Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vilken pudding!

Här kommer det utlovade receptet, och med det säger jag godnatt. Denna dag har innehållit alldeles för mycket konstigheter och nu ser jag fram emot imorgon, och träningsmånadens start! Intervaller står på schemat men än så länge har jag inte bestämt vad, när, var eller hur. Får fundera på det innan läggdags.

Kålpudding (utan onödiga kolhydrater i form av ris)

Ett kålhuvud
1 kilo nötfärs
2 ägg
5 dl grädde (mager variant!)
Fond/buljon
1 liten burk keso, eller lite mer
Kryddor efter tycke och smak

 Stek vitkålen i en ENORM panna. Ja, alltså strimlad eller nåt, inte hela huvudet.
Blanda färsen med 2 ägg, 2 dl grädde, keso och kryddor. Blanda i kålen. Här krävs den största bytta du kan uppbåda, och tänk inte att det nog räcker med en halvstor, för det gör det inte...

Tryck ut allt i en smord långpanna. Blanda fond/buljong med 5 dl vatten och häll det över puddingen. Grädda i ugn 35 min, 200 grader. Ta ut 3 dl buljong från puddingen och häll det i en kastrull, blanda i resten av grädden, krydda och låt koka en kvart eller nåt. Sätt tillbaka puddingen ett tag till, medan såsen får koka ihop. Servera med kokt broccoli och lingon.

Perfekt middag för man saknar inte ens kolhydraterna! Dessutom lite extra gömda proteiner, i form av keso. Vilken pudding va?!

Hjärtstillestånd

Men hörrni! Förstår ni hur beroende vi är av de här smartphonesen och datorerna och annat?! Jag vet. Jag har nämligen lyckats krascha både dator OCH telefon idag. Har nog lyckats ordna till båda nu, med hjärtat i halsgropen!

Tänkte skriva lite om olika fetter men får vänta med det till datorn freakat färdigt och vill samarbeta igen... Håll till godo med en bild på kvällens middag, kålpudding. Smakar betydligt bättre både än vad det ser ut och låter som. Recept kommer!


Juletestat!

Fortsätter testandet i jakten på den perfekta julen ;-) Denna gång har jag och stora A provat

 • årets skumtomtenyhet; Polkatomten!
 • Dumlekola med pepparkakesmak
 • Vörtkryddat tunnbrödPolkatomten får det lägsta betyget som går att uppbringa. Okej, den är trots allt godis så visst skulle man kunna äta den om man "var tvungen". Ni vet när man ätit upp allt det andra och på botten ligger bara en stackars liten polkatomte och väntar på att bli slukad, ja då går den väl i då. Men annars går den fetbort som ungdomarna säger. Den vanliga skumtomtesmaken är väl maskerad under ett lager av mint/polka som tyvärr gör att det blir en unken bismak, typ härsket smör, av originalet. Det blir liksom en frisk och kall mintsmak blandat med en mer mjuk och varm smörsmak som alltså inte tillfredsställde varken mina eller A:s smaklökar. Synd, för det lät ju så gott.

Dumlekolan får toppbetyg! Jag är i och för sig oerhört svag för ALLT med pepparkakesmak så kanske är jag något subjektiv i min bedömning? Te, kaffe, glass, godis, deg... You name it och jag äter det! Kolan är precis som en vanlig Dumle och allra längst där inne döljer sig en liten klutt med pepparkakegegg. Lite stark, lite frän, ganska kryddig och alldeles alldeles underbar. Stora A tyckte om den lagom till hon kom in till just den där klutten. Då fick jag dra ut en låååång seg kola ur hennes mun medan hon rynkade på näsan och upplyste mig om att hon minsann INTE gillar såna där godisar med papper på. Dumle"ginger"kola - väl värd sin plats i godisskålen!

Sist var det då årets nyhet i brödhyllan, tunnbröd med vörtkryddor. Tunnbröd är gott, vörtkryddor likaså, men tillsammans? Lite mittemellan skulle jag säga. Det känns ju helt klart lite juligare och trevligare att äta en "julrullmacka" än bara en vanlig, och smaken är det inget fel på. Faktum är att det faktiskt inte smakar jättemycket vört. Kanske ett medvetet val från tillverkaren? Däremot luktar det otroligt mycket! Nästan som en smärre samling damer på väg med bussen till finlandsfärjan. Lite varning på doften alltså, men på det stora hela ändå helt godkänt. Är man dock ute efter en riktig julesmörgås skulle jag rekommendera ett grövre, vörtigare bröd och inte den här barnvänliga varianten. Barnsnäll eller ej, stora A åt upp pastejen, slickade av smöret och lämnade sedan brödet på tallriken, säger väl allt om hennes åsikt?!


Ny dimension på träningen

Vill bebis inte titta på får bebis vara med när man tränar. Liiite jobbigare men som sagt även en ny in-put till det hela ;-)


Det handlar om inställning

Åh.... Idag fick jag verkligen verkligen jobba med det där jag skrev om förut, att vara här och nu under träningspasset och fokusera på det jag gör. När man kanske vaknat på fel sida och har två barn som inte heller är i sitt esse är det rätt svårt att få till det där med fokus. Men det finns några små tips;

 • För vems skull tränar du? Ja just det, för din egen. Försök då att istället för att ge upp och tänka "men åh vad dåligt det går idag" tänka att "nu gör jag det här så gott det går och verkligen anstränger mig för att göra så bra jag bara kan".
 • Vem vinner på att du inte gör det du tänkt? Nej just det, ingen. Du blir sur för att du inte tränat eller för att du gav upp och ditt humör smittar av sig på omgivningen också. Bara förluster alltså.
 • Tänk på att allt inte måste vara perfekt, jämt. Ibland går det att köra ett pass halvdant. Blir du avbruten så se det som lite extra vila. Skriker ungarna så se det som lite extra mental träning, och dom dör inte av att härja runt lite under dina set (så länge du inte råkar slänga en kettlebell i huvudet på dom eller nåt...).
 • Har du haft en jobbig dag? Skippa inte träningen! Det är då du som mest behöver den för att rensa både kropp och knopp på dålig energi och samla lite nya friska krafter!
 • Mitt sista, och bästa, tips; Ont skall med ont förgås! Höj vikterna, ge allt, kör skiten ur dig och tänk på att det är en "hämnd" mot livet som varit så orättivst mot dig idag ;-)

Idag gick jag igenom varenda punkt tror jag, och passet blev till slut helt okej. Nu shake och dusch.


Upp och hoppa!

Dags att dra av sig sockorna, sörpla i sig sista kaffet och köra dagens pass. Helkropp tung styrka idag. Imorgon börjar 'träningsmånaden' men det blir inget slappande idag för det. Har tagit 'förebilder', får se om jag bjuder på nån senare.

Liten tanke; gör det bästa du kan av just det här passet. Försök vara närvarande i det du gör och fokusera på nu och här. Inte gårdagens eller morgondagens pass utan det du gör just nu!


Lite historia

Ni visste säkert sen tidigare att vi svenskar äter mest godis av alla folk i världen. Jag läser just nu en bok om våra godisvanor och där står följande;

"...på 1920-talet sysselsätter godisindustrin mer än 5000 svenskar, vilket är lika många som är sysselsatta i nödhjälpsarbete vid den här tiden.

När sockerlarmet kommer 2001, rymmer de största påsarna fem liter och svenskarna är sedan länge bäst i världen på att äta godis.

Konfektyrindustrins främsta målgrupp är kvinnor i åldersgruppen 25-45 år, trots att denna grupp även betraktas som relativt medveten och hälsosam. Kvinnor äter mer plockgodis än män och har ett högre behov av att tröstäta. Det har bevisats i flera studier att det kan finnas en fysiologisk förklaring till detta. Kvinnor har en lägre serotoninhalt i hjärnan jämfört med män vilket associeras med depression och hunger. 40% (!!!!) av alla kvinnor i Sverige insjuknar någon gång i livet i depression som kräver medicinsk behandling enligt statistik från Socialstyrelsen" (Godis åt folket - Hedlund, Persson).

40% av alla kvinnor, det är verkligen inte klokt! Nästan hälften ju. Och att lika många människor producerar godis som arbetar med liiiite viktigare saker är ju inte heller klokt. Och att en godispåse rymmer fem liter är verkligen verkligen inte klokt! Nu blev jag lite nyfiken på att kolla upp hur mycket påsarna på affären idag rymmer. Får kanske göra ett test på fredag. Fylla hela påsen och väga den för att se på ett ungefär hur mycket det går i den. Fast vem farao ska äta allt godiset?! Det får bli fredagsgodis för hela kvarteret har jag en känsla av...


Kvällsinspiration!

Bjuder på en riktig goding så här på kvällskvisten. Det här är Don Long, min personliga tränare under USA-tiden. Japp det stämmer, det var han som sa 'it's impossible' om kombinationen jag och magrutor. (läs mer om det under 'om mig')

Hmpf, funderar på att skicka över en bild! Jag är ju långt ifrån hans magrutestatus, och helt ärligt är jag rätt nöjd med det...

Numret står på visitkortet, om ni vill höra av er till Don :-)


Klockan klämtar...Jaha, då var det snart dags då. December anländer om endast en ynka dag, och således min "träningsmånadernas träningsmånad". Målet med den här månaden är att skala bort det allra sista lilla fettlagret som finns på min kropp, samt att få en bra skjuts in på det nya året när jag börjar jobba deltid igen efter mammaledigheten. Jag strävar INTE efter att bli smalare, och med tanke på all den energi i ätbar form som finns att tillgå under denna månad så passar det ju alldeles utmärkt med en extra liten utmaning.

Januari kommer sedan att bli en lugnare månad där jag mestadels fokuserar på att hålla ihop allt med jobb, träning, nytt dagis för stora A och livet i allmänhet. Februari och mars kommer att bli riktiga muskelbyggarmånader, och som jag längtar! Här ska minsann lyftas vikter så självaste Hulken skulle bli impad om han såg mig. Vilket jag i och för sig hoppas att han inte gör, för då skulle jag väl bli stel av skräck och tappa vikterna på fötterna eller nåt...

Jaja, december kommer ju först (eller sist?) så låt oss börja med det upplägget. Jag gillar att planera månadsvis och sedan bryta ner det i veckodelar för att ha koll på läget. Då är det enkelt att lägga planeringen så att den passar övriga aktiviteter, vilket det ju finns rätt mycket av just den här månaden. Efter några sista tips från Olga (har varit pt-onlinekund men ska nu stå på egna ben) så har jag beslutat mig för detta;

Varje vecka:

Minst 30 min powerwalk varje dag (oftast före frukost innan sambon åker till jobbet)

Minst 15 min "lay-down" varje dag (en kvart där jag bara lägger mig ner och slappnar av, behövs för att orka fokusera samt att tänka på nuet)

Plankor; två varianter, 3x1 minut vardera, varje morgon eller kväll

Ett tungt styrkepass, helkropp

Två cirkelpass med lite fler repetitioner, helkropp

Två intervallpass (hiit), t ex löpning i backe eller rodd

Ett lågintensivt pass eller lång pw

Ett valbart pass, t ex tabata, nike training club (app), kb-cirkel, "killer"...

Herregud va mycket tänker ni kanske nu? Det gjorde nämligen jag när jag skrev det... Fast tanken är ju att det ska vara lite jobbigare än en vanlig månad. Jag kör alltid bara ett pass per dag, vill inte köra dubbla då jag tycker det blir för mycket fokus på träningen och att jag aldrig känner mig "färdig". De tre första punkterna är ju dessutom inte så svåra att få till utan handlar mest bara om att ha lite mer fokus i vardagen. Det lågintensiva passet ser jag som återhämtning och det valbara passet är för att få lite variation och kunna smyga in nåt lite extra kul när jag dyker på nåt jag vill testa. Jag vill även ha lite möjlighet att flytta runt passen så det går ihop sig med julfirande och liknande utan att jag mitt under middagen sliter fram en kettlebell och börjar svinga, för att det står så i mitt dagsprogram ;-)

De fyra decemberdagarna den här veckan kommer att innehålla intervaller (torsdag), cirkel (fredag), valfritt (lördag) samt intervaller/valbart (söndag).

Självklart har jag redan planerat för julafton, juldagen och alla andra dagar när livet frångår den vanliga lunken. Här kommer man inte undan minsann!

Hur tänker ni när det gäller jul och träning? Skippar ni allt vad heter träning och hälsosamt liv då, eller försöker ni hålla garden uppe mot frossandet och slappandet?
Håller vad dom lovar!

Ja det är faktiskt helt sant. Dom där Levisjeansen som garanterar rumpa håller sitt löfte. Till och med jag, som är helt plattbakad efter lilla B (tog mig typ tre år att få tillbaka rumpan efter första ungen o då var det ju så lagom dags igen...) får faktiskt ett helt okej put i dom här brallorna. Och så är de ju helt underbara att ha på sig. Nästan som mysisar!

Levis skinny slight curve är modellen. Finns också i två modeller till, för de som har lite mer 'volumiöst' utgångsläge ;-)


En liten reflektion

Min mamma fick mig som väldigt ung. När hon var lika gammal som jag är idag, alltså 32 år, hade hon således tre barn som var 15, 5 och 3 år gamla. Hua! Först nu förstår jag varför hon alltid alltid önskade sig "lugn och ro" i julklapp. Och då har jag ändå bara två barn. Snälla tomten, kom hit med lite lugn och ro!

Fiendefunderingar

Varför är vi tjejer/kvinnor så otroligt beroende av varandras val när vi exempelvis ska gå på café? Jag kanske har tänkt (för ja, jag tänker och planerar oftast redan innan vad jag ska fika) och känt att "idag, då ska jag minsann ta mig en rejäl semla till kaffet och glad i hågen går jag och möter upp tjejerna på fiket. När vi så står vid disken och ska beställa så börjar det där typiskt kvinnliga...

-Vad ska du ta?
-Jag vet inte, jag tror inte jag är så sugen på nåt (säkert!!), du då?
 -Nej, jag vet inte heller, jag är nog inte heller sugen. (Lögn, du skulle ju ta en semla!)
-Jag kanske tar nåt litet, en pralin kan man väl unna sig? Eller vad tycker du?
-Ja, absolut! Gör det du! Jag har hört att de har jättegoda praliner här! (Peppar den andra att köpa)
 -Jaha, ska vi ta varsin då?
-Öh, nej, jag tror jag står över. Jag åt så många igår. (Lögn igen...)

Och så här håller det på, tills den som var sugen på en semla beställer en kaffe och inget mer och den som inte var sugen på nåt tar en pralin bara för att man ska unna sig något litet. Suck... Typisk kondiskvinnokonversation!

Jag kan inte tänka mig att jag är ensam om att bry mig minst lika mycket om vad mina väninnor tar som vad jag själv ska ha?! Det är som ett slags spel. Antingen ska man vara den som äter mest och då jädrar ska det minsann va ordentligt, eller så ska man vara den som står över och är "såååå duktig". Varför??? Är det inte bara mycket lättare att ta det man vill ha, punkt slut. Eller har ni någonsin hört två killar stå och dividera huruvida de ska ta kanelbulle eller kladdkaka, eller kanske stå över helt, dom unnade sig ju trots allt en mellanöl till middagen igår...

Nästa steg är naturligtvis att inte ens reflektera över vad man ska ta innan man ens är på caféet, men sakta i backarna nu och ett steg i taget! ;-)

Vad väljer du?!


Temadag: Pyjamas

På väg till affären för att inhandla årets julkalender och lite annat smått och gott. Vad ingen vet är att under alla överdragsbyxor, overaller och jackor döljer sig... Pyjamas!

Som stora A sa när vi klev ut genom dörren, 'det är ju mörkt ju!', och då får man väl gå till Ica i nattkostymen?


Pyjamasplanka!

Jag föredrar att göra mina plankor så fort jag klivit ur sängen. Det tar tio minuter och sen är det gjort! Idag fick bollen göra mig sällskap, till glädje för lilla B som tror det är en JÄTTEbalong. I övrigt vilodag idag men ska fila färdigt på december månads upplägg. Träningsmånadens träningsmånad! Återkommer.


Svårt val!

Korka upp en födelsedagspresentsvinare (är inte svenska språket underbart?! Sätt ihop hur många ord du vill och vips har du ett nytt!) eller bränna tungan på en kopp te för att fira bloggreleasen? Äsch, det är ju trots allt en tränings- och hälsoblogg och jag borde föregå med gott exempel. Inget vin på en måndag alltså...


"Det är ingen ordning på allting, jag hittar inte vartenda dugg"

Citat från Pippi Långstrump :-)

Det är inte så bara det här med att driva en blogg och lära sig alla finesser, därav lite konstigheter så här i början... Blir kanske lite huller om buller och knas innan jag helt kommit i ordning men snart så!


Så här äter jag

Se även inläggen under "Om mig" och "Träningstankar"

Jag äter en lågkolhydratkost med ganska mycket fett. Inga obeskrivliga mängder, men för mig funkar det så att om jag ser till att fylla på med fett så bränner min kropp också fett. Elda i brasan ni vet... Jag är väldigt noga med vilken typ av fett jag stoppar i mig, det ska vara av bra kvalité. En chokladkaka innehåller förvisso mycket fett, men dessvärre inte det nyttiga. Vad är då nyttigt fett?

Olivolja eller riktigt smör hellre än Milda Culinesse eller margarin
Bregott hellre än Lätta och andra lättmargarin (Bregott är Guds gåva till smörgåsarna!)
Nötter och fröer (Ej saltade nötter!)
Oliver
Avocado
Jordnötssmör
Mandelsmör
Äggula är fet, och innehåller dessutom mycket protein (äggvitan däremot innehåller inget fett men fortfarande en del protein)
Kokosfett/olja (köp ekologiskt, inte den där silvriga förpackningen, den innehåller bara härdat fett) Kokosoljan ger dessutom en härlig doft av utlandssemester och paraplydrinkar när man steker i det.

Vanlig hårdost låter jag bli av det skälet att jag inte gillar den magra varianten. För torr. Dock använder jag mager riven ost när jag bakar pizza eller gör gratänger. Fetaost är jag däremot kluven till. Ibland kör jag med 10%-varianten och ibland den helfeta. Det är lite beroende på vad jag ska använda den till. I varm matlagning funkar den magra bra, men ska man ha den i sås eller sallad tar jag hellre den feta men kanske lite mindre mängd.

Man måste tänka på att inte späka sig, eller ta bort allt man gillar, då blir inget bra mattänk hållbart i längden. Mejeriprodukter använder jag ganska sparsamt, förutom kesella och keso då, som jag snarare överdoserar. Grädde använder jag den lila förpackningen med 4% fett.

Kolhydrater äter jag till frukost (havregryn) och lunch men därefter försöker jag begränsa intaget av "rena kolhydrater" som couscous, pasta, bröd, ris etc... Grönsaker och bönor innehåller ju även de kolhydrater men inte alls i samma mängd.

Proteinet är tillsammans med fettet det viktigaste för att få min kropp att fungera och inte vara hungrig.
Lax
Nötfärs
Torsk
Skaldjur
Tonfisk
Kyckling
Ägg
Keso
Kesella

Det är nog det vanligaste proteinet i min kyl/frys. Ibland äter jag skinka, men det finns mycket tillsatser i (socker exempelvis!) och då och då äter jag makrill. Finns säkert något mer jag glömt?

Jag äter frukost - mellis - lunch - mellis - middag - kvällis.

Ja, jag äter så här mycket! Det är sant. Och det är inga små portioner men jag behöver det! Alltid lagad mat till lunch och middag och däremellan mellisar med kesella och bär, keso med frukt och nötter, finncrisp med smör och ägg eller något annat enkelt. Jag äter var tredje timme på ett ungefär och ser alltid till att planera.

PLANERING är hemligheten! Den magiska formeln! Det korrekta svaret! Att planera sina dagar och synka sina uppgifter med matintagandet är oerhört viktigt! Ta med matsäck. Strunta i blickar från kollegor/vänner/familj. Det är värt det i längden!

Jag äter godis en dag i veckan, fredagar. Ibland äter jag även något lite "lyxigare" på fredagar, som exempelvis bröd eller... Ja, vadå? Nu kan jag faktiskt bara komma på bröd. Det är alltså det enda jag kan sakna lite i min nuvarande kosthållning. Surdegsbröd är helt enkelt så mycket godare än Nystart och Wasa Sport.... Lördagar brukar också vara lite friare. Kanske någon trevlig dessert eller middag. Dock inte godis. Det brukar räcka med en skål på fredagen för att jag enkelt ska kunna stå över till nästa vecka...

Jag räknar ingenting! Varken "fria" måltider, kalorier eller hur mycket av de olika näringsämnena jag äter. Jag gillar att inte veta exakta siffror över vad jag stoppar i mig utan går hellre på känsla. Jag vill att det ska vara mat jag äter, inte nummer, siffror, mängder etc. Det funkar bäst för mig om jag gör så. 

Om det är kalas inplanerat ser jag till att antingen ha med mig något eget, bättre alternativ, eller möjligtvis skippa fredagsgodiset. Eller så äter jag det som bjuds och that´s it.

Jag kompenserar INTE med träning och det vill jag heller inte rekommendera någon att göra. Ibland bjuder livet på överraskningar och då måste man vara beredd att ta dem, och lever man hälsosamt de allra flesta dagar gör det faktiskt inget att man någon gång får frångå sin planering och äta en bulle eller tårtbit.

Dessutom får man tänka på att man har ett val. Antingen äter man bullen och är nöjd med det, eller så låter man bli och är nöjd med det. Men ingen bulle i världen är värd att ältas och ångras och bli förbränd av kompensationsträning. Då finns det antagligen en demon i din hjärna, som kräver lite extra uppmärksamhet och inte går att bota med bara en diet...

Bodycomf

Bodycomf = bodycomfort = att vara bekväm i sin kropp!

Jag coachar dig till den kropp där du kan känna dig bekväm! Det kan handla om att gå upp eller ner i vikt, att vilja ha mer muskler, att klara att lyfta sina barn, att vara mjuk och smidig, ha kontroll på kroppen, bättre balans, kunna springa långt eller varför inte snabbt?

Dina önskemål är mina förutsättningar för att skapa ett upplägg som kan ta dig fram till ditt mål.

Jag har gått The Academys Teoretiska grundutbildning med anatomi och fysiologi.

Jag är utbildad Funktionell tränare via The Academy.

Jag är lic. träningsinstruktör och till hösten går jag den sista kursen och blir färdigutbildad pt.


För att läsa mer om mig som person, gå in under "Om mig". Vill du bli kund? Klicka på hjärtat i headern!Framtiden

Inom en snar framtid kommer jag att vara färdigutbildad personlig tränare samt kostrådgivare. Jag kommer så småningom att rikta in mig på kvinnor och då främst mammor och gravida. Naturligtvis får man kontakta mig även om man inte tillhör dessa kategorier men ändå vill ha hjälp med

 • träningsprogram
 • personlig träning
 • kostupplägg

Tills vidare kommer jag att driva den här bloggen och dela med mig av tips, idéer och inspiration. Jag har redan nu några kunder jag coachar online och genom personliga möten. Om du vill ha hjälp, tveka inte att skicka ett mail eller lämna en kommentar!

En månads coachning kostar 750 kr och då ingår tips och råd om kost och träning samt ett träningsupplägg baserat på just dina mål och förutsättningar. Vi håller kontakten via mail och vi har så mycket kontakt du känner att du behöver! Väljer du att fortsätta efter en månad kostar det 550 kr.

Vill du endast ha ett träningsupplägg och "köra ditt eget race" går det bra det med, och kostar då 400 kr.


Maila mig om du vill nåt!

bodycomf@hotmail.com

It´s out there...Hjälp! Nu har jag plötsligt gjort den här bloggen offentlig. Ja det känns jätteläskigt! Nu kan jag liksom inte bara smygsurfa runt på mina favvobloggar och lämna små spår efter mig i form av kommentarer utan nu är jag en av er! En som också (förhoppningsvis) får kommentarer och "riktiga" bloggkompisar, hihi. Spännande! Sen är det ju ändå det som är just tanken med den här bloggen, att människor ska läsa den och få inspiration, och så småningom lite mer. Så...välkommen hit till just min blogg!

Tror bestämt jag får ordna ett litet releaseparty för mig och bloggen ikväll :-)

Om Mig


 
April 2011             April 2011           Maj 2012          
 
November 2011       Mars 2012           December 2012


Jag är en 33-årig tvåbarnsmamma med sambo, villa och "allt det andra". Dotter nummer ett ”Stora A” född dec -07 och dotter nummer två ”Lilla B” född april -11. Jag arbetar dels som språklärare på högstadiet, är engagerad i skolans idrottsprofil och driver eget företag under namnet Bodycomf där jag coachar och hjälper kunder med kost och träning. Jag gillar att träna (naturligtvis), pyssla (scrappa, pärla, måla, sy…) , dricka kaffe och läsa bloggar och en del annat. Sånt som de allra flesta gillar helt enkelt.

Jag har ägnat mig åt olika typer av träning och motion sen barnsben då jag började med gymnastik och sedan höll på med det till femtonårsåldern, då det helt plötsligt blev ”för töntigt” att hoppa plint och bock. Då bytte jag raskt till aerobics och step up, och tur som jag hade var ju 90-talet den stora guldåldern för denna typ av träning. Jag blev tillfrågad om att bli instruktör och på den vägen är det, som det brukar heta. Jobbade som instruktör några år med allt mellan himmel och jord som rörde gruppträning.

Åkte därefter till USA som au pair och där fick jag upp ögonen för styrketräning. Eller nja, jag gav mig den på att skaffa magrutor, gick till ett gym och sa ”I want to have a sixpack” varpå tränaren flinade åt mig och sa typ ”that´s impossible”. Jag fick sen lära mig att tränar, det gör man inte för att det är roligt, utan för att få resultat. Äter, det gör man inte för att det är gott utan enbart för att överleva. Och helst då så lite att man just precis knappt överlever... 

Hua! Behöver jag säga att detta fick Demonen att totalt ta över mitt hjärnkontor?! Jag har, som så många andra tjejer, haft en alldeles egen liten avdelning i min hjärna där Demonen härjat runt. Demonen som jag valde att kalla den var under en period en liten svart figur som bokstavligen förföljde mig (eftersom den ju var en del av mig) såväl dag som natt och uppmanade mig att aldrig tänka på något annat än mat, vad jag ätit, vad jag skulle äta, träning, prestation och gaaah! Jag blir nästan arg nu när jag tänker på hur mycket tid den stulit av mig. Värdefull tid som jag kunde lagt på något annat. Med mycket jobb och lite hjälp från utsidan lyckades jag äntligen slå mig fri och kunde begrava Demonen långt långt ner i jorden där den ruttnade ihop och aldrig mer kommer igen. Självklart funderar jag en del på kost och träning även nu, men på ett friskt sätt!

Efter hemkomsten från landet ”over there” var jag ganska skadad i både mat- och träningstänk men lyckades alltså ta mig ur det så småningom. Träningen har fortsatt konstant under åren med lite olika inriktning. Fick för mig att köra Vätternrundan ett år, och genomförde det med bravur. Sprang Göteborgsvarvet ett annat, även det med okej resultat. Har varierat mellan spinning, boxning, afro och andra gruppträningspass men aldrig skippat styrketräningen.

Tränade som vanligt under båda graviditeterna och mådde bra av det. Bestämde mig under andra graviditeten att ”när den här bebisen är ute ska jag skaffa mig mitt livs drömkropp”. Lite diffust kan jag tycka så här i efterhand, eftersom jag inte hade varken målbild eller vägen dit klar för mig. Det viktigaste var dock att göra rätt.

Efter första bebisen gick jag till en tränare (man) i min stad och fick massa bra tips på övningar. Ja, jättebra övningar om jag hade varit man, eller möjligtvis kvinna utan barn. Övningar som med mitt uppluckrade bäcken och delade magmuskulatur var rentav galna att göra! Så gick det som det gick också, och några månader senare hade jag snett bäcken och kunde knappt gå.

Det ville jag gärna inte göra en repris på så efter andra bebisen sökte jag återigen någon som verkligen kunde hjälpa mig. Hittade ingen i min stad som verkade kunnig på gravida och nyförlösta kvinnor. Sökte vidare på nätet och hittade Olga. Efter tiden med Olga har jag gått vidare; jag har tränat mig till en kropp jag stormtrivs i, jag har fått ett stabilt blodsocker, jag har lärt mig otroligt mycket om hur just jag fungerar, jag har helt enkelt hittat hem i mig själv! Jag har utbildat mig till funktionell tränare, licensierad styrketräningsinstruktör och är alldeles snart klar med pt-utbildningen. Alla kurser genom The Academy. Jag har startat eget företag och jobbar nu med att coacha andra i behov av stöd, råd och pepp kring träning och kost. 

Jag vill få just dig att känna dig bekväm, i din kropp. Du ska ju trots allt gå runt i den resten av livet, så lär dig tycka om den eller förändra det du inte gillar! I´m here for you.Tråkig tonfisk i trevlig kostym

Tonfisk är vanlig 'fitnessmat' och förvisso mycket bra sådan. Mycket protein, lite fett och relativt billig. Dessvärre rätt tråkig tycker jag. Att göra pastasås på tonfisk och tomatkross blir aldrig roligare än en tunn tomatig rinnig men i och för sig ganska nyttig sås. Jag har experimenterat lite och kommit på att tonfisk gör sig mycket bra i gratäng! Det smakar liksom lite mer än bara just tonfisk.

Lägg kokt ris i botten på en smord ugnsform. Lägg över tonfisk (i vatten), purjolök, svamp, tomater, gärna några soltorkade tomater också, oliver och salta och peppra lite. Blanda lite mager grädde med en skvätt chilisås och häll det över. Avsluta med lite mager riven ost. In i ugn typ 20 min på 225 grader.

Tada! Två perfekta luncher. Protein (tonfisk), kolhydrater (ris), fett (oliver) och grönsaker. Allt i ett rätt! Komplettera ev med lite mer grönt vid sidan av.


Fy!

Inte fint, men verkligheten är inte alltid samma som på bild, som tur är i detta fall! Lyckades inte få till nån mer realistisk normal bild så håll till godo med den här svettiga bulgariska tyngdlyftarbruttan ;-)


Morrn morrn!

Fördelen med att vara hemmamamma; man kan äta frukost lite senare. Nackdelen med att vara hemmamamma; man gör tusen andra saker samtidigt och glömmer att man ens ätit frukost. Typ skurar golv efter utspilld juice, torkar rumpor, matar gröt, plockar smulor, medlar mellan stor och liten och försöker få ut tidning ur bebis mun...


Dagens diet del 2 - Medelhavsdieten

Jag utlovade ju några inlägg om olika dieter, och här kommer ett. Smaljeansen skrev för ett tag sen om dieter och deras roll som "nästanreligioner" i dagens samhälle. Jag håller fullt med, ibland är det som att man måste följa en diet för att "vara någon". Jaja, jag följer ju min egen, men dömer ingen som vill vräka i sig fett eller bara äta rå mat eller vad det nu kan vara. Lite spännande är det ju trots allt. Och tänk vad fascinerande att de som arbetar med att uppfinna nya dieter mest verkar arbeta kring årsskiftet och inför sommaren... ;-)
 

Medelhavsdieten bygger på mat som är vanligt förekommande i länderna runt Medelhavet. Alltså pizza, pasta och rödvin. Eller nja… Kanske inte riktigt så. Rödvinet är faktiskt okej, varje dag till och med, men i SMÅ mängder. Alltså inte en flarra om dagen utan kanske ett halvt glas. Pizzan och pastan får du dessvärre kasta ut helt och hållet!


Bra mat enligt Medelhavsdieten är mycket färska grönsaker, frukt och bönor. Huvudsaklig proteinkälla bör vara fisk och till viss del kyckling. Begränsa intaget av rött kött, ägg och mejeriprodukter.  Ganska stor del av energin kommer från nyttiga fetter såsom olivolja, nötter och oliver. Inga snabba kolhydrater och begränsa även intaget av långsamma.


Kombinera denna mathållning med daglig motion som promenader.  Eller lite mer hardcoreträning om du är lagd åt det hållet.


Denna diet sägs vara bra för hjärtat och det har vi väl hört tidigare? Rött vin och choklad ska visst vara rena dunderkuren för pumpen även om jag personligen tror att man bör vara ganska måttfull. Låter det för bra för att vara sant är det ofta det.

Dom där plankorna var det ja...

Jag har varit så duktig och gjort mina plankor dag ut och dag in. Varje morgon och varje kväll vareviga dag. Inte fuskat inte slarvat. Sex månaders tid! Ja, i sex månader varendaste enda dag har jag gjort dom. Någon enstaka gång har jag avsiktligt hoppat över men då har det varit exempelvis bröllopsfest eller midsommar. Tillfällen då det inte känts befogat att helt plötsligt lägga sig raklång på golvet och "planka". Jag skulle köra fram till min födelsedag och det gjorde jag. Sen raderades de snabbt ut från mitt liv. Helt plötsligt bara "glömde jag bort" att göra dem. Men nej, nu får det vara nog! Nu har jag jobbat fram mina små rutor och banne mig om jag inte ska behålla dom. Här ska minsann plankas på, for the rest of my life. Dock nöjer jag mig med en gång per dag nu, vilket förenklar lite när jag ska börja jobba så småningom. Det är ju faktiskt också så att jag hade ett mål, att köra fram till 23:e november, och det har jag ju klarat nu. Då är det inte mer än rätt att jag trappar ner lite. Så, nu ska jag planka. Har bara missat några dagar den här veckan och att starta upp det hela igen en söndagkväll känns väl alldeles ypperligt?! Kör några ni med vetja!

Skippa sockret!

Det finns en mängd anledningar till att utesluta socker i sin kost. Vikten påverkas, blodsockret påverkas, tänderna påverkas och inte minst påverkas hjärnan av det. Sockret gör kroppens naturliga ämnesomsättning långsammare och det socker man stoppar i sig men inte genast förbränner har en förmåga att snabbt förvandlas till fett. Inga bra egenskaper alls alltså!

Vad du kanske inte visste är att sockret även påverkar dina smaklökar och gör att du känner mindre nyanser i det du äter. Mat som egentligen smakar väldigt mycket och alldeles gudomligt kanske i din mun inte smakar något vidare alls, för att dina stackars smaklökar är så nedbrutna av socker och bara vill ha mer av just det för att dansa runt där inne.

Att äta socker gör att du lättare blir sugen på mer och mer socker och även annan onyttig mat som snabbmat exempelvis. En ond spiral som är svår att bryta men verkligen värd ett försök! Det är tufft att sluta med socker och kan ta flera veckor innan man är på banan igen, men tänk vilken vinst! Du slipper blodsockervalsandet och obefogade vredesutbrott, dyra tandläkarräkningar, ohälsosam viktökning och du sparar en del pengar. På köpet kommer du alltså efter några veckors tid känna hur mycket mer allt smakar, som när en rökare lägger giftpinnarna på hyllan ungefär. Jag vet, för jag har levande bevis i min närhet!1:a advent

Ingen har väl missat att det är första advent idag, även om det kanske inte är det man tänker på när man tittar ut genom sin ruta idag. Storm, regn och plusgrader ger mer en känsla av oktober men jag gillart! Helt ärligt så njuter jag av varje dag vi inte har snö. Jo det är sant! Varenda dag ägnar jag en liten tanke åt väderguden och säger "tack snälla du för att du fortfarande inte yrt ner oss med ditt vita täcke".

Jag har egentligen inget emot snö, jag tycker bara att det är så otroligt skönt att kunna ta ut barnvagnen och ståbrädan och faktiskt kunna förflytta mig tillsammans med barnen. När snötäcket landar kommer det bli betydligt svårare, och jobbigare. Det finns en tid för det med och när den väl kommer är det nog inte så tokigt det heller men till dess fortsätter jag dock knäböja och med stor glädje och entusiasm njuta av våra asfaltsgrå gator och geggiga gräsmattor.


Veckans upplägg

Här kommer veckans träningsupplägg. Dock blir det lite konstigt den här veckan, eftersom min "träningsmånad" inleds på torsdag, 1:a december. Lite knas att börja mitt i veckan kanske men nu råkar ju första december inte komma på en måndag och då får det helt enkelt bli så.

Måndag: Cirkelträning
Tisdag: Vila
Onsdag: Styrka
Torsdag: Intervaller + pw
Fredag: Cirkel + pw
Lördag: Killerpass (beskrivning kommer) + pw
Söndag: Kick-ass + pw

Pw står naturligtvis för powerwalk, och det är en av ingredienserna i min träningsmånad, minst 30 minuter pw per dag. Gärna i dagsljus men det brukar ju vara lite svårt att få till det i mörkaste december så det är fullt tillräckligt att ta sin sväng i totalmörker också.

Plankor gör jag numera varje morgon eller kväll. Eller nej, nu ljög jag lite. Plankorna ska jag numera göra varje morgon eller kväll.

Dagens färgsprakande lunch!


Proteinpannkakor med rödkålssallad. Rödkål passar ju fint på julbordet och detta är en nyttig och fräsch variant. Kanske ett nytt alternativ till årets största mathelg?

Jag har testat ett otal recept på pannkakor det senaste halvåret. Naturligtvis vanliga, som jag tycker är mycket goda men dessvärre innehåller för mycket vitt mjöl för min kosthållning. Kesopannkakor/plättar, som alltid alltid bara fastnar i stekpannan. Vad gör jag för fel? Havrepannkakor som i och för sig är ganska goda, men också rätt svårstekta. Pannkakor på jordnötssmör, ganska gott men inte så mycket äkta pannkakesmak. Stora pannkakor och små. Pannkaka på spisen och pannkaka i ugn. Experimenterat fram och tillbaka och många gånger ätit en liten klump av smet snarare än fina gyllenbruna pannkakor, tills jag för några veckor sen äntligen fick till det! Hemligheten? Proteinpulver!

Här kommer receptet, som garanterar perfekta välsmakande pannkakor!
3 dl mjölk
2 msk husk (i "glutenfria" hyllan på mataffären)
4 ägg
salt
0,5 - 1 dl proteinpulver (vanilj- eller neutral smak)

Blanda allt utom proteinpulvret i en bunke, vispa med elvisp. Häll i pulvret och vispa lite mer. Låt svälla ett tag, fem minuter eller en kvart beroende på hur hungrig du är... Stek i liten stekpanna med smör (eller kokosfett om du vill låtsas att du är på playan och lunchar). Klart!
Detta recept ger ungefär 5-6 pannkakor som mättar mycket bra. Smeten är kanske lite mer lik en tunn deg än just en smet, så du kan hjälpa den lite på traven och platta ut den i pannan om den inte vill samarbeta och göra det själv. Good luck!

Rödkållsallad;
Hyvla rödkål med osthyvel, rosta hasselnötter, skala och gör hinnfria apelsinklyftor, blanda allt med lite olivolja, äppelcidervinäger och torkade tranbär.
12

kottar och leriga skor. Blöta kläder, stripigt hår, knallrött nylle men ack så nöjd!


Coming up

Dagens prestation. På väg till skogs i spöregn och storm för intervaller. Jaja, det blir lite extra motstånd bara. Och lite extra nöjdhetskänsla efteråt! See you soon.


Backe upp och backe nerDecember närmar sig med stormsteg och det ska bli min värstaste bästaste träningsmånad hittills. Planeringen gjordes för några veckor sedan, men nu har jag läst och lärt ännu lite mer och tror jag ska ändra några småsaker innan jag sätter planen i verket och lägger ut den här.

Söndagens intervallträning är dock planerad och tänkt att bli backintervaller i skogen. Värmer upp med lite upphopp och liknande, kan tyvärr inte röra mig på särskilt stort område eftersom hela familjen ska med. Sambon ska göra samma upplägg som jag, lilla B ska sova i vagnen och stora A ska leta kottar. Efter uppvärmning kör vi upp och ner för backen i femton minuter, så många gånger man hinner. Maxar upp, så gott det går i branten, och joggar sakta ner. Tar en kotte och lägger i en liten hög varje gång man kommer ner, som en liten belöning för genomfört varv, och så slipper man hålla koll på hur många man gjort. Om man vill kan man ju tävla (och det vill jag eftersom jag är tävlingsbenägen vad det än gäller) med sin partner (men det är inte han) eller mot sig själv (som i mitt fall). Slår man tidigare prestationer kan man fira sig själv med 25 armhävningar eller 50 benböj. Eller njuta av att man bara blir bättre och bättre ;-)


Knoppsarbete, inte att förglömmaDagen har bjudit på hjärnjobb! Många celler har förbrukats idag för att få kreativiteten att aldrig sina. När man var liten och snurrade runt runt var det alltid någon (vuxen höll jag på att skriva, men kan det verkligen stämma?) som sa ”Akta dig för att göra så där, det tar kål på dina hjärnceller och du vet väl att det aldrig kan bildas nya”. Underförstått; när dom är slut så är dom slut och då blir du hjärndöd och med det alltså död. På riktigt. Hua! Hemska tanke! Men kan man ens spara på dom? Finns det en bank där man kan sätta in några av sina hjärnceller och spara några till pensionen, så man har några kvar och kan tänka även då?

”Låt oss förvalta dina hjärnceller och få en dräglig pension”

”Tänker du på framtiden? Satsa dina celler i vår premiepensionsfond”

”Vi ger dig bäst avkastning och garanterar full hjärnaktivitet efter 65”

Äsch, nu kom jag ifrån ämnet lite, men ska garanterat kolla upp om det finns någon sanning bakom det där, om de faktiskt kan ta slut? Nu när jag tänker efter så borde mitt konto snart vara tomt isåfall, så mycket dravel som snurrar runt där uppe i kontoret hos mig…

Nåja, nu skulle ju det här handla om hur man klarar en heldag hemifrån, när man vet eller anar att de matalternativ som kommer att erbjudas inte är de bästa? Jo man planerar! Man låter bli att släppa efter och tänka att en gång är ingen gång. En gång är en gång, varken mer eller mindre, och du måste lära dig vad den gången kan innebära för dig. Klarar du att äta några karameller ur skålen utan att äta upp hela? Fixar du att äta pizza utan att tänka att nu är allt kört? Går det hur bra som helst att ta en macka på förmiddagen och sedan inte falla för fler frestelser? Kul för dig! Dessvärre är det ju för många av oss så att det krävs väldigt lite för att man ska ramla över den där kanten, och därefter bara kasta sig huvudstupa utför branten. Vilket i sig är värt ett alldeles eget inlägg framöver. Bara för att man gör en sak utanför planen betyder det INTE att ALLT är förstört! Men, många av oss har en tendens att tänka så ändå, även jag.

Då är alltså mitt tips att planera redan innan. Vad ska du äta? När? Vad behöver du ta med? Finns det möjlighet att förvara/värma mat? Bestäm hur din dag ska se ut och FÖLJ DET! Utan snedsteg, utan att unna dig, utan att ge efter för andras kommentarer. Du kommer att må mycket bättre när du kommer hem och slipper oroa dig för hur det ska bli nästa gång du ska iväg, eftersom du nu vet att det går alldeles utmärkt!

Idag hade jag med mig en low-carbsmörgås (recept finns i bloggen) med mandelsmör och skinka samt en låda kesella med hallon & funlight. Två helt okej mellanmål. Förvara i frozzypack så håller det sig fräscht! (En typ av matlåda som har kylklamp i locket, finns att köpa på nätet eller Naturkompaniet, kanonbra. ) Till lunch blev det sallad på lokala restaurangen där man får välja ingredienser själv. Skippa dressing och andra röror samt brödet så lyckas du nog få ihop en bra tallrik! Middagen för mig serveras efter hemkomst och är naturligtvis redan planerad (fisksoppa med saffran).

Hur enkelt som helst! Två steg; planera och bestäm dig! Idag ska jag inte äta godis och that´s it. Idag ska jag äta min medhavda matsäck. Så det så. Idag väljer jag att göra rätt och må bra. Point taken? Perfekt!

Abstinens!

Åh vad jag vill träna! Att sitta still en hel dag gör mig RASTLÖS! Jag tränade ju så tidigt igår också så det känns som evigheter sen. Men vilan är ack så viktig den med, så det är bara att stå ut. Imorgon blir det intervaller, upplägg kommer.


Hjärnträning!

Idag får kroppen vila men knoppen jobba desto mer. På pysselträff i forna hemstaden. Återkommer med ett längre inlägg om hur man överlever en heldag med godis, pizza och mackor och ändå kommer hem med normal magstatus. Ett litet förhandstips; planering!!


När vi har fredagsmys står skålarna på rad..!

Stora A har dukat bordet :-)


Dietdags del 1

Som utlovat, här kommer de stora dragen av första dieten. Jag har självklart valt att börja med mitt eget kosttänk, eftersom jag ju vet av erfarenhet att det fungerar, både för att tappa vikt, bygga muskler och må bra. Att må bra är ju själva huvudtanken med den här bloggen och det jobb jag lägger ner. Att både ni och jag ska må bra. Bodycomf - att vara bekväm i sin kropp.

Jag fick förresten en fråga igår, huruvida man ska följa en diet eller ej. Mitt svar är att mår man bra, trivs med sig själv och känner att den mat man äter tillgodoser ens behov då tycker jag det är fullt tillräckligt så. Varför experimentera om man inte har någon tanke bakom det? Är det dock så att man tycker att man behöver tappa några kilon, bygga mer muskler eller känner att man helt enkelt lider brist på något, ja då kan en diet vara till stor hjälp.

Jag äter en lågkolhydratkost med ganska mycket fett. Inga obeskrivliga mängder, men för mig funkar det så att om jag ser till att fylla på med fett så bränner min kropp också fett. Elda i brasan ni vet... Jag är väldigt noga med vilken typ av fett jag stoppar i mig, det ska vara av bra kvalité. En chokladkaka innehåller förvisso mycket fett, men dessvärre inte det nyttiga. Vad är då nyttigt fett?

Olivolja eller riktigt smör hellre än Milda Culinesse eller margarin
Bregott hellre än Lätta och andra lättmargarin (Bregott är Guds gåva till smörgåsarna!)
Nötter och fröer (Ej saltade nötter!)
Oliver
Avocado
Jordnötssmör
Mandelsmör
Äggula är fet, och innehåller dessutom mycket protein (äggvitan däremot innehåller inget fett men fortfarande en del protein)
Kokosfett/olja (köp ekologiskt, inte den där silvriga förpackningen, den innehåller bara härdat fett) Kokosoljan ger dessutom en härlig doft av utlandssemester och paraplydrinkar när man steker i det.

Vanlig hårdost låter jag bli. Använder mager riven ost när jag bakar pizza eller gör gratänger. Fetaost är jag däremot kluven till. Ibland kör jag med 10%-varianten och ibland den helfeta. Det är lite beroende på vad jag ska använda den till. I matlagning funkar den magra bra, men ska man ha den i sås eller sallad tar jag hellre den feta men kanske lite mindre mängd. Man måste ju tänka på att inte späka sig, eller ta bort allt man gillar, då blir inget bra mattänk hållbart i längden. Mejeriprodukter använder jag ganska sparsamt, förutom kesella och keso då, som jag snarare överdoserar. Grädde använder jag den lila förpackningen med 4% fett.

Kolhydrater äter jag till frukost (havregryn) och lunch men därefter försöker jag begränsa intaget av "rena kolhydrater" som couscous, pasta, bröd (äter jag aldrig i och för sig), ris etc... Grönsaker och bönor innehåller ju även de kolhydrater men inte alls i samma mängd.

Proteinet är tillsammans med fettet det viktigaste för att få min kropp att fungera och inte vara hungrig.
Lax
Nötfärs
Torsk
Skaldjur
Tonfisk
Kyckling
Ägg
Keso
Kesella

Det är nog det vanligaste proteinet i min kyl/frys. Ibland äter jag skinka, men det finns mycket tillsatser i (socker exempelvis!) och då och då äter jag makrill. Finns säkert något mer jag glömt?

Jag äter frukost - mellis - lunch - mellis - middag - kvällis.

Ja, jag äter så här mycket! Det är sant. Och det är inga små portioner men jag behöver det! Alltid lagad mat till lunch och middag och däremellan mellisar med kesella och bär, keso med frukt och nötter, finncrisp med smör och ägg eller något annat enkelt. Jag äter var tredje timme på ett ungefär och ser alltid till att planera. PLANERING är hemligheten! Den magiska formeln! Det korrekta svaret! Att planera sina dagar och synka sina uppgifter med matintagandet är oerhört viktigt! Ta med matsäck. Strunta i blickar från kollegor/vänner/familj. Det är värt det i längden!

Jag äter godis en dag i veckan, fredagar. Ibland äter jag även något lite "lyxigare" på fredagar, som exempelvis bröd eller... Ja, vadå? Nu kan jag faktiskt bara komma på bröd. Det är alltså det enda jag kan sakna lite i min nuvarande kosthållning. Om det är kalas inplanerat ser jag till att antingen ha med mig något eget, bättre alternativ, eller möjligtvis skippa fredagsgodiset. Jag kompenserar INTE med träning och det vill jag heller inte rekommendera någon att göra. Ibland bjuder livet på överraskningar och då måste man vara beredd att ta dem, och lever man hälsosamt de allra flesta dagar gör det faktiskt inget att man någon gång får frångå sin planering och äta en bulle eller tårtbit. Dessutom får man tänka på att man har ett val. Antingen äter man bullen och är nöjd med det, eller så låter man bli och är nöjd med det. Men ingen bulle i världen är värd att ältas och ångras och bli förbränd av kompensationsträning. Då finns det antagligen en demon i din hjärna, som kräver lite extra uppmärksamhet och inte går att bota med bara en diet...

Något att tänka på är också hur man äter före/efter träning, men mer om det i ett annat inlägg.

Så, det var väl min syn på kost det. Nästa inlägg blir en mer "erkänd" diet och troligen lite mer kortfattad!Dygnet-runtbevakning

Från och med nu! Hade glömt hur snabba dom är dom små liven...


Dagens no-no och dagens yes-yes!

Min lunch idag var under all kritik och blir således utsedd till dagens (och kanske veckans) no-no. Jag har som regel att alltid äta lagad mat. Att bara plocka fram en proteinkälla, en kolhydrat och lite fett och lägga det på tallriken funkar inte för mig. Det blir för lite mat för min kropp och alldeles för lite stimulans för min hjärna. Ni vet man "äter med alla sinnen" och jag vill gärna se och känna att det är "riktig mat" jag äter.

Idag bestod lunchen av färsk spenat, körsbärstomater, en morot och en laxfilé. Uppfyller inte kriterierna! Ja, laxen var förstås tillagad, i ugn med salt & peppar, men det var också allt. Inga kryddor, ingen sås, ingen röra, ingen fixad sallad, inga kolhydrater. Nej fy! Ingen rolig lunch. Dock oroar jag mig inte nämnvärt för den uteblivna mättnadskänslan, fredagarna brukar bjuda på riklig energitillförsel ändå...

Dagens yes-yes då? Mandelsmör! En ny liten delikatess som hittat hem till min kyl. Ja, det är sant, helt plötsligt stod den lilla burken bara där. Kanske var det Renée Voltaire själv som smög in med den medan jag var med barnen på stormarknaden? ;-) Är storkonsument av jordnötssmör sen tidigare, en sked till kaffet är som en rulltårteskiva för en pensionär. Gott alltså. Tror inte jag är beredd att överge js (förkortning för jordnötssmör i träningskretsar, eftersom det skrivs så ofta och tydligen är väldigt jobbigt att bokstavera fullt ut) men mandelsmöret är helt klart en konkurrent på uppåtgående! Mild smak, inte lika trögt och "smackigt" i munnen som js, kanske lite sötare och väldigt gott på en tunn knäckeskiva. Dagens yes-yes!

Fredagsunderhållning!

Man behöver ju inte oroa sig för att exponera sina barn för mycket i bloggen när de väljer att se ut såhär på veckohandlingen på stormarknaden...


Morgonpeppen!

Uppe med tuppen för att köra dagens pass. Sen är det full fredagsfokus!!!


Drömdieten!Visst vore det härligt om det fanns något sådant? En drömdiet där man, som det står i senaste numret av Topphälsa, kan "njuta sig ner i vikt". Dessvärre är ju de flesta dieter inte utformade på så sätt. Det finns förvisso dieter där man kan och ska äta väldigt mycket av ett födoämne eller lägga väldigt mycket fokus på att få energi från en viss källa, dock brukar detta innebära att man då ska plocka bort något annat. Man kan inte både ha och äta kakan som det så fint heter. Fast om man plockar russinen ur kakan, som man också brukar säga, innebär det då att man bara får äta antingen russinen eller kakan? Tål att tänkas på...

Nåja, om drömdieten inte finns, men man ändå vill försöka "följa" något slags kosttänk, vad ska man då välja? Det finns en uppsjö av dieter, och känner man att ingen av de redan påhittade passar är det fullt möjligt att hitta på en egen. Dock bör man kanske först fundera på vad man vill få ut av det, samt göra en del efterforskningar huruvida dieten lämpar sig för det syftet.

De allra flesta som följer en diet gör det ju för att tappa några kilon, några centimetrar eller för att omforma sin kropp. Så var det även för mig. Det jag äter idag har jag valt att kalla LCGF, low carb good fat. Jag äter kolhydratfattig kost, särskilt på eftermiddag/kväll. Jag äter ganska mycket fett, det mättar bra, men inte ens i närheten av "lchf:arna". Jag äter dock alltid bra fett, och därför blev det naturligt att kalla det lcgf, om man nu nödvändigtvis vill sätta namn på det. Såg för övrigt att Fredrik Paulun ska släppa en ny bok som verkar vara åt det hållet också, lchq -  low carb high quality. Bra!För att guida er genom dietdjungeln tänkte jag skriva om en diet varje dag framöver, så kan ni helt enkelt välja vilken ni tycker verkar passa er bäst. Men, tänk på att välja en och följa den ett par veckor eller en månad, så ni ger kroppen en chans att reagera. Det funkar liksom inte att köra lchf en dag när man är sugen på ägg, bacon och gräddig ostsås, för att sen nästa dag övergå till viktväktarna där allt är tillåtet (man räknar points per vecka) och äta några kanelbullar, för att sen toppa det hela med LIFE-metoden där du kan unna dig lite onyttigheter då och då. Nej, då kommer du nog inte tappa varken kilon eller centimetrar utan snarare lägga på dig lite. Kan du inte hålla dig till en diet så strunta i det överhuvudtaget och försök att bara äta "normalt". Det är mitt tips!

Första dieten kommer imorgon. Önskemål?

Ja men jag lovar, det är bara att svänga ihop!Det här kan låta klyschigt, men det här brödet är faktiskt bara "att svänga ihop". Det ska varken jäsa eller knådas eller penslas. Bara gegga ihop, vänta 20 minuter och sen njuta! Självklart innehåller det minimalt med kolhydrater, och heller inga konstigheter. Definitivt inget socker, men det trodde ni väl inte heller?

Mixa 3 dl sötmandel i hushållsassistent (Obs! Låter EXTREMT mycket så låt barnen vara i ett annat rum om ni har sådana,. Barn alltså. Rum har ni väl förhoppningsvis fler än bara ett kök?!)

Tillsätt sedan 
4 msk krossade linfrön
4 msk fiberhusk (finns på "glutenfria hyllan" i mataffären)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
4 msk smält smör

Det allra sista ni ska tillsätta kräver ett eget beslut. Det ska vara 2 dl av cremefraiche, minifraiche eller kesella. Välj själva beroende på hur ni gillar brödet och om ni följer någon diet. Fet cremefraiche om ni föredrar lchf exempelvis. Jag tog hälften kesella och hälften minifraiche idag. Vill man ha ett ännu mer proteinigt bröd kan man ta hela dosen kesella men jag tycker personligen att det blir lite för blött och kladdigt. Jag vill att mitt bröd ska vara bröd. Torrt utan att vara fnöske typ.

Sen är det bara att gegga runt ett tag, breda ut i en fyrkant på papper på plåt, ösa över lite snygga frön om man känner för det och sedan grädda mitt i ugn, 200 grader, runt 20 minuter.

Mättar bra, och är perfekt även som kvällsmacka!

Dagens träningskompisar!


Tomt var det här!

Tryfflar i magen. Mätt, nöjd och glad. Snart senaste vampyrfilmen.

Ett bra tips när ni ska kettlebella; klipp av ett par gamla strumpor, trä på underarmarna och ni slipper skav och smärta när kulan hänger mot handlovarna.


Så här

trött var jag efter kb-cirkeln jag fick för mig att köra förut. Hade ju instruktion imorse och var bara tvungen att testa övningarna, trots att det egentligen var vilodag. Körde så många varv som möjligt på 15 minuter med

Enarmssving 10+10
Clean, squat, press 10+10
Höga svingar 20
Thrusters 10

Övade på get-ups som uppvärmning. Kb är verkligen effektivt, jobbigt och roligt. Perfekt kombo!

Nu, överraskningsmiddag på restaurang! :-)


Och vinnaren är...

image description

Nu behöver ni inte fundera på vilken av alla sorter ni ska välja till julbordet, vi har testat dem åt er!

Nu har vi gurglat julmust så tänderna nästan frätits bort på oss. Jag själv, sambon och stora tjejen radade upp glas på glas på glas och genomförde ett klassiskt "blindtest" av årets julmustutbud. På stormarknaden kunde vi idag hitta sex olika sorter och vi tog med allihopa. Ska det va så ska det va!

Först tog vi en liten omröstning om flaskan, där jag var väldigt bestämd med att den ska vara av glas, och att etiketten ska vara i två delar, som på Hammars. Sambon tyckte Guttstaflaskan var "gammaldags och fin" medan stora tjejen tyckte Nygårda var finast. Därefter började sippandet, slurpandet och klunkandet. Resultatet blev som följer;

Jumboplats - Apotekarnes. Den här klassikern gick inte alls hem hos oss. Omdömen blev "sur, inte god, light?, sämst". Inte så mycket att snacka om alltså.

Näst sist - Apotekarnes light. Detta var den enda lightvarianten i testet och även om ingen av oss direkt kunde avslöja att den var gjord på sötningsmedel istället för socker så blev omdömet minst sagt osmickrande. "Konstgjord, artificiell, söt!!!!, något unken, konstiga ämnen?!". Apotekarnes kommer således inte tjäna storkovan på oss denna jul.

Nästnäst sist - Hammars. Här måste det till ett par utropstecken!!! Hammars är ju vår lokalproducerade must och enligt sambon "den godaste". Trots att den hamnade bland bottenplaceringarna och att han gav den minus för smaken är Hammars fortfarande The one and only. Så länge man vet att det är Hammars man dricker kan man tydligen stå ut med den dåliga smaken?! Jag tyckte att den här musten blev godare ju fler gånger man smakade den. Så håll för näsan vid första och andra klunken och njut sedan av en smarrig must.

På tredje plats - ICA's egen julmust. Plus för smak och "frisk lukt" (hur nu det är möjligt med något som bara består av socker och tillsatser?). Dock lite dåligt kolsyrad och väldigt "skummig i munnen".

På andra plats - Guttsta. Tam enligt sambon med godast för mig. Enkel och bra must. Fräsch, men minus för plastflaskan.

Vinnare - Nygårda! Bra drag, mycket kolsyra, söt, kanske lite konstgjord. Sambon: "Helt klart bäst smak, måste vara Hammars!". Ack så fel han hade...

Slutsats: Här hos oss brukar Hammars och Apotekarnes vara de mest förekommande musterna i affärerna, men de är alltså sämst! Bättre att leta efter de lite mer originella märkena och bunkra upp så ni har under hela julhelgen!

Och apropå om ni ska välja julmust original, alltså gjord på socker, eller lightvarianten utan både socker och kalorier men istället proppad med sötningsmedel så resonerar jag som så att ska ni bara dricka ett glas, möjligtvis två, till julbordet, då tycker jag ni ska välja den ni helt enkelt gillar bäst och strunta i om den innehåller socker och kalorier. Två glas julmust kommer inte göra er feta! Däremot, är ni julmustjunkies som börjar och slutar alla decemberdagar med en flarra must kan det möjligtvis vara bättre att faktiskt ta lightsorten och spara in lite kalorier. Det finns ju som vi alla vet rätt mycket kaloristinn mat och dryck på borden under jul...

It's a must


Födelsedagsfrukost!

Dagen började med sång och paket, nu gröt och efter det en alldeles egen pt-timme med kettlebellinstruktion!


Eldar du tillräckligt?

 

Du vet väl att du ska äta var tredje timme för att hålla din förbränning igång? Det fungerar ungefär som en brasa. Vad händer om du inte lägger på mer ved? Ja, den slocknar. Vad händer om du istället lassar in ett par trän då och då? Precis, du håller lågan vid liv. Så, gör både kropp och knopp glada och se till att stoppa in en pinne i brasan regelbundet!

Botaniserar...

bland böckerna i hylla Vmb Dietik på biblan. Det finns en hel del... Vad sägs om 'Skinny bitch', ' 3-timmarsdieten' eller '3 kg på 3 veckor'. Äh, låter mest som löpet på kvällstidningarna när de inte har nåt vettigt att skriva om. Hittat fyra böcker mer i min smak, återkommer med detaljer!


Smygäta på café?!

Hur tänker ni när ni ska gå ut och äta lunch? Väljer ni det ni vill ha, utan att tänka, eller väljer ni det ni "borde" ta fast egentligen inte är sugna på? Om det på menyn exempelvis står

Megaflottig men smakrik köttfärspaj vs tråktrist sallad utan vare sig smak eller kalorier.

Vad väljer ni?

Jag skulle gå på salladen, alla gånger. Det är sån jag är och alltid har varit, men av olika anledningar! Idag väljer jag salladen för att jag vet att jag mår bättre av den. Det fanns en tid då jag valde salladen bara för att. Alltså bara för att jag trodde att köttfärspajen skulle göra att jag gick därifrån tre kilo tyngre och mer lik en sumobrottare än en rätt normal tjej med lite häng över byxkanten. Idag vet jag att det inte funkar så, men håller ändå fast vid salladen. Jag gillar sallad, och får det mig att må bra är det bara en bonus. Trots att den sällan är en smaksensation när man äter den på fiket...

Dock, den gör mig inte mätt, eftersom den ju till största del oftast består av isbergssallad (noll kalorier, noll näring!), vilket är det största problemet idag. Därför har jag laddat väskan med en liten kesoburk och en skiva lowcarbbröd (mer om det i ett senare inlägg). Det kan väl inte göra nåt om man lägger till lite saker på sin tallrik? Det är ju inte av snålhet jag gör det, utan helt enkelt bara för att de faktiskt serverar för lite mat!


Svårt att komma upp?

Ur soffan eller sängen, för en promenad?

Här kommer några tips:

Är det på morgonen du ska gå? Fundera inte! Bara kliv upp, ta på kläderna du lagt fram kvällen innan och gå.

Är du hellre en eftermiddags- eller kvällspromenerare? Bestäm "telefondejt" med en vän. Meddela tidigare
under dagen att du tänker ringa en viss tid och bestäm dig att du då ska ha promenadskorna på, redo för att slå två flugor i en smäll. Pratpromenad!

Tycker du att det är ensamt och tråkigt att gå på promenad och inte har någon som vill följa med? Ladda ner P3-dokumentär eller en bra deckare att lyssna på. Har du som regel att du bara får lyssna när du är ute och går kommer du snabbare än du tror det vara en hejare på att promenera!

Ladda ner appen "Runkeeper" till din smartphone. Den håller koll på dina rundor, hur långa de är och hur lång tid de tar. Fint om du är tävlingsmänniska då du kan försöka slå dina tidigare rundor med exempelvis 10 meter varje promenad. Annars är det bara rätt härligt att se hur "Activity historyn" blir längre och längre och längre...

Gör det till en vana! Gå ut varje dag. Ja, varje dag. Även om det regnar. Du är människa, du har hud, du tål vatten. Fast det snöar. Du tål det med. Trots minusgrader. Klä dig varmt. Du behöver inte gå långt. Du behöver inte gå länge. Bara gör det. En sväng runt kvarteret. Till biblan och lämna böcker. Till sopstationen med mjölkförpackningarna. Det är det du gör som räknas, inte det du inte gör!

Lycka till!

Mörker!

På med reflexerna, runkeeper på, deckare i öronen. Njuter av egentid!


Svårt!

Försöker lära mig den här nya portalen och det hela började med att jag visst hade registrerat fel mailadress. Nästa steg är att kolla upp hur man skickar bilder och inlägg från telefonen. Wish me luck!


Premiär!

Ja, minsann kan man säga att jag har lite premiärnerver. Det är inte så lätt som man kan tro att starta en blogg. Eller särskilt svårt är det ju inte heller, fylla i några rutor med information och sen börja skriva. Det svåra är vad man ska skriva om. Det här är ju starten på ett ganska långsiktigt projekt, och då gäller det att börja i rätt ände och spinna vidare på det. Börjar man nånstans mitt i blir det ju liksom först en väg tillbaka innan man kan gå framåt. Nu är allafall namnet registrerat, både som blogg och mailadress. En bra start. Bloggdesign påbörjad, kontakt tagen. Logga ritad och fotad. Lite mer fotografering och lite klurande på formuleringar och sen kan jag nog köra igång. Men som sagt, det kräver mer än man tror om man ska bygga något stabilt. Varje liten sten är viktig för att det inte ska rasa. Nu har jag lagt den första och den ligger stadigt och bra. Välkommen förresten!

Välkommen till min nya blogg!