Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kontrollbehov och tidsbrist.

Ni som följt mig ett tag vet ju att jag tidigare talat om kontrollbehov, och jag besitter ett ganska stort sådant. Ni vet också att jag har eoner av tid, eller som en kund skrev; det verkar som du har en timme extra på ditt dygn? Jag har egentligen inte mer tid än någon annan, förstås. Jag lyckas bara vara väldigt effektiv genom att göra sjuhundrafyrtioåtta saker samtidigt. Dock har även jag en gräns och den är visst nådd nu.

Inte så att jag på något sätt tänker sakta ner tempot eller så, skala av och välja bort, men det trodde ni väl inte heller?! ;-) Men förändringar har skett, utan att jag riktigt tänkt på det. Kroppen och knoppens egen vilja och förmåga att bestämma och påverka. Är det inte både förunderligt, förvånande och fascinerande så säg?

Det som hänt är att jag slutat gå på crossfiten. Ja inte för evigt förstås, men de senaste veckorna har jag valt bort det till förmån för annan träning. Jag har inte känt den där glädjen och glöden inför boxen, även fast jag vet att jag fullkomligt ÄLSKAR det när jag kommer dit. Men varför ska jag gå dit om jag inte känner för det innan? Det finns ju ingen poäng med det! Det är ju inte så att jag ligger hemma i soffan, käkar chips och tycker synd om mig själv istället. Nej, jag springer gladeligen i galna pulkabackar, lyfter tungt på gymmet eller svingar mitt kvastskaft både högt och lågt. Men crossfit nu? Nej...

Vad beror det på då? Lite blandad kompott skulle jag tro. Tidsbrist! Det tar otroligt mycket tid att åka dit, köra ett pass och ta sig hem igen. Det kostar helt enkelt lite för mycket tid. Kontrollbehov! Jag vill gärna veta vad jag ska göra och att det är precis så där jobbigt och roligt som jag vill ha det. Det kan jag dessvärre inte styra över i boxen. Det som står på schemat det står på schemat oavsett vad jag vill. Därtill har jag inte möjligheten att byta pass och tid hux flux, det går bara inte ihop sig med resten av livet. En lösning på detta vore att bara träna crossfit eftersom jag då skulle veta att på 5-6 pass i veckan skulle jag få tillräckligt allsidig träning och få göra lite av varje. Men ser ni, det går inte det heller, för jag är nämligen inte beredd att släppa styrketräningen. Jag älskar visst den med. Så det är lite av ett moment 22, där jag insett att jag inte kan göra ALLT ALLTID.

Vad vill jag då säga med allt detta svammel? Jo, att ni ska känna efter och våga lita på era kroppar och knoppar! De säger till när något inte är som det ska, och så är det upp till er att lista ut vad som "felar". För mig var det alltså så enkelt som att bara släppa efter, låta crossfiten få vila ett tag och lita på att rätt som det är vaknar jag en dag och känner att "nu, nu är det minsann dags för ett pass i boxen igen", men fram till dess vaknar jag och tänker "hurra, idag får jag gå till gymmet igen, och göra precis vad jag vill och det är bara jag som bestämmer".

Kortfattat: gör det du vill göra och känn glädje inför det! Det kommer en dag när du kan göra allt det andra också, men inte samtidigt! Se inte på dig själv som ett misslyckande för att du inte fullföljer en plan. Försök fokusera på det du gör istället för det du inte gör! Våga lita på dig själv, ditt omdöme och din kropp. Och sist men inte minst, kör hårt!! ;-)
På riktigt!

Företag Bodycomf har gjort sin första investering! Nu jädrar ska det bloggas, surfas och svaras på mail i ett rasande tempo! Ska bara installera allt först...

                      


Utmaning - trädgårdsträning!

Jag fick en alldeles briljant idé nu när jag funderade över vad och hur dags jag skulle träna imorgon. 1:a maj är ju röd dag vilket betyder ledighet (från jobb, inte träning!) för de allra flesta. Man grejar i trädgården, leker lite extra med barnen, umgås med vänner, grillar och kanske är gymmet stängt? Vad passar då bättre än TRÄDGÅRDSTRÄNING?

Har man ingen träning går det förstås bra i en park, på en gräsplätt, i skogen, på parkeringen eller ja, varför inte på balkongen? Det går snabbt, är enkelt men ändå jobbigt, och man kan till och med göra det samtidigt som allt ovanstående ju!

Detta är vad jag tänker göra;

Som uppvärmning kör jag fem minuters hopprep på gatan och sedan grodhopp, indianhopp, björngång och plankgång fram och tillbaka i trädgården.

Därefter en egenpåhittad liten wod;

AMRAP 20 min

Springa gatan ner och upp (400 meter?)
10 armhävningar
15 benböj
20 svingar


Vad tror ni? Det låter väl bra? Och ni hänger väl på? Antingen mitt upplägg eller så kör ni något eget, anpassat till er trädgård/balkong/park/grönyta/parkering. Och så håller vi tummarna för att solen skiner så att alla grannar är ute och kan beskåda hela härligheten ;-)


Äntligen!

Frukost är alltid gott, men smakar extra bra efter hård träning. Visst?! På de sista vadpressarna började jag tappa fokus. Märkte att jag funderade på något annat... Gröt!

Körde såklart färdigt mitt pass men cyklade extra snabbt hem och nu ska jag kasta mig över skålen med havregrynsgröt, ett ägg, en äggvita, keso, äppelchips och rostade solrosfrön och bara njuuuuta!

Kärlek!


 


Arla morgon!

Godmorgon Valborg, och alla andra!

Vaknade före klockan idag! 4 nånting... Promenad till gymmet nu, cykeln står visst kvar på stan. Förhoppningsvis. Ett rejält benpass coming up! Betoning på rumpa, som vanligt.

dagens att-göra-lista har jag hela tolv punkter, plus jobb! Målet är att kunna kasta listan i brasan ikväll, och förstås att allt då är fixat. Men en sak i taget och först och främst värsta bästa träningen! :-)

Vad gör ni idag? Lediga?


Tidigt!


Chinsträning vecka 18

Den här veckan har jag varit rätt okej med chinsträningen och det går framåt! Jag börjar liksom kunna kontrollera musklerna mer och utnyttja dem på ett bättre sätt. Det är så fascinerande hur många muskler man verkligen använder när man gör en chin/pullup! Försök koppla bort magen till exempel. Omöjligt! Det är således en finfin övning inte bara för armar och rygg, så nu kör vi vidare, visst?! :-)

Nivå medel

Dag 1
6 pullups
1 chin
5 pullups
4 chins
3 pullups
20 hoppchins

Dag 2
6 pullups
1 chin
5 pullups
5 chins
3 pullups
22 hoppchins

Dag 3
5 pullups
2 chins
4 pullups
6 chins
5 pullups
25 hoppchins

Så mycket som möjligt utan hjälp! De sista hoppchinsen delar ni upp och vilar där det behövs!

Nivå svår

Dag 1
4 chins 
5 pullups
10 chins
6 pullups
1 chin
25 hoppchins

Dag 2
4 chins
6 pullups
10 chins
5 pullups
2 chins
27 hoppchins

Dag 3
4 chins
6 pullups
10 chins
6 pullups
1 chin
30 hoppchins

Så mycket som möjligt utan hjälp! Hoppchinsen kör ni så många ni kan på raken och vilar där det behövs.

Har ni ingen chinsmaskin eller en bra stång på gymmet går det utmärkt att köra i smithmaskinen, eller med en fri stång som går att lägga upp högt! Jag körde så igår och det var mycket mycket bättre än i maskinen. Jag gillar liksom att ha fritt spelrum och inte en stor apparat mitt framför nyllet när jag kör.

Första grilltipset!

Nästan sommar idag och grillen går varm, som sig bör! Vad göra när man varken vill ha bröd eller pommes till burgaren då? Aha! Uppfinna en lowcarb-burgare, som INTE kladdar.

Ett stort vitkålsblad, i med burgare och andra tillbehör, vik ihop och ät. Lite hyvlade morötter till det och... tada! Bara braiga lätta grejor. Perfekt ju!

                              


Pulkabacke?!

Min kollega sa att det var en pulkabacke. Hon ljög. Eller så åkte vi fel. Den backe vi 'sprang' i var Mont Blanc. Kan också ha varit Everest. Men pulkabacke? Nej...

Bilden jag postade innan löpningen visar bara halva sanningen, för ni förstår att efter den backen kommer en liiiiiten platå, innan hela alltihop fortsätter och avslutas med ännu mera backe. Puh..!

Totalt blev det sju vändor upp och ner (vi körde 15 min), plus utmaningen, plus en vända som uppvärmning. Det var inte tal om att maxa, snarare att uthärda mjölksyran och stå emot kräkningarna. Härligt va?! ;-)

Trots att det var hemskt under tiden kan jag ändå känna ett litet litet sug efter att köra igen. Ytterst litet, men det finns!

Hur har det gått för er andra löpare idag? 

                      


20???

Sa jag 20 minuter, eller vad sa jag? I en backe jag inte hade sett förut?! Hujeda mig... Nu kör vi!

Uppdatering: jag insåg sedan att jag hade skrivit 15 minuter. Något jag var VÄLDIGT tacksam för..!


             


Löpning i backe! Är ni med?!

Imorgon bitti blir det backträning! Kollade med en kollega som orienterar var den brantaste backen i stan kunde tänkas finnas. Nu har jag svaret och dit beger jag mig således imorgon tillsammans med min bror. Upplägget är enkelt; så många vändor upp och ner som möjligt på 15 minuter. Innan dess har vi joggat en sväng, kört lite upphopp, benböj och andra "stora muskelgrupps-övningar". Kanske kört lite grodhopp, björngång och några "burning man". Vi avslutar det hela med tio minuters nedvarvning.

Om vädret är bra och vi är pigga och glada kör vi en extra liten utmaning på slutet; tio armhävningar, maxa upp för backen, tio upphopp, jogga ner, tio benböj, maxa upp, tio jumping jacks, jogga ner och avlsuta hela tjottaballongen med tjugo mountainclimbers, tjugo armhävningar och dynamisk planka x 20 (man står på armbågar och fötter och vandrar upp till händer, ner till armbågar och så vidare).

Efter det är vi helt helt utmattade och fightas om vem som ska vara tvungen att köra bilen hem ;-)

Om vädret är dåligt och vi är genomblöta och sura kör vi utmaningen ändå. Av ren frustration och ilska!

Hur det än blir kommer vi vara slutkörda men nöjda, och redo för familjedag hos mamma, med hembakt pizza, konstrunda, keramikinköp och diverse andra aktiviteter som att gjuta ett golv (öh, hur gör man?), mäta och näta ett hönshus (öh, hur gör man?) slänga ihop några träningsupplägg till nära och kära (åh, något jag kan!) och kanske ett par koppar kaffe i solen. Fullspäckad dag. Rolig dag. Hoppas ni får en härlig söndag ni med! Nu ska jag ge mig på kolhydratuppladdningen inför morgondagens strapatser ;-)

Och förresten, hänger någon på min lilla backutmaning? Vi kan säga att ni får söndag-tisdag på er. Okej?             

Stark!

Jag tycker alltid om mig själv (nästan), men jag gör det lite extra mycket när jag har vilat ett par dagar och tar plats på gymmet igen.

Wow! Stark! Bra pass!

Så skrev jag i 'boken' efter dagens pass. Hur lugnt som helst på gymmet idag och jag supersetade mig igenom nästan hela passet. Slängde in en massa chins här och där, extra krut på rygg och axlar, bra tryck i biceps . Ja, helt enkelt ett pass så där precis som jag vill ha det!

Avslutade med tre vanliga plankor, tycker magen börjat påsa till sig och ni vet ju hur jag sliter med den där transversus! Den ska minsann inte komma undan och inte heller ge delningen av magmusklerna en chans att visa vad den kan... Typ trycka ut en limpa! Väldigt skoj trick i och för sig, men nja, jag tror jag avstår det! På't bara! Planka planka planka...

Trevlig lördag på er!

                              


Klok vs ej klok

När klockan är halv sju en lördagmorgon och man har hunnit lägga i en tvätt, vika all befintlig tvätt, plocka in disken, sätta ihop en väckarklocka som "någon" plockat isär i molekyler, planerat kommande veckas middagar, skrivit handlingslista och städat upp, rensat bort och plockat undan alla saker som hamnat på fel plats, då är det något som är fel! Eller fel och fel, det är en pigg 1-åring som vaknat på, enligt henne, helt rätt sida ganska så tidigt på morgonen.

Egentligen är det inte alla sysslorna eller den tidiga timmen som bör reflekteras över. Det är istället det faktum att jag är så trött att ögonen går i kors på mig och mitt humör är värre än... Den där drakens i Bröderna Lejonhjärta. Katla? Och det är helt och hållet mitt eget fel, eftersom jag trots att detta är mitt andra barn, och jag levt med henne ett år nu ändå inte förstått vikten av att gå och lägga sig i tid för att livet ska fungera. Tänk på det alla trötta småbarnsföräldrar; det är inte barnets fel att ni är trötta, det är för att ni inte har vett att gå och lägga er tillräckligt tidigt på kvällen ;-)

Vad jag ska göra ikväll? Ställa in alla aktiviteter och gå till sängs senast 19.30. Kul liv? Nej det sa jag aldrig, men då är jag åtminstone pigg när jag viker tvätten imorgon bitti!

Så, nog med gnäll, sarkasm och ironi och åter till den lite ljusare sidan av livet. Det är lördag! Solen skiner! I köket väntar en hel hög med massa roliga och goda saker jag köpte igår och under dagen blir det ett träningspass som heter duga. Så det så! Överkropp med extra allt! Eller, nu när jag tänker efter, kanske mest extra betoning på axlarna eftersom de fått nada träning denna vecka...

Vad har ni för lördagsplaner? Någon träning?
Fikon, äppelchips, berberries, Harissakrydda, ekologiskt hallon/lakritsgodis (sparas till 26/5 när "jag har inte förbud men jag undviker godis och chips-perioden" är över), raw lakritsdroppar (jättegoda och stillar allt lakriktsbegär som någonsin funnits, gjorda på bara ren lakritsrot), någon typ av lakritssås till glass kanske (för glass ingår väl inte i "perioden"?!), frystorkade hallon, kokossocker och en massa annat som jag inte har en aning om vad jag ska ha det till men som jag tänker mig kommer fungera utmärkt på gröten alldeles strax :-)

Hem till lillstan igen

Nu lämnar jag huvudstaden för ett par dagar. Kommer åter på fredag, för helgutbildning i funktionell träning! Yeah!! :-)

Eftermiddagsmellis i form av keso med nötter och en Vitamin Well utan carbs, sötad med stevia. Jag är inte mycket för andra drycker än vatten, kaffe och te men detta är dagens andra! Och faktiskt även mitt livs andra. Aldrig smakat förut men idag betar jag av smak efter smak. Från noll till hundra,
som vanligt ;-)

I väskan finns en stoooor påse från Pieras livs med alla möjliga tänkbara nötter, fruktchips och annat gott! En del nya kläder också, dock inget träningsrelaterat. När jag kom till Stadium var plånkan redan tömd ;-)

Fick nyss sms av min bror som springer i stans värsta backe för tillfället. Tippar på att den är åtminstone 2-3 km! Upp på ett berg och avslutas med pulkabackarnas pulkabacke! Min reaktion? Jag vill också!!! Nu!!!

Planerade in ett pass på söndag med honom. I en mindre backe, men ack så jävlig. Jag läääängtar! Fakir, är det en sådan däringa självplågare? Helena 'Bodycomf' 'Fakir' Eriksson? Tja, inte så dumt va?

Ska ni springa nåt i helgen? Kanske vill ni hänga på vår backträning? Söndag förmiddag, förslag på upplägg kommer under morgondagen!


God start!

Hotellfrukost och fredag, ingen dålig kombination va?!

Mätt och belåten på surdegsbröd, ägg, keso/yoghurt och torkad frukt. Och ananas. Och kaffe & te. Och kanske nåt mer jag glömt/förträngt? ;-)

Hur går det med träningen? Gör ni nåt för mig med? Snälla?! Jag sneglade mot gymmet imorse med, när det var vällingdags halv sex. Men eftersom jag fortfarande inte hade mer lämpliga träningskläder än jeans och Dr Martens fick jag avstå. Siktar istället mot morgondagen, om än med vissa tvivel. Ska skriva lite mer om det i helgen, om kontrollbehov och viljan att styra själv.

Men tills vidare kan ni väl köra ett par hundra burpees och ett gäng chins? För min skull?! :-)

                          


Var inte en avfallskvarn!

Jag kom att tänka på en sak tidigare idag. Ganska ofta får jag frågor av typen "hur ska jag gå ner de sista kilona" eller "varför får jag inga resultat när jag tränar så mycket och äter så bra" eller kanske "varför ser jag inte ut som du, jag tränar ju lika mycket".

Hm, alla har vi olika förutsättningar, men en sak att tänka på är: var inte en avfallskvarn!

Du behöver inte vara den personen som äter upp barnens rester, och ingen annans heller för den delen! Tänk efter när du funderar igenom vad du äter och tycker att det är "så bra". Har du tagit med de där pizzakanterna din dotter lämnade? Den halva bakelsen din man inte åt? Resterna av pannkaksmiddagen med grädde bara för att det var onödigt att kasta bort? Den halva kladdkakebiten du tog på caféet när sonen lämnade bordet? Gratiskaramellerna på marknaden? Och just det, cheeseburgaren som du inte tänkte ta men gjorde ändå när barnen fick Happy Meal? Resterna av den mäktiga glasstruten som blev för mycket för någon annan?

Sluta genast stoppa i dig någon annans mat! Eller någon annans rester! Du är värd bättre än så, och det kanske är just de där småsakerna som inte räknas som faktiskt i slutänden ändå räknas? I längden blir det ganska mycket... Och det värsta av allt, du har inte ens varit medveten om att du ätit det!

Ät och njut, men ät inte bara för att du tycker det är onödigt att kasta. Spara och ät vid ett senare tillfälle, eller ge till någon bättre behövande. Men tänk en extra gång, är det verkligen bättre att spara det på din kropp resten av livet, än att kasta det i soptunnan?

Usch, nu låter jag arg och sur och det är inte meningen, men ibland krävs det verkligen en "ögonöppnare" för att människor ska förstå att de faktiskt inte äter "såååå bra". Allt vi stoppar i oss räknas, tyvärr. Hur tråkigt det än kan låta. Men det som är bra är att allt vi gör  också räknas! Så upp och hoppa, dra en extra promenad imorgon bitti eller kör ett par hundra jumping jacks, inte för att kompensera, men fysisk aktivitet får dig på banan igen och hjälper dig att tänka klart ;-)

Tänk om..!

Ja, tänk om jag hade haft ett par små shorts, ett linne och mina fivefingers i väskan. Då hade jag haft ett helt gym för mig själv!!! Varför tänkte jag inte på det?!

Just det ja, för att jag har två barn och farmor med mig... Men vadå? De hade kunnat studsa loss på bollarna, gjort kullerbyttor eller testat löpbanden.

Åååh... Varför tänkte jag inte på det?!

                            


Och vips så blev det fredag!

Eller? Det var väl lika bra att passa på? Nu när vi ändå är här. På favvostället. Och när lunchen var lite liten.

En nöt- och banan.... Äh, just give it to me!!!

Och jag kan glatt meddela att med även denna i magen är jag mätt och glad. Redo för bus på Junibacken hela eftermiddagen. Time to go!

                            


Hållplats: Djurgården

Väskor dumpade på hotellet. Vild ettåring sövd i vagnen betyder lunch för övriga tre. Systrarna Voltaire på Djurgården. En favorit!

Lax, ägg & avocado på fillimpa. Gott, men lite för lite mat för en sån som jag. Eller förresten, jag gillar inte lax som inte är gjord i ugn, men jag tog det ändå! Stollig? Ja, lite, men man blir bra på det man övar på vet ni, och just nu övar jag på att bredda och vidga mina laxvyer..! :-)

Dagens första inköp gjort också, kokossocker! Söt kolaaktig smak. Blir nog spännande i diverse äggrätter typ plättar eller pannkaka?

                                           


Matsäck klar.

Imorgon bär det av till huvudstaden och nu ska jag bara bevisa för er att jag lever som jag lär. Det vill säga planerar och packar ner mellis för att inte "vara tvungen" att köpa största värsta megabullen och kaffe på Pressbyrån. Så i väskan ligger en proteinbar (säkert jätteäcklig och jag kommer med allra största sannolikhet inte äta den, men den ligger där som en sista utväg), en liten låda med nötter, en annan liten låda med tre skopor proteinpulver (kan vara bra att ha i absolut värsta nödfall) och en tredje låda med en portion müsli som ska intas ihop med keso/kesella/yougurt. I väskan hamnar även tre kokta ägg, lite ost och en skinksmörgås. Massa bra mellisar alltså, räcker hela dagen!

Lunch intas förmodligen på Junibacken där det med all säkerhet finns en enorm buffé med ekologiska bönor, groddar och grillat kycklingbröst. Till det ett härligt nybakt surdegsbröd, rödbetor med chevre, kokosvatten (har förstått att det är det senaste i storstan) och till dessert en raw chokladboll och latte på proteinberikad mjölk (som inte heller kommit till lillstan ännu). För så är det väl? De serverar väl inte bara pannkaka, köttbullar och trehundrafyrtiofyra olika sorters smörgåsar med geggaröror?

Nåväl, på kvällen blir det restaurang. En där man blir väl omhändertagen när man som trött tvåbarnsmamma kommer släpandes med sina kids och farmor. En där man blir serverad protein i sin renaste finaste form och extra grönsaker istället för pommes.

Fredag = fridag denna vecka och jag ser oerhört mycket fram emot att börja dagen med frukostbuffé, fortsätta med fika på Systrarna Voltaire, äta lunch på Blueberry och sedan fika på nåt trevligt ställe igen innan tåget avgår till lillstan igen. Mycket mat. Mycket bra mat.

Och som vi alla vet, i varje hörn finns en Pressbyrå eller SevenEleven och de säljer inte bara bullar, utan även KESO! :-)

Nu bär det av! Och nu jädrar ser ni till att träna lite för mig med så ska jag lova att uppdatera er med det allra senaste och hetaste jag springer på i Hufvudstaden!
I väskan finns också bananer, bullar och lite annat. Till resten av sällskapet :-)

Nytt på min kropp nummer två.

Äntligen blev det tid och pengar över för att fixa till den där tatueringen som jag så länge funderat på! Den jag hade innan var sisådär 15 år gammal och usch, jag har aldrig riktigt gillat den. Har mest stått ut och inte tänkt så mycket på den eftersom jag knappt aldrig ser den, men nu så! Nu fick jag min efterlängtade svala! :-)

Nej, det gjorde faktiskt inte ont. Det var ju inte otroligt skönt heller, men fullt uthärdligt. Det jobbigaste var att sitta still så länge...

Har ni några tatueringar? Nya? Gamla? Önskemål om kommande?Jag har faktiskt en till! Någon som lagt märke till den någon gång? :-)


Ser inte skogen... (första "nya" saken på min kropp)

Jag har hittat en ny grop! En önskvärd en! Jag har redan flera sedan tidigare, men de är liksom en annan sorts gropar. Mer sådana där som de allra flesta har men som ingen vill ha. Men nu börjar jag alltså kunna skymta en ny, större grop! En som kommer sig av allt slit med utfall och annan benträning. Eller, hm, egentligen har jag inte lagt jättemycket fokus på just ben, mer än i själva tanken. Men kanske är det tillräckligt ibland? Att verkligen koncentrera sig på hur det bränner i rumpan och fokusera på att gå djuuuuupt ner.

Titta! Ser ni? Svårt att fånga på bild, men man börjar kunna skönja den. Gropen. I ett visst (väldigt "naturligt spänt") läge. Den kommer sig av att rumpmusklerna äntligen börjat växa. Börjat fatta grejen liksom. Fast än är det lååååångt kvar men dessa små delmål och nya upptäckter gör ju att man orkar härda ut och kämpa vidare. Eller hur?!

Damn it din gamla plattrumpa, nu har du visat att du kan så nu jädrar ska du få slita!! :-)Gropen är liksom lite längre bak än där jag pekar. Ifall den är svår att se med blotta ögat?! Ibland ser man inte skogen för alla träd vet ni, men bland alla smågropar finns en ny, stor... ;-)

Trötta ben!

Sådär ja! Ett tungt benpass avklarat. Supersetade mig genom det för att vara så effektiv som möjligt. Hann inte med axlar men toppade istället det hela med ett hederligt tvättäkta aerobicspass på jobbet. Instruerade step touch, grape wine, V-steg, kick i rumpan och en massa annat. Till musik från 2002. Snacka återblick och nostalgi..!

Dagens pass i gymmet:

Uppvärmning 10 min på bandet med nästan full lutning. Till ett tjutande larm...

Djuuuuupa benböj i Smith
Enbensknäböj med bakre fot på bänk

Utfall i Smith, främre fot på bräda (påminn mig någon dag att jag ska berätta hemlisen om hur man får till utfallen!)
Rulla in bollen med ett ben

Insida lår
Utsida lår

Stående vadpress
Traditionella marklyft

Traditionella marklyft är verkligen en kanonövning, men lite svår tekniskt sett. Idag vågade jag mig på att köra med 50 kilo. Det ska visst tävlas i boxen på tisdag och har för mig att marklyftsvikten för tjejer var just 50 så jag tänkte att det var bäst att testa. Det går, men det är svårt att hålla tekniken och för mig är den där förbaskade transversus fortfarande rätt sömnig, och vill inte gärna hjälpa till. Men jag jobbar på det och det blir bättre och bättre!

Så, hittills har jag kammat ihop tre bra pass den här veckan (plus aerobicsen) och nu blir det vila två dagar. Först och främst ett smärtsamt projekt som kräver vila nån dag eller två, därefter storstan och småbarnsaktiviteter för hela slanten! Nåja, ett besök på Blueberry, Pieras livs och lite Stadiumshopping står också nedpräntat i kalendern. Och ikväll har jag två nya saker på min kropp att visa er! Syns sen, ha en bra onsdag fram till dess!

Ps: nej, det är inte bröst jag ska göra. De är förvisso två, gör garanterat ont att fixa men kräver nog mer vila än en dag eller två. Jag lever vidare med mina obefintliga påstuttar och gläds istället åt att mina bröstmuskler syns extra mycket bakom dem ;-)

 

 


Lotta: nu är måttet rågat! Definitivt!! ;-)

Men alltså..! Nu är det riktigt illa! Står utanför gymmet och väntar, i ett tjutande larm!! Japp, klockan är över sex och detta är andra morgonen i rad det inte öppnar när det ska. Idag är jag inte irriterad. Inte ett dugg! Jag är rosenrasande!!!

Glöm allt jag skrev om mitt fula tvättstugegym igår. Det är åtminstone öppet när det ska!

Grrrrrrr..! Aaaaaaaah!!!! Bjuder inte ens på en bild, återkommer om nån timme med ett muntrare gladare inlägg. Förhoppningsvis..!


På föreläsning

Fint initiativ av arrangören, men var är proteinet???

Svar: i min handväska. Såklart! Vad trodde ni?! ;-)

Laddar mentalt för morgondagens benträning. Längtar!


Grus i maskineriet?!

Men alltså, ska inte vila göra att man känner sig pigg och alert igen?

När jag gick nerför trappan till gymmet igår morse både knakade och gnisslade det i mina knän. Höften liksom hoppade och ploppade lite. Ryggen är trött. Träningsvärk i rumpan (av att ha suttit för mycket??!). Stel nacke. Toppa detta med en ond handled och en tumme som är allmänt skadad av allt fipplande med i-phonen. Hallå???! Var det 33 eller ETTHUNDRA-33 jag skulle fylla..?

Har ni märkt av några funktionsnedsättningar som liksom smugit sig på med åren? Nu vet jag ju att jag inte är lastgammal, men ändå. Det märks att man inte är ungdom längre. Kroppen är tydlig med att tala om det åtminstone...


                                  

Jaja, trots ålder så ger jag inte upp. Här instruerar "Lady Bodycomf" sina kära vänninor på ålderns höst.Beatatjata?!

Om alla teskedar är i diskmaskinen får man väl ta en matsked med jordnötssmör?!

Egen liten visp idag för att fixa latten. Mmm..! Jobbet är faktiskt till och med roligt när man har så festligt fika!

Vad är ert favoriteftermiddagsmellis? För mig funkar det med vad som helst bara jag får i mig något, men allra bäst är nog ändå proteinlatte & js. Eller kanske keso & müsli? Eller äggmacka? Eller rostbiff? Som sagt, ge mig nåt bara ;-)


Inte som det brukade vara, eller kanske just precis så?

Jag har aldrig varit en typisk "hemmatränare". Jag ville liksom gå till gymmet, köra min grej och sen gå hem och vara ledig. Jag tyckte också att det inte kändes som "på riktigt" att träna hemma. Hade svårt att få till den där "jävlar anamma-känslan".

Then I met Olga... Jag tänkte att okej, jag får ge det en chans. Med två barn blev det lite svårare att hitta tiden och orken att dra iväg till gymmet stup i kvarten. Försöket lyckades och hela sommaren och hösten öste jag järnet hemma med vikter, kettlebells och pilatesboll. Kompletterade med snabba intervaller i spåret och gymmet kändes alltmer fjärran.

Tills jag en dag vaknade och kände att nej, nu är det dags. Time to go back to the gym. Och det var precis vad jag gjorde, förutom att jag klev innanför dörrarna på ett helt nytt gym. Där blev jag fast. Vidgade mina vyer till att även innefatta träning i boxen. Helt plötsligt låg vikterna ensamma och kalla i källaren och får endast känna närhet de få gånger någon (jag) råkar sparka till dem samtidigt som tvätten ska hängas. Aj..!

Häromdagen kände jag att jo, men det där med hemmaträning kanske inte var så dumt ändå? Det är ju väldigt tidsbesparande! Ett pass som börjar kl sex i boxen innebär att jag åker hemifrån senast halv sex och kommer hem vid kvart i åtta. Över två timmar! Tänk så många burpees jag skulle hinna köra hemma på den tiden ;-)

Så jag slängde helt enkelt på mig paltorna och laddade upp med dator, högtalare, snorpapper och vattenflaska och begav mig neråt källaren för att se, återupptäcka och även återuppliva vad mitt lilla hemmagym hade att erbjuda.

NADA! Inget mer än irritation och frustration! Det var så TRÅNGT! Kettlebellsen var för lätta. Spegeln var för sned. Mattan var för äcklig. Taket var FÖR LÅGT!!! Musiken var för skränig. Familjen skrek som vettvillingar från våningen ovan i försök att meddela mig något (jag gillar inte att lyssna på andra när jag tränar...). Vikterna var i vägen och ville inte samarbeta. Golvet lutade. Tvätthögarna retade gallfeber på mig och efter 23 minuter avbröt jag passet och gav upp.

Jag är helt enkelt ingen hemmatränare just nu! Dock sörjer jag inte. Jag tror nämligen att när tiden är mogen, ja då anpassar jag mig till rådande förutsättningar, fördelarna väger upp nackdelarna och jag blir helt sonika en tidseffektiv hemmatränare. Igen. Men just nu, nej...

Hur har ni det, ni som tränar hemma? Lockas ni av gymmet någon gång? Och ni som bara kör på gym, har ni någon gång tänkt att det vore skönt att köra på hemmaplan, kunna kliva rätt in i duschen efter passet och ha efterträningsmålet redo i kylen?

Det var dessa tre förslag jag kom med när gymmet skulle inredas, men någonstans måste det gått fel, för det jag fick var detta...
Förvisso "medelhavsblått" och när putsen släpper från väggarna känns det nästan som sand under fötterna. Men i övrigt, ett katastrofalt jobb av inredningsarkitekten ;-)
Godmorgon!

Idag är jag uppe med tuppen och öser förhoppningsvis järnet? Det återstår att se. Ganska så snart... Det finns ju inget som går upp emot ett pass i boxen, men när tid och annat talar emot en får det helt enkelt bli det nästbästa. En egen wod.

För att förenkla det hela tar jag gårdagens wod rakt av. Den det var tänkt att jag då skulle kört, men då jag istället intervalldrack te och slog rekord i tangenttryckning på datorn. Jobb, med andra ord...

AMRAP 10 min
10 pullups
20 armhävningar

Vila 5 min

AMRAP 10 min
20 wallball (enkelt på gymet, dödsjobbigt i boxen. Olika tyngd på bollarna och väldigt stor skillnad på takhöjd...)
20 KB svingar 16 kilo

Egentligen tänkt att köra i par, så man vilar medans den andra jobbar. Jag vilar således när jag behöver.

Detta är nog ungefär exakt vad jag hinner med. Väntar på att Securitas ska larma av lokalen. Ja, jag är skapligt irriterad... 06.05 - 06.25 (nu!), rörlighet 5 min, 25 min wod och klockan är strax före sju vilket innebär dusch och påklädning på tio-tolv minuter. Packa på alla förbannade väskor och matlådor på cykeln, köra ett par hundra meter, hoppa in i samåkarbilen och off we go! Till jobbet och inte därifrån förrän extremt många timmar senare! 14 för att vara exakt. Och sen börjar det om, med ett litet mellanspel för att packa upp gamla och packa ner nya matlådor, byta ut träningskläder och sova litegrann... Hektiskt? Ja tack. Det är väl så vi gillar det?! ;-)Love when you need it the most

Tänk att när man känner att det mesta är upp och ner, ostrukturerat och knepigt, trassligt och tråkigt, ja då kommer han där på sin vita häst, kastar upp en på hästryggen, rider iväg med en tillbaka till "landet där allt är bra" och vips så lättar det. Bägaren blir lite mindre full. Schemat känns inte så späckat längre. Tänk vilken tur att man har den där riddaren som puttar en tillbaka på rätt väg ibland, just precis när man behöver det som allra mest :-)


                                 
                                        Hang in there honey, coming to save you..!

Ännu lite lite bättre

För ett tag sen skrev jag ju om müsli, och att den alltid blir lite lite bättre för varje gång jag gör den. Och ja, det stämde idag med! Det är precis som på reklamfilmerna på tv ni vet. Rakhyvlarna var "absolut världsledande och ergonomiskt utformade med perfekta rakegenskaper och blablabla..." tills det kom en ännu lite bättre hyvel. En med tre blad, som var snäppet värre. Och det bästa just då. Tills det kom en med fyra blad! En som verkligen verkligen är ännu mer ergonomiskt utformad för att uppnå känsla och frihet och allt vad det nu är, på en och samma gång... Varför gör de inte bara en hyvel som har blad så att det täcker hela ansiktet, på en gång? Det måste väl ändå vara det allra allra bästa?

Nåja, precis som med hyvlarna är det med min müsli. Den blir helt enkelt lite bättre för varje tillfälle! Idag skippade jag havregrynen och minskade rejält på gryn överhuvudtaget. Mer nötter, fler frön. Nya bär och massa kokoschips. Och så litegrann av de där kartongflingorna. Bara för att bättra på samvetet. Man får inte slänga mat.

I müslin hade jag på ett ungefär:

1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
3 dl hackad sötmandel
2 dl havrekärnor (knaprigt och gott)
2 dl dinkelflingor
1 dl linfrö
1,5 dl vaniljproteinpulver
3 äggvitor
massa kanel
lite vatten


Grädda (för att göra den crunchy) i 150 grader runt 20-30 min, rör om då och då. När den svalnat tillsatte jag tranbär, kokoschips och aroniabär. Det sista vet jag inte vad det är men de ser ut som torkade blåbär och smakar lite, hm... syrligt? Sist men inte minst öste jag ner ett par nävar quinoaflingor. Ger fint kras men bidrar inte ett dugg med någon som helst smak.

Och resultatet: Ny förbättrad formula. Stärker din kropp från rötterna och ända ut i fingerspetsarna, ger fin lyster och en fräsch känsla. Anpassningsbar och formar sig efter dina behov. Helt enkelt den perfekta müslin. Hittills!Ny formula!PS: Jag googlade aroniabär och fick reda på att de klassas som ofarliga av Giftinformationscentralen i Sverige. Jo man tackar... Hade blivit lite orolig om det stått något annat!


Vadå bantning?!

Fick senaste numret av någon tidning i brevlådan idag, jag tror det är någon typ av bilaga till Expressen, heter något i stil med GI & hälsa. På framsidan står det "stort test, GI, LCHF, ISO... vilken bantartyp är du?".

Öh, va?! Sedan när är man en bantartyp bara för att man råkar äta enligt GI eller LCHF? Det är väl inte ens menat som "bantningsmetoder/kurer"?! Hur som helst så gjordes testet av båda de vuxna i hushållet och jag blev en blandning av ALLA typer UTOM lchf, medans min sambo blev ENBART lchf. Hm, hur ska det tolkas? Som att vi verkligen inte under några omständigheter som helst äter ens i närheten av samma mat..?

Så jag är alltså bantartyp "gi, iso och medelhavsdieten/nordiska dieten". Det gemensamma för de tre är att de alla är för personer som inte har bråttom, medans lchf "kortsiktigt sett ger bra resultat när det gäller viktnedgång".

Nu ska jag fördjupa mig i resten av tidningen och se om det finns några mer avslöjande artiklar som kan tala om för mig vem jag är ;-)

Förresten, vet ni vilken bantartyp ni är?
Muffins + omelett = sant!

Jag tänkte försöka baka muffins idag. Utan kolhydrater. Jobbar sent imorgon kväll (jättesent!) och vill ha något diskret men ändå mättande att knapra på när jag sitter och lär mig diverse saker och det endast erbjuds frukt och juice i pausen. Planering ni vet..!

Så jag rörde ihop en smet, gräddade, provsmakade och... ja! Absolut godkänt! Med beröm till och med. Stora A har redan tuggat i sig två.

Blanda i en bunke:
4 ägg
100 g Keso
1 dl matyougurt
1 tsk bakpulver
0,5 dl dinkelmjöl, fullkorn
75 g Västan 5%, skuren i små bitar
Lite pesto och ett par feferoni
i bitar (jag har snöat in på starka saker nu!)

Häll allt i silikonformar i en muffinsplåt och grädda 25 min i 175 grader. Det blir som små omelettmuffinsar! På utsidan ganska vanliga muffins, men inuti alldeles krämiga och goda. Smält ost, mmm....!

Det går naturligtvis att smaksätta med vad som helst. Soltorkade tomater och skinka är ju alltid gott, eller oliver. Eller ajvar. Eller...

Jag fick ut elva stycken av min smet, och en muffins innehåller på ett ungefär 70 kcal, varav 33% protein, 14% kolhydrater och 53% fett. Rätt bra för att vara muffins va?! :-)Tillbaka till träningen igen!

Jodå, klart jag kom ihåg hur man gjorde! Enligt plan ska jag egentligen träna två helkroppspass i veckan men det går bara inte! Det tar alldeles för lång tid och ger ingen utdelning för någon muskel känns det som. Så nu har jag ändrat lite i planerna (som jag alltid gör...) och kör istället ett ben/axlar och ett överkropp. Det blir lättare att kombinera med crossfiten och resten av livet.

Så imorse blev det bröst, bicpes, triceps och rygg. Kanske konstig ordning tycker ni, men det är helt och hållet tänkt så! För att få kontakt med ryggen måste jag köra slut på ALLT annat... Och som det hjälper! Det fungerar så bra så bra och jag önskar bara att jag hade hittat det tidigare. Men äsch, då hade det väl varit något annat som inte fungerade ultimat...

Några små tips när man kör rygg:

Om du känner att du använder armarna för mycket, kör slut på dem först för då måste ryggmusklerna kliva in tidigare!

När du kör rodd med stång eller hantlar; fäll fram i kroppen (så långt du kan utan att tappa hållningen) och fram/upp med bröstet! Om du kutar med ryggen är det garanterat omöjligt för ryggmusklerna att fatta vad du håller på med och det blir bara biceps du drar med.

Slappna av i trapeziusmuskeln, alltså den som sitter nedanför nacken, innanför axlarna. Det är en muskel som alltsom oftast är tillräckligt spänd i vardagen så den kan gott få slappna av när du ägnar dig åt styrketräning av andra muskler.

Du behöver ganska tung vikt för att köra rygg, men tekniken kommer alltid först! Öva med lättare vikt först.

Sänk axlarna och fokusera på de muskler som ska jobba.

Variera övningarna!Chinsträning vecka 17

Jaha ja, denna vecka har jag fått till... ett pass med chins! Nåja, jag har ju inte direkt övertränat någon muskelgrupp denna vecka så det får anses som periodens vila. Eller nåt... Nya tag och jag kör redan imorgon bitti. Många chins ska det bli. Dags för revansch ;-)

Nivå medel

Dag 1
5 pullups utan hjälp
4 powerhold
4 chins
2 negativa
28 hoppchins

Dag 2
5 pullups utan hjälp
3 chins
4 pullups utan hjälp
2 negativa
30 hoppchins
10 hoppullups

Dag 3
6 pullups
3 chins
4 pullups
2 negativa
30 hoppchins

Som vanligt, så mycket du kan utan hjälp! Kom ihåg att testa dig själv och din förmåga emellanåt.

Nivå svår

Dag 1
3 chins
4 pullups
8 chins
4 pullups
32 hoppchins

Dag 2
3 chins
5 pullups
8 chins
5 pullups
20 hoppchins
10 hoppullups

Dag 3
3 chins
6 pullups
9 chins
4 pullups
34 hoppchins

De första chinsen körs utan hjälp, den andra omgången med (om det behövs?). Pullups utan hjälp så länge det är möjligt.

Lycka till, kör hårt!Minns jag?!

Men herre min Gud! Det slog mig precis att jag inte ens varit utanför dörren idag! Inte ens på altanen! Jo, för att hämta in chokladtårtan...

Igår släpade jag mig upp på stan, långsam halvtimmes promenad och därefter påfyllning på två olika caféer. Dagen innan det nada, dagen före det någon slags diffus benträning, ytterligare en dag tillbaka - nope, ingen utomhusaktivitet eller särskilt mycket träning då heller. 

Men ojoj vad jag har vilat. Vilat så mycket att jag totalt glömt bort hur träning går till. Eller?! Imorgon gör jag ett uppstartsförsök och hoppas på att kroppen minns...

Vad tror ni, kommer den ihåg hur man gör?! ;-)

Ett TUNGT överkroppspass med massa massa chins står på agendan och nu gäller det bara att ladda om hjärnan så den förstår att vi är tillbaka i "träningsland" igen, och locka den med att både den och kroppen får en rejäl påfyllning glädjeendorfiner imorgon bitti! Jag längtar!


En slags periodiskt återkommande refill

Pia (som för övrigt inte läser utan är i Stockholm och letar kokoschips och njuter av livet och härligt sällskap) frågade för ett tag sedan vad jag tycker om viloperioder och vad min syn på t ex en veckas planerad vila då och då är. Jag har funderat lite nu, både när det gäller generellt och när det gäller mig själv och tänkte försöka sammanfatta mina tankar här och nu.

När det gäller gemene man anser jag att det visst kan vara bra med ett avbräck i träningen då och då. Tänk kanske en veckas aktiv vila (promenader, yoga etc) efter t ex två-tre månaders hårdsatsning och fokusering. Inte bara för att vila kroppen utan även huvudet. Jag har ju tidigare skrivit om periodisering och att det är nyckeln till allt, och då kan ju en lite längre vilopaus infalla ganska naturligt mellan de olika uppläggen. Så, ja, jag förespråkar nog lite mer vila då och då, än bara den "vardagliga" vilan.

När det gäller mig själv då... Nej då vilar jag aldrig. Jag behöver nämligen inte det eftersom jag orkar lite lite mer än "gemene man".

Äsch, jag bara skojar! Såklart vilar även jag lite extra ibland. Dock inte planerat. Eller jo, någon gång gör jag faktiskt det, sådär mellan två olika upplägg kanske. Men oftast inte. Däremot säger min kropp till när det är dags att vila, och vet ni vad det allra bästa är? Att jag lyssnar på vad den säger nu! Även om jag inte planerat in vila. Trots att jag känner mig träningssugen. Fast jag har flera pass inplanerade i veckans schema redan.

En sådan period inföll nu, för några dagar sedan. Dock tog det ett par dagar innan jag fattade att det var dags. Jag hade känt mig lite lätt uttråkad och funderat på vart jag egentligen var på väg. Sådär att man aldrig riktigt blir nöjd liksom. Sedan gick det ett par dagar och passen blev sämre och sämre, mer och mer ofokuserade och tråkiga, jag blev alltmer irriterad och sur tills det hela nådde sin kulmen med ett avbrutet pass! Japp, något som typ aldrig hänt förut! Men nu lyssnade jag på min kropp och mitt hjärta och gav faktiskt blanka f-n i om det var träningsdag eller ej. Sagt och gjort. Vila!

nu har jag vilat. Lätt motvilligt och inte så där entusiastiskt det ska ärligt sägas. Dessutom är jag sådan att jag verkligen VILAR när jag vilar. Jag tar inga promenader, jag vardagsmotionerar inte, jag testar inga nya aktiviteter och jag blir inte ens mer aktiv på hemmaplan. Jag blir slö helt enkelt! Gottar ner mig i soffan, äter upp mig lite (fortfarande bra saker, med lite undantag för just denna dag...) och hatälskar känslan av att vara lite plågad av vilan men ändå våga lita på att den gör mig gott. Njuta av att jag tar mig igenom även det här utan att tappa balansen. Längta lite till träningen utan att egentligen känna mig särskilt motiverad. Tänka att "när det väl är dags igen, då kör jag" och fram till dess bara såsa, slappa, sova, söla och samla energi.

Det var min syn på vila det. Hur tänker ni? Vilar ni längre perioder? Planerat, eller mer när ni måste, pga sjukdom eller annat? Jag kan tänka mig att ni inte heller föredrar vila framför träning, men ni vet väl att det är bra att lägga in det lite då och då? Om inte för att det är omväxling så för att det är nyttigt, och ger en nytändning till både kropp och knopp!

Nu är min viloperiod över för den här gången, och jag har hunnit fundera, klura, tänka över och tänka om och har återigen siktet tydligt inställt. Jag vet vart jag ska och jag vet hur jag ska ta mig dit. Bara det roligaste kvar: genomförandet!

            

Japp, lite grinig blir jag allt av att inte träna och bara viiiiiiiiila. Men det är nyttigt.

Här och nu.

Första kalaset i full gång. Om två timmar börja nästa...

Inga kloka val idag. Ingen träning idag. Hamburgare, grillkorv, tårta x 2 och lite annat smått och gott. Fast nu när jag tänker efter, känns inte det väldigt klokt just idag?! För att fira att det är ett helt år jag har fått hänga med den här lilla punkaren..!Ny trend?!

Idag frångår jag gröten!

Keso/kesella/yoghurt med müsli, kartongflingor, granatäpplekärnor, och kokoschips. Och så kokta ägg! Länge sen jag åt det till frukost men nu kände jag att det var dags för en liten tillbakagång i frukostbestyren.

Dock kommer jag inte äta alla tre, men jag lider av en slags tvångstanke, att det inte går att bara koka ett, eller ens två ägg. Det känns liksom 'onödigt'. Tur de går att spara... ;-)

Hur har er söndag börjat? Med eller utan tvångstankar om hur många ägg man måste koka per gång?


Materialist - javisst!

När man har en lite dålig dag och vill pigga upp sig kan man med fördel gå och shoppa. Det är inte alltid det hjälper mot humöret, men det blir åtminstone roligare nästa gång man öppnar garderoben hemma :-)

Idag gick jag grundligt igenom utbudet på stans Stadiumbutik. Ganska magert faktiskt. Eller, inte så mycket som föll mig i smaken. Hittade ett par rosa trekvartsbyxor, mjukare än mjukast, ett par röda hellånga brallor, en knallrosa löpartröja från SOC och en nästan identisk från Nike som jag dreglat över länge. Några fina plagg från senaste StellaMcCartney+Adidas (finns ej här men turligt nog ska jag till storstan i veckan") Ett par bh:ar på det och jag vore nöjd!

Dock blev det ingen shopping. Hemma ligger nämligen en lapp med ett erbjudande om 20% rabatt på ett helt köp. Den börjar gälla 25:e (såklart, löning...). Kan ni gissa vad jag gör då?! ;-)

Ny påse!Glada brallor!


Någon sa också att om man har ett plagg från den senaste Stellakollektionen blir det lättare att göra muscle up i ringarna. Det låter väl helt sant?! ;-)


Nere och vänder

Ingen inspo här idag... I en tillfällig svacka. Högst tillfällig. Beräknas vara över imorgon ;-)

Kanske kan en promenad med stora A, prinsessbio och en latte på Espresso house skynda på förloppet? Värt ett försök..!


Ingen nöd på mig direkt...

Som sagt en fredag utan smågodis, och därtill vilodag, men det är verkligen inget som helst problem om man istället har köpt hem det absolut godaste rödvinet, jordgubbar och vindruvor, sambon kommer hem med flera olika sorters ost från lilla finbutiken, i ugnen bubblar en så gott som kolhydratfri lasagne toppad med chevre och i brevlådan väntade inte bara besked att båda barnen fått dagisplats på förstahandsvalet utan även senaste Fitness mag. Lite ny inspiration och lär garanterat öka på träningssuget ännu mer inför morgondagens boxpass.

Härliga fredag!!!

Hoppas ni har det minst lika bra!


Annorlunda fredag!

Vet ni att detta är den andra fredagen på ett helt års tid som jag INTE äter smågodis! Snacka om vanemänniska va?! Jag har i och för sig ätit godis även andra dagar, som inte varit just fredagar, men bara en enda gång har jag avstått och den fredagen (i höstas nån gång) var faktiskt helt ärligt den tråkigaste fredagen i mannaminne! Kanske inte bara just pga uteblivet godis, det minns jag inte, jag vet bara att det var en tråkdag.

Nu är en ny period med rätt många fredagar utan godis, allt enligt Beatatjatas BFL där jag precis som hon avstår godis och chips. På alla dagar, inte bara fredagar :-)

Men lite festligt ska det väl ändå vara på helgen så vad göra? Fixa eget förstås! Rullade ihop nya bollar idag, med inspiration av Smaljeansens senaste. Eller, det enda jag hade hemma som hon använt var hasselnötter, så det som är mest likt är väl formen?! ;-)

De smakar så nära "the real stuff" man kan komma, men ännu lite bättre, eftersom man vet att de inte är proppade med smör och socker!

För 20 lagom stora chokladkaffebollar:

2 dl hasselnötter och lite andra nötblandningar som fanns i skafferiet
1 dl chokladproteinpulver
2-3 msk kesella
1-2 tsk snabbkaffepulver (eller vanligt kokt kaffe, men då lite mer)
1 tsk hasselnötssyrup (sockerfri) Kan uteslutas för det hör nog inte till vanligheterna att man har denna hemma?
1 stor msk jordnötssmör (måste finnas med i bollar!)
2 msk pumpakärnor
2 msk gojibär

Kör i mixern, be en liten assistent om hjälp att rulla bollarna i sesamfrön och ät sedan! Assistenten kan mutas med "the real stuff" för att inte bli avundsjuk ;-)


Naturligt gott!

Sa du att det var lätt att rulla in bollen?!

Gårdagens ganska så oplanerade pass utvecklades till slut till ett med fokus på ben. När jag stod på löpbandet och värmde upp hade jag fortfarande inte bestämt vad jag egentligen skulle göra där, och då slogs jag av tanken att det nog är så en del känner sig, när de går till gymmet och inte har en plan. Så där rådvilla liksom.

Vad gör jag här? Vad ska jag göra? I vilken ände ska jag börja?

Ingen struktur i sitt tränande. Inga tydliga mål. Inget bra upplägg och så vidare. Tur att de kan vända sig till mig och få allt det där uppordnat så de vet vad de ska göra när de kliver innanför gymdörrarna ;-)

Hur som helst, jag tog plats i smithmaskinen och där stannade jag sedan en halvtimme framåt. Djuuuupa benböj, utfall, vadpress och utfall igen, fast med främre fot på bräda (för att komma lite djupare). Supersetade med enbensknäböj med fot på bänk lite då och då. Oplanerat och ostrukturerat, japp. Avslutade hela alltet med en liten wod:

AMRAP 10 min
20 svingar med 16-kilos kb
10 box(bänk)hopp

Puh..! Svettig blev jag åtminstone och det var väl det främsta syftet med gårdagens pass, att bli lite varm och go och fylld av den där härliga glada känslan.

Jag såg en tjej som gjorde en övning för baksida lår och rumpa med bollen, en variant på "rulla in bollen", och alla ni som tycker den är enkel; testa detta!!!

Istället för båda fötterna på bollen, lyft upp ena benet. Antingen med 90 grader i knäled eller också helt rakt. Mm, det känns..! Mycket! Bra övning för alla som fött barn också, eftersom man måste kniiiiipa. Spänn rumpan hela tiden och lyft upp bäckenet, och så rullar du bollen fram och tillbaka. Det går ju bra att "bara" lyfta upp och ner höften om rullet inte vill sig riktigt. Rullandet kräver mycket balans och stark core.Hon såg för övrigt ut att vara född med pilatesbollen under foten. Grym kontroll och styrka! Jag sa det aldrig till henne, men wow alltså! Nästa gång ska jag vara lite mer rapp i tanke och ord och även tala om det för henne, vilket jag faktiskt brukar vara rätt bra på just på gymmet. Att berömma andra alltså.

Gör ni det? Eller impas ni bara i smyg? Jag tycker för det mesta att vi kunde bli lite mer familjära på gymmet och hylla varandras framgångar, men det är svårt, jag vet. I boxen däremot, där är det andra tongångar. Där haglar det superlativ hela tiden! :-)
Fredagsfrulle på g!

Hur kan någon säga att gröt är "trist och tråkigt"?! Titta på den här skålen! Dinkelgröt med en äggvita, en rejäl klick keso och sedan toppat med hallon, färska jordgubbar, granatäpplekärnor (nyhet i frysdisken i min affär!) och kokoschipsen. Mmmmm...!

Fredagsfrukost som heter duga!

Vilken är er favoritgröt och vad har ni för tillbehör?


Belöning

En del belönar sig med att stanna hemma från träningen, kanske sitta i soffan och småsnaska lite på en godispåse. Inget fel med det, det gör jag ibland också. Förvisso inte som belöning, men ändå.

Dagens pass i boxen föll mig inte i smaken och jag avbokade därför. Nu har jag att ta ställning till om jag ska vara hemma och "ta det lugnt" eller om jag ska dra iväg till gymmet. Jag skulle kunna göra vilket som, inget av alternativen väger tyngre idag. Men när mår jag som bäst? Efter en dag inomhus som avslutas i soffan, eller efter en dag inomhus som avslutas med lite aktivitet? Jag tror ni vet svaret...

Nu drar jag till gymmet och belönar mig själv med precis vad jag känner för att göra. Inga planer, inga måsten. Bara jakten på den där fina känslan. Och banandesserten som väntar efter passet... ;-)


                 promfit:  Great fitness quote! Work out with us! & Get in shape for Prom!


Resa bort?

Ibland blir det lite besvärligt att vara på resande fot och samtidigt försöka äta nyttigt. För en del innebär det att man faller in i sämre vanor, trots att man inte vill det. För andra blir det ett enda stort trubbel att ge sig av någonstans för att man oroar sig för maten och om man ska klara av att göra kloka val. För vissa går det hur bra som helst, de bara reser iväg, tar dagen som den kommer och känner sig fullständigt trygga i sig själva och sin kosthållning. Hur som helst, om du tvivlar och oroar dig lite inför en kommande resa så kommer här några tips på hur du kan göra det lite enklare för dig med just maten, och undvika att halka in i "dåliga" vanor.

Först och främst, känn dig inte besvärlig bara för att du väljer ett annat alternativ än det som du tror förväntas av dig, eller det som "alla andra" tar. Välj medvetet och fatta ett beslut som du vet att du kan stå för sedan. Och som sagt, du är inte ett dugg krånglig och trasslig om du har med dig eget mellis.

Förbered dig på kommentarer. Det får man alltid ta, oavsett var man hamnar. Mat och träning är oerhört laddade ämnen och många gånger handlar det om avundsjuka. Att de som kommenterar att du tar en näve nötter och en frukt istället för en bulle också önskade att de gjort detsamma.

Ta med mellis! Se till att aldrig bli "akuthungrig" för då gör du oftast felaktiga val.

Vad kan man ta med sig då?

Jag tar alltid med mig två-tre små burkar laddade med havregryn och linfrö, då behöver jag bara få tag på en micro/spis och lite vatten. I gröten rör jag sedan ned en skopa proteinpulver. Tada! Kolhydrater, fett och protein, klart!

Jag brukar smyga ner ett paket knäcke och en burk tonfisk eller makrill för absoluta nödsituationer. Och då menar jag inte att jag halar fram detta på en finrestaurang när de andra äter tapas och dricker rödtjut. Nej, detta är för tillfällen när man stannar vid en mack och har att välja på flottig korv med geggaröra eller en baguette med ännu kladdigare klet.

Jag tar alltid med en proteinbar eller två. Jag tar alltid med dem hem igen också. Men bara vetskapen av att de ligger där i väskan för katastroftillfällen när blodsockret faller och jag förvandlas till ett monster gör att jag kan hantera mig själv lite enklare och istället se till att springa in på Pressbyrån och haffa ett äpple och en burk med Keso.

Jag brukar pytsa ner en liten påse med pulver. Proteinpulver alltså. Också en nödlösning. Blanda med vatten, ta en frukt och en näve nötter till och du står dig minst lika länge som på den största SevenEleven-bulllen.

Hm, vad mer? På självaste resdagen laddar jag alltid en frozzypack med ett ägg eller två, skinkrullar med avocado eller paprika och kanske ett par smarriga bollar. Jag slänger ner lite low-carbbröd i handväskan och någon gång har jag även preppat med ett gäng proteinpannkakor.

Ett annat tips är att ta fryst bröd, smöra det och lägga på skinka. Lagom tills du ska äta smörgåsen har den tinat och är inte ett dugg äcklig och varm. Perfekt!

Så kort och gott, förbered dig! Bara att veta att du har en gammal makrillburk skramlandes runt i väskan gör att du väljer klokt och medvetet eftersom du hela tiden kan vara lugn, sansad och lita på att du fixar även denna resa, utan att falla tillbaka i "gamla dåliga" vanor och tänka att "nu är allt kört".

Och du, går det ändå på tok så är ingenting förstört! Det är det ALDRIG! Det är bara att ta nya tag, och det behöver du inte vänta med tills du kommer hem, det går fint att göra det även under resans gång :-)

Lycka till och njut av resan, om det nu är någon som ska ut och resa inom det snaraste?! Jag ska det visst nästa vecka när jag tänker efter, till huvudstaden, och inplanerade besök då är Blueberry och Systrarna Voltaire ute på Djurgården så jag lär nog inte behöva gå hungrig... :-)


               promfit:  Fitness and Fashion for the perfect prom - Follow PromFit

Färdiga fruktsallader brukar finnas på större mataffärer, köp en burk keso eller vaniljkesella, och kanske lite nötter i lösvikten om du vill lyxa och du har värsta bästa melliset ju! En gaffel eller sked brukar man kunna få om man är glad och trevlig och ber om en :-)Kokos, kartong och korv.

Inte nog med att vi har stans minsta kylskåp, vi hade också stans tommaste kylskåp tidigare idag! Det enda positiva med det är att det går snabbt att städa ur det när det är både litet OCH tomt!

Ekar tomt!"Lunch"?!


Dagens "lunch" blev två knäcke med kokta ägg, en halv avocado och en gammal paprika. Och då rensade jag verkligen rent i kylen! Jaja, inget fel med det, jag gillar ju frukostmat dygnet runt :-)

Nu är det dock påfyllt! Med ost i alla dess sorter. Slog till på en Västan 5% idag, men vet inte om den är god? Det visar sig. Snart...

Hittade också lite andra nyheter på affären. Bland annat storpack av goji och tranbär, billigt och perfekt till müslin. Efter storhandlingen blev det keso/kesellamellis med jordgubbar och två andra nyheter; Quinoaflingor och kokoschips!

Mmmm... Quinoaflingor. Det smakar... låt mig tänka efter lite... hm, bekant men ändå inte? Jo, nu vet jag... kartong! Japp, det smakar kartong. Inte värt så många kronor alltså. Får bli utfyllnad i müslin. Eller så kan man kanske använda det som någon form av emballage när man ska frakta något ömtåligt?

Kokoschipsen däremot... De får ett stort och rungande "jaaaaaa!". Supergoda, krispiga och smakrika. På innehållsförteckningen står det kort och gott "rostade kokosbitar" så det borde ju inte vara så mycket mer i än just kokos? Hur som helst, att blanda dessa i müslin kommer göra mig än mer beroende än jag redan var. Åh, typiskt!

Annat som inhandlades var rödbetor och chevre som ska serveras med färsbiffar och kamutvete så småningom. Ny burk med jordnötssmör (såklart!) och den bästa korven jag kunde hitta, med 89% kötthalt. Apropå det, var hittar ni korv med högre kötthalt? Har ni något bra tips? Märke? Fabrikat? Jag tycker att under 90%, det är väl ändå lite snålt?

Raw mellis!

Tack till Tove och Cilla! Cilla inspirerade Tove och Tove inspirerade mig till att mixtra ihop en ny smak"fluffet".  

Men detta är bara för er andra galningar som också insett att det där med rå äggvita inte är så farligt ändå.

Vispa upp en äggvita till ett skum. Tillsätt en matsked kesella, en halv skopa proteinpulver (choklad), en matsked jordnötssmör (jag kan bara inte låta bli...) och lite (försiktigt med denna, inte för mycket!) sockerfri hasselnötssyrup. Sån där som man brukar få i kaffet på Espresso House. Har man inte det hemma går det fint utan. Kanske lite kakao istället? Eller något annat gott. Banan funkar ju om det är efter träning! Vispa ihop allt och ät!

Blir en fin liten krämig pudding med bara allt det bästa; protein och fett!


                                 

Uppdatering: man kan inte äta så mycket. Inte ens en liten skål. Hua, ganska mäktigt! Men som sagt, trevlig liten pudding som funkar fint till mellis :-)

Uppdatering nummer två: mm.... funkar fint att äta ihop med lite extra jordnötssmör. Kanske kan man frysa och låtsas att det är glass? Sött. Gott.
Det är väl variation att äta olika sorter av samma sak?!

Snart veckans storhandling. På listan står allt det gamla vanliga; kesella, nötfärs, charkvaror, müsliingredienser, frukt & grönt och denna vecka även sjuhundrafyrtioelva korvar och hamburgare, dressingar, såser, röror, bröd och annat. Ett-årskalas coming up..!

Dessutom OST! Vanlig ost, riven ost, Västan 10%, fetaost, chevre, cheddar, keso (såklart!), kanske några Babybel..? Ostostostostost! Jag är besatt!

Jag är vad man kan säga en "periodare" när det kommer till mat. Just nu är jag extremt sugen på banan, ost och jordnötssmör (dock inte ihop). Ost äter jag så fort jag kommer över en bit, jordnötssmör hade jag för några veckor sedan nästan (men bara nästan) förätit mig på, men så kom ett litet uppsving igen :-) Banan äter jag sällan. Typ aldrig. Men nu ska det nog bli en liten bananperiod framöver. Fast inte bara banan rakt upp och ner. Det är jag inte så förtjust i. Jag vill ha den mosad i gröten, geggad ihop med keso och müsli eller kanske krispig och torkad?

Det där med variation väljer jag att se på lång sikt. Lunch och middagar är ofta olika, men mellis och frukost? Nej... Där hittar jag en favorit och kör sen på den lääääääänge.

Är ni likadana? Äter samma sak dag ut och dag in tills ni helt plötsligt vaknar en dag och bara byter fokus? Eller försöker ni variera mera? Eller kanske äter ni helt enkelt samma varje dag och tycker att det är enklast så? Berätta!Nästan perfekt!

Om jag bara hade haft en sked jordnötssmör också..! Det som fanns på den lokala butiken var Skippys, proppat med salt, socker och härdat veg.fett så jag stod över. Köper en Green choice på "Stora affären" och tar med en annan dag istället. Tänk att en liten proteinlatte kan göra jobbet så mycket roligare ;-)

Vad har ni för små uppmuntrande saker för er i vardagen? Något för att få jobbet att gå snabbare, bli roligare och kanske mer effektivt?


Lite bättre.

Ibland vill jag att saker ska gå snabbt och ändå smaka bra. Tacomiddagarna är ett sådant tillfälle. Jag skulle kunna blanda egen kryddmix men det orkar jag inte. Det får räcka med att jag gör egen guacamole nu för tiden och skippar både färdig på burk och kryddblandningar till avocadon. Och förresten, färdig guacamole på burk, hur mycket avocado är det i den egentligen? (Kollade upp det, avocado kommer på nionde plats i innehållsförteckningen och en bit efter kom "avocadoarom".)

Nåväl. De flesta färdiga kryddmixer till köttfärsen innehåller som första ingrediens: druvsocker! Skulle jag göra egen mix skulle jag definitivt INTE blanda i det åtminstone. Men i brist på tid, ork och lust så köper jag ändå färdig mix, fast en som är lite lite bättre. Den organiska! Den innehåller förvisso också socker, men först på sjätte plats och den har heller inte lika många "konstigheter" i sig. Smakar bra, ekologisk och kostar lika mycket eller någon krona mer. Bättre val, men vem vet, nästa gång kanske jag blandar ihop en egen, med enbart det jag vill ha.

Tar ni genvägar i köket eller är ni så där himla bra och gör allt från scratch? Och förresten, har ni någon bra kryddblandning som passar till tacofärsen, så slipper jag åtminstone experimentera och behöver bara göra själva blandandet :-)


Lite bättre.
Faktiskt har jag lagt märke till att de flesta produkter som innehåller socker men som också finns i en ekologisk variant innehåller mindre socker. Varför? Måste man plocka bort sockret för att en vara ska bli ekologisk? Eller är det helt enkelt så att det som inte är ekologiskt "pimpas" med socker för att det är billigt, beroendeframkallande och ger en "trevlig" smak?Lite mindre mupp

Nej det gick inte idag heller! Muscle up alltså. Det må se enkelt ut, men nja... Tror jag skulle behöva en grundlig teknikgenomgång och ja, förstås lite mer styrka, innan det kan fungera.

Kollade en film på you tube innan dagens försök så idag kunde jag åtminstone förstå hur det ska göras, rent teoretiskt alltså. Ett litet steg framåt ;-)

Fick bli lite annat häng och släng några minuter. På't igen nästa vecka!

Gillar ni redskapsgympa eller hör ni till de som fick det 'förstört' i skolan? Jag älskar't, men är faktiskt också lite rädd ibland. Men jag gör ändå :-)


Tofu = trist

Så blev det äntligen av då. Den där tofubiten som legat i kylen ett tag skulle nu tillagas. Med lite tips och idéer både från er och diverse receptsajter gav jag mig på att marinera den för att sedan slänga den på grillen. Jag hade läst och fått höra en hel del innan om att tofu är ganska smaklöst så jag öste på rätt rejält med chili, ingefära och lite andra kryddor i marinaden och lät den ligga några timmar.

Om det hjälpte mot smaklösheten? Nej!

Den smakade ingenting! Verkligen inte något alls. Konsistensen var torr. Det var som att äta en stackars liten bortglömd uttorkad kycklingfilé utan kryddor. Inte så gott. Inte heller äckligt. Bara ganska menlöst liksom. So, no more tofu in this house.

Läste dock ett tips om att man kunde frysa den, och ta fram den några timmar innan marinering. Då skulle den tydligen suga åt sig bättre. Jag kommer inte bry mig om att testa, men om någon av er gör det kan ni väl rapportera och berätta om den snäppte upp sig ett par pinnhål, den trista torra tofun.


Skenet bedrar!

Från ett annat perspektiv!

Godmorgon!

Dagens rörlighet avklarad, men fy! Det är tufft alltså, det där nya upplägget. Inte som med kvastskaftet...

Skapligt mör i benen, ja i hela kroppen, är det nu off to work! Frukost i bilen idag, Afrodans direkt när jag är på plats. Efter det kanske lite smygträning på Muscle up, i ringarna igen :-)

Avslutade morgonens pass med lite träning på hspu: hand stand push up. Det går fint nerför, men uppför... Det förtäljer inte historien ;-)


Mycket av allt men mest av bäst.

Arg eller ej, en god middag kan få vem som helst på bra humör igen! Kvällens experiment blev väldigt lyckat. Jag upprepar, väldigt lyckat! Jag gillar sån där mat som är "allt i ett" där man liksom slipper laga så himla mycket. Den lagar sig själv i ugnen och när den är färdig finns det lite av varje att hämta i den. Perfekt!

På menyn ikväll stod "Rotfruktsomelett med lax" men eftersom jag inte hade en aning om var jag hade sett det receptet när jag gjorde veckomenyn blev det till att fundera och klura en stund och sedan pröva sig fram...

Skala och skiva två morötter, en sötpotatis (kan uteslutas om man vill undvika för mycket kolisar), en palsternacka och en rödlök. Lägg i en form med lite olivolja och skjutsa in i ugnen på 200 grader i 20 min.

Ta ut formen och lägg i två laxfiléer skurna i bitar. Mina var lite frysta, perfekta att skära! Salta och peppra på alltihop och ställ in några minuter till.

Ta ut formen och häll på själva omelettsmeten som består av:
6 ägg
2-3 dl mjölk
1 dl riven mager ost
salt, peppar, muskot (mycket) och massa massa dill


Hm, jag tror det var allt? Grädda i ugn tills smeten stannat och servera med lite kokt broccoli.

Massa massa massa protein, bra fett och en del kolhydrater. Och god smak. Det allra viktigaste! :-)Min första tanke när jag provsmakade... hm, dillchips?! Gott!


Synd!

Att jag inte har ett pass i boxen inbokat idag. Visst presterar man lite lite bättre när man är riktigt riktigt ilsken?!

Fast äsch, så arg är jag inte. Egentligen. Bara lite måttligt irriterad sådär.

Inte fullt så farligt som det ser ut...

Hur blir er träning när ni är arga? Lite bättre? Sämre? Eller blir den inte av alls?


Fluff goes hot!

Kommer ni ihåg fluffet? Det med jordnötssmak. Som för övrigt också upplyser mig om att jo, jag äter VISST råa ägg... Jag trodde ju att jag inte gjorde det, tills i förra veckan när jag insåg att jag använder äggvita i mina bollar. Jaja... 

Häromdagen fick fluffet åka in i ugnen! Det blidde minsann en liten paj/kaka av det istället. Bra mellis och helt okej smak. Dock smakar det mer jordnötssmör när det är "rått" och äpplet jag hade var nog lite väl syrligt, men med lite lite mer jordnötssmör och lite lite agave eller sukrin blir det nog ännu bättre!

Vispa 2 äggvitor hårt. Blanda i 2 msk kesella (går säkert fint med keso också?). Smaksätt med jordnötssmör, jag tog lite mindre än en matsked. Tärna ett halvt äpple i små bitar, utan skal. Om man vill går det bra att ha i lite proteinpulver också, vaniljsmak kanske, för att söta lite. Jag tog en matsked eller två. Kasein bör det vara, annars blir fluffet inget fluff längre utan mer rinn.

Häll i en liten form och grädda 10 min i 225 grader. Eller ät det rått om du också är en sådan där som visst äter råa ägg... :-)

Näringsvärdet går inte att klaga på iallafall: en form (stort mellis) innehåller 250 kcal varav 40% protein, 25% kolhydrater och 35% fett. Och som alltid, bara bra grejor :-)


Hot stuffHot fluff
Förmiddagsfunderingar.

Hemma med diverse sjuklingar och "Hej vi vill gärna byta era fönster mot en saftig summa"-män. Igen! Hur många fönsterförsäljare kan det finnas egentligen? Och hur svårt kan det vara? Hey! Ge mig ett helt och snyggt fönster som man aldrig behöver putsa. Skicka faktura. Typ.

Mycket jobb på agendan idag men det gäller att fokusera på det fina i livet som Annie skrev om imorse. Inte tråka ner sig i det grå. Så just nu koncentrerar jag mig lite extra på min proteinlatte och jordnötssmöret :-)

Jag funderade lite igår. Till skillnad mot när då förresten?! Jag grubblar ju jämt på saker och ting... Igår slogs jag av en tanke att jag faktiskt verkligen inte under några omständigheter som helst kan få in något mer i min almanacka nu! Inte något alls! Jag har ibland en tendens att liksom tro att tiden står still när det gäller just mig. Att jag kan göra allt. Det kan jag också. Nästan. Och så länge det inte inkräktar på andra viktiga värden i livet.

Nu gäller det dock att prioritera. Plocka ut det allra gottigaste ur livets fina kaka. Hur det ska gå till och vad som ska få blekna bort ett tag har jag inte kommit fram till. Det får bli dagens grubblerier.

Ska jag verkligen behöva skippa gymmet till förmån för fler crossfitpass? Kan jag inte hinna med både 1-årskalas, kettlebellutbildning, funktionell tränar-utbildning, gymnastikevent, jobb, eget företag, Peaklife-träningen, kanske det där nya i min stad - Military training, rörlighetsträning och chinsutmaning, lära mig stå på huvudet och på en hand och kanske också även ordna en sommarfest, den där universitetskursen, resa bort med barnen på nöje, umgås med vänner och ta hand om huset, lägga plattor, byta fönster och städa. Kanske tvätta en maskin eller två. Storhandla. Laga mat och experimentera i köket. Skriva omdömen. Hjälpa nära och kära med träningsupplägg. Hälsa på vänner som bor alldeles för långt bort. Äsch... Det är klart jag hinner! :-)


Hur tänker ni
med tid och prioritering? Behöver ni välja bort ibland eller hinner ni allt ni vill? Och hur gör ni för att prioritera bort? Kastar en tärning och låter slumpen bestämma?

 
                                                                    
Så, nu bestämmer jag att klockan bara är halv tio på förmiddagen, då har jag ännu en timme kvar att jobba på...


Gillar kräk?

Nej, det är inte så att jag på något sätt längtar efter magsjukebacillen, det är inte det rubriken syftar på. Nej, det är ju kvällens pass i boxen, som idag genererade just "nästan kräk-känslan". Love :-) Det låter kanske konstigt, men jag gillar när man under passet slås av tanken "hua, det här var tufft, hur ska det gå vägen?!".

Ikväll jobbade vi i team om tre och det är alltid lite extra roligt att köra tillsammans. Särskilt när man har ena riktiga hejare till lagkamrater. Mycket bra ös och tempo idag. Kul!

AMRAP 24 (!!!) minuter
30 svingar kb 16 kilo
20 burpees
20 utfallssteg med 10 kilo i rackposition

En person på varje station, byt när alla är klara. I princip ingen vila alltså. Nice!! Me like! Längtar redan efter nästa pass...

Vad har ni tränat idag, och gillar ni kräkkänslan eller försöker ni undvika den?


              healthierways:  (via I lead not follow on we heart it / visual bookmark #24597098)

Det här glaset hade jag gärna tagit efter kvällens pass, men jag fick nöja mig med ostpannkakan och till dessert kesella med nykokt äppelmos. Inte helt fel det heller, men såg inte detta snäppet bättre ut? Kan tänka mig att det är fet yougurt, kanske med honung? Lite kesella, müsli, fröer och nötter och banan. Jag ska nog testa imorgon! :-)Blåbärsbananavocadosmoothieglass


Blå!


En halv avocado (liten)
En halv banan (också liten)
1 dl frysta blåbär
Någon matsked kesella
Agavesirap
Mjölk för konsistensens skull

Mixa allt och drick, eller frys en liten stund och skeda! Blir en ganska rund och mjuk smak, och ganska så god. Inte för söt men heller inte besk. Mest rund. Om nu en smak kan vara det?

Spara inte, ni vet vilken färg avocado antar när den får stå ett tag va..?
 

Ugnspannkaka med ost

Kvällens middag får bli samma som dagens lunch. En ugnspannkaka med kalkonbacon och ost. Supergod och proppad med protein! Inte en kolhydrat så långt ögat når... ;-)

Bättre till middag än lunch tycker jag, men det är ju upp till var och en. Och vill man så kan man ju komplettera med ett par knäcke till lunchen så får man sina kolhydrater ändå! Eller massa massa grönsaker.

Vispa upp 4 ägg i en bunke. Tillsätt en burk keso, 250 gram, en dl riven mager ost, 1-2 dl mjölk och valfria kryddor. Jag tog bara salt (ganska mycket) och blandpeppar. Häll allt i en smord form. Grädda i 225 grader runt en halvtimme, tills den "stannat" i mitten.

Om du vill kan du ha kalkonbacon i botten på formen. Skär i mindre bitar, stek lite och lägg i formen innan du häller på smeten.

Går säkert att variera sig med att t ex ha äpple och kanel i smeten (utan bacon), eller kanske en stark ost och någon grönsak. Paprika? Ja, som vanligt: experimenterande leder till nya framgångar!

Jag delade pannkakan på två, och då innehåller en portion 462 kalorier med fördelningen 46% protein, 9% kolhydrater och 45% fett. Totally outstanding!

Rotationsproffs!

Imorse körde jag ett nytt upplägg på rörlighetsträningen. Man kan säga att jag tog rörligheten till nästa nivå, för nu börjar det helt plötsligt bli lite jobbigt och besvärligt. Inte bara så där roligt att svänga fram och tillbaka med ett kvastskaft liksom...

Jag köpte, efter tips från en läsare - tack!, boken Muscle Action Quality som handlar om träning för styrka, rörlighet, balans och kontroll och det är från den jag plockat upplägget jag kör nu. Det första programmet är avsett att köras under fem veckor, vilket passar mig perfekt ju! Utmaningen är sex veckor och då får jag en liten "uppstartsvecka" nu för att bana in alla övningar.

Det tog sin lilla tid att göra alla övningar korrekt, och det är ju också det som är syftet, att få till tekniken. Jag tänker mig att detta kommer att göra stor skillnad när det gäller svåra övningar i boxen, exempelvis snatch/ryck/stöt.

Jag upptäckte också en ny sak under morgonens pass. Eller återupptäckte kanske man ska säga, för någonstans inom mig har jag alltid vetat att jag är ganska kort i musklerna på baksidan av kroppen. Om jag stretchar dem extra noga? Nej, vad trodde ni... Visst är det väl lustigt? Man vet att man har funktioner som inte är som de ska, men ändå gör man inget åt dem.

Om man är kort i muskeln på baksidan av låret (hamstrings) leder det ofta till att man kompenserar genom att rotera bäckenet, vilket i sin tur påverkar ländryggen vilket i sin tur kan skapa smärta. Nämen, det är ju mig själv jag beskriver nu... Titta på bilden nedan så ser ni. Om jag roterar? Jag?

Putta ner vänstersidan ett par centimeter och dra upp den högra och återkom sedan med en snyggare variant av draken! Ok, I hear you....


Hatten av!

Nu gott folk ska vi lära oss att stå på huvudet! Vem har egentligen sagt att vi inte borde kunna vända oss själva upp och ner och positionera oss lite annorlunda så att säga. Kanske får vi ett helt nytt perspektiv på saker och ting när vi ser det ur, hm... en annan synvinkel?

För att öva oss fram till detta finns det några delmål. Bra.

Det första vi behöver behärska är "tripod". Du sätter händer i golv, huvudet ganska långt framför och lägger upp knäna på armbågarna. Enkel match va?! Nej, inte så... Du har alltså tre punkter i golvet: två händer och ditt huvud. Fötterna sprattlar omkring där bak nånstans. Eller håll dem still förresten, lättare med balansen då!

När den här sitter som en smäck går du vidare till "grodan". Är du en yogi? Grattis! Då kan du antagligen redan denna. Du gör som på första övningen med undantaget att du inte har huvudet i golvet. Du står helt enkelt ("enkelt"?!) på bara händerna.

Så där ja, känns det lätt som en plätt? Dags att gå vidare till huvudstående och det är exakt som det låter. Du står på ditt huvud. Utgår förslagsvis från "grodan" och lyfter sedan upp benen. Fixade du det? Hurra för dig! Själv står jag än så länge med väggen som back-up och övar mig på att sakta men säkert öka avståndet för att så småningom stå alldeles för mig själv.

Svårt? Ja! Ont? Ja ganska! Roligt? Ja väldigt! Åtminstone för dem som tittar på...

När utmaningen är slut, 27/5, då är det jag som står på huvudet. Utan stöd. Fram till dess övar jag på gräsmattan, om detta eviga snöande kan ge med sig någon gång?! Are you with me?

Lycka till!


TripodGrodaHuvud!
Siffror, nummer, andelar och procent

Jag redovisade ju resultaten av min lilla kostregistrering häromdagen och fick då lite frågor hur jag kunde räkna ut procenten, så det ska jag försöka förklara nu.

Det finns något som kallas e-procent (energiprocent) som anger hur stor del av det du äter som kommer från fett, kolhydrater respektive protein.

De olika näringsämnena ger olika antal kalorier. Fett ger 9 kcal/gram, kolhydrater och protein 4 kcal/gram.

Säg att jag en dag äter 2505 kalorier och kan se att jag ätit 204 gram protein, 156 gram kolhydrater och 126 gram fett.

204 gram protein ger alltså 816 kalorier vilket är 32% av 2505 kalorier (816/2505).
156 gram kolhydrater ger 624 kalorier vilket är 24% av 2505 (624/2505).
126 gram fett ger 1134 kalorier vilket är 45% av 2505 (1134/2505).

På så sätt kan jag alltså veta fördelningen av det jag stoppar i mig. Dock behöver jag inte räkna för det gör appen åt mig. Som tur är! Den visar allt i ett snajsigt cirkeldiagram också, med olika färger, så att jag verkligen ska förstå hur fördelningen ser ut :-)

Ett annat räkneexempel skulle kunna vara ett recept jag testade tidigare idag:
Det innehåller 27 g protein, 18 g kolhydrater och 11 g fett.

27x4 = 108 kcal från protein
18x4 = 72 kcal från kolhydrater
11x9 = 99 kcal från fett

Totalt 279 kcal där alltså 39% är protein, 26% kolhydrater och 35% fett.

Hängde ni med? Eller har jag bara gjort det ännu konstigare för er? Om så är fallet, strunt i alla siffror. Till syvende och sist är det mat vi äter, inte siffror, som jag så fint fick lära mig på utbildningen i februari :-)


                                              Blev det rörigt med siffrorna?! ;-)
                      
                

Chinsträning vecka 16

Så var det dags igen då! Jag måste nog ändå säga att jag börjar märka framsteg. Till skillnad från förra söndagen, när jag tyckte att jag inte såg någon skillnad alls... I veckan har jag slarvat med chinsträningen, men fått till två pass åtminstone, varav ett i boxen där det gjordes runt 30-40 chins utan hjälp så jag tycker att jag med all rätt fick "lov" att stå över ett pass ;-)

Här kommer veckans upplägg!

Nivå medel
Dag 1

4 pullups (utan hjälp om möjligt)
3 powerhold med handflator från dig
6 chins i smithmaskin
4 chins med hjälp
2 negativa chins
25 hoppchins

Dag 2
Samma sak men med siffrorna 4, 4, 4, 4, 2, 25

Dag 3
Samma sak men med siffrorna 4, 4, 4, 4, 3, 28

Kom ihåg att testa dig själv då och då! Klarar du en chin utan hjälp? En halv?

Nivå svår
Dag 1
2 chins utan hjälp
5 pullups utan hjälp, om möjligt
7 chins, med hjälp
5 pullups utan hjälp
30 hoppchins

Dag 2
Samma sak men med siffrorna 2, 5, 8, 5, 30

Dag 3
Samma sak men med siffrorna 2, 6, 9, 5, 32

Gör så mycket du kan utan hjälp! Klarar du inte 5 pullups kanske du klarar tre? Eller två?

Heja heja, kom igen nu! Vi närmar oss hälften!!

Fudgeförsök nummer ett.

Och ta mig tusan om det ändå inte blev ganska lyckat?!

Sambon: hm, är det någon typ av glass? Vanilj? Smörkola? Mm, ganska gott.

Jag: mm..! Det smakar ju faktiskt lakrits! Och konsistensen är okej. Och näringsinnehållet är väldigt bra för att vara godis!!! Ynka 30 kcal per bit och i princip NADA kolisar! Inget socker heller!! Perfa!

Provsmakar lite till och öser på ännu lite mer lakritspulver, och sedan är det jag som ger er receptet!

Cecilia - tack för input!
Camilla - you're gonna loooove it!


Gott!


Uppdatering
Okej, så här gör man:

Smält 20 g smör i en kastrull, vispa (ej elvisp!) ner 75 g Philadelphia Light. Ja, det är svårt att "vispa" för det blir liksom mest en klump i vispen, men det går. Efter ett tag smälter ju osten litegrann också och blir mer lätthanterlig.

Tillsätt en tesked eller två sukrin. Blanda ner en halv dl proteinpulver med chokladsmak. Jag sökte med ljus och lykta i skafferiet efter något "torrt" att fylla ut smeten med och kom att tänka på en kär vän som verkligen älskar kombon choklad och lakrits och ja, varför inte?

Rör sedan ner en ordentlig mängd lakritspulver. Det går ju fint att smaka av då och då, risken är att det inte blir någon smet kvar...

Försök "slå ut" smeten ur vispen utan att skvätta ner hela köket och klutta sedan ut den på ett bakplåtspapper som du hällt lakritspulver på. Dra över ett extra lager pulver och vik sedan pappret runt. Stoppa in i frysen, och när du inte kan vänta längre är det dags att äta!

Jag räknade på tio bitar, men det blir nog fler... Det beror ju på hur stora man skär dem. Men gör du tio bitar blir det runt 30 kcal per bit, med fördelningen 24% protein, 4% kolhydrater och 72% fett. Faktiskt väldigt bra. Det smakar ju trots allt nästan som riktig lakritsfudge!

Lycka till!


Utmaning. Eller kanske mer uppdrag?

Beatatjata kör ju sin BFL-period nu, med fokus på den perfekta strandkroppen. Inte bara för 2012 utan FOREVER! Jag är inte sen att hänga på :-)

Från och med igår (om man bortser från Ben & Jerryspaketet som egentligen skulle ätits i fredags men inte hanns med då men väl ändå räknas till fredagen?!) så skippar jag godis och chips (inga problem, äter aldrig chips/snacks ändå) i sann Beatatjatastil. Koncentrerar mig istället på en dessert eller något annat trevligt hemgjort "rent" gotte till fredagskvällen. Inga förbud alltså utan helt enkelt bara ett utbyte :-)

Andra uppdrag under denna tid blir; ett nytt rörlighetsprogram, info och övningar kommer! Utvärdering i slutet på perioden. Är jag stel då, då finns det inget hopp...

Huvudstående. Där tänkte jag även utmana er. Info kommer inom kort!

Handstående på en hand. Har aldrig ens försökt. Bara tanken på det känns, hm, ologisk. Men jag har sett folk som gör det, alltså går det. Kan dom kan jag och nu har jag sex veckor på mig att öva.

Så, från och med igår fram till den 26/5 pågår denna utmaning/detta uppdrag.

Har ni några utmaningar pågående just nu? Förutom chinsutmaningen som ni väl är med på? Och förutom den ni snart kommer att få, den där huvudet och inte kroppen ska få vara i fokus för en gångs skull.
Rörlighet. Eller smärtlighet?

Jag kom ju loss till slut, ur fredagens smärtsamma rörlighetsövning. Jag tänkte jag skulle visa er hur den går till, övningen. Så har ni också något att underhålla familjen med ikväll. Eller er själva om ni tar plats framför spegeln.

Man skrattar för att man ser så grotesk ut! Som att man är helt felskapt, bak och fram och bara allmänt lustig. 

Man gråter för att det gör så galet ont! När pinnen passerar skulderbladen... Oooh...

Lägg pinnen i dina händer, handflator uppåt, armar korsade. Nu ska du trä in huvudet mellan pinne och armar. Ja det tar emot, du har inte onormalt stort huvud..!

Sedan rullar du pinnen neråt över ryggen, så långt du kan. Och ja, jag sa ju det, det gör dödens ont! Men som sagt ganska rolig övning och efter ett par gånger går det lättare! Då kan du testa att byta armgreppet (så höger arm är över vänster eller tvärtom) och vips så kommer smärtan tillbaka, för ser ni, man har nämligen oftast en bra sida och en mindre bra, och av någon naturlig (?) anledning börjar man alltid med den bästa....

Lycka till!Perfekta (eftertränings-) plättar!

Imorse gjorde jag ett gäng små plättar till frukost och de blev såååå goda! Perfekta till frukost, ännu mer perfekta till frukost eller mellis efter träningen (innehåller banan = snabba kolhydrater) och perfekta att ha med sig till jobbet, på mötet eller till skolan. Stek, ät och njut.

För fyra stycken plättar (ganska stora, som små pannkakor) räcker säkert till två personer/portioner men storätare som jag är tog jag alla själv :-)

1 liten banan
2 ägg + 1 äggvita
0,5 dl kokos
kanel, salt

Mosa bananen. Vispa upp äggen. Blanda allt och häll i övriga ingredienser.

Stek i kokosolja och servera med keso och rostade solrosfrön. Och lite extra kanel. Det kan aldrig bli för mycket kanel...

Jättegott. Ja verkligen jättegott! Och som sagt väldigt bra att steka ett par stycken och spara till senare under dagen/veckan!


StekningNjutdags


Experimenterandet fortsätter och jag har för närvarande en blåbärsglass på frysning, en kesellakaka i "hjärnkokboken" och en marinerad tofu på dagens agenda. Vilodag = köksdag!


Kondition och kärlek i ett.

Bara för att det var en sån fin bild! Välj den aktivitet du gillar bäst och kör lite idag vetja! Själv har jag vilodag, men hm... Det vore inte fel med lite dans ihop med kidsen! :-)


             

                  thethinspoproject:  CARDIO!

120 lbs - 54 kilo
150 lbs - 67,5 kilo
180 lbs - 83 kilo


Dagens. Mindre bra förebild.

Dagens aktivitet:
Cyklat 2,2 mil. Fram och tillbaka till boxen. Hade ingen aning om att det var så långt, men nu vet jag varför det tar sån förbaskad tid att ta sig dit... 
Uppvärmning bestående av ringar, squats, handstående och en massa andra gymnastiska övningar. Love!
150 double-unders och lika många enkelhopp. 60 svingar med 16-kilos kettlebell. 40 burpees. 40 sit-ups. På totalt tio minuter.

So far so good...

Dagens mat:
1,5 dl havregryn, linfrö, 1 äggvita, keso, 1/2 äpple, solroskärnor, en tesked jordnötssmör, te & lite kaffe.
2 surdegsmackor med Bregott och 2 ägg, keso/kesella/yougurt och 1 dl müsli, kaffe, vatten.
1 frappino och några tuggor av en "polkachokladboll" (konstgjord smak, äcklig!).
Lite ost och gurka.
2 surdegsmackor med Bregott och 2 ägg, ost & gurka, 1/2 äpple.

Ingen mat!!! På hela dagen finns det ingen riktig mat! Inga grönsaker! Förutom gurka och den räknas inte... Fy vilken slarvmaja! Och som om det inte vore nog med slarverier, det som återstår på menyn är den där packen med Ben & Jerrys som aldrig slukades igår. Helt hopplös skulle man enkelt kunna kalla mig idag! Men vilken tur att idag är idag och imorgon är en ny dag! Då blir det tofu och lax. Riktig mat. Varm mat. Mättande mat. Så det så!             

Ja, kanske är det så? Och kanske är det därför jag inte ätit mer idag? Passet i morse gav mig tillräckligt med bränsle? :-)
Inte okej mellis del två

Stoooor frappino och halv chokladboll på Espresso House. Kanske ungefär i samma stil som Segertårtan? Det vill säga, inte att rekommendera som varje-dagmellis. Men oj så gott. I solen. Och oj vilket fint sällskap!

Hoppas ni har en lika bra lördag som vi?!

Förresten, är det någon som tvivlar på att det är MIN dotter? Som en minivariant av mig själv ju..!


Inte okej mellis!

Kommer ni ihåg varmkorvsinlägget? Jag hittade ännu ett tips på mellanmål i den där boken vi fick på utbildningen. Den där boken som jag tyckte var sisådär bra, sponsrad av ett stort spannmålsföretag.

Segertårta! Låter förvisso rätt gott och passande för alla oss som kämpar och sliter dagligen. Men innehållet? Kakan görs på en färdig mix, bestående av socker, mjöl, veg. fett och faktiskt ungefär 25 ingredienser till... Man ska dessutom göra dubbel sats, för att kunna ha ett lager smet ovanpå! Hallå?!!

"Servera REJÄLA bitar tillsammans med en klick grädde", garnera ev. med frukt. Hm... Kanske inte vad jag rekommenderar... Och inte heller vad jag skulle välja att äta. Mycket hellre en "riktig" chokladkaka, gjord på mörk choklad, kakao och agavesirap som sötning, och gärna med grädde. Både godare och renare. Men som jag sa tidigare: för Gunde Svan i hans glansdagar var detta säkert ett utmärkt mellis... Tema: röd

Jag kom loss! Ur gårdagens rörlighetsmoment alltså ;-)

Vaknade tidigt och kollade dagens wod i boxen. Double-unders, svingar, burpees... Hur skulle jag kunna låta bli?!

Morgonens planerade bufféfrukost med banan-blåbärsplättar, surdegsäggmacka och smoothie får vänta tills imorgon, det blev en snabb tallrik gröt istället.

Tänk om man kunde träna precis som man ville? Alltså hur mycket som helst. Att man aldrig behövde vila, utan kunde göra det bara när man verkligen ville. Imorgon blir det vila för mig, vare sig jag vill eller inte! Men innan dess, go go go så det räcker och blir över!

Tränar ni idag? Vad? Lördagsträning är rätt bra tycker jag, vad säger ni?


Svart på vitt.

Minns ni att jag var sugen på att registrera min kost för ett tag sedan? För att få koll på fördelningen fett/protein/kolhydrater och se hur jag egentligen äter. Om det verkligen är så som jag tror, och så som "lchq-siffrorna" säger, runt 30-40% protein, 20-30% kolhydrater och 40-50% fett.

Jag har under 18 dagar registrerat allt jag ätit i appen Shape up. Jag har inte varit slavisk och vägt vartenda gram utan uppskattat på ett ungefär. Hoppat över vissa saker, typ 15 gram spenat, två tomatskivor etc, och heller inte registrerat allt påskgodis. Det känns inte som det skulle varit rättvist eftersom jag vanligtvis inte äter påskägg fyra dagar i rad ;-)

Nu har jag räknat och räknat. Plussat och gångrat och delat och summa summarum, nu har jag fått fram procenten och siffrorna på hur det ser ut. Så här äter jag. Egentligen.

Jag kan på en gång säga att 40% protein är så gott som omöjligt att komma upp i! Under de 18 dagar jag registrerat har jag som högst hamnat på 37% och det är enstaka gånger. Det är också väldigt svårt att hålla kolhydraterna så låga som 20%. Det har jag inte uppnått någon gång. Lägsta siffran är 22%. Fettet däremot, det är väldigt lätt att komma upp i 40%, men för att nå 50% behöver jag nog tänka på det mer aktivt, om jag nu skulle vilja det alltså.

Snittet under de här dagarna ser ut som följer:
2592 kalorier per dag (efter någon vecka ändrade jag de siffror som appen bestämt var min dagliga förbrukning (2000 kcal) eftersom jag blev så trött på röda staplar...)

Protein 31%
Kolhydrater 28%
Fett 41%

Proteinet ligger i snitt på 200 g/dag och det räcker ju gott och väl åt mig, så om det är 30 eller 40% har väl egentligen inte så stor betydelse. Och det har ju inga siffror i slutänden vet ni, det handlar om att äta sig mätt, glad och nöjd och samtidigt orka träna, prestera och må bra! Men lite spännande är det ju!

Men det stämmer ju ganska bra! Det jag tror att jag äter och det jag faktiskt äter. Enligt Paulún "kan man" äta 30% kolhydrater om man tränar mycket och det gör ju jag. Så jag antar att ja, jag lever nog som jag lär. Intressant. Jag är dock nyfiken på att laborera lite med siffrorna så idag och imorgon tar jag en paus från allt vad siffror och nummer säger och på söndag startar jag ett litet experiment. Tur att det var just den här helgen jag hade handlat hem en Ben & Jerrys då ;-)

            

Garanterad fredagssmärta!

Hahaha... Vi testar rörlighet, skrattar och gråter om vartannat! Lovar att visa och förklara imorgon, om jag kommer loss ur kvastskaftgreppet ;-)


Läskig övning!

I boxen idag bjöds det på allt möjligt läskigt! Först teknikträning på snatch med skivstång. Eller ryck, som det väl heter i tyngdlyftarkretsar? Typ världens bästa övning för att engagera så många muskler som möjligt i en och samma övning. Någon nämnde att det skulle krävas 100 (!!!) maskiner på gymmet för att få med alla muskler som tränas i rycket. Så, världsbäst, effektiv och muskelbyggande, men naturligtvis inte bara det, utan också JÄTTEsvår!

Luta lite fram, axlar över stång, smalben vertikala med golv, fram med knäna lite till, glöm inte tumgreppet, tryck ifrån gärna upp på tå, samtidigt som du trycker upp stången kryp in under den och håll den inte för långt bak men heller inte för långt fram, raka armar och liksom lås fast och vrid fram överarmar. Typ. Öva öva öva... Läskigt är det dock att trycka upp stången på raka armar och samtidigt vara långt nere i en benböj!

Därefter var det dags för thrusters, pullups (yeah, gjorde alla utan hjälp idag!) och boxhopp på värsta högsta lådan! Och vet ni, den där bilden som cirkulerade för ett tag sedan? Jag såg en tjej göra det idag, på riktigt! Mäktigt och så imponerande! Men inte riktigt klokt ;-) Jag nöjde mig med 60 cm. Enough!

3 thrusters, 6 pullups, 9 boxhopp. Amrap 6 min. Fullt ös medvetslös. Nästan ;-) Längtar redan till nästa pass, det är något visst med den där boxen det må jag säga. Och det är något visst med att våga utmana sig att göra läskiga saker! :-)

                                           

                                               Skynda dig! Hoppa in under stången nu!


Godis!

Vilket väljer ni? Mina hallon-lakritsrullar eller familjens ENORMA godispåse? Eller kanske lite av varje?

Hallon-lakritsremmarna blev mycket bra, denna gång när jag inte råkade höja ugnen och bränna dem den sista timmen. Tack till Alice-Augusta som gav mig idén, inspirationen och recept!

Tina en påse hallon (500 gram) och låt rinna av. Mixa och tillsätt önskad mängd lakritspulver. Jag tog en tesked tror jag. Och lite salmiakpulver, bara för att. Bred ut på bakplåtspapper eller sån där silikonvariant. Torka i ugn, 50 grader, låååång tid. Jag hade min plåt inne runt sex timmar och klippte sedan bort kanterna som då var färdiga, och lät det andra stå ett tag till. Jag pudrade över lite extra lakrits när jag tog ut dem, innan jag klippte och rullade ihop. Gott!


Godis!

Nya skor?!

Hörrni, det är ju så inne med fivefingers och andra barfotaskor nu och jag är inte sen att hylla dem. De är kanonbra och ger ett utmärkt grepp, en skön känsla och är ju faktiskt rätt balla också :-)

Men om man nu inte vill lägga 1500 på ett par nya dojor, vad gör man då? Jo då tar man helt sonika av sig sina vanliga skor och kör au naturel! Det går hur fint som helst, jag lovar! Testa nästa gång du är på gymmet. Kör benböj utan skor, mycket bättre grepp och mer naturlig rörelse. Vadpressen, testa! Låt alla små muskler i foten få vara med och hjälpa till. Utfall med fot på bänk, mycket skönare utan en stor sko som är i vägen.

Kanske får du lite konstiga blickar, men äsch, strunt i det. Säg att du kör "stenåldersmetoden" all in. På den tiden hade de minsann inga skor, varken fivefingers eller superduperstötdämpandepronationssupinationsuppbyggdatillmax-skor.


Gratis!Uppförsbacke och raksträcka.

Trött. Sjuk bebis kräver mycket. Trött mamma kräver också mycket. Färskt surdegsbröd och kaffe :-) En burk Ben & Jerrys i frysen väntar på sällskap...

Har varit hos sjukgymnasten på morgonen och ta mig tusan, jag är rak! "Det börjar se riktigt riktigt bra ut det här". Hurra! En liten knäck kvar i nacken bara som inte vill släppa men annars. Från att ha varit synligt sned, ojämn och krokig åt både höger och vänster är jag RAK! Yeah!! Jag känner det i kroppen också!

Ryggmusklerna har liksom helt plöstligt bara ploppat fram! Ja det är faktiskt sant. För några veckor sedan fanns de inte där. Jag trodde ju att jag var den enda utan lattissimus dorsi men så var icke fallet. Jag hade bara inte hittat den. Men nu så... Nu jädrar blir det chins så det heter duga och som den lyckliga (trötta) mamma jag är idag så står just det på dagens wod!

Har ni hittat några nya muskler på sistone? Känt framsteg på något visst ställe? Någon övning som känts extra bra?Surprise!Ibland är det bra att se sig själv ur andra perspektiv! Jag hade ingen aning om att det var så här jag såg ut bakifrån förrän jag fick se fotot. Wow! Det börjar hända grejor!!


             

Ny kärlek!

Det började ganska illa. Jag var ute i god tid men lyckades ändå inte komma in förrän passet börjat och när jag väl letat mig fram genom källaren fick jag leta mig tillbaka, för där nere fanns varken toalett eller vatten. Nåja, uppvärmning det med, om än i lite annorlunda form. Sedan var det bara att ösa järnet. Roligt, svettigt och tempo.

Lite ny kärlek, men jag undrar var allt ska få plats? Tur att det inte är förbjudet med polygami i träningsvärlden ;-)

Vad vi gjorde? Ser ni det där repet på bilden? Typ i mitten, snurrat vid den röda stolpen. Det drog vi fram och tillbaka, sittande, med repet över huvudet. Första dragen var mest "öh, va? Håller någon i där bak? Hallå, det går ju inte att rubba..." Men det gick. Efter ett tag. Och sen inte så länge eftersom armarna typ dog.

Vi gjorde pistols, hängde i trx, kastade oss bakåt hållandes en sandsäck fäst i ett gummiband, boxades med kettlebells och svingade någon slags kägla och säkert något mer jag glömt. Jobbigt och roligt! Och när jag gör sånt här kan jag inte låta bli att undra varför jag egentligen går på gym? Detta är ju så mycket roligare och mer utmanande. Fast så fort passet är över har jag glömt det och längtar till gymmet. Tänk vilken tur att jag kan få det bästa av alla världar då. Det är bara att välja och vraka och ta det man vill ha ju!

Dessutom, som en extra liten bonus: i lokalen tränade även stans thaiboxare. I små guldiga kalsonger! Okej då, boxershorts, men ändå! I högtalarna spelades Eye of the tiger, det var svettvarmt i källarlokalen och fanns naturligtvis inga fönster. Hur mycket ballare kan det bli?! ;-)

Imorgon har jag ett pass i boxen inbokat, men med varken stretch eller nedvarvning efter dagens bravader kan det hända att jag blir liggande i sängen hela dagen...

Och just det, på vägen hem stannade jag till och testade hinderbanan två varv, tills ett ungdomsgäng kom och frågade om jag tränade inför Gladiatorerna. Ja kanske det... ;-)
Nämen, hur mycket nytt kan det egentligen finnas i min stad?

Jag har någon slags konstig träningsvärk i övre delen av ryggen och i axlarna. Av vad??? Har funderat på det till och från idag och insett att det nog antagligen kommer sig av gårdagens 75 minuter långa massage... Axlarna kan bero lite på alla thrusters häromdagen men ryggen är garanterat tack vare/på grund av massagen. Men det går säkert över efter kvällens spännande pass. Eller..?

Så här skrev Linda om Peaklife, stället dit jag ska: "Peaklife är så långt ifrån ett vanligt gym man kan komma. Det är kettlebells, bulgarian bags, aquabags, sandsäckar, rep, traktordäck... Mer crossfitliknande än vanlig träning. Peaklife och cfö är lite rivaler fast på ett vänskapligt sätt :)"

Ooh..! Mera pirr! Och vet ni vad jag mer hittade i min stad idag? Förutom det nya träningsstället? En HINDERBANA! Alldeles bakom dagis! Kan väl inte bli bättre? Tänk att dra på träningskläderna, springa till dagis, köra ett par varv tillsammans med kidsen och sen hem för mellis. Perfekt för stora OCH små!

Nu ska jag ladda med keso/kesella/yougurt+müsli och en rejäl panna kaffe. Sjuk 1-åring = lite sömn = mycket kaffe
:-)

Har ni testat några bra hinderbanor i era städer? Förslag på upplägg? Åh, min hjärna skenar... tänker mig ett alldeles eget Gladiatorerna med vänner och bekanta. Lite korvgrillning när man kommer i mål och vilda ungar precis överallt! Camilla - kan du övervinna dina rädslor och hänga och slänga lite i repet med mig?

Under produktion!

Hallon-lakritsgodis! Hoppas kunna provsmaka ikväll efter träningen. Och blir inte det här gott då vet jag inte vad... Smeten är GUDOMLIG!

Och vet ni vad mer? Just när jag skjutsat in plåten i ugnen blev jag uppmärksammad av en av mina kunder att det just idag är LAKRITSENS dag! Det måste vi ju fira, eller hur?! Vänta åtta-tio timmar bara... 


Bästa arbetskamraten!

När jag arbetar hemma och stora A är på dagis och lilla B sover plockar jag fram min allra bästa vän i jobbkretsar. I brist på verkliga kamrater alltså.

Proteinlatten och jordnötssmöret! Och idag även lite ost och gurka, nya favvon! Genast känns alla berg överstigliga igen och jag önskar nästan att arbetspasset aldrig ska ta slut ;-)


Lyckad kombo och lite pirr.

Glömde köpa saffran igår så den efterlängtade saffran/hallongröten uteblev men ersattes istället av en annan lyckad kombo: gröt med banankeso, kokos och rostade solroskärnor. Gröten är god och nyttig, keson proteinstinn, bananen söt, kokosen fet och solroskärnorna krispiga och salta. Vad mer önskas liksom?

Idag planerar jag att jobba lite, ta emot diverse "hej vi vill gärna byta era fönster och ta saftigt betalt för det-män", städa (sist på listan), laga favoritlunchen Warm Bali salad (eller vad den nu heter?), äta ost och dricka proteinlatte och sist men inte minst, träna på ett alldeles nytt ställe!

Vadnudå? Räcker det inte med gymmet och crossfiten? Nej, uppenbarligen inte... Fick tips om ett ställe inte alls långtifrån mig, Peaklife. Jag har inte riktig kläm på vad det är ännu, men det lär jag bli varse ikväll! Funktionellt mixpass inbokat. Spännande! Tittade på ett klipp därifrån och det såg hårt och galet ut, folk som släpade varandra på ryggarna, hoppade över varandra och kröp under. Säckar och kettlebells och annat. Värt ett provpass, garanterat!

Har ni något ni skulle vilja testa, i träningsvärlden? En hemlig dröm? Eller är ni nöjda som det är?


Sötsaltkombo!

Cheeserevival!

Inspirerad av både Smaljeansen och AliceAugusta som båda gillar "plockmat" (ja, vem gör inte det förresten?) fick kvällens middag bli en enkel men mycket god anrättning med lite av det som precis inhandlats under veckans storshopping: skinka, gurka, ost, avocado, tomat och en skål med äggröra.

Lyssna på det här: 36% protein, 51% fett och 13% kolhydrater. Perfekt för en sån som jag!

För övrigt så har jag ett enormt sug efter både gurka och ost nuförtiden. Jag bara älskart! Chevre, brie, babybel eller som nu Västan. Ost är helt klart min nya passion, kanske till och med så pass att det kan ersätta jordnötssmöret?! Jag har ju trots allt ätit en sked (minst!) om dagen, i snart ett års tid. Kanske är på tiden att förnya sina fettkällor lite?! ;-) Lite mer protein i osten också förstås! Välj en mager variant, skär upp i kuber eller stavar, ät och njut!

Nu är det bokklubbsdags här hemma. Första (och enda, förutom jag själv) är på ingång. Bäst att logga ut. Trevlig onsdagskväll på er! Imorgon torsdagsstäd och sen är det helg. Hurra!


Plockgott!

Motsäger mig Gwyneth!

Jag vill bara förvarna, detta är INTE ett inlägg där jag vill briljera. Jag vill bara dela med mig av min känsla. Hur det känns att fundera på vad man gjort för att förtjäna resultat man inte strävat efter. Typ.

För några dagar sedan la jag ut en bild på Gwyneth Paltrow där hon talar om sin träning och hur det är möjligt att hon kan vara så förbaskat snygg. Hårt arbete är poängen. Det är inte gener eller tur som gett henne den kropp hon har, utan helt enkelt den tid och energi hon lägger ner på träning som ger henne resultaten.

Nu har jag ju långt ifrån den kropp hon har och jag är verkligen varken proffs, elit eller expert på något inom träning eller sport men jag vill ändå bara säga emot litegrann. Ändå. Jag är inte världsbäst på något och jag är inte perfekt, men jag är i lite bättre form än medel. Jag orkar lite mer och jag är lite starkare. Jag vet inte var det kommer ifrån men jag skulle inte säga att det är av hårt arbete.

Det kan tänkas att många runt omkring mig skulle anse att jag lägger mycket tid och energi på träningen. Men inte mycket. Inte så att jag borde belönas med att orka springa två mil utan vidare. Eller köra crossfit och inte behöva känna mig sämst. Eller orka träna fem-sex dagar i veckan, ibland två pass om dagen. Eller cykla Vätternrundan. Eller testa något nytt och känna att jag klarar av det. Eller klara sju chins utan särskilt mycket ansträngning.

Var kommer det då ifrån? Om det inte är av hårt arbete?

Ja inte är det ärftligt allafall. Ingen i min släkt är särskilt sportig eller idrottsintresserad. Ingen är särskilt intresserad av hälsa och nyttigheter överhuvudtaget. De är inte så muskliga. Ena halvan av släkten är raka och smala (jag?) och andra hälften mer kort och satt. Nu säger jag inte att de är feta och ohälsosamma, verkligen inte, men det har liksom inte funnits någon naturlig ingång till det här livet jag lever idag. Det här "hälsofreakslivet" som många säkert kallar det. Inga fotbollsspelare, inga fitnessmänniskor, inga jojobantare (eller jo, kanske några?), inga långdistanslöpare, skidåkare eller gymnaster. Helt enkelt ingen sport eller aktivitet överhuvudtaget.

Varken hårt arbete eller gener alltså. Då finns det bara tur kvar. Var det måhända en liten fe som svepte sitt trollspö över mig vid min födelse, och kastade en näve muskelstoft och blåste en puff uthållighet i mitt ansikte? Ja, jag börjar faktiskt tro det...

Hur är det annars möjligt? Hur kan jag äta så otroligt mycket men ändå inte gå upp i vikt? Hur kan jag äta godis fyra dagar i rad och ändå vakna platt som en pannkaka? Hur kan jag bygga så mycket muskler utan att ens träna särskilt hårt? Hur kan jag springa två mil utan att bli trött? Hur klarar jag att göra hundra burpees på under tio minuter? Ja jag vet inte och faktum är att jag nästan blir lite rädd för mig själv ibland! Eller inte rädd, men lite så där pirrig och nervös. Vad ska jag lyckas med idag liksom. Och vad skulle hända om jag verkligen satsade?

Eller är det helt enkelt bara så att min hjärna inte fattar? Att den inte kopplar att jag visst lägger ner en massa hårt arbete? Att jag förtjänar den här konditionen och de här musklerna just för att jag har slitit för dem? Som Olga skrev på sin blogg när hon publicerade mina före- och efterbilder, "den här mamman jobbade sitt ass off". Va? Gjorde jag? Äh, det gjorde jag väl inte?

Någonstans har det skett en felkoppling. Det är jag övertygad om. Kanske vaknar jag rätt som det är en dag och orkar ingenting? Kanske vaknar jag och har tappat alla mina muskler? Kanske vaknar jag en dag och varken vill eller kan träna? Kanske, kanske inte. Bäst att njuta här och nu, för säkerhets skull ;-)

Och bara för att förtydliga, jag vill verkligen inte skryta över mina prestationer eller på något sätt tala om att jag är bättre än någon annan, det är inte det det här inlägget handlar om, utan bara att det är så fascinerande att det faktiskt går att nå framgångar och resultat UTAN hårt arbete. Eller åtminstone utan att vara medveten om det :-) Allt är ju såklart relativt också, att springa till bussen är jobbigt för en person, att springa två mil är det inte för en annan. Men låt oss inte ta allt i beaktande nu, utan just bara min kropp och hjärna, som går och går. Kanske tack vare tusenmilaservicar och vardagsomtanke?

                                      Målarbild fe
  

Sådärja lyckliga lilla barn, vänta du bara ska du få se... Om 32 år springer du jättelångt, lyfter tungt och roterar runt ett kvastskaft fyrtioelva varv. Minst. :-)


Crunchy god apelsin-kanel-vaniljmüsli

Varje gång jag gör müsli tänker jag "åh, detta måste vara den godaste" och det är väl förvisso sant. Men nästa gång jag gör blir den alltid lite lite bättre. Nu gjorde jag en extra stor laddning så det var väl tur att det blev lite lite bättre även denna gång, med nytt recept.

25-30 portioner (beroende på hur mycket man tar förstås, jag tar 1 dl)

6 dl havregryn (eller rågflingor, dinkel eller det man gillar bäst)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl pumpafrön
2 dl kokos
2 dl hasselnötter
2 dl sötmandel
2 dl proteinpulver vanilj
(kan såklart uteslutas!)
2-3 tsk vaniljpulver
3 äggvitor


Mixa nötter eller hacka dem grovt. Blanda allt i en stor bunke. Pressa över saften från två apelsiner, knäck i äggvitorna, häll på en rejäl dos kanel och blanda runt ordentligt. Tillsätt ev lite vatten eller olja, söta ev med agavesirap. Häll ut på plåt och kör i ugnen på 200 grader runt 20-25 minuter, tills det är rostat och "crunchy". Rör om några gånger under tiden. När müslin svalnat, tillsätt valfria torkade bär. Jag tog goji och tranbär men jag kan tänka mig att blåbär eller aprikoser funkar minst lika bra! Gärna osockrade bär förstås!

Ät och njuuuut! Mycket bra fett, långsamma kolhydrater och en femtedel protein vilket ju är väldans bra för att vara müsli!
Mu.....p?!

Jag har precis instruerat ett afropass i en gymnastiksal. Vad måste man då göra efteråt? Testa ringarna såklart! Muscle up, den ballaste övningen av dem alla!

Dock kändes det mest som jag gjorde något i stil med "muscle mupp" för jag kunde inte ens klura ut hur det skulle göras... HUR skulle jag kunna ta mig upp? Jag hade inte telefonen med mig heller så jag kunde inte you-tuba fram nåt bra klipp. Och heller inte föreviga mina försök. Tur för er... ;-)

Ska kolla upp det under dagen och göra ett nytt försök nästa vecka! Lite häng och släng blev det dock, alltid nåt! 

                                                  
                           Jaja, jag förstod ju att jag skulle dit upp, men riktigt hur? Nja... 

Pt-online

Pt-online första månaden; 1100 kr - träningsupplägg, kostrådgivning samt full coachning.

 

800 kr/månad efterföljande månader, samma tjänster som ovan.

 

Du kan även välja att betala för tre månader på en gång, då är priset 2400 kr för pt-online (inkl. full coachning).

 

Tidigare kund? Kontakta mig för pris och villkor.

 

Start 20:e februari - fullt!

Start 1:a mars - fullt!

Start 10:e mars - fullt!

Start 20:e mars - fullt!

Start 1:a april - platser finns. Anmälan och betalning senast 10:e mars.

Start 10:e april - platser finns. Anmälan och betalning senast 20:e mars.

 

Maila gärna om du är intresserad av tidigare start, ibland blir det något avhopp och då kan jag ta emot en extra kund eller två!

 

Så här går det till;


Du skickar ett mail till mig och får kontouppgifter så att du kan betala. Jag skickar sedan ett formulär till dig där du får fylla i frågor om tidigare erfarenheter, hur och när du vill träna och beskriva dina mål. Vi går igenom din nuvarande situation, och vart du vill komma.

I summan ingår bland annat kostrådgivning. Du får skriva matdagbok en vecka som jag sedan går igenom. Jag kommer med tips och förslag på förändringar/förbättringar. Du får information om kost före/efter träning, hur du kan lägga upp en dag matmässigt, vad du kan äta mycket av och vad du bör äta lite mindre av. Tips om "akutsituationer", mellisar och annat som kan vara bra att ha tillgång till. Förslag på frukost/lunch och middag. Tips och tankar om snabbmat och annat.

 

Du kan också ställa frågor hur ofta du vill. Mina rekommendationer utgår från vad jag anser är en bra kosthållning enligt de kunskaper och erfarenheter jag har, men jag är inte främmande för att coacha dig även om du har en bestämd idé om vad som är "bra mat", och vad som fungerar för dig, om du är strikt lchf-are, äter paleo eller kör efter GI t ex. Vi jobbar med detta tillsammans och jag stöper inte alla i samma form utan mitt arbete går ut på att hitta det som fungerar för just DIG. Där du kan nå dina mål OCH må bra!

I summan ingår ett träningsupplägg, baserat på dina förutsättningar, mål och erfarenheter. Det kan utformas så att du helt och hållet tränar hemma, på gym eller blandar. Dina önskemål är mina förutsättningar för att göra ett upplägg som passar dig! Bor du i Örebro eller omnejd finns även möjlighet att träffas fysiskt och gå igenom teknik och övningar. Det kan ske på ditt gym, hemma hos dig eller hos mig.

Det material du behöver ha för att kunna träna hemma är en pilatesboll och hantlar med vikter, eller kettlebells. Har du sedan andra redskap (trx, skivstång, bollar etc) är det bara bra och jag lägger in övningar som omfattar det du vill använda, bara du säger till!

 

Träningsupplägget uppdateras var fjärde vecka så länge du är kund, om du inte själv har andra önskemål. Vi kan naturligtvis justera längs med vägen också om det av någon anledning behövs.

 

Du behåller din plats så länge du betalar in senast en månad efter det datum som din coachningsperiod började. Startar du t ex 1:a februari ska du ha betalt in senast 1:a mars eller tidigare, för att behålla din plats, annars släpper jag den till kunder på väntelistan om du inte hört av dig och vi gjort upp något annat. Du ansvarar alltså själv för att du behåller din plats!

Kontakten mellan oss sker helt på dina villkor. Du mailar, jag svarar! Du väljer själv om du vill rapportera kost och träning varannan dag, varje vecka, aldrig eller bara när du behöver extra stöd och pepp. Du mailar frågor när de dyker upp och jag svarar så snart jag kan. Inte alltid samma dag men i de allra flesta fall senast dagen därpå.

Jag kan garantera dig en personlig coachning! Jag har inga förtryckta upplägg eller svar utan utgår alltid från just DIG. Jag vill att du hittar just ditt sätt att leva, det sätt där du kan känna dig nöjd och bekväm i din kropp. Jag peppar, stöttar och kommer med förslag på förändringar i tankesätt. Även knoppen ska vara med på resan till den kroppen du känner dig bekväm i!

Om du tycker att det låter bra, eller har några frågor, skicka iväg ett mail till mig så kör vi!

bodycomf@hotmail.com

Så här säger Therese, en av mina tidigare kunder, om sina månader med mig som coach/pt:

"PT-onlineperioden med Helena/Bodycomf var den bästa investering jag gjort, utan tvekan. Under de tre månaderna med Helena upplevde jag stort engagemang, pepp när jag behövde, och snabba svar på mina frågor. Jag är nu i mitt livs form, trots att jag fick barn för bara 10 månader sen. Och framförallt har jag fått kunskaper för att kunna upprätthålla resultaten, och en tro på att jag klarar det."
Trött blir pigg!

Trött! Huvudet sprängfullt av allt möjligt. Ögonen torra. Inställt pass i boxen. Ettåring sjuk.

Jag skulle kunna lägga mig i soffan och tycka synd om mig själv. Men det gör jag inte.

Istället tar jag min lilla kom-ihåg-lapp och drar till gymmet. Om en timme är jag trött, men ändå piggare än nu! Ska vi slå vad?! :-)


 
Uppdatering: värmde upp på crosstrainer med tungt motstånd, 20 min. Lite rörlighet med pinne. Sen blev det en minut vardera av burpees, mountainclimber (dödsjobbigt om man gör dem korrekt) och benböj med upphopp, två varv. Ganska trött/pigg redan efter det :-)

Woden var tung och flåsig! Thrusters fick bli fem på vardera arm efter några varv för jag vägrade ta en lättare kettlebell, men det spelade ju ingen roll. Summan blev ju tio eftersom jag ju har två armar :-) Jag hann nästan tolv hela varv men jag var inte i mitt esse idag. Men, jag var mycket piggare och gladare efteråt och jag hade roligt under tiden. Bara bra saker alltså!

Imorgon inleder jag dagen med rörlighet, chins och mage och fortsätter sedan med att instruera ett afropass. Dagen avslutas med MASSAGE!!! Yeah, wonderful!

Vad har ni för planer för morgondagen, eller dagen, om det är onsdag redan? Snart helg ju, snacka om snabb vecka!! :-)


Ingen vill veta var du köpt din tröja... Eller?

Ibland har jag annat än träningskläder på mig och för ett tag sedan fick jag upp ögonen för Filippa K. Ja alltså inte hon som person, utan de kläder hon syr. Va? Är det inte hon som syr? Jaja, de kläder hon designar då...

Jag var dock lite skeptisk till en början. Varför skulle en tröja för 400 kr vara så mycket bättre än en för 99 kr? Men jag är inte den som är den, jag testar och utvärderar, precis som jag gör med det mesta :-)

Så, här kommer nu en utvärdering baserad på ett halvårs regelbundet användande och tvättande av några olika tröjor, inköpta vid samma tillfälle och använda ungefär lika mycket. Kvalité, hållbarhet i färg och passform, bekvämlighet och pris är det som tagits hänsyn till i betygssättningen.

1. Röd tröja - Gina Tricot 100 kr. Mycket bra kvalité, hållbar i färg OCH passform. Liten tendens till "vridning" i tyget men i övrigt MYCKET BRA! Lagom lång och sitter bra. Lite väl röd färg men det är ju en smaksak. Betyg 4 av 5.

2. Svart tröja - Åhléns 100 kr. Tappar både färg och passform efter tvätt. Krymper på längden men töjs ut och tappar formen på bredden. Ni ser glipan som blir mellan tröja och jeans. Inte bra! Trots lågt pris kan den inte få högre betyg än 2 av 5.

3. Beige tröja - Filippa K 400 kr. Underbar! Sitter perfekt. Håller formen trots MÅNGA tvättar. Förändras varken på bredd eller längd. Dyr, men värd varenda krona. Betyg 5 av 5.

4. Vit tröja - Filippa K 450 kr. Fin ringning, jag gillar v-. Dock sladdrigt tyg och tappar formen efter tvätt. Den blir precis som Åhlénströjan lite bredare och kortare. Det är ju möjligt att man växer på bredden, men inte krymper man väl på längden? Undra hur det är tänkt egentligen? Väldigt mjuk och bekväm men tyvärr är tyget lite för slappt. Priset i kombination med tygkvalitén drar ner betyget som hamnar på 2 av 5.

5. Stickad tröja - COS 599 kr (minns ej pris exakt, men "dyr"). Hållbar trots "finstickad". Fin ärm med lite "puff". Tappar inte formen eller färgen och är oerhört bekväm. Känns lite "exklusiv" men det är väl bara för att man vet att man själv spenderat halva klädbudgeten på den?! ;-) Något dyr men värd pengarna! Betyg 4 av 5.

6. Svart tröja - Gina Tricot 100 kr. Väldigt välanvänd och färgen sitter, tvätt efter tvätt. Passformen likaså. Mycket bra bastopp och fungerar faktiskt exakt lika bra som den dyrare Filippa K-varianten. Dock, en kopia är alltid en kopia och det är mer känsla att bära en "exklusivare" tröja. All eloge till Gina som lyckats skapa en billig tröja med bra kvalité som håller i längden. Bra investering! (Därför har jag numera inte bara en röd och en svart utan också en blå och en vit). Betyg 5 av 5.

Slutsats: Filippa K är bra. Gina Tricot är också bra. Åhléns är mindre bra. Tröjorna från H&M fick inte ens vara med, de hade inte en chans. De vrider sig efter en tvätt och tappar både färg och form. Inte ens låga priser kan hjälpa upp det.

Så, nu vet ni vad ni ska köpa för bastoppar till garderoben i vår ;-) Kom nu ihåg att detta inte är ett utseendetest eller ett test där jag säger att H&M-kläder är fula och att man bara ska bära märkeskläder, för så tycker jag verkligen inte! Detta är ett test baserat på hur tröjorna håller formen och färgen, för det vill vi väl alla att de ska göra, oavsett om vi sedan föredrar billiga, dyra, röda eller svarta tröjor?!

  

 
123456


Milkshakesmoothieproteinlatte!

Vad tror ni? Kommer rubriken generera många träffar på Google?! ;-) Jag kunde helt enkelt inte bestämma vad jag skulle kalla denna skapelse så det fick bli ett hopkok av alla ord som kunde relateras till den.

I mixern: en skopa pulver (choklad), en dl kallt kaffe, en dl vatten, en dl mjölk och ett par stänk av "Butternutpecan"extraktet som jag köpte från Borgeby Kryddgård, där jag även köpte lakritspulvret och de osötade bären. Ös på med is! Smakar som en blandning av smördeg (eller mördeg, vad är egentligen skillnaden?), kaka, glass, kaffe, choklad och kola.

Typ underbart alltså :-) Går självklart att skippa extraktet om man inte har det hemma, det blir gott ändå!

Smörkolakaffe

Vardag!

Ingen träning före jobbet idag, känns helskumt! Lyxade till det med sovmorgon och frukost hemma istället. Men nej, det spelade visst ingen roll. Det blir den sedvanliga jobbfrukosten nu ändå. Alltid hungrig och bäst att följa rutinerna, annars blir det en trött och orkeslös fröken...

Hur har ni börjat dagen? En eller två frukostar? Hur känns det med vardag igen?


Som ett pärlband!

Har ni någon gång varit hos massören och denne har dragit längs med era smalben? Då vet ni kanske vad jag menar med rubriken? Det är som ett pärlband. Rrrritsch låter det liksom, när de där små knutorna löses upp och släpper. Hela jag är för övrigt som ett pärlband för det allra mesta känns det som...

Om man springer mycket brukar det vara lätt att bli spänd och få ont i smalbenen. Det kan vara benhinnorna som spökar, men behöver inte vara det. Man har faktiskt muskler även på framsidan, inte bara vaderna där bak. Dessa muskler vill också bli stretchade och masserade då och då, och detta är ett mycket enkelt, billigt och smidigt sätt. Och ganska skönt, om man gör det ofta. Första gångerna är det mest förknippat med smärta, men det blir bättre! :-)

Köp en skumrulle, jag beställde min på foamroller.nu, och rulla runt lite varje kväll. Du blir mjuk och skön och får "njuta" av rätt många "rrrrrritsch" första gångerna!

Rrrrritsch!


Fler "rull-förslag" kommer! Jag samlar dem under Övningsbank - rörlighet.

Lakritsbollar!

Första experimentet med lakritspulvret avklarat! Förutom glassen häromdagen då...

Rullade ihop lite bollar igår morse, och insåg mitt i rullandets stund att jag ju visst äter råa ägg! Jag vet att det är helt okej att äta svenska ägg otillagade men jag har alltid trott att jag inte gör det. Tills jag alltså idag noterade att jo, jag gör visst det. Äter rå äggvita alltså. Hur som helst, detta är vad jag blandade i för 12 stora bollar:

2 dl sötmandel (mixa!)
2 äggvitor (man kan skippa dem, jag tog dem bara för att få i lite protein)
15 kärnfria torkade dadlar (funkar med aprikoser också, eller varför inte plommon?)
0,5 dl pofiber (för att binda ihop)
en nypa Rock & seasalt
2-3 tsk lakritspulver

Mixa allt och rulla till bollar!

Näringsvärde 90 kcal per boll, där 52% är fett, 35% är kolhydrater och 13% protein. Helt okej, bara bra saker och väldigt mycket bättre än sockerstinna lakritsgodisar från lösgodishyllan i affären ;-)

Först tyckte jag att de var jättegoda, men sedan tyckte jag att de var mindre goda. Jag har under den gångna helgen blivit lite "avnyttigfierad" och har liksom inte riktigt koll på vad som är gott och äckligt längre... Det enda jag vill äta är typ knäckebröd, smör och kanske ett äpple. Rent, krispigt och inget som blandats med något annat. Typ. Jag återkommer om ett par dagar med ett mer ojävigt betyg.

Bra eller blä?LakritsÄlskade kilon!

Kan ni tänka er en bättre uppladdning än fyra dagars påskmat och godis samt sex timmars arbete framför datorn idag? Nej inte jag heller så nu jädrar kör vi så det ryker!!! Eller hur?!

Jag planerar ett superduper rekordpass, återstår att se om kroppen är överens med mig...
Ny dag, vecka, månad, period.

Jag hade helt missat att det ju är ny månad och dags för mig att ta nästa steg i träningsplaneringen! Förra veckan körde jag på som vanligt men denna vecka tar jag klivet ner mot lägre antal reps och såklart tyngre vikter istället. Jag ska inviga det nya upplägget om ett par timmar men först lite jobb...

Förra veckan bjöd på två hela vilodagar men också mycket hård träning. Jag gillar det! Att kunna träna så där riktigt hårt så att jag "måste" ta en vilodag extra då och då. Det känns så härligt att verkligen kunna ge allt när man tränar istället för att bara mala på och mala på.

Detta var vad jag gjorde förra veckan;
ett styrkepass för bara överkropp (benen halvdöda efter 400 utfall dagen före)
ett pass i boxen som var superjobbigt
ett helkroppsstyrkepass
en wod på gymmet (den där galna med massa chins, armhävningar och squats)
ett löppass längre än någonsin förr, typ ;-)

Totalt sett mindre mängd träning än vad jag brukar ha per vecka, men bara tuff träning med hög kvalité precis som jag vill ha det!

Hur resonerar ni? Är det viktigaste att få ihop ett visst antal pass per vecka, eller är det kvaliten på träningen som räknas? Lägger ni in extra vila när ni behöver eller väljer ni att inte känna efter och går enligt planeringen? Eller planerar ni kanske inte alls? Bara kör?

          
                                                             Klok OCH snygg!
            

Kvällsreflektion

Jag slogs precis av en tanke. Varför är alltid mammas mat lite lite godare än den man själv gör? Trots att man följer samma recept blir det inte riktigt lika gott som när hon lagar. Konstigt! Jag är ju till och med själv mamma. Två gånger om dessutom. Men nej, det verkar inte hjälpa.

Inte kan det vara åldern heller. Min mamma lagade god mat när hon också var 32, som jag är nu (ja jag minns det mycket väl för då var jag nämligen själv hela 15 år...).

Äsch, inte vet jag vad det är, men vad jag vet det är att det gäller att passa på att sno med sig lite hem när man är där på besök, så nu ska jag mumsa i mig den sista kycklingen jag smugglade hem i en påse igår. Moahahahahahahaha..... :-)


Mera chinsträning! (Upplägg vecka 15)

Nu börjar vi komma en bit på väg! Inte halvvägs ännu, men snart så!

Nivå medel

Dag 1

3 pullups utan hjälp
2 powerhold
6 chins i smithmaskin
1 chin (med hjälp om det behövs!)
1 powerhold
20 hoppchins

Dag 2

3 pullups utan hjälp
2 powerhold
6 chins i smith
2 chins (med hjälp om det behövs men kom ihåg att testa dig själv då och då!)
22 hoppchins

Dag 3

3 pullups utan hjälp
3 powerhold
6 i smith
3 chins (med hjälp)
2 powerhold
25 hoppchins

Nivå svår

Dag 1

1 chin utan hjälp
5 pullups (utan hjälp om det går)
6 chins (med liiiiite hjälp)
3 pullups
1 negativ chin
25 hoppchins

Dag 2

1 chin utan hjälp
5 pullups (utan hjälp om det går)
7 chins (med liiiite hjälp)
4 pullups
1 negativ
27 hoppchins

Dag 3

1 chin
4 pullups
7 chins
4 pullups
1 negativ
30 hoppchins

Gör så mycket du kan utan hjälp och kom ihåg att testa din kapacitet då och då! Kör så det ryker, lycka till!


                    


Tankar både kropp och knopp!

Mellis och lite ny inspiration. På väg till tredje dagens påskfirande, och trots att det är trevligt längtar jag faktiskt efter en 'vanlig' dag. Typ spaghetti & köttfärssås, rivna morötter och knäcke med Bregott.

Men nu är det bara att njuta och dra ut det allra sista ur påsk 2012. Känner jag mig själv rätt nallar jag nog ett par godisar ur ägget även ikväll, men fram till dess: ost i olika form och muskler i massor!


Ha! Jag varvade!

Jag fixade det! Att springa mig igenom alla 22 låtar på "Påskspringlistan" alltså. Jag hade listan på shuffle och jag måste säga att det var oerhört uppiggande och energigivande att aldrig veta vad som skulle komma och vad det var för låtar ni hade tipsat om. Tack!

Gamla godingar som E-type, klassiker som Queen, schlagerbitar med Danny och David Lindgren och nykomlingar (för mig) som Norlie & KKV med låten "Ingenting står över mig". När den låten kom var det verkligen passande! Jag var precis mitt uppe i funderingar kring hur det var möjligt att jag faktiskt kunde springa så långt och vad jag har gjort för att förtjäna detta? Jag var helt enkelt "högt över molnen, flyger fram... jag kommer alltid vara en superhjälte... det känns som att ibland när jag står fast så växer jag, ingenting står över mig..."

Den låten var den sista på listan och sedan blev det tyst! Yeah!! Jag varvade! När det inträffade hade jag fortfarande i runda slängar en halvtimme kvar (innan jag skulle bli upplockad på väg till påskkalaset) så det blev till att köra några favoriter i repris!

Hur långt blev det då? Strax över två mil. Japp, det stämmer. Jag sprang ta mig tusan nästan en halvmara och som om det inte vore nog så var jag inte trött! Hjärtat hade kunnat fortsätta och hjärnan ville fortsätta. Däremot hade jag inte kunnat fortsätta ens en meter till för mina knän och höfter tyckte att det var ett mycket ostrategiskt upplägg att springa hela vägen på asfalt! Jag kunde heller knappt varva ner och gå, för mina ben hade glömt hur man gjorde kändes det som. Vaderna var stenhårda och jag travade typ fram som en häst när jag försökte gå lite lugnt de sista metrarna fram till bilen där familjen väntade. Måste sett rätt kul ut! :-)

Nu känns kroppen okej, men lite lite sliten och "hård". Men jag tackar både den och mitt hjärta ödmjukast. Jag bugar och bockar och kan inte låta bli att undra, what have I done to deserve this?

Ett separat inlägg om framgångar, prestationer och kapacitet kommer, där jag funderar, resonerar och försöker förklara både ett och annat. Håll utkik! ;-)

Bra jobbat alla ni som sprungit nu i påsk, och heja heja ni som ska göra det idag eller imorgon! Jag hejar på er hela vägen, tänk på det om det känns tungt! Ni får visualisera att jag står där i spåret och peppar er, eller agerar kranskulla när ni passerar mållinjen ;-)


HalvvägsHurra!Framme!I förra årets påskägg!

När vi skulle planera årets påskfirande sa jag till min käre sambo såhär: "hm, jag kommer inte ens ihåg vad vi gjorde på påsk förra året?!"

Då svarade han: "Men! Det var ju då lilla B föddes!"

Just det ja... Fokus låg helt enkelt på något annat än påskmat och godis på påskafton 2011... Påsklunchen för min del bestod mestadels i några snabba glas vatten och ett par ägghalvor. Sedan var det dags att lämna kalaset och den något oglamourösa påskmiddagen intogs ett par timmar senare på bb. Ur ägget hade då denna lilla klump kläckts fram :-)

Nu önskar jag er alla en riktigt underbar påskafton! På återseende imorgon. Fram till dess, njut av god mat och kanske lite godis? Inget dåligt samvete, ingen ångest. Allt du väljer är bra!

Före lunchEfter lunch


Sssssss

Socker? Sötningsmedel? Sukrin? Stevia? Vad använder ni? Vad gillar ni bäst?

Jag måste säga så här, att jag faktiskt gillar riktigt socker bäst. Kanske en lite "grövre" variant, typ råsocker, allra helst. Det är något visst med de där "låtsasprodukterna". Det är som att det känns att de egentligen inte finns

Allra minst gillar jag Stevia, trots att den är en "naturlig produkt" och utvinns ur någon typ av växt. Den är bara för söt! Det är något i den som ger mig en känsla av "kyla" bakom näsbenet. Öh...? Ja det låter konstigt, jag vet. Det påminner mig om när jag var liten och åt sådana där "druvsockerklubbor". Ja, precis som Dextrosol smakar det. Inte bra!

Sukrin däremot, det funkar bra tycker jag. Det är ju mer likt riktigt socker både i smak och konsistens. Eller vad tycker ni?

Agavesirapen, använder ni den? Även den ger mig "kylkänslan" och jag tar för det mesta hellre riktig honung, men det beror lite på vad jag ska ha det till.

Jag har nog kommit till slutsatsen att jag hellre använder lite lite "riktigt socker" än en större mängd "låtsas". Men så varken bakar eller äter jag ju sötsaker särskilt ofta, så det gör nog varken från eller till? Hur tänker ni kring socker/sötningsmedel?

                


                         

Vacker grön!

Jag skrev ju om utvecklingen av vår matkasse och nämnde då den här.

Vacker?!


Bellaverde = vacker grön

Ja visst är den fin! Som en lite längre broccoli liksom. Har inte hunnit provsmaka den ännu, men ser fram emot att göra det. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om den förrän vi fick den i matkassen denna vecka. Ungefär som när vi fick kålrabbi första gången. Den ser ut som en kombination av en planet och en utomjording, typ rund med långa spröt som hänger ner. Allt på en gång liksom. Nuförtiden brukar jag riva den och ha i sallad tillsammans med grönt äpple. Syrligt, matigt och nyttigt!

Har ni träffat på några nyheter i grönsaksdisken på sistone?


We'll meet again..!

Jag och Murph alltså. Det var inte så hemskt som jag föreställt mig. Klart att det var jobbigt, jag är ju ingen maskin! Men det var inte så där att jag var nära att ge upp eller nästan grät. Fast det såg nog ut som jag grät för när svetten droppade ner i ögonen sved det rätt rejält!

Och vad tror ni att jag tänkte när jag gick ut från gymmet? "Tur att det inte var så jobbigt" eller "Synd att det inte var värre"? ;-)

Total tid 45.56 min. Inklusive ett skobyte från fivefingers till löpskor.

Första löpningen 8 min

Sen la jag upp det så jag gjorde 5 chins (hoppvarianten, annars hade jag inte hunnit klart idag...), 10 armhävningar (på fötter, a Crossfit; med smalare avstånd mellan händer = tricepsdöd) och 15 squats. 20 varv.

Varv 1-5: 5.19 min
Varv 6-10: 5.23 min
Varv 11-15: 6.59 min
Varv 16-18: 7.10 min

Sista löpningen på 9.10 min. Hade kunnat springa snabbare om det inte vore för att vaderna signalerade KRAMP redan från första början... De fick sin vilja igenom och jag började lugnt och kunde sedan höja de sista två minutrarna typ.

Jag vilade en minut var femte varv ungefär. Armhävningarna var värst men jag är glad att den ändå gick så bra som det gjorde. Sist jag körde något liknande gjorde jag tio varv och då var de sista typ omöjliga att genomföra! Idag gick det bättre!

Kom nu ihåg att min tid är irrelevant för er. Det är bara mot sig själv man tävlar i crossfit och min tid säger ju bara vad jag klarar och är kapabel till. Någon annan kanske får en tid på 55 minuter, men har då gjort riktiga chins, vilket ju naturligtvis är mycket jobbigare. En tredje får tiden 32 minuter men har då gjort armhävningar på knä vilket är lite lättare. Så stirra er aldrig blind på någon annans tid, vikt eller reps utan jämför bara med dig själv! Sen kan det ju alltid vara roligt att jämföra sig med andra, det gör såklart även jag, men då i syfte att bli inspirerad och upplyft, inte för att bli deprimerad över mina egna resultat.               promfit:  Fitness and Fashion for the perfect prom - Follow PromFit
Jag och Murph?!

Hua..! Nervositeten börjar smyga sig på... Ska det bli jag och Murph idag? Jag valde bort honom igår. Ratade honom kan man helt enkelt säga. Jag hade gärna fått till en dejt redan då, men av fysiska skäl fick jag avstå. Dock känner jag att tiden är kommen nu. Det är nu vi ska mötas. För första gången. Kanske också sista?

Jag förväntar mig en lång dejt. Väldigt lång. Antagligen upp emot en timme. Oooh... pirrigt! Men äsch, nu drar jag. Finaste stassen på, ska bara byta brillor mot linser, laddad med bra frukost och med rätt inställning. Nu kör vi Murph! I'll give my all for you!

Vem Murph är? Ja det är den där marinkårsoldaten som hade en favvo-dagens wod som var det där som erbjöds i boxen igår. Då när jag tackade nej. Nu kan jag dock inte motstå längre... Here we go!

Om jag tar mig igenom (vilket jag gör) rapporterar jag sedan hur det känns att springa 1600 meter, göra 100 pullups, 200 armhävningar och 300 squats, följt av ytterligare 1600 meter löpning. Vi får se om det blir idag eller imorgon eller när det kan tänkas bli. Gymmet har öppet till fyra så man kan väl tänka sig att jag bör vara färdig före dess ;-)

Långfredag = långpass, eller hur?! Idag finns det åtminstone inga tidsrelaterade ursäkter att komma med ;-) Vad kör ni idag? Extralångt pass eller extralång vila?!


Before Murph


En benpress?!

Eller kan man göra något annat med den här mackapären? Kan man kanske använda den i jakten på putrumpan?! Hm, ja, varför inte försöka åtminstone? Det är bara fantasin som sätter gränser vet ni ;-)

Sagt och gjort, hoppa upp i maskinen, bakofram liksom. Pressa bakåt till rakt ben och håll emot på vägen fram. Mm... känns rätt rejält! Kanske var det detta som saknades för att musklerna ska vakna till liv och
börja växa?

 


Påskspringet!

Ni har väl inte glömt utmaningen? Vi ska ju springa nu i helgen, och jag efterlyste lite bra låtar. Jag har samlat ihop era tips och lagt till några egna och det har blivit en minst sagt brokig blandning. Väldigt mycket svenska artister. Kul, för det gillar jag! :-)

Det går ju fortfarande att komma med fler förslag om man har. För långdistanslöparna kan det hända att listan börjar om igen nämligen! Jag hoppas att den gör det för mig. Ja, kanske får det vara målet?! Att springa mig igenom alla låtar?

Här har ni den!

Påskspring              


Påsktips.

Bara lite snabba tips inför påskhelgen, som väl verkar vara årets största godishelg?!

Du väljer! Vill du äta godis så gör det! Men tänk på att göra det medvetet. Alltså välja det du vill ha och inte bara låta handen vandra fram och tillbaka mellan skål och mun...

Kanske kan du begränsa dig till en dag? Eller så kan du begränsa dig till en viss mängd. Ge dig själv ett påskägg och bestäm att detta är det du har att tillgå under helgen, så får du ransonera bäst du vill.

Tänk på att äta ordentligt! Vi byter ALDRIG ut mat mot godis! Vill du äta massa godis så okej, men du ska ändå äta mat! Både före och efter. Inga undantag!

Försök hålla dig på den nivå där du vet att du mår som bäst, och råkar du gå över gränsen, ingen fara! Det kommer en ny dag. Det kommer en ny timme. Sluta äta när du slås av tanken "oj, nu vill jag nog inte ha mer men äter ändå".

Det finns inget som heter "nu är allt förstört". Det är fortfarande DU som väljer och bestämmer! Inget är förstört bara för att du ätit mer än du tänkt dig, och det finns verkligen ingen anledning att äta ännu mer bara för att du du tycker så. Och om det nu är "förstört", varför förstöra ännu mer? Satsa på att laga istället! Ta ett par ägghalvor, en knäckemacka och en promenad runt kvarteret, så kommer du på bättre tankar.

Det är bara påsk en gång per år, så försök avdramatisera det hela och njut istället för att förbjuda och fokusera på hur dålig du är. Det är du inte! Det är mänskligt att slarva och gå över gränsen ibland, det är hur vi agerar efter det som avgör åt vilket håll vi styr kosan. Som sagt, inget är förstört och inget godis i världen förtjänar en massa ångest, då är det bättre du väljer bort det från första början!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig påskhelg och att ni inte ser allt godis och alla sötsaker som "måsten" och problem utan att ni kan hitta en bra balans där ni kan njuta av både god mat och de sötsaker ni vill ha. Själv har jag precis laddat mitt påskägg med favoriterna, och ska se till att äta riktigt många ägg i helgen :-)

Hårdkokt?Ägg ägg ägg!!!

Öööh..?

Igår kväll sa jag till mitt sängsällskap "påminn mig att jag ska avboka morgondagens crossfitpass eftersom jag inte vill köra så hårt efter blodgivningen". Nu gick jag in för att göra det, och kollade upp dagens wod. Kanske kanske fanns det en liten chans att det ändå var ett pass jag skulle kunna köra, utan att göra mos av mig själv?

Detta var vad jag hittade:

1600 m löpning
100 pullups
200 armhävningar
300 squats
1600 m löpning

Vad säger ni? Det borde jag väl fixa utan att bli så där helt genomslut?! Eller borde jag avboka? ;-)


Utveckling!

Vi har ibland sådan där matkasse. Ni vet, någon ringer på dörren varannan måndagkväll och levererar ett par kassar käk. Eller ja, det är ju råvaror och recept de kommer med, själva lagandet får man stå för själv. Än så länge... Finns visst helt färdiga matlådor också, men dit har vi inte kommit i min stad, och det är inget jag saknar heller!

Hur som helst. Vi har nog testat de flesta leverantörer och varit ganska nöjda med de flesta. Problemet är att jag tröttnar efter ett tag. Jag tycket att det går i stå så att säga. Det är samma rätter som återkommer och alldeles för ofta är de rätt trista. Salt och peppar räknar jag inte som krydda, jag vill liksom ha mer smak än så. Chili, paprika, citrus, örter eller annat. Falukorv går bort. Soppa utan tillbehör likaså. Visst, det går att lägga till själv och ändra om, men då försvinner poängen med matkassen för vår del. Att även den andra vuxenhalvan i hushållet ska kunna laga mat och alla ska tycka om den. Det där improviserandet i köket är inte riktigt hans grej.

Jaha, men vart vill jag nu komma med detta gnäll då? Jo, till att den kassen vi har nu bara blir bättre och bättre! Lyssna på det här, några av veckans recept;

Köttbullar och mos. Men inte vanligt mos utan potatis och PALSTERNACKA! Laxfilé med avokadosallad och SÖTPOTATIS! Pasta med skinka och BELLAVERDE!

Tänka sig, nu kan även sambon laga mat som också jag tycker är god, rolig, spännande och hälsosam! Är det inte härligt så säg. Way to go ICA! Och ja, för all del, släng hit nästa matkasse gratis, som tack för reklamen ;-)
 
                                              


Siffror hit och dit...

Jag räknar ju, som ni vet. Inte för att se antal kalorier utan för att se fördelningen mellan dem. Dock är det ju väldigt svårt att inte också se den totala mängden energi man stoppar i sig. Intressant är det, och väcker en del tankar och funderingar.

I den bästa av världar skulle jag vilja stoppa i mig 40% protein, 40% fett och 20% kolhydrater. Varför? För att jag tror att det är ungefär så jag äter och jag mår väldigt bra av det.

Omsatt till gram skulle det vara ungefär 100 gram protein, 100 gram fett och 50 gram kolhydrater. Varför? För att jag tänker mig att ungefär 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt är bra för mig. Jag väger runt 58 kilo men 100 gram känns lätt att räkna på och komma ihåg, så därför är siffran lite högre än den "borde" vara.

Enligt näringsberäkningar och diagram och annat (tjafs) så ska jag äta runt 2000 kalorier per dag för att behålla min vikt och varken gå upp eller ner. Då är det beräknat på att jag har en hög aktivitetsnivå, men jag bokför inte träning och annat utan det är liksom bara vardagen som räknas in i det.

Med dessa siffror har jag allt som behövs för att räkna ut E% och annat och sen är det väl bara att försöka följa det? Enkelt, eller hur?

Ja, om så vore fallet... Men ser ni det är inte ett dugg enkelt!

Jag äter nämligen mycket mycket mycket mer! Att jag skulle komma under 3000 kalorier en dag finns nog inte... Tänk då att jag vill äta 100 gram protein per dag, det går liksom inte ihop. Jag äter mycket mer protein än så. Men jag äter inga 40% av det jag totalt äter. Någon dag har jag kanske kommit upp i det men för det mesta är det fettet som ökas på. Kolhydraterna ligger ganska stadigt runt 25% och proteinet likaså eller lite högre. Resten är fett. Ofta uppemot 50%. Är jag måhända en lchf:are? Fast nej, mitt fett kommer nästan uteslutande från nötter, avocado och fet fisk. Inte smör, grädde och ost. (Uppdatering: jag är inte emot lchf, läs kommentarerna för mer info om det!)

Hm, vart vill jag komma? Till att det är svårt. Eller det är det ju inte egentligen. Jag äter så jag blir mätt. Jag mår bra. Jag orkar träna och ser resultat. Så långt är allt som det ska. Men ser man till vad jag egentligen stoppar i mig så kan man tro att jag är en karlakarl på 90 kilo eller nåt ;-)

siffror är verkligen inte allt. Siffror är ingenting egentligen. Vi äter mat, inte siffror. Så försök känna efter i kroppen. Är du hungrig? Ät mer! Orkar du inte prestera? Ät mer! Tänk också på att din ämnesomsättning kan förändras! Mer muskler kostar mer energi och det gäller att hänga med på kroppens behov. Sen är det ju lite spännande att se om ens föreställningar stämmer med sanningen men att förändra något baserat på siffror, nej tack! Jag fortsätter äta mycket och må bra :-)


            Get more fitness motivation hereFrukost 1 2 3

Två skivor Nystart med Bregott och skinka för en timme sedan. Nu dagens andra påfyllning, riskaka & digestive. Gissa var jag är, där det bjuds så här fin frukostbuffé?!

Snart cyklar jag hemåt för dagens tredje frukost, den 'riktiga'!

Ingen träning imorse, lilla B var visst inte upplyst om planerna, utan trodde att passet skulle äga rum mellan två och fyra inatt. Grrr..! Påsklov? Vad är det? Jag är tröttare än en vanlig arbetsvecka...

Bara att bita ihop. Med tre frukostar i kroppen kan väl inget gå fel?! ;-)


Vart har jag hållit hus idag?

Vilken konstig dag det varit! Jättelång, men ändå har jag inte hunnit med nåt känns det som. Eller jag har liksom bara inte riktigt varit här och nu. Trött och hungrig har jag varit, och är fortfarande. Nu blir det en stund i soffan och provsmakning av nygjord müsli. Apelsin-vanilj-kanelsmak och det doftar ljuvligt!

En liten planering för resten av veckan är på sin plats, för att tömma huvudet på tankar.

Torsdag - rörlighet och mage på morgonen, styrka på eftermiddagen
Fredag - egen wod på förmiddagen (skulle kört ikväll men avbokade, för trött!)
Lördag - löpning (sträcka okänd...)
Söndag - vila
Måndag - jobba halvt ihjäl mig och förhoppningsvis köra styrka någon gång under dagen

Så, nu blev huvudet tomt och lättat ;-) Nu är det bara påskäggen som ska smockas fulla med godis och presenter och sen kör vi. Påsk 2012, it's time..!

Alla sorters ägg är bra ägg när det är påsk ;-)                                  

Ät, bara ät!

Alltså, det där pulvret som kom med posten... Nu låter det som något skumt men det är det inte! Det är inte heller proteinpulver vi pratar om, utan LAKRITS! Hur har jag klarat ett förhållandevis långt och lyckligt liv utan det?! Jaha, med lakritsgodis? ;-)

Men för att betygsätta det då. Tio av tio bodycomfar. Hundra av hundra. Tusen av tusen. It´s lovely!

Idag gjorde jag glass på det. Helt underbart gott. Lakritspuck, släng dig i väggen ;-)

Ett gäng hallon, en skopa kesella och lakritspulver. Mixa, frys en stund. ÄT! Jag pudrade lite extra pulver över, som strössel. Snälla sommaren kom nu. Genast! Jag vill sitta i solen och äta hallon-lakritsglass och tänka på hur underbart livet är, och hur ännu underbarare det är med lakritspulver som en ingrediens i det.
 

Hallon/lakrits <3

Smörkaka utan smör!

Idag är detta en blogg med fokus på MAT!!!

Känner ni igen er i detta; när man är trött och behöver sova men inte kan, då äter man istället, för att hålla sig ovanför ytan...

Ganska så trevligt, när man har proteinlatte och nybakt kaka till fikat :-)

Provsmakning nu, recept sen om okej. Annars har ni ju typ tusen andra saker att provlaga...


Köttbullar!

Köttbullar är ju en klassiker på påskbordet. Och på jul. Och säkert till midsommar med? Åh, vi är så varierade här i Sverige ;-) Undra förresten när "midsommarmusten" kommer?

När jag gör köttbullar gör jag gärna rätt många på en gång. Dels för att vi äter många, men också för att det är perfekt att frysa ner i påsar och bara plocka fram när man behöver något snabbt. Jag brukar variera smaksättning, men detta är grunden jag utgår från:

800 gr nötfärs (svensk!)
2 ägg
1-2 skedar kesella
salt, peppar, lite fond (gärna italiensk kalvfond)

Smaksättning efter tycke och behag; örter, chili, fetaost (gott!), balsamvinäger, parmesan & citron (underbart), äpple & persilja, äpple & mynta, basilika & soltorkad tomat, kryddpeppar och andra varma kryddor om det är jul/vinter... Vem har sagt att köttbulle måste smaka köttbulle?

Vill man ha något som binder ihop färsen mer men vill undvika ströbröd går det bra med pofiber eller lite husk, jag brukar dock köra utan. Det funkar fint det med.

Rulla till valfri storlek och grädda I UGN! Inget os och du slipper stå vid spisen hela tiden. 225 grader, en kvart-tjugo minuter. Vänd köttbullarna/skaka plåten lite då och då. Ät och njut!

Snåla inte med kryddorna, heller lite för mycket än ingen smak alls är min devis :-)

                       

Påskpaj

Här kommer recept på en perfekt paj till påskbuffén! Den går utmärkt att variera i all oändlighet. Fyll den med räkor eller lax, eller lyxa till det lite extra och gör en Västerbottenvariant av den. Toppa med sillröra; kokt ägg, matjessill, gräslök, kesella/creme fraiche och kryddor (idé från ICA). Det är bara att välja vad man gillar bäst och stoppa det i skalet!

Jag gjorde två portionsformar, men det går bra att dubbla receptet och göra en stor form.

1 dl mandelmjöl
1 ägg
1,5 msk kesella
0,5 dl pofiber
0,5 dl dinkelmjöl

Mixa allt till en deg och låt stå en stund. Fyll din/dina smorda formar med degen och stoppa in i frysen en kvart. Förgrädda sedan i 200 grader, en kvart ungefär.

Jag fyllde mina pajer med färsk spenat, en laxfilé i bitar (rå) och ännu mer spenat. Sedan hällde jag över en äggstanning bestående av

2 ägg
2 skedar keso
ost
(jag tog mager, men på påskafton kör jag äkta fullfet Västerbotten, och sillröra på toppen!)
rivet skal av en citron
massa dill
salt & peppar


Innan jag slängde in dem i ugnen pressade jag över lite färsk citron. Grädda i 200 grader runt 20-25 minuter, beroende på storlek på formen och vad ni fyllt den med. Jag lät mina pajer stå kvar i ugnen efter avstängning och när jag skulle äta dem gick det fint att lyfta ur hela pajen ur formen och servera på tallrik. Kalasfint!

Näringsvärde per paj
(beror ju såklart på vad ni fyller den med. Räkor = mindre fett än lax. Fet ost = mer kalorier och fett): 550 kcal där 35% är protein, 10% kolhydrater och 55% fett. Bra va?!

Lycka till!


Före gräddningKlar!Ät!


Jordgubbsmandeltårta.

Sommar! En jordgubbstårta med mandelbotten. Eller en mandeltårta fylld med färska jordgubbar. Välj själv hur ni vill titulera den, god är den i vilket fall som helst. Och den fungerar bra för oss som vill äta "lite nyttigare" men är tillräckligt god, söt och "normal" i smaken för att passa även "vanligt folk" tror jag. Min dotter åt med stor aptit åtminstone och hon brukar alltid rata "nyttigheter" jag bakar...

Jag gjorde i två portionsformar, men det går ju fint att dubbla receptet och göra i en stor form!

1 dl mandel, mixa till mindre bitar
0,5 dl mandelmjöl (går naturligtvis bra att bara ta mixad mandel, eller bara mjöl)
1 ägg
0,5 dl pofiber
0,3 dl stevia (eller annan sötning)

Mixa allt till en deg. Om den är för lös, tillsätt lite mer av något. Grädda i 175 grader ungefär en kvart. Skalet blir ganska hårt och knaprigt så ha den inte inne för länge!

När den svalnat lite, fyll den med vaniljkesella och toppa med färska jordgubbar! Eller vaniljvisp. Eller naturell kesella blandat med vaniljproteinpulver för de dagar du verkligen vill "hålla dig inom ramarna". Det går kalasbra att fylla den med annan frukt också såklart! Syrlig apelsin, kiwi, blåbär, kanelstekta äpplen och så vidare... Helt enkelt en tårta med stor valfrihet!Morgonfunderingar

Godmorgon! Utvilade? Pigga och glada? Jag har haft en sådan där natt när det känns som att jag inte har sovit alls. Ibland blir det så. Som att jag liksom aldrig somnar in, utan bara väntar ut natten så att det blir morgon. Fast jag har nog sovit, bara lite ytligare?

Jag tänkte dessutom på något igår när jag skulle somna, som jag skulle skriva om här, men det har jag förstås glömt nu. Det kommer kanske tillbaka under dagen, eller så hann jag helt enkelt avhandla det för mig själv inatt... Jo, nu kom jag på vad det var. Tid! Jag tänkte på tid och hur mycket mer tid jag skulle vilja ha.

Ungefär så här; jag skulle så gärna vilja läsa en bok. Ja, det är väl bara att läsa då? Jo det skulle det kunna vara. Boken låg i hyllan ovanför sängen så jag kunde enkelt sträckt mig efter den. Men... det kändes så onödigt när jag visste att jag bara skulle hinna läsa någon sida innan jag förmodligen skulle somna. Sådär är jag när det gäller det mesta. Jag vill göra ordentligt, eller inte alls. Lite halvdant duger helt enkelt inte. Så istället för att läsa iallafall en sida fokuserar jag på hur mycket jag skulle vilja läsa. Det jag önskar att jag hade tid, ork och motivation att göra. Hör ni?! Det låter ju jättedumt! Eller hur?

från och med nu försöker jag fokusera på det jag gör. Njuter av det jag hinner med. Tänker på saker som blir av. Ser och upplever nuet. Så istället för att ta ner boken och läsa en sida låg jag och funderade på hur skönt det är att bara ligga i sängen i mörkret och kunna tänka på precis vad som helst. Tyst, lugnt och helt avslappnat. Kanske var det därför jag aldrig somnade? Det fanns för mycket att tänka på helt enkelt...

Idag kommer det dyka upp en herrans massa recept. Bara så ni vet... Jag ska börja plita ner dem redan nu så har ni en chans att hinna inhandla det som behövs om ni vill laga något av det under påskhelgen. Jag kan verkligen rekommendera någon variant av påskpajen, och även jordgubbsmandeltårtan!

Andra önskemål på något som bör finnas på påskbordet?


Kanske i nästa liv? Om böcker ens finns kvar då? 


På påskbordet!

Om jag finge göra ett eget påskbord skulle det innehålla följande;

Påskpaj
Köttbullar 
Lax
Ägghalvor (med rom för de som vill, jag gillar det inte...)
Sill (men bara till gästerna, jag gillar det inte...)
Ett underbart surdegsbröd
Bellaverde, avocado, spenat, sparris och kanske något mer grönt och fint

På efterrättsbordet skulle jag erbjuda följande;

Ostkaka 
Mandeltårta
Kokoskakor 

Bara bra rena fina saker. Nyttigt OCH gott! Allt finns under recept. Skulle ni komma?

Recept på paj, köttbullar och tårta kommer under morgondagen. Ostkaka och kokoskakor finns under recept redan. Resten får ni stå för själva ;-)
7

Sju. Seven. Siete. Sept. Sieben. Andra ord överflödiga :-)

Yeah!!

Paket!

Igår fick jag paket på posten. Fick fundera ett tag på vad det kunde vara. Inte de nya skorna väl? För litet för det. Inte den efterlängtade Mad Men-boxen heller? För platt. Inte har jag väl heller tecknat någon prenumeration och väntar på en premie? Skaka lite... Hm, vad kan det vara? JA!!! Just det! Pulvret! Lakritspulvret!

Lite torkade bär (osötade) och någon slags essens samt salmiakpulver fanns i paketet. Spännande! Jag har redan nallat lite på grejorna, provsmakat, bakat och fixat. Recept kommer!

Så här kan vi säga, om ni gillar lakrits men ännu inte har detta pulver i er ägo: åtgärda det GENAST! Det är helt gudomligt. Jag är totalsåld! Tror jag ska köpa ett påskägg och strö det fullt med pulver och sedan slicka i mig det. Eller kanske kan det uppfattas som lite obehagligt och äckligt? Jag får helt enkelt experimentera fram ett eget lakritsgodis :-)


Lovely!


Ingen hejd på lyxen!

Kokoskakor till elvakaffet, jordgubbsmandeltårta till trefikat. Idag finns det visst inga gränser för vad köksansvarige (jag) hittar på..!

Och denna, mina vänner, denna funkar nog väldans bra som dessert på påskbordet! Till alla! Onyttiga som nyttiga :-)

Skriver ner receptet ikväll eller imorgon!


Och så blev det visst en utmaning till...

Vet ni vad jag tänkte? Att nu i påsk är det säkert många gym som är stängda, eller så är vi bortresta och kan inte ta oss dit och träna och inte heller nyttja våra hemmagym. Vad göra? Jo jag tänkte att vi kanske skulle ta och testa vår springförmåga. Var på skalan ligger vi? Katastrofal kondis, ganska okej, eller tipptopp?

Skor kan vi alltid ta med oss, oavsett vart vi ska. Vägar finns det alltid. Eller stigar. Eller åkrar. Allt funkar, så länge det inte är kvicksand. Eller, det funkar nog det med, vid närmare eftertanke, man får bara se till att hålla högt tempo ;-) Tid har vi oftast, om vi vill.

Vi springer alltså! Någon dag under påskhelgen, torsdag-måndag tar vi oss ut på en runda. Visst?!

Mitt mål är att springa så länge jag orkar, och se hur långt det blir. Exakt hur och när det ska bli av är inte bestämt ännu. Jag hade tänkt mig lördag förmiddag men skymtade väderleksrapporten imorse som visade SNÖSTORM!

För att göra det lite lättare för oss tänkte jag också att vi kanske behöver lite tips på pepplåtar som vi kan lyssna på. Jag har ju gett er en tidigare, den där töntiga kryddlåten ni vet. Nu vill jag att ni delar med er av era bästa löparlåtar! Till vilken låt orkar ni öka lite? Vilken melodi får er att stå ut bara en stund till? Vilken slinga kör ni om och om igen, tills ni nästan skäms för att ni hört den så många gånger? Vilken är den absolut bästa springsången? Kom igen, dela med er av era "goaste bitar" nu!

Trots att jag är långt ifrån något tekniskt snille tänkte jag försöka göra en spotifylista av dem och lägga ut den här, lagom till ni snörar på er skorna och lubbar iväg. Och tänk vad trist det vore om vi bara fick höra Salt & Pepper om och om igen...


                  
Överraskningskakor!

Hur var det nu igen? Att det är "synd om" oss som väljer att äta lite nyttigare? Nja, jag skulle inte tro det... Detta är vad jag hade till förmiddagskaffet idag. Överraskningskakor!

Jag kallar dem så för att de innehåller lite sött, lite surt, lite salt och om man vill även lite choklad. Vadå, är inte choklad en egen smak?! ;-)

Jag har lite svårt för sötningsmedel. Alltså, det är så himla sött! Det är tusen gånger sötare än socker tycker jag. Liksom en mer stickig klibbig söt känsla. Håller ni med eller är det bara jag som har nåt galet fel på smaklökarna?

Det som är bra med det är ju att det inte höjer blodsockret, och naturligvis att det ju inte innehåller något. Alltså inte en massa massa energi och kalorier. Nästa gång tänker jag dock testa utan sötningsmedel. Kanske bara en liten liten del, men istället smaksätta med vaniljpulver.

Så här gjorde jag, för fem kakor:

Vispa 3 äggvitor och 1 dl sötningsmedel (mindre!) till ett hårt skum. Tillsätt 1,5 dl kokos, en halv dl tranbär (surt), en halv dl rostade saltade solrosfrön (salt) och om man vill, lite choklad (choklad). Låt stå en stund och lägg sedan i formar i en muffinsplåt. Grädda i 200 grader runt en kvart.

Solrosfröna kan bli lite gröna, men det är inget farligt! Det blir så, även pumpafrön blir det. Njut med en kopp kaffe. Smaskens!
Kökstisdag!

Godmorgon! Inledde ni dagen med ett träningspass? Det gjorde jag, men ett sådant där "feel good-pass" som jag numera ganska ofta unnar mig. Sådant som jag förut inte räknade som träning. Det gör jag knappt nu heller, men jag har insett betydelsen av det, och förstår varför jag gör det. Och imorse kände jag mig verkligen så där stark, smidig och funktionell som jag vill vara. Kan det vara så att jag liksom är framme? Vid målet alltså? Konstigt isåfall. Vad gör man härnäst?! Jobbar vidare med putrumpan kanske? ;-)

Dagen tillbringas i köket. I ugnen står just nu överraskningskakor, påskpaj och snart ska jag blanda till en smarrig smoothie. Jag har även tänkt mosa ihop någon slags glass och kanske även något mer till påskbordet. Recept och bilder kommer såklart!

Ikväll är det dagens wod i boxen, hurra!!! Kollade lite snabbt imorse och har för mig att det var löpning, wallball och toes to bar. Ajaj säger min mage. Redan. Bara av tanken på det... Bara att bita ihop och göra. Jag blir ju glad ju rutigare den blir och för att få den dit måste den plågas lite ;-)

Bild på morgonens gröt, med färska jordgubbar och kokos. Ett helt ägg, en vita och en hög med keso för att få tillräckligt med protein.

Och apropå det, jag har ju räknat ett tag nu, alltså "bokfört" vad jag äter i en sådan där app (jag kommer att redovisa och utvärdera så småningom) och det är nästintill omöjligt att få i sig tillräckligt med protein. Eller, det är nästintill omöjligt för mig att få i mig så mycket jag vill. Men jag kämpar vidare, hur som helst är det intressant att se hur fördelningen egentligen ser ut. Och hur mycket jag faktiskt äter..!

Gott!Utmaning - check!

Berättar snart..!


So done!!


Kunde inte riktigt välja mellan Pias och Bettys utmaningar så det blev helt enkelt en kombination! Körde Pias 100 burpees med armhävningar som uppvärmning. Det genererade lite högre puls och mer svett än vad jag brukar uppleva under uppvärmningen...

Tanken var att köra 25 i rad och sen vila lite. Men väl vid 25 gick det så bra så jag fortsatte. Till 30 fixar jag nog... äsch, det går kanske lite till... jag gör till 50, eller förresten, till 51, så har jag gjort mer än hälften... nej, det blir nog bara jobbigare att stanna upp och vila... 75... snart bara 19 kvar... tio, nio... undra om jag har räknat fel någon gång... kanske bäst att göra fem extra... 105 burpees med armhävning... done! Tid 7.23. Har inte gjort det förr så jag har inget att jämföra med. Det dröjer nog innan jag gör det igen också.

Körde sen ett styrkepass utan ben, de fick ju rätt många utfall igår och får snällt vänta tills på onsdag eller torsdag innan de manglas igen! Avslutade med två övningar på axlar. Inte smart med tanke på vad som skulle komma sen...

Bettys "Warriorutmaning"; 500 hopprepshopp, 1 minut balans per ben, 10 armhävningar med bröst ner i golv, 10 benböj med typ rull bakåt (ja, nästan som en bakåtkullerbytta). Tre varv, på tid.

Det jobbigaste var att veva repet!!! Trött i axlar, och repet som finns på gymmet är gjort av någon slags kohud eller nåt och väger alldeles för mycket och går helt enkelt för sakta i luften. Ja, det är repets fel, inte mitt ;-) Svårt att få upp tempot på det utan att behöva ta i för kung och fosterland. I övrigt gick det bra och ja, jag kände mig som en krigare!!! Tid 21.15. Samma där, inget att jämföra med...

När jag kom hem kände jag mig nästan som efter ett crossfitpass i kroppen. Härligt! Därefter blev det makrillmackor och keso/kesellaröra. Slarv slarv slarv! Vad har vi sagt om "frukostmiddag"?! Grrr...!

Fick en fråga av en kund om påskmat och om jag tänkt lägga ut några recept. Ja, såklart! Jag ser det som min plikt att delge er ett par bra tips inför stundande frosseri så imorgon är det jag som experimenterar fram en smarrig matig paj utan massa strunt i!

Godnatt på er, sov gott! Eller godmorgon, om tisdagen redan anlänt när ni läser detta!


Kropp och knopp och inställning.

Att träna fysiskt kräver även att det psykiska fungerar. Känner ni igen känslan "jag måste träna på morgonen, annars blir det inte av"? Vi har väl alla tänkt det säkert någon gång? Eller den där känslan där man liksom hela dagen går och funderar på kvällens träningspass. Ibland bara för att man längtar så otroligt mycket, andra gånger för att man drar sig lite för det. Nästan försöker framkalla en känsla av att man nog egentligen inte orkar eller vill.

Så känner jag INTE idag. Utebliven träning imorse. Mycket jobb under dagen, ganska så stressigt med rätt mycket på "att göra-listan" och däremellan lite Bolibompaspelande på datorn med stora A, gos med lilla B, besök på lilla stadens pysselaffär, handla lite Kesella och annat på stora affären och så vidare.

Inte en enda gång har jag stressat över kvällens träning. Inte en enda gång har jag tänkt "jag orkar nog inte". Inte en enda gång har jag tänkt "fy vilken dålig uppladdning att bara stressa runt så här". Inte ens har jag funderat över vad jag egentligen ska göra på gymmet... Jag vet bara, att när jag kommer dit, då är det roligt! Då är det svettigt! Då är det en liten stund för mig själv, med mig själv. Den stunden är guld värd, så varför i hela fridens namn skulle jag skippa den?

Nu ska jag lugnt och fint se till att familjen får middag i sig, innan jag äntligen får komma iväg. Och när jag väl är på väg, ja då ska jag bestämma vad jag ska göra. Då ska jag fokusera. Då ska jag ösa järnet. För det är jag värd! ;-)


         

                  Blir det Bettys 1500 hopp jag gör ikväll, eller..? Det visar sig. Snart! :-)

Just nu.

Världens bästa mellis! Löskokta ägg på hembakt proteinbröd och en kopp kaffe.

Laddar mentalt för kvällens träningspass och de utmaningar som trillat in! Snart dags..!


Samarbete!

Här skulle jag egentligen återgett morgonens helkroppsstyrka men ser ni det blir väldigt svårt för det blev en sovmorgon istället! Klockan ringde, jag snoozade en gång och hann under den korta tiden fatta beslutet; soooooov!! Så det var vad jag gjorde.

Blir träning ikväll istället, efter ett försök till jobb med en förhoppningsvis samarbetsvillig 4-åring vid sidan av. Påsklov? Nja, inte riktigt än...

Har ni någon utmaning till mig? Jag brukar ju ge er några små då och då, så nu har ni dagen på er att kontra! Släng hit något som jag ska göra på kvällens pass, så fixar jag det! Kom igen nu! ;-)


Chinsträning vecka 14

Så, dags för femte veckans upplägg. Känner ni några framgångar? Inte jag, tror jag. Eller det är klart det går framåt men det är inte så att jag redan nu börjar närma mig de tio. Det är bara att hänga i och jobba på och denna veckan blir det några fler reps och en ny variant, "hoppchins".

Nivå medel

Dag 1
2 pullups utan hjälp
2 powerhold
6 pullups med hjälp
6 pullups i smithmaskin
6 pullups med hjälp
15 "hoppchins" (du kan göra så många du orkar, vila lite och sen fortsätta)

Dag 2
Samma sak men med siffrorna 2, 2, 6, 6, 8, 15

Dag3
Samma sak men med siffrorna 2, 2, 8, 6, 8, 18

Nivå svår
Dag 1
5 pullups utan hjälp
4 powerhold
5 chins med hjälp (eller utan? Gör då så många du kan, vila lite och fortsätt sedan)
2 negativa
20 "hoppchins" (du kan göra så många du orkar, vila lite och sen fortsätta)

Dag 2
4 pullups utan hjälp
5 chins (som dag 1)
4 pullups utan hjälp
2 negativa
20 hoppchins

Dag 3
5 pullups utan hjälp
5 chins (som dag 1)
5 pullups utan hjälp
2 negativa
25 hoppchins

På alla chins och pullups gäller att kan man göra utan hjälp gör man det. Även om man inte klarar t ex fyra pullups kan man göra två, vila lite och sedan de två sista. Går det inte alls utan hjälp? Fortsätt då köra med assistans, men kom ihåg att testa varje pass; klarar du en utan hjälp? Gäller både "medel" och "svår" nivå!

Hoppchins kan beskrivas som att du står på något under stången, med grepp runt stången (handflator ifrån dig) och hoppar upp så du har hakan ovanför stången. Sänker sedan ner till helt utsträckta armar och börjar om. Här kan du med fördel få upp tempot och liksom "bana in" rörelsen. Du får ju ganska mycket hjälp av upphoppet och jobbar mer excentriskt, det vill säga håller emot på vägen ner. Jättebra träning!

Kör hårt nu alla babes!! Beach 2012 närmar sig och då ska vi hänga och slänga i alla träd (palmer?) vi kommer åt :-)
Sen när räknar hundar kalorier?!

Nyss hemkommen från gymmet. Fick skjuts hem. Tur! Det är inte mina ben ni ser på bilden, det är två stockar! Det kändes åtminstone så efter dagens utfall...

Samma upplägg som sist men körde med mina fivefingers idag, och 20 kilo på axlarna. Tog fint och på nästsista varvet var jag så glad att det nästan var över så jag glömde att vi skulle lägga på tio reps! Sista varvet fick alltså bli 70 reps, för att få ihop rätt antal. Tio minuter på crossen direkt efter, för att bli av med lite slagg.

Nu kör jag lite mage hemma. Hanns inte med på gymmet. Fint sällskap av Lady & Lufsen på tv, där Lufsen precis ska äta frukost men inte kan gå till Francoi's pastry eftersom det är för mycket kalorier!!! What?! Var det verkligen en nödvändig replik?

Åter till magträningen nu. Snart mellis. Längtar!

Hur mår ni idag? Söndag, en dag som alla andra? Eller tycker ni också att den är lite lite tråkigare än de övriga sex?


Fredagsmys på en lördag?!

Igår skulle jag köra ett pass i boxen men jag orkade helt enkelt inte vänta tills det skulle börja (konstig tid, mitt på dagen) så jag gick till gymmet och körde fredagens wod istället, "Fredagsmys". Vad som skulle vara särskilt mysigt med den vet jag inte? Kanske samvaron i boxen efter passet? Den känslan fick ju inte jag vara med om... Jag fick istället höra mig själv flåsa och frusta, stöna och stånka under 40 minuter och sedan ligga halvt utslagen för mig själv på stretchmattorna. Ingen annan vågade väl vara i närheten så som jag höll på?! ;-)

Varje "del-wod" var 6 minuter, med 4 minuters vila fram till nästa.

600 m löpning
Max reps sumo deadlift high pull
(kettlebell 16 kilo)

Så många varv som möjligt av
5 pull-ups
15 squat

Så många varv som möjligt av
10 handsläppsarmhävningar
(ända ner i golvet och lyft händerna i nereläget)
10 boxhopp

600 m löpning
Max reps sumo deadlift high pull
(kettlebell 16 kilo)

Det jobbigaste var nog armhävningarna? I kombination med boxhopp. Man (jag) är ju livrädd att snubbla till och ramla framåt över lådan (bänken i det här fallet) så man får liksom hämta andan lite extra innan hoppandet kan ta fart.

Det bästa med att köra crossfit och dagens wod är att det är så varierat. Man får liksom både styrka och kondition och man blir allsidigt tränad. Sen är det ju såklart inte lika roligt att göra det på egen hand men man kan inte få allt alltid :-)

Är ni inte sugna på att testa crossfit, ni som inte gjort det? Gör det! Ni kommer inte att ångra er, och det passar alla som gillar att träna tillsammans men ändå på egen hand. Du tävlar inte mot någon annan än dig själv och du gör allt utifrån dina egna förutsättningar. Och det bästa av allt, det är underbart roligt, peppande och fullständigt galet jobbigt! 


             Godmorgonsmoothie!

Samma gamla grötfrukost (snart dags att byta till något annat!) men med en liten extra bonus idag. En liten men naggande god frukostsmoothie!

Ett halvt äpple, några frysta hallon, två-tre skedar kesella, lite vatten och en massa kanel. Gott, uppfriskande och nyttigt. Allt i ett, precis som vi vill ha det :-)

Dagen bjuder på chinsträning, hur går det för er andra som är med? Eller är det bara jag som härdat ut so far? Rörlighet, mage och utfall står på agendan också.

Tittade just över planeringen för nästa vecka och inser att jag måste sätta ihop ett afropass, ett zumba och ett klassiskt aerobic. Slut på spinninginstruktörsperioden och nu tar istället gruppträningen vid. Hm, vet inte om jag är överförtjust i tanken på zumba och aerobics? Afro - ja tack, men de andra två? Tur att det är jag som gör koreografin för då kan jag ju bestämma helt själv :-)

Nu blir det lite jobb och annat söndagsstök, mycket som ska hinnas med idag! Hoppas ni har fått en bra start på söndagen och att det är fler än jag som kämpar med 410 utfall idag ;-)

Frukostsmoothie!