåt gottigt på café?! Kan en lördag bli bättre så säg!




(pr)Ostkaka

Den här ostkakan är proppad med protein, så jag tänkte att man kanske kan kalla den prostkaka istället? :-)

Receptet är från början ur Paulúns lchq-bok men lite ändrat. Såklart. Man kan väl inte göra nåt bara rakt upp och ner som det står i receptet?! ;-)

Nu när jag bloggat runt lite på morgonen såg jag att jag inte var den enda som bakade ostkaka igår, kanske ska vi utlysa gårdagen till "ostkakedagen" precis som det finns en semmeldag, våffeldag och kanelbulledag. Eller så kanske det redan finns en egen dag för ostkakan?

Blanda 250 gr keso (avrunnen om man vill och orkar, jag gjorde inte det) med 3 ägg, 17 hackade/mixade mandlar (går nog bra med fler/färre, det bara råkade bli 17), 1 skopa vaniljproteinpulver (kan uteslutas), 1 msk fiberhusk och runt en deciliter mjölk. Smaksätt om du vill med kanel/kardemumma. Mixa/vispa allt. Låt svälla en kvart. Häll i smord form och grädda en kvart-tjugo minuter i 200 grader. Servera med hallon.

Till nästa gång ska jag: ta bort pulvret och kanelen och istället tillsätta bittermandelarom och bara lite kardemumma, för att få en mer äkta och gammeldags smak. Jag ska också servera den med alldeles äkta vispgrädde. Mums!

Finprotein.



Favoritfärg: rosa!

Laddar inför dagens pass med kaffe, js och keso/kesella/yoghurt/müsli/bär-favoriten!

Har joooordens träningsvärk i rumpan och benen. Något gjorde jag uppenbarligen rätt under gårdagens benpass. Något som fick de där gamla trötta musklerna att vakna till liv... Var det måhända utfallsgången, eller de djuuuupa benböjen med fri stång istället för i smith? Ajajaj...

Drömde att dagens wod var '1000 utfall, på tid'. Om jag är besatt? Nej vadå? Jag drömmer ALLTID om nästa dags pass
;-)

Underbart väder, men brrr så kallt! Trotsar ni kylan och går ut? Ingen som kör intervaller utomhus idag hoppas jag allafall! Risk för invärtes förfrysning om ni tar för djupa andetag...

Förresten, jag ska INTE träna i denna utstyrsel. Möjligtvis på nåt gladpass, typ afro. Men som ny i boxen vill jag nog inte komma klädd som en färgsprakande vårbröllopsbukett ;-)

                                    



Finfin fredag.

Vilken bra dag jag har haft!

Träning imorse, promenad till affären för inköp av surdegsbröd och fredagsgodis, smarrig lunch (kycklingsallad med kidneybönor, mango och massa annat gottigt), familjedusch med resultat "hur kan ett badrum bli så här ångigt och blött?!" (passar på att duscha kidsen samtidigt som mig själv ibland), två glada tjejer som lekt och busat, många koppar kaffe, lite mörk choklad, en halvtimmes yoga, "frukostmiddag" (min favvo), lite till mörk choklad, vindruvor och en hemmagjord ostkaka, På spåret, lite jobb, massa bloggande och ja, vad mer kan man önska av en perfekt fredag? Nu hoppas vi på lite sömn och en bra lördag, eller hur?!

Går dessutom runt med en sån där lite pirrande känsla i kroppen. Så där när man vet att det finns nåt fint som väntar bakom hörnet men ändå inte riktigt tänker på det hela tiden. Man liksom stannar upp i tanken och känslan ibland för att erinra sig vad det nu är som ligger där på lut. Lång förklaring som ni kanske inte alls förstod? Men som när man är kär, ni vet?! Och ja, det är ju just det jag är. Kär. Lite lagom nykär i crossfit, och när möjligheten helt plötsligt gavs för ännu ett pass redan imorgon, ja då kan jag inte låta bli att gå runt och småle lite fånigt här hemma. Hihi...

Några bilder från morgonens pass, där fokus låg på ben och rumpa. Djuuuuupa benböj, utfallsgång, marklyft, benböj med fot på bänk och stepups på bänk. Axlarna skulle också tränas idag insåg jag när tiden nästan var ute, så det blev några snabba set med axelpressar, baksida axlar och sidolyft med hantlar. Nästa vecka ska axlarna få lite mer omsorg och tid :-) 



Och upp...!Hej och håTa i..!Baksida axlarAxelpress på gStepups på bänk

Många alternativ!

          

              Och tre till i vårt svenska alfabet. Rätt många chanser att göra rätt va?! :-)


Läslista.

Fina Annie (som nu semestrar i värmen) la ut en hel massa blogginspiration igår, och skrev några fina ord om min. Tack! :-)

Nu gör jag detsamma, länkar till de bloggar jag läser dagligen. Min lista är inte så lång. Jag har några väl utvalda favoriter, och jag försöker verkligen se till att de inte blir fler. Av tidsskäl. Jag tränar mycket, bloggar en hel del,  jobbar ju deltid, driver ett eget litet företag och har två kids att umgås med då och då. Ja, och en sambo som vill ha sin beskärda del av kakan. Det lilla som blir över efter allt annat ;-) Så därför har jag bara fem stycken jag läser dagligen, men dessa fem läser jag desto noggrannare. Nästan så noga att det känns som jag verkligen känner dessa människor! :-)

Annie - liveitloveit Sund tjej med sunda värderingar, och världens ballaste övningar i gymet. Mycket bra matlagningstips och recept också!

Beatatjata - Post Baby Shape up (som är slut idag, shape up-året alltså!!) Språkpolisen som sadlat om, eller sadlat till, till träningsguru. You gotta love her!

Lotta - Fokuserad Energi Som namnet säger, en oerhört fokuserad träningstok. Ger oss allt vi behöver veta om staplar och tabeller, siffror och nummer. Har "God I wish it was mine"-hemmagymet.

Betty - MBC Växjö Kunnig och stabil träningsmamma som tränar andra mammor och ger oss mycket vettiga verklighetsförankrade kunskaper.

Elbe - Smaljeansen Hur skulle man kunna låta bli? Proffs på snygga inspobilder och överhuvudtaget väldigt generös med att dela med sig av allt det där en bloggläsare vill ha!

Sen finns det några bloggar till som jag surfar in på då och då. Kanske varannan dag, ibland mer ibland mindre. Beror som sagt på hur mycket "bloggtid" jag kan stjäla från resten av mina sysslor.

Aliceaugusta - För att hennes luncher alltid ser ut som hämtade från värsta bästa lyxrestaurangen!

Olga Rönnberg - Öh... För att hon är Olga. Det räcker väl?

Träningsglädje - För att få lite extra inspiration och just glädje.

Det finns också en blogg jag följer som inte handlar om träning, och det är Cecilia Blankens. Hon är så himla normal, fast känd. Verkar det som. Verkligen härlig.

Sen finns det en hel hög bloggar som jag kikar in på då och då, när alla de andra bitarna i mitt livspussel är lagda, och det blir lite tid över (inte så ofta). Och så tittar jag in på er som kommenterar som har bloggar också, för att se vilka ni är! :-)

Nu ska jag ta hand om de två största pusselbitarna i mitt liv, stora A och lilla B. Dags att ta sig an fredagens viktigaste syssla, införskaffandet av fredagsgodis! På återseende!




Isbergssmäll! Bra uppladdning?

Lugn bara lugn..! Bilen står still! Tar en liten powernap i väntan på att gymet öppnar, om sisådär fem minuter. Idag behagade lilla B väcka mig kl fyra. Planen var myskväll med tjejerna ikväll, sambon borta, och ja, det blir nog middag och sen läggdags för oss alla tre...

Men först, fira fredag! Testade nån ny smak på syrorna imorse, Glacier punch. Lite lagom artificiellt sådär. Hoppas på att det ger mig en rejäl smocka nu, så jag vaknar till ordentligt ;-)

Annars framkallar jag glädjen över gårdagens chins och drar några schyssta fredagsmoves nere i gymet.

Ben står på schemat och idag tänkte jag överraska dem (benen) med total uttråkning och bara köra böj och utfall tills de beeeeer mig att sluta, och LOVAR att samarbeta med mig i min 'putrumpejakt'. Alla sätt är bra, utom de dåliga.

I övrigt bjuder dagen på lite yoga, bröd, hemgjort fredagsgott och förhoppningsvis två myssugna kids! Vad förväntar ni er av dagen?

                      


Woooooooaaaaw!!!

I'm in looooove!

Crossfit var som gjort för mig! Lite tävling (mot sig själv), tempo, tufft, lite ruffigt och alldeles alldeles underbart!!
:-)

Detta var vad vi gjorde idag, och det känns rätt mycket i mina armar redan nu. Lite besviken på att jag inte är varken trött (jo, det känns i musklerna, men jag är inte "trött-trött") eller svettig knappt, men det tar nog lite tid att lära sig vilka vikter som passar. Idag tog jag för lite, bättring till nästa gång. För en nästa gång blir det. Garanterat!!

Och vet ni vad mer då?! Idag hände det! Ni vet, det sägs ju att 'plötsligt händer det' och det var visst idag! Jag klarade inte en chin. Jag klarade...två!!

Det var ju nämligen så att det ingick chins i dagens wod, det som står som 'pullups' på tavlan. Man skulle göra tio, och fick ta hjälp av ett gummiband. Jag kände att jag ändå var tvungen att testa utan, och det gick! Jag gjorde en!

Full av adrenalin och mitt i lyckoruset öste jag sen järnet (fast med hjälp av gummibandet) i woden. När passet var slut tänkte jag att jag nog var tvungen att se om det var sant, att jag hade gjort en chin utan hjälp. Mesig som man (jag) är ibland så vågade jag dock inte. Det kändes så dumt att häva sig upp där och typ låtsas som att man var viktig, efter passet. Så jag lät bli.

Men sen tänkte jag en extra gång, vadå, hur ska jag nånsin kunna lära mig om jag inte tränar?! Så, av med förlovningsringen, upp i räcket och draaaaaa upp! Fixade två! Heja heja heja mig! :-)

Nu ska jag fundera på framtiden, och hur crossfit ska platsa i mitt träningsliv. Orka vänta på att styrkeperioden är slut? Nja, det där med att vänta ligger inte riktigt för mig ;-) Och att köra fem styrkepass i veckan PLUS crossfit? Nej... Det blir för mycket!

Men oj vad jag vill. Nu! Mer! Bäst att kolla upp medlemskap på en gång!

Inatt ska jag drömma om romerska ringar, handstående, pullups och box jumps :-) Och ladda för morgondagens 'vanliga' gympass!

Godnatt på er!



                           



Succé!

I väntan på kvällens träning sitter jag och gottar mig i kommentarer från tjejer som nått nya framgångar (med lite hjälp av mig).

"Armhävningar på tå går som en dans, känner mig grymt stark i armarna"

"När jag står framför spegeln och sätter upp håret ser jag stor skillnad på armarna"

"Du kommer inte att tro mig, men JAG var på gymet 06.15 idag och sprang intervaller"

"Har absolut inte ångrat mig att jag började träna på det här viset, känner mig rätt nöjd och DU har gjort ett bra jobb"

"Känner mig stark och pigg"

Way to go girls!! Heja er! :-)



           


I min frys

Dags att välja vad gröten ska prydas av idag. Lättare sagt än gjort! Hur kunde det bli så här?

I min frys finns nu blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, lingon, mango, havtorn, nån slags smoothiemix med mynta och ingefära samt äppelklyftor, som inte syns på bild. (Och ja, jag vet, en massa is... Vi hör tyvärr inte till de lyckliga som har en sån däringa modern självavfrostande sak...)

Man kan ju tro att jag fått hybris och köpt precis ALLA bärsorter på affären, och ja, det verkar inte bättre...

Idag är jag sugen på nåt lite syrligt så det får nog bli hallon och havtorn. Och banne mig om jag inte ska ta en smoothie till mellis sen, nu när jag kan välja och vraka mellan ingredienserna. Tips på smaksättning?

                        


Tydliga instruktioner!

Men mamma, du ska hoppa bak, inte ! Nu! Nu ska du böja dig. Du ska böja dig MER! Så, nu ska du komma upp. I hunden!!

Jaaa..! Sluta tjata! Inte lätt att göra yoga med ett 4-årigt proffs bredvid sig, som tror att mamma är lika vig och smidig som yogatjejen på tv... Några solhälsningar och lite annat blev det allafall, innan även bebis ville lägga sig i och vara med, då fick det vara nog.

Nu blir det frukost och lååång längtan efter kvällens crossfit.

Har ni vaknat på rätt sida idag? Fått en bra start på dagen? Hoppas!

                   
Titta då, så här mamma, upp i hunden, och med rumpan som högsta punkt. Lätt som en plätt!


Förlist.

Som ett kantrat skepp känner jag mig. Trött, seg och något mer, oklart vad. Men, ingen fara på taket! Jag repar mig tills imorgon bitti. Ni vet, det där "allt eller inget"-tänket är inget vi ägnar oss åt, väl?!

Bara för att jag inte tagit någon "jobbpromenad" varken idag eller igår går inte världen under. Det stör mig lite, visst. För istället för att promenera i sol och dagsljus åkte jag hem och vek tvätt, storhandlade, diskade och sånt där annat tråk. Det retar mig att mina planer på att kolla in den nya yoga-dvd:n inte infriats och en malande känsla över uteblivna plankor irriterar mig.

De allra flesta gånger är medicinen för att råda bot på den här känslan att göra något. Ta en promenad, göra sina plankor, svinga några kettlebells eller dra en runda på gymet. Faktiskt har jag möjlighet att göra alla dessa alldeles precis just nu. Men, ibland är det bättre att bara ta emot "tråket" och låta det härja fritt (under av er kontrollerade former) en stund. Det försvinner snart, jag lovar!

Däremot, och lyssna noga nu, så är det aldrig bättre att anamma "låt gå känslan" och ge efter för precis allt. "Äsch, allt är redan förstört", "lika bra att passa på att vara dålig",  "jag kommer ändå aldrig att lyckas"... Lögn lögn och åter lögn! Det är ingenting som är förstört, du kan vara precis så "dålig" du vill varje dag i resten av ditt liv, och du är redan lyckad. Så det så!

Acceptera tråket ibland så låter det dig för det mesta vara ifred. Låt det komma, tacka och ta emot och säg vänligt men bestämt adjö. Så, nu ska jag titta på Mästerkockarna och strunta i dagens uteblivna göromål och istället se fram emot morgondagen; grötfrukost, yoga och CROSSFIT!!

Tack, men nej tack lilla tråk. Du kom, du såg, men du segrade inte. Moahahahahahhaha... Ja, lite flummig är jag nog trots allt?! ;-)


           



Tid.

När jag går ner till mitt kontor i källaren för att jobba och blogga lite så går 20 minuter otroligt snabbt. Det är knappt så jag hinner nerför trappan innan det är dags att gå upp igen, och så fasligt lång är den faktiskt inte...

När jag går ner till mitt kontor i källaren för att yoga, då går 20 minuter så otroooooligt sakta. Vad beror detta på? Kanske blir det bättre ju mer yogavan jag blir? I väntan på det ska jag allafall leta på lite nya roliga positioner och kanske klicka hem en ny yoga-dvd. Den nya mattan räckte visst bara som tillfredsställelse två dagar...

Fast jag gillar den ändå, yogan alltså. Allra mest när den är färdig och jag känner mig så där stark och smidig. Det tar tid att skapa en ny vana och jag har ju trettio dagar på mig, minus två.

Hur var det nu? "Yoga doesn´t take time, it gives time". Ja, sannerligen. Den ger så mycket så tiden står helt still verkar det som. Intressant.

Hög låg eller mittemellan?

Just nu kör jag nästan ingen cardio, medvetet. Dock kör jag ett pass per vecka som jag brukar kalla "lågintensivt". Fick en fråga av en läsare vad det egentligen är jag gör då, och ja, det kan man undra... :-)

Vanligtvis kör jag det på bandet, löparbandet alltså. Det rör sig oftast om intervaller, för att jag inte ska bli så uttråkad. Jag är den rastlösa typen. Men, jag springer INTE! Jag har hastighet 7 eller kanske precis över, och satsar istället på nästan full lutning. Det låter kanske lite med sju som hastighet, men jag lovar, det räcker och blir över! När bandet påminner om ett nästintill oöverstigligt berg i lutning så är sju ungefär precis vad man (jag) klarar av.

Längden på intervallerna varierar, antalet likaså. Det beror lite på vad jag har tid med, och ork till. Eller nej förresten, orken spelar nog inte så stor roll, jag kör ändå ;-) Total tid brukar hamna på 30-35 minuter inkl uppvärmning och nedvarvning.

Nu vill jag också passa på att tala om att det här egentligen inte alls rör sig om "lågintensiv" träning, eftersom jag flåsar på rätt bra och garanterat ligger över 60-70% av min maxpuls. Varför jag kallar det lågintensivt när det inte är det tror jag hänger ihop med att det för mig ändå känns just lågintensivt. Det är inte i närheten av så jobbigt som löpintervaller och därför har det liksom bara blivit så. Det som inte är högintensivt borde vara lågintensivt liksom.

Därtill är jag oerhört dålig på att faktiskt träna riktigt lågintensivt. För att hålla pulsen så låg måste jag nästan stå still känns det som, och det är ju det allra minsta man vill göra på gymet :-)

Så, det är den endaste cardio jag kör just nu och den är alltså "mittemellanintensiv" :-)

Kör ni hög-, låg- eller "inte alls"- intensivt?


Gympa på arbetstid!

Titta så tomt! Här sitter jag och arbetar, alldeles ensam. Vi har precis bytt arbetsrum, eller precis och precis, för en vecka sedan faktiskt. Mina kolleger är visst inte lika ivriga som jag att flytta in i det nya fräscha rummet...

Så, här sitter jag nu och funderar på att använda ytan till, vad sägs om lite utfallssteg? Eller afrodans kanske? Eller varför inte några snabba rusher fram och tillbaka? Nåt ska väl allt det här tomma utrymmet vara bra till?

Bordet i mitten kan agera hinder, över- under-över-under och vips kan jag låtsas att jag är på Military bootcamp eller nåt! Ja nu kör jag! :-)


Godmorgon!

Har tagit plats framför Rachael Ray för att värma upp inför bröst och triceps. Till min stora besvikelse verkar Rachael ha släppt temat viktminskningsmirakel. Tusan också ;-)

På vägen hit lyssnade jag på lokalradion, där man kunde rösta om vilken period av dygnet som är ens bästa. Generellt alltså, inte bara för träning.

Min är garanterat morgonen! Alltid! Jag gillar den bäst, när hela dagen ligger framför en och bara väntar på att bli upplevd! Och frukosten! Ingen skulle vara gladare än jag om man fick äta frukost varje gång det är matdags :-)

När är ni ert bästa jag?